חיפוש :
  

המעצמה האפריקנית הראשונה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 06/02/2006, 21:22
אלון לוין ויובל בוסתן

12 שנים לאחר תום האפרטהייד והסרת הסנקציות הבינ"ל, מבססת עצמה דרום אפריקה כמעצמה אזורית בעלת פוטנציאל להשפיע בעתיד גם בזירה העולמית.  

עד שנת 1994 קיים המיעוט הלבן בדרום אפריקה שלטון הפרדה גזעני, אשר לווה במעשי אלימות ופשע קשים כנגד הרוב השחור, תוך שלילת זכויותיהם הבסיסיות. לאחר מאבק בינלאומי ארוך ונרחב, אשר לווה בסנקציות בינ"ל חריפות, הוכרז סיום עדין האפרטהייד בשנת 1990. ארבע שנים אח"כ נערכו הבחירות הדמוקרטיות הראשונות במדינה, בהן זכתה בשלטון מפלגת הקונגרס האפריקני הלאומי (ANC), שהיה הארגון שהוביל את הלחימה כנגד האפרטהייד, ובראשו עמד הסמל המרכזי במאבק - חתן פרס נובל לשלום נלסון מנדלה.

בבחירות הראשונות זכתה המפלגה ב-62.5%, ואפילו פרישתו של מנדלה לפני הבחירות השניות ב-1999 והחלפתו בסגנו (והנשיא הנוכחי) ת'אבו מ'בקי לא רק שלא פגעה בכוחה של המפלגה, אלא שהיא אף הגדילה במעט את כוחה ל-66% מסך הקולות בבחירות 99 ול-70% בבחירות 2004.

שתי "ירושות" בולטות נותרו מתקופת האפרטהייד - האחת שלילית, בדמות מכלול גדול של בעיות חברתיות הנובעות ישירות מההפרדה הגזעית. בין אלו ניתן למנות קיטוב חברתי עמוק (רק בברזיל והודו הפערים גדולים יותר בין עשירים לעניים), אבטלה גבוהה (רבע מהאוכלוסייה מובטלת ובנוסף מגיעים לדרום אפריקה מהגרי עבודה רבים מזימבבוואה וממדינות אחרות המחריפים את הבעיה) ושנאה גזעית המפעפעת עדיין בדרום אפריקה (בשנים האחרונות היא התהפכה לכיוון הלבנים- 1700 חוואים לבנים נרצחו משנת 1994, וכלפי מהגרי העבודה ממדינות אפריקניות שכנות). להבדיל, "הירושה" השנייה חיובית - רמת התשתיות בדרום אפריקה היא גבוהה ובמדינה כבישים מודרניים, מס"ב ותשתיות תקשורת מפותחות.

דרום אפריקה סובלת עדיין מבעיות האופייניות למדינה בהתהוות, בעיקר בתחום הפשיעה. היא נחשבת כיום למדינה עם רמת מקרי הרצח והאונס הגבוהה ביותר בעולם יחסית לאוכלוסייה. בנוסף, חמישית מהאוכלוסייה הבוגרת של דרום אפריקה היא נשאית איידס, מה שהופך את דרום אפריקה למדינה היחידה ביבשת שגידול האוכלוסייה בה הוא שלילי.

הישגים מרשימים

בצד כל אלו, מציגה דרום אפריקה התפתחות מרתקת בכל התחומים: הכלכלה שלה זוכה להישגים רבים (הגדולה באפריקה ובין 25 הגדולות בעולם; הבורסה הדרום אפריקנית היא בין עשר הגדולות בעולם - קצב צמיחה של 5%-4% בשנה והמטבע המקומי הראנד, הציג בשנים האחרונות את הביצועים הטובים ביותר ביחס לדולר האמריקני).

למרות שדרום אפריקה היא המדינה העשירה ביותר בעולם בזהב, פלטינה ופחם, ואחת העשירות ביהלומים, כלכלתה אינה מבוססת רק על מחצבים - היא מציגה גם תעשייה מפותחת המרכיבה מכוניות, טקסטיל, כימיקלים וכן תעשיית מתכות. משלימות את הכלכלה הצומחת הזו גם תעשיית תיירות גדלה והולכת וכן ענף חקלאי עשיר.

דרום אפריקה נמצאת בתחילתה של רפורמה כלכלית גדולה, כאשר הממשלה מתכננת לבצע חלוקה מחודשת של הקרקעות (יותר לשחורים, פחות ללבנים) בכדי לצמצם את הקיטוב החברתי. בנוסף, היא מתכננת להזרים 372 מיליארד ראנד (כ-60 מיליארד דולר) במהלך שלוש השנים הקרובות לעידוד השקעות ולפרויקטים ציבוריים גדולים בתחום התשתיות. בתחום החינוך, ובעיקר בתחום האקדמי, מציגה דרום אפריקה הישגים לא מבוטלים – לא פחות מארבע אוניברסיטאות דרום אפריקניות מופיעות ברשימת 500 האוניברסיטאות המובילות בעולם (בכדי לסבר את האוזן, דרום אפריקה היא המדינה האפריקנית היחידה שהצליחה להכניס לרשימה זו נציגות, בעוד מכסיקו וארגנטינה צירפו רק אוניברסיטה אחת לרשימה ומקומן של כל האוניברסיטאות בעולם המוסלמי נפקד.

התשתית האקדמית במדינה הניבה פירות רבים לאורך השנים, כולל בתקופת האפרטהייד – דרום אפריקה הייתה הראשונה באפריקה לפתח נשק גרעיני בעזרת מומחים וטכנולוגיה מקומית (עם סיוע ישראלי, על פי פרסומים זרים). דרום אפריקה הייתה גם למדינה היחידה בעולם שהצליחה לייצר נשק כזה וויתרה עליו לאחר מכן.

דרום אפריקה מעורבת גם בפעילות הפוליטית האזורית, ונחשבת למשכינת שלום ומתווכת מוצלחת - בין היתר הייתה מעורבת במאמצים להביא לסיום המלחמות בקונגו, בבורונדי ובזימבבוואה וכן במאמצים דיפלומטיים הקשורים לנעשה בסודן. ארגון האיחוד האפריקני שהתכנס לפני כשבועיים, הוא ארגון גג המאגד את כל מדינות אפריקה, ואשר החליף את "הארגון לאחדות אפריקנית" בשנת 2002 בזכות יוזמה של מ'בקי, הנשיא הדרום אפריקני, שאף כיהן כיו"ר הזמני הראשון (בכל שנה מתחלף יו"ר בארגון).

יחסיה של דרום אפריקה עם המערב הם אמביוולנטיים - מצד אחד, דרום אפריקה היא דמוקרטיה חופשית, וככזאת מקיימת יחסים דיפלומטיים וכלכליים עם המערב. בה בעת, היא נחשבת למבקרת חריפה של המערב - בסוגיית האיידס למשל, סוגיה קשה בדרום אפריקה, טען הנשיא הדרום אפריקני כי אין קשר בין מחלת האיידס ונגיף ה-HIV, ושהמדובר בקונספירציה של חברות התרופות הגדולות לצורך עשיית רווחים, אולם הוא חזר בו בנושא זה לאחרונה.

בתקופה האחרונה אף מפתח מ'בקי יחסים עם מספר מדינות וארגונים בעלי אופי אנטי-מערבי או אנטי-אמריקני - במסע הביקורים העולמי שערך לאחרונה נשיא בוליביה הנבחר, איבו מוראלס, הייתה דרום אפריקה אחת התחנות בביקורו. בוליביה משתייכת כיום לציר הלטיני האנטי-אמריקני המתהווה (ביחד עם קובה וונצואלה) ושתי המדינות הידקו את יחסיהן כתוצאה מהביקור. מ'בקי, שכבר הצהיר כי לא ינסה לשנות את החוקה ולהתמודד שוב ב-2009, מנסה לתווך בין ישראל והחמאס, ואמור להיפגש בימים אלה עם חלק ממנהיגי הארגון.

דרום אפריקה פועלת כיום בצורה בה לא זכינו לראות מדינות אפריקניות אחרות בעבר - היא מציגה דמוקרטיה יציבה (על אף היותה צעירה) הנלחמת בשחיתות (שעדיין נמצאת ברמה גבוהה); הכלכלה שלה מתפתחת והופכת לגורם חשוב בכלכלה העולמית; היא מעורבת בפוליטיקה העולמית, ואף פותרת בעיות ברמה האזורית, בעיות שבעבר נפתרו על ידי כוחות בינלאומיים בלבד.

חשוב מכל - היא נותנת תקווה למדינות אפריקניות ומראה שאפשר גם אחרת.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך