חיפוש :
  

ספרד של ספאטרו
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 25/09/2006, 22:55
אלון לוין ויובל בוסתן

ספאטרו, רה"מ הסוציאליסטי של ספרד, אשר נבחר לתפקידו מיד לאחר מתקפת הטרור במדריד, מצליח לקדם פרויקטים רבים מאז נבחר, אך בדרך מקים עליו שונאים לא מעטים, מבית ומחוץ. כיצד תיראה ספרד אחרי ספאטרו? קשה לומר, אך אין ספק כי היא עוברת שינויים רבים כבר עתה.  

חוזה לואיס רודריגז ספאטרו, ראש ממשלתה הסוציאליסטי של ספרד, נולד בשנת 1960 בעיר ויאדוליד בצפון מערב ספרד, למשפחה בעלת שורשים פוליטיים שמאליים - סבו של ספאטרו לחם בשורות הרפובליקניים במלחמת האזרחים בספרד כקצין, ונהרג על ידי הלאומנים של פרנסיסקו פרנקו.

הוא עלה לשלטון בבחירות שנערכו ב-14 במרץ 2004, שלושה ימים לאחר הפיגועים במדריד שגבו 200 הרוגים והכריעו את הכף בעד המפלגה הסוציאליסטית. מייד לאחר עלייתו של ספאטרו לשלטון, החל לדחוף לחקיקה ולרפורמות בכדי לקדם את מעמד האישה בספרד.

מדיניות הפנים

ספאטרו רוצה להיזכר כראש הממשלה הפמיניסטי ביותר- מחצית מ-16 העמדות הבכירות בממשלה הספרדית, כולל משרת סגן ראש הממשלה מאוישות על יד נשים. ספאטרו הביא לליברליזציה בחקיקה הקשורה בהפלות ובגירושין, אגב עימות עם הכנסייה הקתולית. החוק הראשון שדחף ספאטרו, הוא החוק ל"אפס סובלנות" כלפי פשעי מין. החוק, שנועד בתחילה להגן על נשים בלבד, הוגדר שלא חוקתי עקב התעלמותו מנפגעים גברים, בעיקר קטינים. לאחר שהורחב, הוא עבר ברוב גדול בפרלמנט.

ספאטרו גם העביר חוק המתיר נישואים חד מיניים בספרד, הוא מנסה לדחוף חוק שיחייב כל מפלגה להציג רשימה בה לא יהיה רוב של יותר מ-60% לאחד המינים. סעיף אחר באותו החוק מתנה מועמדות חברות למכרזים ממשלתיים באיוש לפחות 40% מדירקטוריון החברות המתמודדות ע"י נשים.

ספאטרו מנסה גם לבצע רפורמות במערכת החינוך הספרדית, לאור התוצאות החלשות שלה, אולם היוזמה הזו נתקלת באופוזיציה חזקה מכל קצוות הקשת בשל, בין היתר, ההתערבות הממשלתית בהחלטות ההורים באשר לביה"ס שייבחר לילדיהם והפגיעה המוצעת בלימודים דתיים, שמקוממת את הקתולים ואת המוסלמים כאחד.

ספאטרו - מקדם רפורמות בכל הכוח. צילום: פוטו-זאפ

מדיניות החוץ

בתחום החוץ, מוכיח ספאטרו עקביות בקו האירופי השמאלי בו הוא דוגל למן היום הראשון בתפקידו כראש ממשלה, עת התחייב וביצע להוציא את כל הכוחות הספרדיים מעיראק. אומנם הספרדים אינם מחזיקים כיום חיילים בעיראק, אך ישנם כוחות ספרדיים באפגניסטן, הנתפסת בעיני הספרדים כמלחמה צודקת יותר, בהאיטי במשימת שמירת שלום ולאחרונה גם בלבנון, שם אמור הכוח הספרדי למנות כ-1100 חיילים.

על הנושא העיראקי התעמתה ממשלתו של ספאטרו עם האמריקנים לא אחת - על רקע פיגועי ה-11 במרץ במדריד על ידי אל קעידה, ההחלטה הספרדית לסגת מעיראק נתפסה כתבוסתנית ונוצר חשש בקרב האמריקנים כי היא תיתן "רוח גבית" לטרור ותעודד את אל קעידה להמשיך בפיגועים.

ספאטרו עצמו לא ניסה לרכך את דעותיו בנושא, ובמהלך ביקור בתוניסיה, קרא לשאר בנות הברית האמריקניות להסיג את כוחותיהן מעיראק, אמירה שהחריפה את יחסי ספרד עם ארה"ב. שמונה חודשים לאחר שנבחר ספאטרו, במהלך מערכת הבחירות האמריקנית, הביע תמיכה גלויה במועמד הדמוקרטיים לנשיאות, ג'ון קרי, מה שלא תרם ליחסיו עם הנשיא האמריקני ג'ורג' בוש.

יחסיו של ספאטרו עם מדינות הציר הלטיני, עוררו אף הם כעס בקרב מספר מדינות ובראשן ארה"ב. ב-2005 למשל, ביצע ספאטרו עסקת נשק עם מנהיגה של ונצואלה, הוגו צ'אבז, בהיקף של מיליארד דולר. לאחר שנבחר איבו מוראלס לתפקיד נשיא בוליביה, הוא ביקר בספרד ושם התחייב שלא לפגוע באינטרסים הספרדיים במדינתו. חודשים מספר לאחר מכן, במאי השנה, הלאים מוראלס את משק האנרגיה בארצו, אך השתדל לעמוד בהבטחתו שלא לנגוע באינטרסים הספרדיים. ספאטרו מקפיד לשמור על יחסים טובים גם עם פידל קסטרו, ובעתיד הוא מתוכנן להיפגש עם מחליפו המיועד של קסטרו - אחיו הצעיר יותר ראול.

היחסים עם מדינות האיחוד האירופי

ביחסיו עם אירופה מצא עצמו ספאטרו בבעיה מסוימת. בחזונו ראה את ספרד חוברת למדינות כגרמניה של שרדר וצרפת של שיראק ביצירת בלוק חוסם למדיניות האמריקנית. באותה תקופה, היו בריטניה של בלייר ואיטליה של ברלוסקוני פרו אמריקניות מובהקות, וקודמו בתפקיד אזנאר חיזק את יחסיו עם מדינות אלה. ספאטרו אכן חיזק את יחסיו עם צרפת וגרמניה, אולם בספטמבר 2005, עת נערכו הבחירות בגרמניה ובהן הצהיר על תמיכתו בשרדר, זכתה אנג'לה מרקל השמרנית והפרו אמריקנית, שבדומה לבוש, זכרה (ועודנה זוכרת) את תמיכתו של ספאטרו ביריבה.

ספאטרו עלול לחזור על טעות התמיכה במועמד פוליטי פעם נוספת, הפעם בבחירות בצרפת. באפריל הקרוב יתקיימו הבחירות לנשיאות צרפת. נכון לכתיבת שורות אלה, שבעה חודשים לפני המועד, ישנם שני מועמדים בולטים לתפקיד – שר הפנים, ניקולה סרקוזי, אולי הפוליטיקאי הצרפתי הפרו אמריקני ביותר בדור האחרון, ומולו - מועמדת הסוציאליסטים סיגולן רויאל, בה תומך ספאטרו.

במידה וסרקוזי ,המוביל כרגע בסקרים, ינצח בבחירות בצרפת, תמצא עצמה ספרד ניצבת בפני אירופה בעלת תפיסה שמרנית ופרו אמריקנית. ספאטרו אישית יהיה מסוכסך עם לפחות שני מנהיגים אירופיים חשובים - מרקל וסרקוזי. בסיטואציה שכזו, תהיה חייבת ספרד לחזק את יחסיה הפוליטיים עם איטליה, מדינה שמאז אפריל, עת עלה לשלטון רומנו פרודי במקומו של ברלוסקוני, מקדמת מדיניות נגד למדיניות האמריקנית.

מתקרב לאיטליה

בחודש הבא צפוי פרודי להגיע לספרד לפגישה עם ספאטרו, כשעל הפרק מספר עניינים:

צמצום ההגירה - ספרד ואיטליה מנסות לקדם הצעה, בתמיכה צרפתית, לצמצום ההגירה. המדובר במדינות הים תיכוניות הגדולות של אירופה, שבשל מיקומן, סופגות חלק גדול מהמהגרים מאפריקה. לפני כמה ימים גילו רשויות ההגירה הספרדיות כי כ-1000 בני אדם מאפריקה הצליחו לחדור למדינה על גבי סירות עץ רעועות. רשויות ההגירה טוענות כי ההגירה מאפריקה היא המשבר ההומניטארי החמור ביותר בספרד מאז מלחמת האזרחים ומדינות אלה מעוניינות להפעיל לחץ על ממשלות אפריקניות בכדי שיילחמו בתופעה מצדן ושייאותו לקבל בחזרה מהגרים לא חוקיים.

מיזוג ענק בתחום התחבורה - אברטיס הספרדית ואוטוסטראד האיטלקית הן שתי חברות ענקיות בתחום התחבורה. עסקה למיזוג החברות, שתיצור תאגיד גדול תחת השם אברטיס, אשר יקבע את מושבו בספרד, נחסמה לעת עתה על ידי ממשלת איטליה. התאגיד המיועד יהיה הגדול מסוגו בעולם - 17,000 עובדים יועסקו בתחנות הרדיו, בשדה התעופה ובתחזוק כבישי אגרה באורך כולל של 6,700 קילומטר שבבעלות התאגיד, ששווי נאמד בכ-32 מיליארד דולר. ראש ממשלת איטליה, רומנו פרודי, סבור כי העסקה פוגעת בחברה האיטלקית ובעובדיה, ועל כן הוא ינסה להגיע להסדר טוב יותר.

על הפרק יעלה גם הרצון לפעול יחדיו מבחינה פוליטית - מאחר ואיטליה וספרד הן כיום המדינות הבולטות במדיניות הנגד-אמריקנית באירופה, טבעי הוא רצונם של שני המנהיגים לפעול יחדיו בנושא זה. משלוח הכוחות הספרדי ללבנון, פרויקט הקרוב ללבו של פרודי, הוא סנונית ראשונה בחיזוק יחסי שתי המדינות.

בעתיד הקרוב, ובהיעדר שינויים דרמטיים במפה הפוליטית באירופה, נראה כי יחסי שתי המדינות יוסיפו ויתהדקו.

ספאטרו עם שיראק ושרדר - אחד כבר הלך, השני בדרך. צילום: אדו באג'ו

ויתורים מדיניים

ספרד של ספאטרו ביצעה ויתורים בשתי סוגיות עיקריות – בגיברלטר ובקטלוניה.

גיברלטר - בנושא גיברלטר, הגיעה ספרד להסדר עם בריטניה, שצוין בטקס חגיגי שנערך במושבה הבריטית הקטנה, הנמצאת בשליטת הבריטים מזה 300 שנה. בבסיס ההסדר, ההכרה הספרדית בממשלת גיברלטר וההסכמה לדון איתה ישירות ולא רק עם ממשלת בריטניה.

עם חתימת ההסכם, נפתרו בעיות רבות שנגעו לחיים השוטפים במושבה, דוגמת מעבר טיסות אל ומגיברלטר בשטח האווירי של ספרד, הגדלת מספר קווי הטלפון במושבה וביצוע רפורמה במעברי הגבול על מנת להקל על התושבים.

קטלוניה - 18 מחוזותיה השונים של ספרד נהנים מאוטונומיה מצומצמת בתחומי הבריאות, החינוך והדיור. חוק חדש בקטלוניה, המעניק אוטונומיה מורחבת למחוז, נכנס לתוקפו ב-9 באוגוסט, בתמיכתו של ספאטרו. על פי ההרחבה החדשה' המחוז הקטאלני ייהנה מאוטונומיה בתחום ההגירה, המשפט והתעסוקה. בקרב החוגים השמרניים בספרד, כמו האופוזיציה הימנית וכן בקרב הקצונה הצבאית, הובעה תרעומת גדולה לנוכח הרחבת האוטונומיה. כעת חוששים בחוגים אלה כי היא תתרחב לחבלים אחרים בספרד, בעיקר חבל הבאסקים אך לא רק, והדבר יוביל לפירוקה של ספרד למספר רב של מדינות קטנות.

בעבר התבטא הרמטכ"ל הספרדי (שכבר נאלץ לעזוב את תפקידו בשל כך), שבמידה ותורחב האוטונומיה הקטאלנית, הצבא ייאלץ להתערב בכדי להגן על אחדותה של ספרד. חשוב לזכור כי עד לפני 30 שנה הייתה ספרד מדינה תחת שלטונו הדיקטטורי של פרנקו וכי לצבא הייתה השפעה עצומה על התהליכים הפוליטיים במדינה. על אף השתייכותה של ספרד לאיחוד האירופי ולעולם המערבי, כמו גם העובדה כי היא משתייכת לעשר הכלכלות הגדולות בעולם כיום, הדמוקרטיה הספרדית שברירית משהו, והתסיסה בקרב האופוזיציה הימנית לנוכח פעולותיו ספאטרו הן בתחום החוץ והן בתחום הפנים, עשויה לדרדר את ספרד לתוך תוהו ובוהו פוליטי קשה.

בנחישות, בלי רגישות

ספאטרו, המשלים בימים אלו שנתיים וחצי על כסא ראש הממשלה, הוכיח נחישות רבה לאורך התקופה בקידום האג'נדה שלו. כך היה בתחום החקיקה החברתית והליברלית, כך היה בסדרת ויתורים שעשה לאורך הקדנציה בכדי לנסות ולקדם שלום וכך במדיניות החוץ שלו.

על אף זאת, ביצע ספאטרו מספר טעויות שגרמו לו להסתכסך עם מעצמות כלכליות חשובות כדוגמת ארה"ב וגרמניה, וייתכן ובעתיד הקרוב מאוד גם עם צרפת. בספרד, האופוזיציה הפנימית לספאטרו מתחזקת בצורה חדה והמלחמה שלו בה עשויה להביא להפסד שלו בסופו של דבר ואולי אפילו להפסד של ספרד כולה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך