חיפוש :
  

המושבות הבריטיות מסביב לעולם
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים הקולוניאליזם האירופי
פורסם : 15/12/2005, 12:58
אלון לוין ויובל בוסתן

האימפריה הבריטית השתרעה בעבר על כמעט 25% מהעולם כול מצפון אמריקה, דרך הודו והמזרח הרחוק, וכלה בחלקים נרחבים מאפריקה, אוסטרליה והמזרח התיכון. כיום נותרו בידי הבריטים מספר לא קטן של מושבות, חלקן בעלות חשיבות רבה יותר מאחרות. יותר מיובל שנים לאחר תום עידן הקולוניאליזם, בריטניה נותרה שליטה על מושבות רבות מסביב לעולם ואינה מאפשרת עצמאות מלאה בכל תחומי החיים במושבות אלו.  

בריטניה, כמו צרפת, הולנד ומדינות אחרות, שולטת על מושבות רבות מסביב לעולם ואינה מאפשרת עצמאות מלאה בכל תחומי החיים במושבות אלו. האימפריה הבריטית השתרעה בעבר על כמעט 25% מהעולם כולו - החל בנוכחות בצפון אמריקה, דרך הודו והמזרח הרחוק, וכלה בחלקים נרחבים מאפריקה, אוסטרליה והמזרח התיכון. כיום נותרו בידי הבריטים מספר לא קטן של מושבות, חלקן בעלות חשיבות רבה יותר מאחרות.

אנגילה

קבוצת איים בקאריביים (מזרחית לפורטו-ריקו), המשתרעת על שטח של 102 קמ"ר ומאכלסת 13,000 תושבים. הבריטים השתלטו על האיים האלה בשנת 1650 ורוב התושבים החיים באיים הם צאצאציהם של העבדים שהובאו מאפריקה. כלכלתה הזעירה של האי מבוססת בעיקר על תיירות ובמידה פחותה על דייג. אנגילה הייתה בעבר חלק מאיי הודו המערבית עד שהכריזה על עצמאות ב-1967. הבריטים סירבו להכיר בעצמאות הזו ושנתיים לאחר מכן, בעקבות החלטה של תושבי אנגילה לנתק כל קשר עם הבריטים, נחתן כוחות צבא בריטים באיים בכדי "להשיב את הסדר על כנו". בחלוף שנתיים נוספות של מאבק ודיונים, נחתם הסכם להקמת אוטונומיה ולנסית הכוחות הבריטים.

ברמודה

קבוצת איים זעירה המונה 360 איים ומשתרעת על פני 53.5 קילומטרים רבועים בלבד, ואשר שוכנת כמה מאות ק"מ מזרחית לחוף הדרום-מזרחי של ארה"ב. (קבוצת האיים עצמה מהווה את הקודקוד הדרום-מזרחי באזור הידוע כ"משולש ברמודה"). 65,000 תושבים, שליש מהם לבנים, חיים תחת שליטה בריטית כבר משנת 1684, אך נהנים מרמת חיים גבוהה יותר מאשר בבריטניה עצמה. בשנת 1968 קיבלה ברמודה מעמד אוטונומי (נטול אחריות על בטחון פנים, צבא ומדיניות חוץ). באוגוסט 1995 נערך משאל עם ובו נדחתה אופציית העצמאות המוחלטת ברוב של 75%.

איי הבתולה הבריטיים

איי הבתולה הבריטיים שוכנים בים הקאריבי מזרחית לפורטו ריקו, וכוללים 36 איים בשטח של 153 קמ"ר. באיים חיים יותר מ-22,000 תושבים, רובם שחורים (צאצאי עבדים שעבדו במטעי הסוכר). השלטון הבריטי החל ב-1672 ורק ב-1956 הוענקה לראשונה אוטונומיה לתושבי האי. כלכלת האיים מבוססת בעיקר על תיירות וקשורה לכלכלת איי הבתולה האמריקנים הנמצאים בסמוך (ולכן נמצא הדולר האמריקני בשימוש גם שם).

איי קיימן

שלושה איים המשתרעים על כ-262 קמ"ר, מאכלסים 44,000 תושבים אשר גרים באחד ממקלטי המס המוכרים ביותר בעולם. כלכלת איי קיימם מבוססת על בנקאות, ועשירי העולם נוהגים להפקיד את כספם באיים, הנוקטים במדיניות ליברלית ודיסקרטית ביותר בכל העניינים הפיננסיים. האיים ממוקמים דרומית-מערבית לקובה ונמצאים בשליטה בריטית משנת 1670. כחלק מהתהליך הבריטי למתן אוטונומיות לקולוניות שמעבר לים, אושרה באיים חוקה המאפשרת אוטונומיה ב-1972, וזאת לאחר שתושבי המקום הצהירו על רצונם להישאר תחת שליטה בריטית במשאל עם שנערך 10 שנים לפני כן.

איי פוקלנד

דרום-מזרחית לארגנטינה משתרעת לה על כ-12,000 קמ"ר (כגודלו של הנגב), קבוצה של 200 איים (מתוכם שניים גדולים ומיושבים), אשר מאכלסים 3,000 אזרחים בריטים המתפרנסים בעיקר מגידול צאן. איי פוקלנד פגשו את הבריטי הראשון עוד ב-1690, אולם במשך 130 שנים החליפו ידיים כל הזמן בין הצרפתים, הבריטים והספרדים. בשנת 1820 נעשה ניסיון ארגנטיני ראשון להשתלט על האיים אך הם גורשו בבושת פנים (ומבלי שנורתה ירייה על ידי הבריטים) 13 שנים מאוחר יותר. 150 שנה לאחר מכן, ב-2.4.1982 , פלשו הארגנטינים בפעם שנייה לאיי פוקלנד והחלה מה שנודעה לימים כ"מלחמת פוקלנד" בין ארגנטינה לבריטניה. עשרה שבועות לאחר מכן נכנעו הארגנטינים פעם שנייה לבריטים ונאלצו לעזוב את האיים.

(Stock.Xchng :משרידי האימפריה הבריטית (צילום

גיברלטר

כעצם בגרון הספרדי, יושבת לה המושבה הזו החולשת על המעבר בין הים התיכון לאוקיאנוס האטלנטי. 28,000 תושבים החיים על שטח של 6500 דונם בסה"כ, כשהם מתפרנסים מתיירות, בנקאות ומנמל-המעבר עצמו. בשנת 1704 השתלט כוח בריטי-הולנדי על גיברלטר (אשר הייתה עד אז בשלטון ספרדי). תשע שנים לאחר מכן עברה המושבה לשלטון בריטי. גם כאן נערך משאל עם על עתיד המושבה (ב-1967), וגם כאן הכריעו הגיברלטרים בעד שלטון בריטי. 14 שנים לאחר מכן זכו תושבי המקום לאזרחות בריטית. לפני כשנה שוב נערך משאל באשר לזהות השלטון במושבה ושוב זכו הבריטים לתמיכה מכרעת.

מונטסראט

אי קטן, המשתרע על 102 קמ"ר ומאכלס קצת פחות מרבבת תושבים. האי ממוקם דרומית-מזרחית לפורטו ריקו בקריביים. כלכלת האי מתבססת על תיירות, ייצור רום וקצת חקלאות, אך רמת החיים באי נמוכה מאוד (הרבה מתחת לממוצע העולמי). הבריטים שולטים באי מאז 1632 והוא שימש לגידול רום וסוכר על ידי עבדים מאפריקה בדומה למושבות הקאריביות האחרות. ב-16 השנים האחרונות ספג האי שני אסונות טבע - הראשון ב-1989 כאשר הוריקן הוגו הרס כ-90% מהמבנים באי והשני בשנת 1995 כאשר הר הגעש "סופרייר" התפרץ, כיסה את דרום האי בלבה והביא למנוסתם של כשני-שלישים מהאוכלוסייה (שעזבו את האי). תושבי האי זכו לאזרחות בריטית רק בשנת 2002.

סיינט הלנה

אי וולקני הממוקם 1770 ק"מ מערבית לאפריקה. 7,500 תושבים חיים באי שגודלו 410 קמ"ר. את עיקר פרסומו חב האי לגלותו השנייה של נפוליאון. האי נמצא תחת שלטון בריטי משנת 1659, אז ייחסו לו הבריטים חשיבות עצומה עקב שליטתו על נתיבי הסחר הישנים למזרח. פתיחה של תעלת סואץ ב-1869 הביאה לירידת קרנו של האי. כיום פועלת באי תחנה מטרולוגית קטנה, בנוסף על נוכחות קטנה של חיל האוויר האמריקני. הכלכלה הקטנה והחלשה של האי תלויה כמעט לחלוטין בכספי סיוע בריטיים ותושבי האי מתפרנסים בעיקר מדיג וגידול מקנה. מחצית מהאוכלוסייה באי כיום היא ממוצא אפריקני, רבע לבנה ורבע סינית.

איי טורקס וקייקו

שתי קבוצות איים ליד באהמה המשתרעים על שטח 430 קמ"ר ומאכלסים למעלה מ-20,000 תושבים. האיים נמצאים בשליטה בריטית משנת 1678, ועד 1964 עיקר כלכלתם הייתה מבוססת על ייצור מלח לבריטים. מאז, עיקר הפעילות באיים מתבססת על תיירות ודיג.

10 מושבות, 300,000 אלף תושבים

נוסף על כל אלו, מחזיקה בריטניה באיי סנדוויץ' שאינם מיושבים, באי מאן שסמוך לאיים הבריטיים וכן באיי התעלה גורנסי וג'רסי שאוכלוסייתם אירופית ורמת החיים שלהם גבוהה. בסה"כ, ממשיכה בריטניה להחזיק למעלה מעשר מושבות בהן חיים יותר מ-300,000 תושבים על שטח של 18,000 קמ"ר (כמעט כשטחה של מדינת ישראל).



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך