חיפוש :
  

נלחמים באיידס
סיקור ממוקד כלכלה ותרבות
פורסם : 18/08/2006, 04:45
אלון לוין ויובל בוסתן

ועידת האיידס הבינלאומית, שהתכנסה השבוע בטורונטו, חושפת נתונים מדאיגים על העלייה בקצב ההידבקות בנגיף הקטלני ובמדינות מסוימות באפריקה כבר שליש מהאוכלוסייה הבוגרת נושאת את המחלה.  

ועידת האיידס הבינלאומית ה-16 שנערכה השבוע בטורונטו, מציגה רעיונות חדשים בתחום המלחמה באיידס ומצליחה למשוך עניין עולמי רב- נציגים מ-130 מדינות מבקרים בה. בסה"כ השתתפו בוועידה באופן כזה או אחר 20,000 מדענים, רופאים, אנשי רוח, אנשי ממון ועוד.

הנתונים העדכניים מציגים תמונה עגומה - בעולם חיים כיום כ-39 מיליון בני אדם, הנושאים את נגיף ה-HIV. 64% מנשאי האיידס בעולם, כ-25 מיליון בני אדם, חיים דרומית לסהרה, באזור המכונה גם אפריקה השחורה. בנוסף, לפחות חמישה מיליון נשאי איידס חיים בהודו. מגיפת האיידס אם כן, היא בעיקר בעייתו של העולם השלישי, על אף שהיא עדיין קיימת במדינות מפותחות, בדרך כלל בקרב האוכלוסיות החלשות בחברה.

איפה הרפר?

בשולי הועידה, נמתחה ביקורת רבה על ראש ממשלת קנדה, סטיבן הרפר, שבחר שלא להגיע לוועידה הבינלאומית, שמדינתו מארחת. "נמצאים פה נציגים ממדינות רבות שבאו לעסוק באמצעים להילחם במגיפה הקשה ביותר במאה ה-21, וראש הממשלה לא סבור, כי העניין חשוב מספיק בכדי שיאמר מספר מילות ברכה לכל המתארחים בוועידה" דברי הנציגים הקנדיים בוועידה.

בניגוד להרפר, ג'ק לייטון, מנהיג המפלגה הדמוקרטית החדשה (הקטנה מבין ארבעת המפלגות בפרלמנט הקנדי), שר החוץ לשעבר וויליאם גראהם ומישל ג'אן, המושלת הכללית, השתתפו בכנס. ז'אן אף אמרה בנאומה, כי היא מאמינה, שסופה של המגיפה הקשה הזו הוא קרוב.

אירוע אחר התרחש מחוץ למרכז הקונגרסים של טורונטו בו התקיימה הועידה - הייתה זו הפגנה בהשתתפות מאה בני אדם מהודו כנגד ארגון הסחר העולמי וכנגד ממשלת הודו. ההפגנה, תחת הכותרת "חיים לפני רווח" כוונה כנגד חוק שהתקבל בהודו בינואר שעבר, המיישר קו עם ארגון הסחר העולמי. כפועל יוצא מכך, תרופות גנריות רבות, המיועדות להילחם באיידס, להאריך את חיי החולים ולהילחם במחלה, הוסרו מהשוק. המפגינים הזועמים אמרו, כי לא ייתכן, כי בשל תקנות הארגון, יועדף הרווח של חברות התרופות הגדולות על פני חייהם של מיליוני הודים.

הבעיה אינה תקפה רק להודו – למעשה, רק ל-1.3 מיליון נשאי איידס במדינות המתפתחות יש גישה לתרופות בחינם או במחירים שאפשר לעמוד בהם.

בוועידה עצמה נאמו שתיים מהדמויות המובילות והמוכרות בתחום המלחמה העולמית באיידס. המדובר כמובן באיש העשיר ביותר בעולם, ביל גייטס, שהגיע מלווה ברעייתו מלינדה, שותפתו לקרן הצדקה הענקית, ובנשיא ארה"ב לשעבר, ביל קלינטון.

ורק הרפר לא הגיע... צילום: ממשלתי

קלינטון: ברית המילה מקטין הסיכון להידבקות

בנאומו בפני חברי הועידה, תיאר קלינטון את הדרך בה פועל הארגון, קרן קלינטון, בכדי להילחם באיידס. כיום פועלת הקרן ישירות מול 25 ממשלות בעולם בפרויקטים שונים. מהישגיה הגדולים של הקרן היא העובדה, כי היא הצליחה להביא לירידה במחירי התרופות בכ-60 מדינות בעולם. עד לפני כמה שנים, לדברי קלינטון, עלו תרופות גנריות כ-400 דולר לשנה למטופל, ואילו כיום הן עולות רק 140 דולר, ירידה של 65%.

קלינטון גם התייחס בדבריו לתוכנית למלחמה באיידס של הממשל האמריקני שקודמה על ידי הנשיא המכהן ג'ורג' בוש. המדובר בתוכנית המכונה PEPFAR (תוכנית חירום נשיאותית למלחמה באיידס - President's Emergency Plan for AIDS Relief) המתוקצבת בהיקף של 15 מיליארד דולר לחמש השנים הקרובות. התוכנית זכתה בזמנו לביקורת בשל הדרישה מצד גורמים שמרניים בקונגרס להקצות שליש מהסכום לעידוד הימנעות מיחסי מין בטרם חתונה.

לצד הטוענים, כי הימנעות שכזו תפחית את שיעור יחסי המין בין קטינים ואת מספר הפרטנרים לקיום יחסי מין, יש האומרים, כי אין שום תימוכין מדעיים לטענה זו. בנוסף טוענים המבקרים, כי עיקר הבעיה היא במדינות העולם השלישי, שם הימנעות היא לא אופציה ברוב המקרים, ובכל מקרה - ניתן היה לעשות שימוש אפקטיבי יותר בכסף, דוגמת מימון מחקרים למציאת תרופות חדשות או קמפיין לעידוד השימוש בקונדום.

קלינטון, כמו גם גייטס בנאומו, מחזיקים בדעה כי התוכנית של הנשיא בוש היא צד חיובי ביותר בכל הקשור למלחמה באיידס והיא מביאה להישגים רבים בתחום.

קלינטון אף הצביע על מחקר, שנערך בדרום אפריקה (המדינה בעלת מספר נשאי האיידס הגדול בעולם), שקבע כי ברית מילה מפחיתה ב-60% את ההסתברות להידבק באיידס, זאת מאחר והעורלה מכילה את התאים בעלי הסיכון הרב ביותר להידבקות. התמקדות בהעלאת המודעות לסגולת ברית המילה במאבק באיידס, לדעת קלינטון, עשויה להפחית באופן משמעותי את שיעורי ההידבקות במחלה.

ביל גייטס תורם חצי מיליארד דולר

בנוסף לקלינטון, הופיעו בוועידה כאמור גם הזוג גייטס, ביל ומלינדה, אשר התחייבו לתרום חצי מיליארד דולר למלחמה באיידס. עיקרי דבריו של גייטס נגעו לתוכניתו לסייע בפיתוח תרופה בצורת ג'ל, משחה או גלולה, המונעת הידבקות מהמחלה בעת שנצרכת על ידי אישה בטרם היא מקיימת יחסי מין. מדובר בחומר אותו מחדירה האישה לאיבר מינה ומונע הידבקות מהגבר. הבעיה בדרך כלל באזורים העניים בעולם, בהם האיידס מתפשט במהירות, היא שנשים נמצאות בנחיתות חברתית ביחס לגבר. בשל כך נשים מתחתנות מוקדם ואינן יכולות להימנע מיחסי מין. הן גם אינן יכולות להכריח את הגבר איתו הן מקיימות יחסי מין לעשות שימוש בקונדום.

לדבריו, רוב הנדבקים החדשים במחלה הן נשים צעירות והמגיפה מתפשטת בעיקר במהלך יחסי מין בין גבר ואישה, ולא במהלך יחסי מין הומוסקסואליים כמו שחשבו בעבר. רוב האוכלוסייה הנגועה באיידס באזור זה מורכבת מנשים ומילדים שנדבקו מאמהותיהם. הסכום הנדרש למלחמה באיידס, הוסיף גייטס, הוא גדול בהרבה מהסכומים המוזרמים כיום לנושא ועל כן מוטל על ממשלות המערב להתעורר ולתרום יותר לנושא.

נציגי המדינות השונות בוועידה תיארו את נושא האיידס והמלחמה בו מהזווית שלהם. עיתונים במדינות רבות התייחסו לנתונים השונים והאווירה הכללית הייתה כי המאבק באיידס מתחיל לקבל סוף כל סוף את הנופך העולמי הראוי למגפה עולמית קטלנית.

מנתונים שהתפרסמו באשר לדפוסי ההידבקות בארה"ב עולה, כי בארה"ב חיים מיליון נשאי איידס, מחציתם שחורים וזאת על אף שחלקה של האוכלוסייה השחורה באוכלוסייה הכללית הוא 13% בלבד. 70% מהנדבקים החדשים במחלה הן נשים שחורות. 56% מהנדבקים החדשים הם צעירים וצעירות שחורים. האמריקנים מבקשים להתמקד באוכלוסיות החלשות כמו האוכלוסייה השחורה, בה הגיל בו מקיימים יחסי מין בפעם הראשונה יורד בהתמדה, ובדרך כלל מדובר ביחסי מין לא מוגנים.

הלן גייל, נשיאת האגודה הבינלאומית למלחמה באיידס, היללה את ממשלת סין על המחויבות שהציגה בשנים האחרונות למאבק במחלה. הנתונים שפורסמו באשר למחלת האיידס בסין אינם מבשרים טובות – בסין חיים כיום 650,000 נשאים, מתוכם 75,000 חולים במחלה ובשנה האחרונה נדבקו 70,000 סינים נוספים במחלה. גופים בינלאומיים אחרים אף רמזו כי שיעור הנשאים בסין גבוה יותר מהמספרים הרשמיים שמפרסמת הממשלה.

אם זאת, הממשלה הסינית צוינה לטובה בעיקר לאור פעולותיה להעלאת המודעות ולהקמת מרפאות, המעניקות טיפולים בחינם, בעיקר במחוזות בהם שיעורי ההידבקות היו הגבוהים ביותר.

קלינטון וגייטס - מסרים מעודדים. צילום: מארגני הועידה

האיידס בקנדה – מאפיינים ומגמות

גם נתונים הנוגעים לקנדה עצמה התפרסמו במקביל לוועידה - נציגים מהאוכלוסייה הילידית בקנדה טוענים, כי בכל יום נדבק לפחות אדם אחד מהקהילה שלהם באיידס. הטענות מופנות כלפי הממשלה, שלא מתמודדת לדעתם עם בעיית העוני בקרב אוכלוסיית ה"אומות הראשונות". בנובמבר התחייבה הממשלה להעביר למעלה מ-5 מיליארד דולר למלחמה בעוני, אולם בפועל קיים מחסור של שני מיליארד דולר, בכדי להתמודד עם הבעיות הקשורות לתחום הבריאות בחמש השנים הקרובות.

בסך הכל חיים כיום 58,000 נשאי איידס בקנדה, חמישית מהם הן נשים, אשר חלקן בקרב אוכלוסיית הנדבקים החדשה ב-2005 הגיע כבר ל-27%. בעשר השנים האחרונות אושפזו כ-22,000 קנדים בשל התפרצות המחלה ואם באמצע שנות ה-90 חלקן של הנשים בקרב המאושפזים עמד על 11.9%, כיום הוא כבר עומד על קרוב ל-23% - כמעט פי 2.

נתונים אלה פורסמו ע"י לואיס ביינדר, עו"ד שנדבק באיידס בעצמו. המסר שלו לקנדים היה כפול- ראשית הוא קרא לנשים ולנערות לצאת מהשאננות שלהן מאחר ומחלת האיידס אינה עוד "מחלה של גברים" כבעבר. שנית, ביקש ביינדר מהציבור בקנדה לקבל את חולי האיידס ללא הדעות הקדומות בכדי למנוע אפליה. הוא תיאר את סיפורה האישי של ידידה שלו, שהתאבדה בשל הקשיים הנפשיים שליוו את מחלתה, כתוצאה מהדעות הקדומות של החברה שסבבה אותה - "הגבר הראשון לו סיפרה, כי היא חולה באיידס, נמלט מהחדר בצרחות, פשוטו כמשמעו. זה לא היה החולי הפיזי שהכריע אותה, זו הייתה הסטיגמה המלווה את המחלה".

הקולות היוצאים מהוועידה נשמעים אופטימיים ביותר - אולי לראשונה מאז נתקל העולם במחלה הקשה הזו, מאמינים בכירי הלוחמים בה, כי ניתן לנצח אותה בתוך כמה שנים. זהו גם המסר מבית מדרשם של "שני הבילים", קלינטון וגייטס, שטענתם הבסיסית היא שזו מלחמה שחייבת להיות מנוהלת בראש ובראשונה על ידי ממשלות העולם, אם בחקיקה, אם במימון ואם בהסברה ובהדרכה.

עשרות מיליוני החולים, שחלקם כבר ראה כפרים שלמים נמחקים בשל המחלה, זכו למעט נחמה לנוכח קיום הועידה. התפשטותה המסיבית של האיידס בחלק הדרומי של אפריקה למשל, שינה ללא הכר את המבנה הדמוגראפי בחברה ומיגורה יבטיח עתיד בריא יותר למדינות אלה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך