חיפוש :
  

המושבות הצרפתיות מסביב לעולם
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים הקולוניאליזם האירופי
פורסם : 08/12/2005, 13:34
אלון לוין ויובל בוסתן

עשרות שנים לאחר תום עידן הקולוניאליזם, צרפת עדיין מחזיקה במושבות רבות מסביב לעולם. אמנם רוב תושבי המושבות הללו נהנים מזכויות אזרחיות, אך האח הצרפתי הגדול עדיין שולט מרחוק על המתרחש ומערים קשיים רבים בדרך לרווחה מלאה.  

זהו סיפורם של המושבות הנמצאות תחת שלטון צרפתי, ואשר מכונות בצרפתית: "צרפת שמעבר לים". כל הנתונים בכתבה מתבססים על נתוני מאגר המידע העולמי של ה-CIA.

גויאנה הצרפתית

הצרפתים הגיעו למושבה, הממוקמת צפונית לברזיל, כבר בשנת 1604. בעבר שימשה כמושבת עונשין ידועה לשמצה, וכיום משמשת המושבה כאתר שיגור לוויינים של סוכנות החלל האירופית. שטחה של גויאנה הצרפתית הוא כ-91,000 קמ"ר (יותר מפי 4 מישראל) וחיים בה קרוב ל-200,000 תושבים, 12% מתוכם נתינים אירופים. השפע האירופי כנראה מתעכב, כי בינתיים נאלצים המקומיים לחיות עם 22% אבטלה ורמת חיים נמוכה יותר מהממוצע העולמי.

שני שלישים מקשרי המסחר של המושבה נעשה עם צרפת - זהב ועצים אשר נחצבים ונכרתים בגויאנה מיוצאים לצרפת, אשר בתורה מספקת מכונות, רכבים ודלקים למושבה הקטנה. כרבע מהפעילות הכלכלית של האי סובב סביב המרכז לשיגור לווינים, ונראה כי תקוות המושבה לעצמאות לא ייענו בעתיד הנראה לעין.

פולינזיה הצרפתית

קבוצה של 118 איים הממוקמת באמצע הדרך בין דרום אמריקה לאוסטרליה, ומשתרעת על שטח של כ-4,000 קמ"ר (כמעט פי 4 משטחה של רמת הגולן). לעומת החיים בצל תחנת השיגור ללוויינים בגויאנה, פולינזיה הצרפתית היא גן עדן פאסיפי. אוכלוסיית האיים מונה כ-270,000, מתוכם כ-10% אזרחי צרפת (מתיישבים). תעשיית התיירות המפותחת, בתוספת בסיסי צבא שמחזיק הצבא הצרפתי ואשר מעסיקים עובדים מהאיים, תורמים למצב כלכלי טוב בהרבה מבגויאנה הצרפתית. השלטון הצרפתי יחסית חדש פה (רק מהמאה ה-19), ואינו מראה כל סימנים של שחרור בקרוב.

גוואדלופ

קבוצת איים בקאריביים המשתרעים על שטח כולל של 1,780 קמ"ר (פי 5 מרצועת עזה), ומאכלסים כ-450,000 תושבים, כ-5% מהם צרפתים. המצב הכלכלי בכי רע, ו-28% מהתושבים מובטלים. השלטון הצרפתי החל בשנת 1635, ומספק לצרפת מקור זול לייבוא בננות, סוכר ורום.

מרטיניק

בסמוך לגוואדלופ, משתרע לו האי מרטיניק על שטח של כ-1,100 קמ"ר (כשטח רמת הגולן), בו מתגוררים כ-430,000 תושבים, מהם כ-5% ממוצא אירופי. בדומה לגוואדלופ, עיקר המשק מתבסס על ייצוא של בננות, סוכר ורום לצרפת, אשר הגיעה גם לכאן בשנת 1635, וגם כאן, בדומה לגוואדלופ, המצב הכלכלי קשה עם 27% אבטלה.

(Stock.Xchng :מרטיניק - המצב הכלכלי קשה (צילום

מאיוט

אי שם בדרומה של אפריקה, בין מוזמביק למדגסקר, נמצא האי מאיוט, אשר משתרע על 374 קמ"ר (כשטחה של רצועת עזה), ומאכלס כ-200,000 תושבים. רמת החיים אפריקאית, קצב הילודה מהגבוהים בעולם (6 ילדים לאישה) ומיקום נידח מקשה עד מאוד על ההתפתחות הכלכלית. השלטון הצרפתי החל בשנת 1843, ומספק לצרפת מקור לייבוא זול של וניל, אגוזי קוקוס, קפה וקינמון.

קלדוניה החדשה

קבוצת איים הנמצאת מזרחית לאוסטרליה ומשתרעת על פני למעלה מ-19,000 קמ"ר (כמעט כמו שטחה של מדינת ישראל). מספר התושבים קרוב ל-220000, וכוללת מיעוט לבן בשיעור של כ-37% מהאוכלוסייה. צרפת השתלטה על האיים סופית בשנת 1853 (אחרי שלטון משותף עם הבריטים). רמת החיים בניו קלדוניה גבוהה יחסית, הרבה בזכות העובדה שרבע מכלל הניקל בעולם מופק שם.

ראוניון

אי באוקיאנוס ההודי, מזרחית למדגסקר, המשתרע על שטח של 2,500 קמ"ר (פי 2 מרמת הגולן), ומאכלס 775,000 תושבים. צרפתים ירשו את האי, הממוקם אסטרטגית בדרך הסחר מהמזרח, עוד במאה ה-17 מהפורטוגזים, והחלו ליישב אותו באפריקנים, צרפתים, סינים והודים, ממוקם אסטרטגית בדרך הסחר מהמזרח. פתיחתה של תעלת סואץ הורידה מתפקודו של האי כצומת דרכים, והוא הפך לספק של קני סוכר, רום וטבק. רמת האבטלה עלתה ל-36% והמשבר הכלכלי המשיך והחריף עד כדי פריצת מהומות בתחילת שנות ה-90.

סיינט פייר ומיקלין

צרפת נזקקה לדריסת רגל גם בצפון אמריקה, וזאת משיגים עבורה האיים השוכנים מזרחית לקנדה ונמצאים בשליטה צרפתית מאז תחילת המאה ה-17. האיים הזעירים משתרעים על שטח של 242 קמ"ר, וחיים בהם 7,000 תושבים, רובם ככולם צרפתים. כלכלת האי מתבססת בעיקר על דייג, אך גם כאן לא זוכים תושבי האי לרווחה כלכלית.

וואליס ופוטונה

בדרום האוקיאנוס השקט, בין ניו זילנד להוואי, על שטח של 274 קמ"ר, נמצאת קבוצת האיים הזאת. אוכלוסיית האיים מונה כ-16,000 תושבים, המתפרנסים בדוחק מחקלאות ודייג. המושבה נמצאת בשליטה צרפתית מאז 1842.

9 מושבות, 2.5 מיליון תושבים

בסך הכל, 9 המושבות הנמצאות עדיין בשליטה צרפתית, משתרעות על שטח של כ-120,000 קמ"ר (פי 2 מסיני), ומתגוררים בהן כ-2.5 מיליון תושבים (מתוכם כמה מאות אלפי אירופים). חלק מהמושבות הסכימו (בדיעבד) לשליטה הצרפתית (במשאלי עם לפני עשרות שנים). לרשימה זו ניתן להוסיף עשרות איים הנמצאים בשליטת הצבא הצרפתי בכל רחבי העולם.

נראה כי הקולוניאליזם הדורסני לא נעלם לגמרי מן העולם והוא רק מחפש דרכים "תרבותיות" יותר לעשות זאת, בצורה של הקניית זכויות אזרחיות ברמות שונות לתושבי הקולוניות.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך