חיפוש :
  

קואליציית הטרור
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 26/02/2006, 18:25
אלון לוין ויובל בוסתן

העולם המערבי החל לעמוד על הסכנה מן הטרור האיסלאמי בעיקר לאחר הפיגועים בספטמבר 2001 בארה"ב. לאחר הפיגועים, הכריזה ארה"ב על מלחמה עולמית בעוסקים בטרור ובמשטרים התומכים בהם.

בתחילה, הכריזה ארה"ב מלחמה על אנשי הג'יאהד, ובמלחמתה הביאה להפלת משטר הטאליבן באפגניסטן ומשטרו של סדאם חוסיין, בעצמו מנהיג לאומני ולא דתי, בעיראק.

במקביל לפעילות הצבאית עסקה ארה"ב גם בפעילות דיפלומטית - לוב לדוגמא, החליטה לוותר על תוכניותיה הגרעיניות ואף לפצות נפגעי טרור במיליארדי דולרים, לאחר לחץ אמריקני בנושאים אלה.

כיום ממקדת ארה"ב, בסיוע מדינות נוספות דוגמת בריטניה,גרמניה וצרפת, את מאבקה באיראן ובסוריה - הראשונה בשל תוכניותיה הגרעיניות והשנייה - בשל הכיבוש המתמשך בלבנון שהגיע לשיא בסדרת התנקשויות בדמויות ציבוריות כגון ראש הממשלה הלבנוני חרירי והעיתונאי תוויני, בניסיון להתחכם א מול החלטת מועה"ב 1559 המחייבים נסיגה מלאה של כל הכוחות הזרים מלבנון, ובסיוע (לכאורה) לטרור המשתולל בעיראק.

לא כולם עוסקים בטרור (צילום: מחלקת המדינה האמריקנית)

מי הם הכוחות המרכיבים את קואליציית הטרור?

ראשונה היא איראן, רפובליקה אסלאמית-שיעית, הנעזרת ברווחי הנפט והגז הטבעי האדירים שלה בכדי לתמוך בארגונים אסלאמיים ברחבי העולם, חלקם המעורבים פוליטית, כדוגמת החמאס ברש"פ והחיזבאללה בלבנון, חלקם העוסקים רק בטרור כמו אל קעידה על סניפיו השונים.

איראן עצמה בונה ומטפחת צבא גדול, אחד מעשרת הגדולים בעולם, המתבסס רבות על תעשיית הנשק המקומית המפותחת. היא תומכת בפעילות האנטי-אמריקנית בעיראק, ומנסה להשיג יכולת גרעינית עצמאית בתואנה כי השימוש בה הוא לצרכים אזרחיים בלבד.

מעבר ליחסיה עם מדינות ערביות ומוסלמיות אחרות כדוגמת פקיסטן (כרגע מתוכנן להיבנות צינור גז טבעי גדול בין המדינות) וסוריה (יחסים הדוקים בין הנשיא האיראני ועמיתו הסורי), החלה איראן לחפש אחר בעלי ברית מסביב לעולם - סין כרגע היא החברה החזקה של איראן במועצת הביטחון, לאחר שניסיונות פשרה רוסיים בסוגיית הנשק הגרעיני האיראני נדחו בידי האיראנים.

הסינים, מונעים מהצורך הגובר שלהם במקורות אנרגיה (צרכנית הנפט השנייה בגודלה בעולם), מחזקים את קשריהם עם סעודיה ואיראן (סעודיה יצואנית הנפט הגדולה בעולם ואיראן החמישית), כך לדוגמה ביקר המלך הסעודי עבדאללה בסין בשבועות האחרונים וחתם שם על הסכמים רבים, ובסוגייה האיראנית התבטאו הסינים כי קשה להם להאמין שיוטלו סנקציות על איראן (לסין יש זכות וטו במועצת הביטחון).

קשר חוץ חשוב נוסף, השיגו האיראנים עם הציר הלטיני - שדרוג היחסים עם קובה בתחום המדעי ובתחום הכלכלי והתחממות היחסים עם ונצואלה, עד כדי כך שמנהיג פוליטי בעל אוריינטציה סוציאליסטית כהוגו צ'אבז הכריז כי למד רבות מהמנהיג הרוחני של איראן, האייתוללה חמנאי.

חברה נוספת בקואליציה, על אף משחקה הכפול, היא פקיסטן - המשחק הכפול שלה בא לידי ביטוי בכך שמצד אחד הכריזה פקיסטן על מחויבותה למלחמה בטרור העולמי, ומאידך, היה זה המשטר הפקיסטני שטיפח את הטאליבן ומהווה עד היום מקלט לו ולבכירים רבים באל קעידה. יתרונה הגדול של פקיסטן, הוא עובדת היותה מעצמה גרעינית.

בנוסף, פקיסטן בעלת יחסים אסטרטגיים עם סין (סין מחזקת את יחסיה עם פקיסטן במקביל לעליית כוחה של הודו, מעצמה גרעינית נוספת ושכנה של פקיסטן וסין, בכדי ליצור משקל נגד מאיים) וסעודיה, מדינה שנמצאת בתקופת מעבר פוליטית לאחר השינוי הרשמי בהנהגתה ואשר מנסה לשמר מצד אחד את יחסיה המיוחדים עם ארה"ב (יחסים שהביאו לכך שצבאה הוא המודרני ביותר מבין כל צבאות ערב) ומצד שני מנסה להיפתח לכיוונים חדשים, בחיזוק קשריה עם מעצמות כדוגמת הודו וסין ומדינות אסלאמיות כפקיסטן ומלזיה. לאחרונה הייתה סעודיה מגדולי התומכים הכלכליים בפקיסטן, שנפגעה קשות ברעידת האדמה האחרונה, והקשרים חזקים לא מעט בשל העובדה שמיליון פקיסטנים חיים ועובדים כיום בסעודיה.

סוריה, היא חברה בקואליציה ומדינה תומכת טרור ותיקה ביותר. כיום קיימים בדמשק עצמה 11 ארגוני טרור פלשתיניים, וארגון הג'יאהד האסלאמי מקבל את הוראותיו לבצע פיגועים ישירות מסוריה. דמשק ממשיכה ותומכת בארגון החיזבאללה בלבנון (שמחזיר לויאליות למשטר הסורי ועומד ראשון בחזית תומכי סוריה בלבנון) ובמשך שנים גם תמכה בגלוי בפ.ק.ק, ארגון השחרור הכורדי בטורקיה. סוריה, כשישבה במועצת הביטחון, הייתה ממובילות ההתנגדות למלחמה האמריקנית בעיראק, וגם כיום תומכת בארגוני טרור רבים בעיראק הנלחמים באמריקנים.

מושארף. משחק משחק כפול (צילום: מחלקת המדינה האמריקנית)

ארגוני הטרור

צלע נוספת בקואליציה מרכיבים ארגוני הטרור העולמיים כדוגמת אל קעידה - הטרור העולמי, שהוכח במקרים רבים כי פעילותו במדינה אחת קשורה באחרת וכן קשורה למדינות שבקואליציה, המשיך את מאבקו בארה"ב ואירופה, כמו גם במשטרים במדינות ערביות שלא תמכו בו.

בספרד היה הארגון מעורב לא מעט בעובדה שהממשלה השמרנית הפרו-אמריקנית של אסנאר הוחלפה בממשלה הסוציאליסטית (ואולי אף אנטי-אמריקנית) של זאפאטרו, בשל הפיגועים במדריד ב-2004 (200 הרוגים). בלונדון היו אלה פיגועים ברכבת התחתית (למעלה מ-50 הרוגים), בתורכיה כנגד מטרות מערביות ויהודיות (כ-60 הרוגים בסה"כ), באינדונזיה כנגד יעדי תיירות בבאלי כאשר הנפגעים בעיקר אוסטרליים (למעלה מ-200 הרוגים), בסיני כנגד תיירים מערביים (120 הרוגים) ושורת פיגועים במדינות ערביות כדוגמת סעודיה (50 הרוגים), מרוקו (40 הרוגים), טוניס (17 הרוגים) וירדן (60 הרוגים).

ארגונים מוסלמיים הקשורים קשר ישיר לטרור הצליחו לאחרונה בזירה הפוליטית, חיזבאללה (ביחד עם אמל השיעית) התחזק בפרלמנט הלבנוני, החמאס זכה בבכורה ברשות הפלשתינית, האחים המוסלמים התחזקו פי 5 בפרלמנט המצרי, בירדן הם עדיין כוח רציני בפרלמנט, ובעיראק, בבחירות הדמוקרטיות במדינה, נבחרה מפלגה שיעית-דתית.

העולם הערבי-מוסלמי עבר שינויים לא מעטים מאז התקופה הקולוניאליסטית ומאוחר יותר בתקופת המהפכות בהשפעת נאסר. כיום, מתחזקת התפיסה האסלאמית, שבניגוד ללאומנות והסוציאליזם מימים עברו, אשר היוו אידיאולוגיות מערביות, מדובר בניסיון להחזיר את האומה האסלאמית לימי הזוהר שלה - לפני אלף שנים.

מדינות רבות בעולם הערבי-מוסלמי, לא מצטרפות למאבק העולמי של קואליציית הטרור, אך ההתנגדות לטרור העולמי קיימת בעיקר בקרב המשטרים (שאף זוכים לביקורת רבה על כך) ולא בקרב העמים, מה שמותיר פתח לגידול בקואליציה הזו.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך