חיפוש :
  

ברזיל - מעצמה בהתהוות
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 04/04/2006, 21:59
אלון לוין ויובל בוסתן

ברזיל, אחת מעשר הכלכלות הגדולות בעולם, הייתה קרובה עד לפני כמה שנים לפשיטת רגל. סדרת צעדים דרסטיים הביאה להתאוששות הכלכלה וכיום נראה כי דבר לא יעצור בדרכה לתבוע את מעמדה כמעצמה עולמית.  

הכלכלה הברזילאית, אשר נמנית בין עשרת הכלכלות הגדולות בעולם (והגדולה ביותר באמריקה הלטינית), עמדה בסוף שנות ה-90 בפני קריסה. המיתון החריף שעבר על ברזיל פגע בשכבות רחבות באוכלוסייה, וההכנסה השנתית לנפש, שעמדה על 5,038 דולר בשנת 1997 התרסקה לרמה של 2,868 דולר בשנה שעברה, ירידה של 43%(!). כיום, לאחר רפורמות רבות במשק, עומדת ברזיל בפני התחלה חדשה.

עם האוכלוסייה החמישית בגודלה בעולם (186 מיליון אנשים) המשתרעת על 8.5 מיליון קמ"ר (חמישית בעולם, כמחצית משטח דרום אמריקה), פועלת כיום ברזיל להשגת מעמד של מעצמה עולמית.

יחסי ברזיל-סין

בשנים האחרונות מהדקת ברזיל את יחסיה עם הענק הסיני בכל תחום אפשרי- סין מסייעת רבות בבניית תשתיות בברזיל, משתפת איתה פעולה מבחינה כלכלית, עוזרת בתכנון ניצול משאבי הטבע של ברזיל וכן מפעילה מיזמים צבאיים-ביטחוניים עם המעצמה הלטינית.

שיתוף הפעולה בין המדינות משתרע גם לתחום התרבותי- ברחבי ברזיל קמות כיתות ללימוד השפה הסינית, כיתות שעל פי דיווחי ה-BBC מלאות עד אפס מקום. גם חוגים ללימוד התרבות הסינית מושכת קהל רב וסקרן.

המסחר בין ברזיל לסין גדל ב-528%(!) מאז שנת 1999 ויחסי המדינות התחזקו במישור המדיני- המנהיג הסיני הו ביקר בשנת 2004 בדרום אמריקה, בין היתר בברזיל, ונשיא ברזיל, לולה דה סילבה ביקר בעצמו בסין באותה שנה, והכריז כי על שתי המדינות ליצור ברית אסטרטגית.

ביטוי נוסף וברור לברית הזו היא המעורבות הסינית בבניית תשתיות, חלקן בפועל וחלקן מתוכננות. ברזיל קיוותה כי סין תסייע לה לבנות צינור להובלת גז טבעי מצפון לדרום, פרויקט גדול מאוד בו היא לא יכולה לעמוד בעצמה. סין מרתקת רבים בברזיל - יכולתה להאכיל את 1.3 מיליארד אזרחיה תוך כדי הגדלת מעמד הביניים במדינה ומיגור העוני, מצית את דמיונם של רבים באמריקה הלטינית, שהיו נתונים שנים תחת משטרים מושחתים שדרדרו כלכלית את מדינתם.

בנוסף, מעוניינת ברזיל בעזרתה של סין להשיג חברות קבועה במועצת הביטחון של האו"ם- כיום ברזיל היא אחת מהתורמות הגדולות לאו"ם במושגים של כוח אדם, וחייליה פזורים ברחבי העולם במשימות של שמירת השלום שהאו"ם נטל על עצמו. בשל היותה הגדולה באזורה, ובשל השינוי ביחסי הכוחות העולמיים בהשוואה למלחמה הקרה הראשונה, סבורה ברזיל כי חברות קבועה במועצת הביטחון היא דבר טבעי וכן, שתמיכתה של סין בנושא זה תקדם אותה רבות לכיוון השגת המטרה.

כיום, חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון הן גם חמש המעצמות הגרעיניות החזקות (והראשונות) בעולם. ברזיל, שניסתה להשיג יכולת גרעינית בתחילת שנות ה-80, נעדרת יכולת כזו. לאחרונה, במקרה או שלו, נמסר כי מדענים ברזילאים החלו בניסיונות להעשיר אורניום בכוחות עצמם, יכולת טכנולוגית לה שותפות מעט מדינות בעולם. העשרת אורניום מאפשרת לתחזק כורים גרעיניים לייצור חשמל, שניים מהם כבר פעילים בברזיל, והעשרה ברמה גבוהה יותר עשויה לאפשר ייצור של פצצות גרעין.

נשיא ברזיל, דה-סילבה - תובע את מקומה הראוי של ברזיל בשולחן הבינ"ל. צילום: מחלקת המדינה האמריקנית

יחסי ברזיל-רוסיה

בנושאים בהם סין לא מסייעת לברזיל, נכנסת לפעולה מעצמה עולמית אחרת - רוסיה. בימים אלה מבקר ראש הממשלה הרוסי, מיכאיל פרדקוב בכדי לדון עם הברזילאים על הקמת אותו צינור גז גדול שיחבר בין ברזיל, ארגנטינה וונצואלה.

רוסיה אף זוכה כעת מן ההפקר- עסקה לרכישת מטוסי קרב ברזילאים על ידי ונצואלה טורפדה, כנראה בלחץ אמריקני, ורוסיה תהיה זו שתספק את מטוסי הקרב להוגו צ'אבז, לאחר שכבר מכרה 3 מסוקי קרב ורובים בעבר לוונצואלה.

הרוסים מוצאים בברזיל קרקע פורה למסחר הדדי ולהשפעה באמריקה הלטינית, ובשל כך מהדקים את שיתוף הפעולה בין המדינות. בין היתר, מעוניינים ראשי תעשיית הרכב הרוסית בידע הברזילאי, בתחומים בהם הידע הרוסי לא מספיק עדכני, זאת בעיקר בשל הפריחה הכלכלית ברוסיה והצטרפותם של רוסים רבים למעמד הביניים. הפריחה הכלכלית הובילה אמנם להתעוררות גדולה בתחום הרכב ברוסיה, אולם הנהנות העיקריות מכך עד עתה הן יצרניות הרכב הזרות, בעיקר הגרמניות. ראשי תעשיית הרכב הרוסית מקווים לשפר את מוצריהם בכדי להגדיל את רווחיותם.

רוסיה וברזיל משתפות פעולה גם בתחום החלל, ועיניהם של תושבי ברזיל מופנות בימים אלו מעלה, בשעה שהאסטרונאוט הברזילאי הראשון, טייס הקרב מרקוס פונטס, מתרגל לשהות בתחנת החלל הבינלאומית, אליה הגיע בחללית רוסית.

גם רוסיה היא מדינה בעלת מושב קבוע במועצת הביטחון ומתוך כך בת ברית חשובה נוספת לברזיל.

יחסי ברזיל-אמריקה הלטינית

על רקע הפיתוח הכלכלי וההתחזקות במישור הבינלאומי, ממצבת ברזיל את עצמה כנותנת הטון העיקרית באמריקה הלטינית, לאחר שנים כה רבות תחת הגמוניה אמריקנית.

רה"מ דה סילבה שומר על קשרים טובים עם כל מנהיגי אמריקה הלטינית, כולל עם יריבותיה המושבעות של ארה"ב, ונצואלה, קובה ובוליביה, ומשתתף תדיר בועידות סוציאליסטיות כמו בוועידה שהתקיימה בוונצואלה מוקדם יותר השנה, או בטקס ההכתרה של מוראלס בבוליביה.

הסחר בין ברזיל לבין חלק לא מבוטל מן המדינות ביבשת כבר עבר בהיקפו את הסחר עם האמריקנים, וברזיל מעורבת בהשכנת שלום באזורי מתיחות ברחבי היבשת.

(Big Foto :שחר חדש מפציע על ארץ הסמבה (צילום

החשש האמריקני

לאחר שמדינות אמריקה הלטינית החלו יוצאות לעצמאות מן השלטון הספרדי והפורטוגזי לפני כ-180 שנה, קבע נשיא ארה"ב דאז, ג'יימס מונרו, את המדיניות האמריקנית כלפי מדינות אלה, מדיניות המכונה בשם "דוקטרינת מונרו".

בבסיסה של הדוקטרינה הזו - ההנחה כי ארה"ב לא תאפשר לאף מעצמה זרה להשיג דריסת רגל בדרום אמריקה, מאחר ואזור זה הוא בבחינת ה"חצר האחורית" של ארה"ב. נאמנים לדוקטרינה זו, מצאו עצמם האמריקנים מעורבים עשרות פעמים בענייניהן הפנימיים של המדינות באזור, כולל מעורבות בהחלפת משטרים שנחשבו לבעייתיים בעיניים אמריקניות.

הדוגמא הבולטת לניסיון התערבות של מעצמה זרה, היה בזמן משבר הטילים עם קובה, עת ביקשה בריה"מ להציב טילים על אדמת קובה, מדינה המרוחקת כ-150 ק"מ מחופי פלורידה. פעולה סובייטית זו, לא רק שנחשבה לפגיעה בדוקטרינה, אלא העלתה חשש קיומי אמיתי בארה"ב, שהייתה קרובה מאוד לפתוח במלחמה עם בריה"מ, מלחמה שמשמעותה באותם ימים הייתה אחת - מלחמה גרעינית עולמית.

האמריקנים אם כן, מביטים בחשש לנוכח המעורבות הגוברת של סין ורוסיה באמריקה הלטינית ולשם כך הם מרחיבים את כוח המשימה הדיפלומטי בכל מדינה, כדי לקדם את האיום הזה, אך דבר אחד לא לקח הנשיא מונרו בחשבון - את האפשרות שמדינה דרום אמריקנית תהפוך בעצמה למעצמה.

כיום, האמריקנים נאלצים להבין כי כללי המשחק השתנו וקיימת האפשרות שהמדינה ש"תנהל" את העניינים בעתיד הקרוב בדרום אמריקה לא תהיה מעצמה "זרה" או ארה"ב עצמה, אלא דווקא מעצמה מקומית בדמותה של ארץ הסמבה.

האמריקנים, המחזקים את השפעתם הכלכלית במרכז אמריקה ובמכסיקו (הנשיא בוש ביקר השבוע בקנקון שבמכסיקו ביחד עם ראש הממשלה הקנדי הטרי, סטפן הרפר, בכדי לדון בנושאים כגון המלחמה בטרור, המלחמה בהגירה הלא חוקית ובדרכים להידוק שיתוף הפעולה), ואשר עסוקים במלחמה הגלובלית בטרור, בעיקר במרכז אסיה ובמזה"ת, הזניחו כמעט כליל את דרום אמריקה בשנים האחרונות וכעת הם מגלים כי בהיעדרם, פיתחו המדינות ביבשת מדיניות חוץ עצמאית, וכעת הם נלחמים בקרב אבוד מראש כמעט, להחזיר את המצב לקדמותו.

הולכים לבחירות

ברזיל, שהודיעה על רצונה לארח את המונדיאל ב-2014, הולכת לבחירות כלליות באוקטובר. על אף מרחק הזמן, נראה כי הנשיא המכהן דה סילבה, מנהיג מפלגת הפועלים הברזילאית, יתמודד מול ג'רלדו אלקמין, מושל סאו-פאולו ומועמד הסוציאל-דמוקרטיים. על אף שמה של המפלגה, נחשב לפוליטיקאי שמרני ביותר ובעל קשרים ענפים לממסד הדתי-קתולי בברזיל.

בין אם ייבחר דה סילבה לכהונה שנייה ובין אם ייבחר אלקמין או מועמד שלישי, ברזיל עושה כל שביכולתה להפוך כבר בעתיד הנראה לעין למעצמה עולמית. לעת עתה, נראה כי היא בדרך הנכונה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך