חיפוש :
  

פקיסטן - דיקטטורה צבאית איסלאמית
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 16/02/2006, 00:05
אלון לוין ויובל בוסתן

פקיסטן נהנית ממעמד חשוב בשדה פוליטיקה העולמית. בשל היותה מעצמה צבאית וגרעינית, כמו גם מיקומה האסטרטגי בתת היבשת ההודית ועובדת היותה מדינה מוסלמית גדולה, נהנית פקיסטן מקשרים קרובים עם מדינות מפתח רבות.  

פקיסטן הפכה בשנים האחרונות למעצמה גרעינית והיא נחשבת למדינת מפתח חשובה באסיה.חיים בה כיום כ-162 מיליון בני אדם על שטח של 804,000 קמ"ר. במדינה המוסלמית השנייה בגודלה מבחינת אוכלוסיה (והגרעינית היחידה) בעולם 77% מהאוכלוסיה הוא סוני, ו-20% שיעי.

צבא פקיסטן

הצבא הפקיסטני ממלא תפקיד מרכזי בחייה הפוליטיים והאזרחיים של פקיסטן. מנהיגה הנוכחי של פקיסטן, פרווז מושארף, הוא גנרל לשעבר בצבא, שעלה לשלטון בפקיסטן לאחר שביצע הפיכה צבאית בשנת 1999. למעשה, על אף הגדרתה של פקיסטן כרפובליקה אסלאמית, היא נמצאת כיום תחת שלטון משטר צבאי.

בצבא הפקיסטני משרתים כ-620,000 חיילים בקבע ויש לו עוד למעלה מחצי מיליון חיילי מילואים. עובדה זו ממקמת אותו במקום השביעי בעולם במושגים של גודל (אחרי צבאות הודו, סין, איראן, ארה"ב רוסיה וצפון קוריאה).

השריון הפקיסטני מונה כ-2300 טנקים, רובם ממודל סובייטי וחיל האוויר הפקיסטני עובר כיום רענון ועל פי המתוכנן הוא יעבור להתבסס בעיקר על מטוסי F-16 אמריקנים בשנים הקרובות (בסה"כ מדובר על למעלה מ-400 מטוסי קרב, ביניהם גם מיראז'ים צרפתיים). הטייסים הפקיסטנים נחשבים לטייסים טובים וישנם טייסים פקיסטנים הטסים בחילות אוויר במפרץ הפרסי כמו חיל האוויר הסעודי, כחלק משיתוף הפעולה בין המדינות.

מבחינה כלכלית פקיסטן היא מדינה ענייה, אך באותה נשימה ניתן להזכיר כי היא מדינה הנמצאת בתהליכי פיתוח מואצים. בשנת 2005, צמח המשק הפקיסטני ב-8.4% (מעל 7% בשנת 2004) צמיחה גבוהה לכל הדעות. הצמיחה מבוססת על מעבר מכלכלה המבוססת על חקלאות לכלכלה מודרנית יותר, בזכות גידול בהשקעות של הממשלה, לצד סיוע חוץ גבוה, בחלקו בשל רעידת האדמה באוקטובר 2005 שהותירה נזק רב בנפש וברכוש. הבנק העולמי התחייב לתרום מיליארד דולר, וסכום דומה צפוי להגיע מהבנק לפיתוח אסיאתי.

ביחד עם תרומה בסך מאות מיליוני דולרים מסעודיה, התאפשר גידול משמעותי ביתרות מטבע החוץ הפקיסטנים. סין חתמה על הסכמים עם פקיסטן הנוגעים לסיוע בבניית תשתיות בהיקף של למעלה משני מיליארד דולר בשנים הקרובות.

מושארף. שולט על הפצצה הגרעינית האיסלמית היחידה. בינתיים (צילום: מחלקת המדינה האמריקנית)

יחסים בין-לאומיים

פקיסטן נהנית ממעמד חשוב בשדה פוליטיקה העולמית. בשל היותה מעצמה צבאית וגרעינית, כמו גם מיקומה האסטרטגי בתת היבשת ההודית ועובדת היותה מדינה מוסלמית גדולה, נהנית פקיסטן מקשרים קרובים עם מדינות מפתח רבות.

יחסי פקיסטן וארה"ב ידעו עליות ומורדות במהלך השנים - לאחר יציאתה לעצמאות, הייתה ארה"ב בת בריתה הקרובה, אולם במהלך השנים התקררו היחסים על רקע פיתוחה הגרעיני. עם פתיחת המערכה העולמית בטרור, השקיעה ארה"ב מאמצים דיפלומטיים רבים בפקיסטן, בעיקר לאור מיקומה האסטרטגי (חולקת גבול עם אפגניסטן). התחייבותה של פקיסטן להילחם בטרור, החזירה אותה להיות בת ברית קרובה של ארה"ב, חרף העובדה שהיא תמכה במשטר הטאליבן באפגניסטן במהלך השנים, ועל פי המודיעין האמריקני אף מארחת בתחומה אנשי טאליבן ואל קעידה רבים.

במקביל ליחסיה עם ארה"ב, פקיסטן קרובה מאוד גם לסין - הייתה זו סין שסייעה לפקיסטן בפיתוח ובשדרוג הצבא הפקיסטני והיא מסייעת לה בבניית תשתיות במדינה. הכלל הוא לאורך ההיסטוריה הפקיסטנית, ככל שיחסיה מתהדקים עם ארה"ב, הם נחלשים עם סין ולהפך. בעיני הסינים, יריבותה ההיסטורית של פקיסטן עם הודו (בעצמה יריבה של סין) מחייבת ברית אסטרטגית בין סין לפקיסטן בכדי לחסום את ההודים, בבחינת האויב של אויבך הוא ידידך.

קשרים עם מדינות המזרח התיכון

במפרץ הפרסי לפקיסטן יש לא מעט בנות ברית ובראשן סעודיה - סעודיה מסייעת כלכלית לפקיסטן כבר שנים רבות ובין המדינות (כולל גם נסיכויות כמו איחוד האמירויות) קיימים קשרי מסחר ענפים. למעלה ממיליון פקיסטנים עובדים בסעודיה עצמה, ועוד רבים בנסיכויות הנפט הקטנות). הפקיסטנים והסעודים מקיימים גם שיתוף פעולה צבאי פורה, וטייסים פקיסטנים מסייעים לצבא הסעודי.

בשאר המזרח התיכון, לפקיסטן יש יחסים קרובים עם סוריה ולוב, ובעבר גם יחסים הדוקים עם איראן. יחסי איראן-פקיסטן בשנים האחרונות הם מורכבים. ראשית, בגלל שפקיסטן, מדינה בעלת רוב סוני בניגוד לאיראן השיעית, תמכה במשטר הטאליבן באפגניסטן, משטר שהיה בעייתי מבחינת איראן, בשל יחסו לשיעים במדינה. בזמן משטר הטאליבן נרצחו כ-15,000 שיעים, ונשים שיעיות רבות נמכרו כשפחות לשבטים בפקיסטן.

שנית, שתי המדינות מאשימות אחת את רעותה בעידוד קבוצות מיליטנטיות בתחומן. ידועים לא מעט מקרים של חדירות של מיליציות כאלה באזור הגבול האיראני שהסתיימו בקרבות. שלישית, ההתקרבות האחרונה של פקיסטן לארה"ב לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר, העלו את החשש באיראן כי פקיסטן תסייע לאמריקנים בהתקפה נגדה, על אף הכחשות נמרצות מצד הממשל הפקיסטני.

מצב זכויות האדם בפקיסטן

חופש הדיבור כמעט ולא קיים במדינה - לפני שנתיים נאסר מנהיג פוליטי בפקיסטן בשל אמירות "אנטי-צבאיות" שכוונו למושארף,ועל כך נענש במאסר של 23 שנים. מערכת המשפט הפקיסטני מושחתת, ובמקביל לה קיימים באזורים הכפריים "בתי משפט שבטיים" השופטים באכזריות רבה. אחד מהעונשים המקובלים כלפי אישה שביצעה חטא כנגד האיסלאם, הוא אונס קבוצתי אלים במיוחד. בנוסף, כ-600 נשים נרצחות בפקיסטן מדי שנה על רקע "כבוד המשפחה".

גם מיעוטים אתניים נרדפים בפקיסטן ופעילותם של ארגונים בעלי אופי חילוני נמצאת תחת מעקב מתמיד של שירותיה החשאיים של פקיסטן. מדד השחיתות העולמי דירג ב-2004 את פקיסטן במקום ה-129 מתוך 146 ומגמת השחיתות במדינה רק מחמירה.

מושארף עצמו מצהיר כי מטרתו להשיב בעתיד את פקיסטן למסלול דמוקרטי יותר, אך בינתיים נראה כי הדיקטטורה הפקיסטנית תמשיך להתחזק, ותיצור מקור לדאגה בקרב משקיפים מהמערב.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך