חיפוש :
  

סיקור שבועי
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 17/11/2006, 16:02
אלון לוין ויובל בוסתן

השבוע, במסגרת הטור המסכם את אירועי השבוע החולף - ג'וזף קבילה מנצח בקונגו, ועידת APEC מתכנסת בוייטנאם, בטורקיה מסרבים להרגע מהחוק הצרפתי השנוי במחלוקת, האוסטים רוצים עצמאות ושדרות מופגזת. בשבוע הבא הולנד הולכת לקלפי, להכריע לגבי היחס למהגרים המוסלמים.

טורקיה - צרפת: המשבר מחריף

"החוק הארמני", אותו חוק הקובע כי הכחשת השואה הארמנית היא עבירה פלילית כמו הכחשת השואה היהודית, חוק שהתקבל באסיפה הלאומית בצרפת (הבית התחתון בפרלמנט), גורם לקרע חמור ביותר ביחסי טורקיה וצרפת, ואף משפיע על יחסי המדינה המוסלמית הגדולה עם האיחוד האירופי.

גנרל אילקר באסבוג, מפקד כוחות היבשה בצבא טורקיה ומשנה לרמטכ"ל הטורקי, הודיע השבוע כי מדינתו ניתקה את כל קשריה הצבאיים עם צרפת. שתי המדינות הן חברות מרכזיות בנאט"ו, שנהגו לקיים תמרונים צבאיים משותפים, וטורקיה היא שוק חשוב לתעשייה הצבאית הצרפתית. היקף המסחר הכללי בין המדינות עמד בשנת 2005 על 10.5 מיליארד דולר, והוא צפוי להיפגע באופן משמעותי. גם ביקורים מדיניים רמי דרג יוקפאו בינתיים.

יחד עם זאת, מן ההודעה ניתן להבין כי הצעדים הם זמניים ומהווים הצהרת כוונות וכי בטורקיה ממתינים להכרעת הסנאט הצרפתי, אשר נדרש לאשר את החוק. במידה והסנאט יאשר את החוק, הוא יעבור לאישור הנשיא שיראק וזה כבר הודיע כי לא יעשה זאת.

סיכוי החוק להתקבל קלושים אמנם, אך אם זה יתקבל בכל זאת, עשויה טורקיה לנתק את כל קשריה עם צרפת.

ראש ממשלת טורקיה, ארדואן - הטורקים מסרבים להרגע. צילום: הבית הלבן

ועידת איפ"ק

ועידת הארגון לשיתוף פעולה כלכלי באזור אסיה והאוקיאנוס השקט, מתכנסת השבוע בהנוי בירת וייטנאם, בכדי לדון במספר נושאים כלכליים. בפועל, מאפיל נושא הגרעין הצפון קוריאני על הועידה, בעיקר לאור העובדה כי בוועידה משתתפים מנהיגי ארה"ב, סין, יפן, דרום קוריאה ורוסיה, שהן חמש מתוך שש המדינות החברות בשיחות הרב צדדיות בסוגיית צפון קוריאה.

המארחת וייטנאם הצטחצחה לקראת הועידה החשובה והיא ממתינה לצירופה לארגון הסחר העולמי עוד השנה. הכלכלה הוייטנאמית נמצאת בצמיחה מהירה בשנים האחרונות וצירופה לארגון העולמי התאפשר באמצעות רפורמות כלכליות שעברה, כמו גם רפורמות בתחום זכויות האדם, אשר מעידות על רצון וייטנאמי לפתח את קשריה עם העולם, קשרים שהיו בעבר מוגבלים ביותר.

בחירות דמוקרטיות בקונגו

השבוע הוכרז באופן רשמי כי ג'וזף קבילה הוא הזוכה בבחירות לנשיאות במדינה השסועה, שנערכו בסוף אוקטובר. קבילה זכה ב-58% מהקולות ואילו יריבו בֶמבֶה, מנהיג המורדים לשעבר, ב-42%. שישה בני אדם נהרגו בשבועיים האחרונים בזמן ההמתנה לתוצאות הבחירות, בשורה של אירועים אלימים שהתרחשו במדינה. קונגו ידעה מלחמות אזרחים, הפיכות ומשטרים צבאיים מאז הוקמה, ומיליוני בני אדם קיפחו את חייהם כתוצאה מכך. בין השנים 2002-1998 השתוללה מלחמת האזרחים אכזרית במדינה, בה מצאו את מותם כ-2.5 מיליון בני אדם. בשיאה, שהו חיילים משבע מדינות שונות במדינה.

קונגו, בה חיים למעלה מ-250 לאומים שונים, מתקשה למצוא דרך ליישב את כל הסכסוכים האתניים. בנוסף, בשל העושר העצום של המדינה במשאבי טבע, לוטשות גם מדינות אחרות עיניים לעושר הזה ועל כן מתערבות בענייניה הפנימיים של המדינה. אזרחי קונגו מקווים כי ג'וזף קבילה - בנו של לורן קבילה, מי שהביא להדחתו של הרודן האכזרי מובוטו ססה סקו בשנת 1997 ונרצח ב-2001 - יצליח בזכות הבחירה הדמוקרטית בו, הראשונה בתולדות המדינה.

קבילה נכנס לתפקיד הנשיאות לראשונה לאחר רצח אביו, לורן, עת היה בן 30. מאז, הוא התקשה להשתלט על הנעשה במדינה, ולצד גילו הצעיר, תלו האנשים את הסיבה בהיעדר הלגיטימציה של מי שירש את אביו שלא באמצעות בחירה דמוקרטית.

הקהילה הבינלאומית הבטיחה לנסות ולסייע למדינה לעלות על מסלול חיים תקין, אולם נראה כי יחלפו עוד שנים בטרם תוכל קונגו, אחת המדינות בעלות ההיסטוריה העגומה ביותר בעולם, לזקוף את ראשה.

הקסאם הקטלני

בשדרות נהרגה השבוע פאינה סלוצקר ז"ל מפגיעת קסאם, מאבטח בביתו של שר הביטחון, עמיר פרץ, איבד את רגליו, נער בן 17 נפצע קשה בבטנו ועשרות בודדות נוספות נפצעו באורח קל. נראה כי המתקפות בשבוע האחרון שברו את גב הגמל ותושבי שדרות, המצויים תחת התקפות קסאמים בלתי נגמרות בשנים האחרונות, החליטו לעשות מעשה - לאחר שתושבי העיר הגיעו להכרה, כי צה"ל מתקשה להסיר מעליהם את האיום וכי הממשלה לא מעניקה פתרונות מיגון ראויים, פנו חלק מתושבי שדרות למיליארדר ארקדי גאיידמק, וזה, בהחלטה של רגע, שיגר 20 אוטובוסים בכדי לאסוף כ-1000 מתושבי שדרות ולשלוח אותם לשבוע התאווררות באילת, על חשבונו. בשבוע הבא מתכנן גאיידמק לפנות 600 תושבים נוספים.

כמו במלחמת לבנון השנייה, גם הפעם, בעוד ראש הממשלה, שר הביטחון ומערכת הביטחון חלוקים בדעותיהם, התושבים, שאיבדו מזמן, כך נראה, אמון במערכת, קפצו בהמוניהם על ההזדמנות ליהנות על חשבון הברון, למרות הצהרתו של שר הביטחון כי הממשלה "לא תאפשר השתלטות של גבירים ונדבנים על מצוקת האזרחים".

העצמאות האוסֵטית

אזרחי דרום אוסטיה, אחד משני אזורי מריבה בגיאורגיה הרוצים בעצמאות (השני הוא אבחזיה), הכריעו ברוב ברור ועצום במשאל עם השבוע, בעד עצמאות. תושבי דרום אוסטיה מרגישים קרובים יותר לרוסיה ומעריצים את הנשיא הרוסי פוטין.

הגיאורגים סבורים שאין הדבר מקרי וטוענים כי רוסיה חותרת כבר שנים רבות תחת ריבונותה של גיאורגיה בדרום אוסטיה. עיתויו של משאל העם אף הוא אינו מקרי ככל הנראה, ומהווה נדבך נוסף בתהליך הרעת היחסים בין רוסיה ובת בריתה לשעבר גיאורגיה, הנושאת עיניה כיום אל המערב.

פוטין - פועל מאחורי הקלעים באוסטיה? צילום: הקרמלין

האירועים הבולטים בשבוע הבא

ואלו האירועים אליהם כדאי לשים לב בשבוע הקרוב –

בחירות בהולנד

בהולנד תערכנה בחירות ביום רביעי הקרוב לפרלמנט. בחירות אלה תעמודנה בצל העימות בין הרוב ההולנדי והמהגרים המוסלמיים, כמו גם בויכוח הציבורי לגבי סוגיית השימוש באנרגיה גרעינית - הצהרת השר לאיכות הסביבה על כך שהולנד בוחנת אפשרויות חדשות בתחום האנרגיה הגרעינית, הביאה כבר לגל מחאה ולהפגנות של פעילי גרינפיס שהניפו שלטים: "מפלגת CDA בוחרת ב-240,000 שנים של פסולת גרעינית" (CDA היא מפלגת השלטון הנוצרית דמוקרטית, שמובילה בסקרים גם הפעם).

בסוגיית היחסים בין ההולנדים למהגרים המוסלמיים, בולטות שתי יוזמות חקיקה – הראשונה היא יוזמה המבקשת לאסור על לבישת רעלה בכל המדינה, לאחר שחוק מצומצם יותר המתייחס לבתי הספר ולתחבורה הציבורית כבר התקבל ומיושם בשטח. היוזמה השנייה שנויה במחלוקת אף יותר - בדומה לצרפת, גם בהולנד תומכים בחקיקה שבה ייקבע כי הכחשת השואה הארמנית היא עבירה פלילית. תמיכה זו מצד מספר מפלגות, כבר הביאה לפרישתם של חברי פרלמנט הולנדים ממוצא טורקי, ובטורקיה עצמה לא מרוצים בלשון המעטה מיוזמה זו, ואיימו כי צעד חד צדדי שכזה יגרום למשבר חמור בין המדינות. כתבה מרחיבה על הנושא תעלה במהלך השבוע הקרוב.

שבוע טוב.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך