חיפוש :
  

הוגו עולה ליגה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 16/05/2006, 00:01
אלון לוין ויובל בוסתן

נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבז, הולך וצובר כוח במהירות- הובלת קו סוציאליסטי אנטי-אמריקני, חיזוק קשרים עם מפלגות שמאל בעולם המערבי והידוק קשרים עם איראן הפכו את צ'אבז לאיום משמעותי בחצר האחורית של האמריקנים, שהיום הטילו אמברגו על מכירת נשק ליצואנית הנפט הגדולה.  

הוגו צ'אבז, נשיאה הצבעוני של ונצואלה, מבקר בימים אלה בלונדון כאורחו של ראש העיר הרדיקלי קן ליבינגסטון. מלוח הביקורים שלו נעדרים במפגין כל בכירי הממשל הבריטי ובראשם ראש הממשלה טוני בלייר, אותו כינה צ'אבז בעבר כ"כלי משחק של האימפריאליזם העולמי".

בכנס המרכזי אליו הוזמן, צ'אבז הקשיב לנאומים בהשתתפות נציגים מארגוני שמאל בבריטניה ופעילים חברתיים שונים ובנאומו קרא לשמאל האירופי לסייע במאבקו של הסוציאליזם העולמי כנגד ההגמוניה הקפיטליסטית בהנהגת ארה"ב. תשואות רמות ומוזיקה לטינית מחרישת אוזניים ליוו אותו, שעה שהזמין את נציגי הארגונים להמשיך ולדון ברעיונותיו וברעיונות אחרים הנוגעים למאבק המשותף- ביולי בקובה, באוגוסט בוונצואלה ובספטמבר בבוליביה.

ליוינגסטון דאג להפגיש את צ'אבז עם ביאנקה ג'אגר, פעילה חברתית ותיקה ועם הרולד פינטר, המחזאי הנודע, חתן פרס נובל לספרות, הידוע כבעל דעות רדיקליות (כמו צ'אבז, גם הוא השווה בעבר את בוש להיטלר ואף כינה את טוני בלייר "רוצח המונים").

ביקורו המתוקשר של צ'אבז באירופה, כלל הצהרות מוכרות- צ'אבז, שבחורף האחרון הבטיח ואף סיפק נפט מוזל לאזורים עניים בארה"ב, שחרר הבטחה דומה לעניי אירופה.

כמו הנפט המוזל שסיפק צ'אבז לעניים בארה"ב, בימים בהם זעמו האמריקנים על דרך הטיפול בנפגעי הוריקן קתרינה, כולל הרמיזות העבות כי המחדלים נבעו מזהותם האתנית האפרו-אמריקנית של תושבי ניו-אורלינס שנפגעו קשה מההוריקן, כך גם הפעם מנסה צ'אבז לזכות בנקודות גם בקרב עניי אירופה.

ביקורו באירופה הוא בין היתר ביקור גומלין, מאחר וחברי הארגונים האירופיים השתתפו בועידות הבינלאומיות שערך צ'אבז בוונצואלה, במקביל לכינוסים בעלי אופי קפיטליסטי שהתקיימו במקומות אחרים ברחבי העולם.

צ'אבז, מונע מאידיאולוגיה סוציאליסטית-חברתית ולאומנית-מדינית, מעוניין להגביר את הסוציאליזם בעולם, כשמאגרי הנפט האדירים העומדים לרשותו, הם המנוף העתידי לביצוע המהלכים האלה- על פי ההערכות העדכניות, בעתודות הנפט בוונצואלה שוכנות 77 מיליארד חביות. במחירים של 75-70 דולר לחבית, מדובר בכ-5.5 טריליון דולר פוטנציאליים, או מחצית מהתל"ג האמריקני לערך.

למודאגים מביניכם נוסיף כי המאגרים של ונצואלה, המשופעת גם בגז טבעי, גדולים עוד יותר- קיימים בוונצואלה מרבצים של מה שמכונה "נפט כבד"- נפט סמיך מאוד אשר תהליך הזיקוק שלו יקר מאוד. בעבר לא השתלם לשאוב נפט סמיך מאחר ומחירי הנפט בעולם היו נמוכים, אולם כיום כבר מדובר בעסקה טובה מאוד.

על פי ההערכה, לוונצואלה יש כיום מאגרים בהיקף של 270 מיליארד חביות של נפט כבד, ואם האומדן יתברר כנכון,הרי שזו כמות גדולה יותר מהעתודות הסעודיות! ואם משתלם לשאוב את הנפט הכבד במחירי שוק של 75-70 דולר לחבית, אזי קל וחומר כשהמחיר יאמיר ל-100 דולר לחבית- זו ההערכה של צ'אבז עצמו כשנדרש להשלכות התקפה אמריקנית על איראן, לנוכח תוכניתה הגרעינית.

הוגו צ'אבז - עולה ליגה. צילום: אג'נסיה ברזיל

מאמצי הוגו להפיץ את בשורת הסוציאליזם בעולם מקבלים ביטוי במספר מישורים:

קשר עם השמאל העולמי

צ'אבז מודע היטב לכוחו של השמאל בעולם- הוא ראה זאת בזמן ההפגנות הרבות כנגד ארה"ב וישראל בשנים האחרונות, סביב המלחמה בעיראק והאינתיפאדה. צ'אבז, מתוך הבנה עמוקה ברזי הפוליטיקה המערבית, מחזק את יחסיו עם פוליטיקאים ואנשי ציבור בעלי השקפה סוציאליסטית מובהקת, אשר מביעים את קולם.

הפוליטיקה המערבית, שבסוף שנות ה-90 הייתה רדומה יחסית, התעוררה לנוכח המאבק של ארה"ב ובנות בריתה בטרור העולמי. כלפי מאבק זה קיימת אופוזיציה חזקה מאוד, וצ'אבז דואג לסייע לה.

קשר עם השמאל הלטיני

בעוד שבאירופה ובארה"ב הקשר של צ'אבז מוגבל למאבקים חוץ-פרלמנטריים כגון הפגנות, ועידות בינלאומיות ומפגשים אחרים, הרי שבאמריקה הלטינית תומך צ'אבז בגלוי בפוליטיקאים בעלי דעות רדיקליות העשויים להיבחר לתפקידי הנהגה במדינותיהם.

הוא אינו מגביל עצמו לסיוע מוראלי ומספק, כשצריך, גם סיוע חומרי, באמצעות הבטחות למתן חבילת "צ'ופרים"- נפט מוזל, עזרה כספית, תמיכה רפואית (באמצעות רופאים קובניים) ותמיכה בהשכלה באזורים נחשלים (באמצעות מורים קובניים).

הסיוע של הרופאים והמורים הקובניים ממומן על ידי צ'אבז המסייע בכך לחברו פידל קסטרו, אותו הוא מכנה "אחי הגדול ומקור ההשראה שלי", אשר מתקשה לדאוג לעבודה לעשרות אלפי רופאים ומורים, שהוכשרו ברמה הגבוהה ביותר.

סיוע כזה העניק צ'אבז לאיבו מוראלס בזמן הבחירות בבוליביה ולאחריהן וסיוע כזה הוא מעניק כיום לאויינטה הומלה בפרו, ערב הסיבוב השני בבחירות לנשיאות שם.

נכון לכתיבת שורות אלו, מעורב צ'אבז בסיוע לשני מועמדים נוספים- מנואל לופז אוברדור שיתמודד על נשיאות מכסיקו ביולי, ודניאל אורטגה מניקרגוואה הידוע בגישתו האנטי אמריקנית, אשר צפוי להתמודד על תפקיד הנשיאות בבחירות בנובמבר הקרוב, אחרי שכבר כיהן כנשיא ניקרגואה בין השנים 1985-1990.

צ'אבז כבר הצהיר כי יתמוך בראשי ערים מהמפלגה הסנדיניסטית שבראשה עומד אורטגה, ואל מול הבטחות אלה, פועלת ארה"ב באמצעות שגרירה פול טריבלי בכדי לתמוך במועמדים שמרניים- בין היתר מנסה ארה"ב לשכנע מפלגות שמרניות להתאחד ולהציג מועמד אחד מוסכם בכדי לנסות ולסכל הצטרפות של מדינה נוספת לציר הלטיני.

המעורבות בניקרגואה ובמכסיקו מלחיצה את האמריקנים הרבה יותר מאשר משטר עוין בבוליביה או בוונצואלה- אם דרום אמריקה היא החצר האחורית מבחינת האמריקנים, אזי צפון ומרכז אמריקה הן מפתן הבית ממש והם יעשו הכל על מנת לשמור על היציבות באזורים אלו.

יחסים עם מדינות אנטי-אמריקניות נוספות

בכדי לקדם את הסוציאליזם העולמי, מבינים חברי הציר הלטיני וצ'אבז בראשם, כי המפתח הוא החלשת האמריקנים ובני בריתם בכל רובד אפשרי. כך קושרת ונצואלה קשרים עם איראן, תומכת במשטרו של רוברט מוגאבה בזימבבוואה ובעבר תמכה במשטרו של סדאם חוסיין והתנגדה למלחמה בעיראק.

מדינות אמריקה הלטינית הנשלטות על ידי משטרי שמאל, כמו ארגנטינה וברזיל, מקדמות אף הן מעורבות של מעצמות עולמיות אחרות באזורן כמו סין ורוסיה, כמשקל נגד להגמוניה האמריקנית. על אף שמדינות אלה (למעט סין) לא חולקות את אותה אידיאולוגיה, לוחץ צ'אבז לחיזוק היחסים כמו בשיתוף הפעולה עם איראן, שהיא תיאוקרטיה שיעית קיצונית השונה מן המשטרים החילוניים-סוציאליסטיים.

צ'אבז,שהחמיא בעבר למנהיג הרוחני של איראן עלי חמנאי, מקיים קשר הדוק עם נשיאה של איראן מחמוד אחמדינג'אד, קשר שקיבל ביטוי רישמי עם הקמת קרן משותפת לשתי המדינות בהיקף של 200 מיליון דולר בפברואר השנה.

לאחרונה התבטא הוגו גם בנושא משבר הגרעין האיראני ואמר כי "התקפה על איראן עשויה לגרור גם התקפה על ישראל וכי במצב כזה יאמירו מחירי הנפט לכדי 100 דולר לחבית".

קיים תיאום הדוק בנושא מחירי האנרגיה בין שני המנהיגים, מה שמהווה בעיה נוספת בעיני האמריקנים, החוששים מצירוף מדינות נוספות כמו מכסיקו לברית כזו שתמשיך להקפיץ את מחירי הנפט והגז הטבעי כלפי מעלה.

החשש האמריקני קיבל ביטוי לפני שעות ספורות, עם ההכרזה האמריקנית על אמברגו לאיסור מכירת נשק לוונצואלה. אין זו הפעם הראשונה שהאמריקנים מנסים למנוע הגעת נשק לוונוצאלה- בעבר נרמז כי האמריקנים הם שעמדו מאחורי ביטול עסקת מכירה של מטוסים ונשק מברזיל לוונצואלה, מהלך שהוביל את ונצואלה לרכישת הנשק מרוסיה.

האמברגו האמריקני החדש רק יפתח אפשרות בפני הרוסים להגביר את קצב מכירות תעשיית הנשק שלהם לאזור ועקב כך גם להגביר את המעורבות שלהם בונצואלה ובאמריקה הלטינית בכלל. לא תהיה זו הפתעה גדולה אם תגובתו הראשונה של צ'אבז לאמברגו האמריקני תהיה עסקה שכזו עם הרוסים.

מאבק מתמשך

המאבק באמריקנים מתקיים אם כן במישורים רבים- במישור הפוליטי באמצעות האופוזיציה השמאלית במדינות העולם המערבי, במישור המדיני באמצעות, בין היתר, ההצבעות באו"ם, במישור הכלכלי באמצעות נשק הנפט, ועל פי הצהרותיו הלוחמניות של צ'אבז, ההתחמשות שלו בתקופה האחרונה והמשאבים העומדים לרשותו- ייתכן שיבוא יום והמאבק יגיע גם למישור הצבאי.

צ'אבז, הרואה עצמו כממשיכו של סימון בוליבר, משחרר הארצות המפורסם, נותר שנוי במחלוקת בזירה הבינלאומית ונראה כי הויכוח לגביו יתעצם ככל שיוסיף ויצבור כוח, או כפי שהגדיר זאת פעם הפסיכולוג שלו- "בכדי להבין את צ'אבז, חייבים לשלב בין הביקורת של מתנגדיו ובין ההאלהה של תומכיו".



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך