חיפוש :
  

מנסים את העולם
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 09/10/2006, 22:26
אלון לוין ויובל בוסתן

הניסוי הגרעיני הראשון של צפון קוריאה טרף את הקלפים במזרח אסיה ויצר מציאות חדשה. מבחינת הצפון קוריאנים, ניסוי שכזה היה הכרחי לנוכח המצוקה בה הם נמצאים מבחינה פוליטית וכלכלית, אך האמריקנים ובני בריתם רואים במהלך שבירה של הכלים. הסינים, כהרגלם, הולכים בין הטיפות.

פיצוץ המתקן הגרעיני התת-קרקעי השווה בעוצמתו, כך על פי הערכת מומחים זרים לנושא, לפצצה שהוטלה על נגסאקי, הביא את חרושת השמועות והספקולציות באשר ליכולת גרעינית צפון קוריאנית, לסיומה.

ההשלכות הניסוי, שישפיע בראש ובראשונה על שכנותיה, אבל לא רק עליהן, תהיינה מרחיקות לכן. עצם קיומו של הניסוי מעיד, יותר מכל , על המצוקה שבה מצוי השלטון השוכן בפיונגיאנג.

הרודן הפרנואיד

קים ג'ונג איל, מנהיגה הכל-יכול של צפון קוריאה, שולט ביד רמה על אזרחי מדינתו. הוא סבור כי מספר רב של גורמים, בעיקר האמריקנים, היפנים והדרום קוריאנים - מעוניינים במותו ובהפלת משטרו. מספר ניסיונות התנקשות כושלים ששרד, כך על פי פרסומים כאלו ואחרים, רק תרמו לתזה הזו.

קצינים בקרב הצבא וקהילת המודיעין הצפון קוריאנית שילמו בחייהם לא פעם כתוצאה מניסיונות ההתנקשות - באפריל 2004 בוצע פיגוע גדול בתחנת רכבת במדינה, סמוך לזמן שבו קים היה אמור לשוב מסין. 150 בני אדם נהרגו ו-1200 נפצעו. עוד קודם לכן קים נהג למעט ביציאותיו מהמדינה והמזימה שבוצעה לאחר ביקורו בסין רק חידדה את ההחלטה הזו. ועידת המדינות הבלתי מזדהות שהתקיימה לאחרונה בקובה, ועידה בה נפגשו עשרות ראשי מדינות, התקיימה ללא נוכחותו של קים.

קים מעסיק טועמים מיוחדים שיבדקו את המזון שהוא אוכל, אנשי המשטרה החשאית שלו עוקבים אחר הנעשה במדינה ועל בטחונו אמונים כוחות רבים. מעטים הם הצפון קוריאנים שזכו לראות אותו מאחר והוא ממעט להופיע בציבור. פולחן אישיות אדיר ומערכת שטיפת מוח אידיאולוגית אמורים להחדיר במוחותיהם של הצפון קוריאנים את היראה והאהבה אליו.

אחד התסריטים הנבדקים ללא הרף על ידי קים ובכירי משטרו, הוא תסריט פלישה צבאית אמריקנית למדינה במטרה להפיל את משטרו. חששות אלה רק צוברים תאוצה לנוכח הקמפיינים הצבאיים בעיראק ובאפגניסטן, שלא התקשו לעמוד במשימה הראשונית שלהם – הפלת המשטרים.

השיחות וכישלונן

צפון קוריאה מקיימת, זה מספר שנים, הידברות עם המדינות המחזיקות באינטרסים המרכזים באזור – ארה"ב, דרום קוריאה, יפן, סין ורוסיה. בסבב השיחות הרביעי, שנערך בחודש ספטמבר 2005, נדמה היה כי השיחות, שנועדו למצוא פתרון של שלום למשבר הגרעין המתמשך, נשאו פרי, עת הצהירה צפון קוריאה על נכונותה להפסיק את תוכנית הגרעין שלה, הצהרה שנתפסה כהישג אדיר של נשיא ארה"ב בוש וכמכה אנושה למבקריו.

הרווח הפוליטי של הנשיא בוש עתיד היה להיות משמעותי – לא זו בלבד שהוא הצליח, בדרכי שלום, לגרום לצפון קוריאה להפסיק את תוכנית הגרעין שלה, אלא שהיו כאלו שדאגו להזכיר כי ההתחמשות הגרעינית הצפון קוריאנית הושגה בימי הנשיא שקדם לו, ביל קלינטון, שמאז שסיים את תפקידו לא פספס הזדמנות לבקר את מדיניותו של בוש. אך כגודל הציפיות, כך הייתה גודל האכזבה, עת התברר כי הצפון קוריאנים רצו תמורה מיידית.

יעבור זמן וייתכן כי לעולם לא נדע מה עמד מאחורי ההצהרה הצפון קוריאנית. האם היה זה חלק ממסך העשן שהטילו הצפון קוריאנים בדרך להמשך ההתעצמות הצבאית שלהם, או שמא הם אכן התכוונו לעמוד מאחורי הצהרתם. בפועל, בעוד שהצפון קוריאנים הניחו כי התמורה להצהרה שלהם תהיה מיידית ומשמעותית, האמריקנים פיצלו את המשא ומתן עימם לשני אפיקים שונים.

אפיק אחד עסק בפירוק הגרעיני והוא דרש מבחינת האמריקנים מעשים בפועל, שיעידו כי צפון קוריאה עומדת להשמיד כל זכר לתשתית הגרעינית שלה. בתמורה לכך, התחייבו האמריקנים, בסיוע היפנים והדרום קוריאנים, להציג חבילת סיוע אטרקטיבית שתסייע לצפון קוריאנים לשפר את מצבם הרעוע.

האפיק השני נגע לנושאים כלכליים, ליתר דיוק לטענה האמריקנית בדבר זיוף דולרים מאסיבי שנעשה במדינה הקומוניסטית הענייה. פעילות זו גררה יחס נוקשה מצד האמריקנים וסנקציות כלכליות. הצפון קוריאנים, שקיוו להסרת טבעת החנק הכלכלית מעל צווארם, סברו כי לדרישות האמריקנים אין גבול והכחישו מכל וכל את הטענות באשר לזיוף הדולרים. סבב השיחות החמישי, שהחל בנובמבר 2005, היה אמור להימשך במרץ השנה, אך הוא נדחה והלכה למעשה – בוטל.

בסוף חודש מרץ 2006, ביצעו ארה"ב ודרום קוריאה תמרון צבאי גדול בהשתתפות עשרות אלפי חיילים. תמרון זה נערך פעם בשנה והוא לא היווה הפתעה מיוחדת, אולם הצפון קוריאנים חששו כי הפעם, ארה"ב, המאוכזבת מקריסת השיחות, תנצל את ההזדמנות למתקפת פתע. את התמרון קידמו סדרת איומים מצד הצפון קוריאנים, ורמת האמון בין הצדדים המשיכה לרדת.

ב-13 באפריל 2006 הציעה צפון קוריאה לארה"ב לחדש את השיחות הרב צדדיות באם ארה"ב תסכים להפשיר 24 מיליון דולר מחשבון הבנק של צפון קוריאה במקאו. האמריקנים סירבו לכך בטענה כי הסנקציה הזו אינה קשורה להתקדמות במסלול הגרעיני אלא הכלכלי. ההערכה הרווחת כיום היא כי בנקודה זו, החליטו הצפון קוריאנים "להדגים יכולות" בכדי ללחוץ על ארה"ב, יפן ודרום קוריאה, להתקדם בשיחות.

קים ג'ונג איל עם מזכירת המדינה האמריקנית לשעבר - היו ימים. צילום: מחלקת המדינה

ניסוי הטילים

ניסוי הטילים ב-4 ביולי, יום העצמאות האמריקני, תאריך שכנראה נבחר באופן סמלי בכדי לאותת לאמריקנים על רצינות כוונותיהם של הצפון קוריאנים, הבהיר היטב כי כל ההישגים שנרשמו בסבבי השיחות הקודמים נמחקו. ירי הטילים, שהתבצע חרף איומים מצד האמריקנים והיפנים, דחף מדינות אלה להטיל סנקציות נוספות על הצפון קוריאנים והמשבר המשיך להחריף.

היפנים הכריזו כי ביקורם של דיפלומטים צפון קוריאנים ביפן ייאסר, וכן ביטלו את קשרי התחבורה בין המדינות, כולל טיסות סחר ומעבורות. בנוסף פנו היפנים למועצת הביטחון של האו"ם בבקשה להטיל סנקציות נוספות, בקשה שלא יצאה לפועל בשל הגיבוי הסיני-רוסי ממנו נהנו הצפון קוריאנים.

לעומת היפנים, המשיכו הדרום קוריאנים, שלאורך המשבר נקטו בקו פייסני ויישרו קו עם הסינים בסוגיה זו, בגישתם. התגובה הדרום קוריאנית לניסוי הטילים הייתה הקפאת משלוח של מזון ודשנים לצפון קוריאה, עם הותרת פתח לביטול הסנקציה במידה ויושג הסדר כלשהו באשר לניסוי הטילים.

הצעד הצפון קוריאני, שהחזיר את הבעיה לראש סדר היום העולמי, נבלע 8 ימים לאחר מכן, בעקבות אירוע שהתרחש אלפי קילומטרים משם, על קו הגבול בין ישראל ללבנון...

הזווית היפנית

בחירתו של שינזו אבה לראש ממשלת יפן החדש, לפני כחודש, קבעה כי הקו היפני המדיני ימשיך להיות נוקשה ואולי אף יחמיר. אבה רואה בצפון קוריאה אויב מיידי, והוא היה ממובילי המאבק בממשלה הצפון קוריאנית, למען חשיפת גורלם של אזרחים יפניים שנחטפו על ידי המשטר הקומוניסטי, טענה שהוכחשה במשך שנים עד אשר הודו הצפון קוריאנים אחריותם. אבה אף מינה שר מיוחד שיעסוק בנושא לאחר שנכנס לתפקיד ראש הממשלה.

שינזו אבה אף העלה על סדר היום הפוליטי (ויש להניח שזו גם המורשת של קודמו, קויזומי) את רצונו להפוך את יפן למדינה משפיעה בעולם בכל התחומים. אחד הצעדים לשם כך, הוא שינויים בחוקה הפציפיסטית של יפן, שיאפשרו "גמישות" בנושאים ביטחוניים. כעת, לאחר הניסוי הצפון קוריאני, גבר הסיכוי לשנות את החוקה, באופן דרמטי. ההשלכות לכך עשויות להיות, בסבירות גבוהה, פתיחת פרויקט גרעיני יפני, אולי בשיתוף עם דרום קוריאה.

יפן היא המדינה היחידה שעד היום נפגעה מנשק גרעיני, ובוודאי שאינה מתכוונת להיפגע שוב. מבחינה טכנולוגית וכלכלית, הפרויקט היפני עשוי בהחלט להיות קצר משמעותית מהפרויקטים המקבילים בתשע המדינות שרכשו את היכולת הגרעינית באופן רשמי קודם ליפנים.

הניסוי הצפון קוריאני התבצע יממה לאחר ביקורו של אבה בסין, בו דנו מנהיגי שתי המדינות, בעיקר, ביחסי השכנות שלהם – החל בהתעצמותן הצבאית, דרך בדיקת כוונותיהם של המנהיגים וכלה בהיבטים כלכליים - על אף המצב הפוליטי הבעייתי בין שתי המדינות, הן סוחרות בהיקף של 212 מיליארד דולר בשנה, ומאז 2004 סין היא שותפת הסחר הגדולה של יפן, אחרי שעברה את האמריקנים.

תיאור ביקורו של אבה בסין תואר על ידי העיתונות המקומית כ"פורה ביותר". זוהי פגישה ראשונה של מנהיגי שתי המדינות מאז 2001 והיא חשובה ביותר מאחר ואבה בחר לבקר בסין עוד בטרם ביקר בארה"ב.

אבה אומנם נסע בכדי להפשיר את הקרח מיחסי שתי הענקיות האסיאתיות, בין היתר כתוצאה מביקוריו וביקורי קודמו במקדש יסוקוני השנוי במחלוקת. אולם אבה הוא פוליטיקאי ענייני שחיפש תשובות מהסינים לגבי עמדותיהם בנושאים השונים וכוונותיהם. הניסוי הצפון קוריאני מעמיד באור חדש את פגישת הפסגה בסין.

שינזו אבה עם משפחות אזרחים יפנים שנחטפו ע"י צפון קוריאה. צילום: ממשלתי

תפקיד הסינים

בשל בידודה הבינלאומי והכלכלי, חלקו מבחירה וחלקו כתוצאה מסנקציות שונות המוטלות עליה, תלויה צפון קוריאה באופן משמעותי בגיבוי סיני. קים ג'ונג איל מתייעץ רבות ולעיתים אף מקבל הנחיות מבייג'ינג. ניסוי הטילים ביולי וכן הניסוי הגרעיני, מעלים תהיות לגבי מידת מעורבותה של סין בנושא. לדעת גורמים מודיעיניים, לא ייתכן שהסינים לא היו מיודעים לגבי התוכניות הצפון קוריאניות חודשים מראש. ניסוי צפון קוריאני עצמאי ללא יידוע הסינים, פירושו כי צפון קוריאה מעמיקה את הבידוד הבינלאומי שלה לרמה בלתי נסבלת ומזמינה התקפות עליה.

האינטרסים והסיכונים בשתי החלופות ברורים - מחד, ניסוי שכזה מגדיל את כוח המיקוח של הצפון קוריאנים והופך את סין ליחידה בעולם המסוגלת לרסן את הצפון קוריאנים ובכך מגבירה סין את יוקרתה בשדה הפוליטי הבינלאומי. מאידך, ניסוי שכזה יוביל לטלטלה ביטחונית במזרח אסיה, מאורע שהסינים ירצו להימנע ממנו אלא אם פניהם למלחמה

בהתחשב במצב העניינים הנפיץ, מיטב גורמי ההערכה במערב משקיעים מאמצים בניסיון להבין מהי עמדתה האמיתית של סין לגבי הניסוי הצפון קוריאני.

הניסוי הגרעיני

ביום שני, ה-9 באוקטובר, הודיע צפון קוריאה כי ביצעה ניסוי גרעיני תת-קרקעי (הראשון בעולם מאז הניסויים של הודו ופקיסטן). מומחים מיפן, ארה"ב ודרום קוריאה ניסו לאמת את ההכרזה הצפון קוריאנית, בעוד מנהיגי מדינותיהם כבר קיבלו את ההצהרה כלשונה.

ראש הממשלה היפני שינזו אבה, טס לאחר ביקורו בסין לדרום קוריאה בכדי להיפגש עם מקבילו הדרום קוריאני, רו מו יון. בדומה ליחסי יפן עם סין, שנפגעו קשות בימי שלטונו של קויזומי, כך גם היחסים עם דרום קוריאה, שהייתה אף היא אחת מקורבנות הקולוניאליזם היפני בתחילת המאה. הביקורים במקדש יאסוקוני, בהם נזכרים גם שמותיהם של פושעי מלחמה מימי הכיבוש בקוריאה, היוו נקודת משבר בעיני דרום קוריאה ביחסיה עם יפן, הגם שמבחינה כלכלית המשיכו המדינות לסחור אחת עם השנייה.

ביקוריו של אבה בסין ובדרום קוריאה יועדו מלכתחילה בכדי ליצור תנאים להפעיל לחץ על צפון קוריאה. היפנים יודעים כי דרום קוריאה היא מדינת מפתח בהצגת חזית אחידה כנגד הצפון קוריאנים, וכן שביכולתה של המדינה לתרום לפתרון המשבר בזכות כלכלתה האיתנה והקשר התרבותי שלה לצפון קוריאה.

מבחינת הדרום קוריאנים, על אף הקו הפשרני שנקטו בו עד עתה, הניסוי הגרעיני מהווה חציית קו אדום, ולפי שעה, בדעתם לחבור ליפנים ולאמריקנים בהפעלת לחץ כבד על צפון קוריאה, לחץ ממנו נמנעו בשל חששם מתגובת שכנתם-אחותם מהצפון, במידה וקים ג'ונג איל יחוש כי הוא נמצא עם הגב אל הקיר.

נשיא דרום קוריאה, רו, עם בוש - ישתפו פעולה? צילום: מחלקת המדינה האמריקנית

הצעד הבא

שינזו אבה, במסע הדילוגים שלו, ניסה לתמרן בין שתי שכנותיו על מנת להפעיל לחץ על צפון קוריאה מכל הכיוונים – הרתמות של דרום קוריאה למהלך, בצוותא עם הימנעות סינית, הם ההישגים שאבה שואף אליהם.

מוקד ההתרחשויות יעבור בימים הקרובים למועצת הביטחון של האו"ם, שם תעלנה לדיום הצעות להחרפת הסנקציות על צפון קוריאה. גם האירופים נוטים לתמוך בצעד שכזה, ונראה כי רוסיה לא תהווה מכשול. ביכולתם של כל הצדדים המעורבים בעניין להפעיל את מירב הסנקציות גם ללא הסתייעות במנגנון מועצת הביטחון של האו"ם, אולם דווקא בגלל ההערכה כי אישור החלטה כזו במועצת הביטחון אפשרי, מעדיפות מדינות אלה לפעול בצורה כזו.

היתרון הגדול בפנייה למועצת הביטחון, טמון בהבנת העמדה הסינית לגבי המשבר - באם תוגש טיוטה למועצת הביטחון שבה תומכות ארבע המעצמות, בנוסף ליפן שהיא חברה זמנית במועצת הביטחון לשנת 2006, תעמוד סין בפני דילמה קשה, שכן הטלת וטו שלה יציג אותה כתומכת בניסוי הגרעיני.

מסע הלחצים הקודם, אשר דחף את הצפון קוריאנים לביצוע שורה של מעשים, ששיאם בתקריות ירי על הגבול על דרום קוריאה, ניסוי הטילים והניסוי הגרעיני, העיד על האפקטיביות שלו. אמברגו כולל שיוטל על המדינה מצד מועצת הביטחון ואף יחייב את הסינים עצמם, עשוי להוות מכת מוות כלכלית לצפון קוריאה ולגרום לשורה של אירועים שיובילו לקריסת המשטר הנוכחי.

מבחינת קים ג'ונג איל, זהו קרב ההישרדות שלו והוא עשוי להוביל את מדינתו למלחמה על כל הקופה. כרגע הוא מקווה שאויבותיו ובראשן ארה"ב ויפן תמצמצנה ראשונות ובכך יוכל להשיג הישגים בשוב המדינות לשולחן המשא ומתן. בכל סיטואציה אחרת, שלטונו של קים מתקרב לסופו, לא לפני שינסה לבצע מהלך נואש אחרון.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך