חיפוש :
  

הדיקטטורה האחרונה באירופה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 03/03/2006, 16:37
אלון לוין ויובל בוסתן

בלארוס, מדינה שהוגדרה ע"י ארה"ב כ"דיקטטורה האחרונה באירופה", היא מדינה בעלת משק ריכוזי וזכויות האזרח בה נרמסות מדי יום. ב-19 במרץ יתקיימו בחירות לנשיאות, בהן ישתתפו 4 מועמדים, ביניהם הנשיא המכהן לוקשנקו. בצל אווירת האיומים והזיופים המובטחים עולה הסבירות לפעולות מחאה דוגמת אלו שנצפו באוקראינה לפני שנתיים.  

בלארוס, לשעבר רפובליקה סובייטית, יצאה לעצמאות בשנת 1991. לאחר ניסיון קצר להנהיג רפורמות כלכליות ודמוקרטיות במדינה, עלה לשלטון בשנת 1994 אלכסנדר לוקשנקו, כשהוא בן 40 בלבד.

לוקשנקו החל בחקיקה נרחבת להגברת הסמכויות של תפקידו, בסגנון שהיה מקובל בבריה"מ לפני קריסת הגוש הקומוניסטי. כיום הוא נהנה מקשת רחבה של סמכויות, ובלארוס, מדינה שהוגדרה ע"י ארה"ב כ"דיקטטורה האחרונה באירופה", היא מדינה בעלת משק ריכוזי וזכויות האזרח בה נרמסות מדי יום.

האופוזיציה בבלארוס נרדפת ביתר שאת לאחר סדרה של הפגנות באוקטובר 2004 שהתקיימו בזמן מערכת הבחירות במדינה לפרלמנט. חברי האופוזיציה מבקרים תדיר את לוקשנקו על משטרו האוטוריטרי, ובתגובה השלטון נקט במספר רב של פעולות בכדי לדכא אותם. לפני כמה ימים, הוכה ונעצר לזמן קצר המועמד האופוזיציוני הבולט, אלכסנדר מילינקביץ'.

בכלא עדיין יושבים מנהיגי ההפגנות מ-2004, שנדונו בתחילה לשלוש שנות מאסר עם עבודות פרך, עונש שקוצר מאוחר יותר במסגרת חנינה כללית לציון 60 לסיומה של מלחמת העולם השנייה. עיתונאים נמצאים בבלארוס תחת מעקב ומואשמים בחתירה תחת השלטון.

פוטין ובוש - נערכים לסיבוב נוסף? (צילום: מחלקת המדינה האמריקנית)

משטר רודף מיעוטים

במערב המדינה ישנם 400,000 פולנים. העיתון המרכזי ששירת אותם נסגר, והאגודה הפולנית, ארגון גג לגופים בהנהגת המיעוט הפולני במדינה, נסגרה אף היא. הרדיפה הזו גרמה להתקררות ביחסים בין פולין לבלארוס, וכיום פולין היא בין המדינות העומדות בחזית המאבק במשטרו של לוקשנקו וכך למשל, הוקמו בפולין ובמדינות הבאלטיות תחנות רדיו בגלים קצרים המשדרות חדשות ותכנים פרו דמוקרטיים לתושבי בלארוס.

הפולנים הם לא המיעוט היחיד הסובל מרדיפות- יהדות בלארוס חשה בשנים האחרונות החמרה במצב הזכויות האזרחיות והפוליטיות שלה. שני בתי קברות עתיקים נהרסו לצורכי בנייה וכן בית כנסת ובי"ס יהודי, שעל שטחם אמור להיבנות קומפלקס בנייה חדש.

בבלארוס פעל עד לאחרונה מוסד ללימודים גבוהים יהודי, במימון אירופי, שנסגר בהוראת לוקשנקו. יחד אתו נסגרו מוסדות נוספים, לא יהודיים, שנתמכו ע"י האיחוד בתואנה שהם מקדמים הפיכה במדינה. גם בקבלת משרות בשירות המדינה היהודים מופלים וחוקים שנחקקו בבלארוס מחייבים כל פונה בבקשה לקבלת עבודה לציין את הלאום שלו. בניגוד למדינות אחרות שבהן זה נעשה לצורכי סטטיסטיקה בלבד, בבלארוס מדובר בשאלה המשפיעה רבות על סיכויי קבלת עבודה של הפונה.

ע"פ גופים בינלאומיים העוסקים בזכויות אדם, לוקשנקו, שכבר נתפס בעבר מהלל את היטלר ומכחיש שואה בראיונות שנערכו עמו, נחשב לאהוד במיוחד באתרי אינטרנט פרו-נאציים בבלארוס.

גם שאר המיעוטים הדתיים לא מלקקים דבש בבלארוס האורתודוכסית - חוק שיצא בשנת 2002 מגביל את חופש הדת- איסור לפתוח בתי ספר דתיים, איסור להפיץ את הדת, הגבלת העיסוק בדת לשטח מוגדר. החוק חייב את כל הדתות להירשם במשרדי הממשלה בכדי לקבל מעמד רשמי עד נובמבר 2004, ונציגים מדתות או כתות שלא עשו כך הוצאו מחוץ לחוק.

לוקשנקו מואשם בידי האופוזיציה על כי הוא מפעיל מיליציות חיסול, חלקן ניאו נאציות, בכדי לפגוע במתנגדי משטר. המדובר בעשרות פוליטיקאים ואנשי ציבור שנרצחו בשנים האחרונות במדינה. לוקשנקו בתגובה מאשים את המערב בחתירה תחת שלטונו.

ההאשמות האלה כלפי המערב, אף כי אינן משוללות כל יסוד על רקע הפעלת תחנת הרדיו הפרו- דמוקרטית באירופה והחוק שעבר בקונגרס האמריקני לקידום הדמוקרטיה בבלארוס, מתגברות מכיוונו של לוקשנקו שכבר הספיק לחזות במהפכות דמוקרטיות באוקראינה וגרוזיה שנתמכו מבחוץ.

בלארוס מקבלת באופן קבוע ציונים נמוכים במדדים של חופש כלכלי – מקום 144 מתוך 167 מדינות שנבדקו. גם במדד השחיתות העולמי מצבה של בלארוס אינו מזהיר - מקום 74 מתוך 146 מדינות שנבדקו.

קונדוליסה רייס בחברת שתי נשים מבלרוס שבעליהן "נעלמו" לפני 5 שנים (צילום: מחלקת המדינה האמריקנית)

רוצים חזרה לרוסיה

אל מול הכתף הקרה שמקבל לוקשנקו מהמערב, הוא נהנה מחיבוק הדוב הרוסי מכיוונו של פוטין. בלארוס כה קשורה ותלויה ברוסיה כיום, עד כי נדמה כי במובנים רבים היא מדינת בת שלה.

התעשייה בבלארוס תלויה באופן מוחלט באספקת חומרי גלם מרוסיה. בניגוד לאוקראינה שמשלמת כיום מחירים גבוהים על הגז הטבעי שהיא קונה מרוסיה, לאחר משבר אנרגיה חמור בין המדינות, ממשיכה בלארוס ליהנות ממחירים נמוכים במיוחד. בסה"כ, 47% מהייצוא של בלארוס הוא לרוסיה ו-68% מהייבוא מגיע מהשכנה הגדולה.

פוטין גם מעניק מטריה דיפלומטית רחבה ללוקשנקו ופועל רבות במישור הדיפלומטי בכדי לעזור לו לשמור על כסאו. לא מפתיע הדבר כי רבים בבלארוס חולמים על איחוד עם רוסיה - חלק על איחוד מוניטרי (מעבר לשימוש ברובל הרוסי כהילך חוקי במדינה) וחלק על סיפוחה של בלארוס והפיכתה לאדמה רוסית.

ע"פ כל ההערכות, הבחירות במדינה, שכבר עכשיו סובלת מאופי לא דמוקרטי וחופשי, יהיו מושחתות, וזיופים רבים יתרחשו בכדי לאפשר ללוקשנקו להמשיך ולכהן כנשיא.

אנשי האופוזיציה, חדורי קרב על רקע הרדיפות ותאבי מהפכה בסגנון מהפכות הקטיפה באוקראינה וגרוזיה, ימשיכו להפגין נגד הממשלה ביתר שאת.

לוקשנקו מצדו, מארגן לעצמו אליבי לדכא באכזריות כל ניסיון הפיכה- ב-2 במרץ, וראש הק.ג.ב בבלארוס כבר הודיע כי חשף 72 התארגנויות במדינה, התארגנויות הממומנות בידי גורמים זרים בד"כ, בכדי להפיל את משטרו של לוקשנקו.

באם יתפתח ניסיון הפיכה שכזה, יטען לוקשנקו כי המדובר בבוגדים (באתרים הניאו-נאצים הם מכונים ציוניים) ויפעיל יד ברזל, יד שהופנתה כבר פעמים רבות במרוצת שלטונו, כנגדם.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך