חיפוש :
  

המהלך האסטרטגי של בוש בדרום מזרח אסיה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 01/03/2006, 03:09
אלון לוין ויובל בוסתן

המסע הנשיאותי של ג'ורג' בוש לאסיה, מציג את הגישה האמריקנית החדשה לפוליטיקה הבינלאומית, הכוללת אלמנטים פוליטיים וכלכליים, אשר עשויים להשפיע רבות על האזור ועל הפוליטיקה העולמית בכלל.

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, מתעתד לבקר באסיה החל מהיום למשך שבוע ימים. הביקור שלו באזור יכלול סדרת מפגשים עם ההנהגה ההודית למשך שלושה ימים ולאחריה ביקור בפקיסטן.

למה הודו?

בוש, המגדיר את הודו כמדינה גרעינית אחראית, מעוניין לשדרג את שיתוף הפעולה האמריקני-הודי בתחום הגרעין, בין היתר בסיוע בבניית כורים גרעיניים בהודו בתמורה להסכמה הודית לפיקוח בינלאומי על מתקנים אלה. מאחורי התכנון הזה עומדת ההכרה בעליית כוחה של הודו כמעצמה עולמית, ובכך שהיא הופכת להיות צרכנית אנרגיה מהגדולות בעולם.

הגידול בצריכת האנרגיה בהודו, כמו גם בשכנתה הסינית, היה מבין הגורמים העיקריים לעליית מחירי הנפט והגז הטבעי בעולם בשנים האחרונות. עלייה מתמדת זו מאיימת על המשך הצמיחה הכלכלית בעולם, וארה"ב, כמו גם מדינות אחרות בעולם, כבר הביעו מחויבות עמוקה להמשיך ולנסות למצוא תחליף מתאים לנפט.

הודו, אם כן, היא אכן מקום טוב בכדי להתחיל.

על רקע הביקור, המעורר התרגשות ועניין עצום בקרב פובליציסטים וקובעי מדיניות בשתי המדינות, שוחררו נתונים כלכליים המעידים על עליה בהיקף שיתוף הפעולה בין שתי המדינות- בשנת 2005 הגדילה ארה"ב את הייצוא שלה להודו ב-30% ואת הייבוא ב-20%.

בוש עצמו מנה יתרונות נוספים הגלומים בקשר בין המדינות- שתיהן מדינות המחויבות לעניין הדמוקרטי ושתיהן נוטלות חלק פעיל במלחמה בטרור בגלובלי שפגע בהן. שיתוף הפעולה הזה בא בין היתר על חשבון הענק הסיני - ארה"ב עוקבת בדאגה אחר המעצמה הסינית המציגה במשך שנים רבות צמיחה כלכלית דו ספרתית באחוזים מדי שנה.

בשל כך, הפכה סין לאחת מהיצרניות והיצואניות בשדה הכלכלה העולמית, עובדה המעניקה לה כוח פוליטי (בזכות הקשרים שהיא טווה) וצבאי (הצמיחה אפשרה לה להעמיד את תקציב הביטחון השנתי על רמה הנמוכה רק מהרמה האמריקנית, עם קרוב ל-70 מיליארד דולר בשנה).

סין עצמה מגבירה את הנוכחות שלה באזור תת היבשת ההודית- המסחר בין סין להודו בצמיחה, ואילו קשריה של סין ופקיסטן חורגים מן ההיבט הכלכלי (שהוא לכשעצמו איתן- המסחר הסיני-פקיסטני גדול בהרבה מהמסחר האמריקני-פקיסטני( והם אף גולשים לשיתוף פעולה צבאי וגרעיני.

הנשיא בוש. מהלך דרמטי(צילום: מחלקת המדינה האמריקנית)

פקיסטן

פקיסטן עצמה מנסה לשפר בשנים האחרונות את יחסיה עם הודו, אך המתיחות בין המדינות, בעיקר באזור המריבה בקשמיר, עדיין גבוהה. וכך, בתוך היריבות בין ארה"ב לסין, מגלות הודו ופקיסטן הזדמנויות רבות שניתן לנצלן לקידום המדינות האלה.

לאחר שיבקר בהודו, יגיע בוש לביקור בפקיסטן - הפקיסטנים כבר מתכננים לגשש האם הם יוכלו ליהנות מהסדר דומה להסדר האמריקני עם הודו (בתחום הגרעין) ובוש צפוי לדון עם מושארף על נושא המלחמה בטרור - פקיסטן החלה בשבועיים האחרונים במצוד נרחב אחר אנשי טאליבן שברחו מפקיסטן וכבר לכדה רבים מהם, אולם ע"פ מקורות מודיעיניים מולה עומר, מנהיג הטאליבן, עדיין מסתובב בפקיסטן. נוסף על עניינים אלו, ינסה בוש לתווך בין הודו לפקיסטן בסוגיית קשמיר, נושא חשוב ביותר בעיני האמריקנים.

עניין נוסף המעסיק את האמריקנים, הוא נושא בניית צינור הגז שיאפשר ייצוא גז טבעי מאיראן להודו ופקיסטן. עניין הנחת הצינור כבר נדחה על רקע ההתפתחויות הקשורות לגרעין האיראני- איראן איימה כי תשנה את תוואי הצינור כך שלא יעבור בשטח ההודי, ובכך תמכור איראן גז רק לפקיסטן.

כרגע עניין הצינור הוקפא, אך אם ייצא לפועל, יתחזקו הקשרים בין איראן להודו ופקיסטן, וההשפעה האיראנית באזור תגדל. לכן, ינסה בוש לשים טריז בין יחסי פקיסטן ואיראן בכדי להגביר את הלחץ והבידוד שלה- כיום יושב צבא אמריקני בעיראק, אפגניסטן, טורקיה ובמפרץ הפרסי, כולם אזורים המקיפים את איראן.

סיוע פקיסטני יגביר את הבידוד האיראני ולדעת האמריקנים, לצד הסנקציות הכלכליות שהם מעוניינים להעביר במועצת הביטחון והסיוע לאופוזיציה האיראנית, יוכלו למוטט את המשטר הנוכחי.

מעניין לציין, כי יומיים לאחר שיעזוב בוש את פקיסטן, יגיע מנהיג צפון אמריקני אחר, סטפן הרפר, ראש הממשלה הקנדי שנכנס לתפקידו לאחרונה, לביקור במדינה, ובכך תהיה פקיסטן למדינה הראשונה בה מבקר הרפר מאז שנבחר לתפקיד.

הרפר, שנענה להזמנתו של ראש ממשלת פקיסטן שאווקת עזיז, יגיע לסדרת מפגשים קצרה במדינה שתכלול גם את הנשיא הפקיסטני מושארף. אחד העניינים שיעלו על הפרק, הוא בקשת עזרה פקיסטנית לסיוע בשדרוג הכור הגרעיני בקראצ'י, כור המייצא חשמל.

שאר הנושאים שיעמדו על הפרק בשיחות זהים לנושאים אליהם יתייחס בוש - המלחמה בטרור, בפשיעה ובסחר בסמים, היחסים עם הודו והמצב באפגניסטן ובעיראק. הרפר גם מתכנן לטוס משם לאפגניסטן, בכדי לבקר את חייליו המוצבים במדינה, 2,000 מהם בקנדהר.

לאור האמור, מצטייר ביקורו של בוש בהודו ופקיסטן כאחד הביקורים החשובים ביותר שקיים מאז נכנס לתפקיד הנשיא.

באם יצליח להשיג את מטרותיו, יהיה זה הישג אסטרטגי מהמדרגה הראשונה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך