חיפוש :
  

ועידת אופ"ק
סיקור ממוקד כלכלה ותרבות
פורסם : 15/12/2006, 15:34
אלון לוין ויובל בוסתן

ועידת אופ"ק החליטה השבוע לקצץ במכסת החביות המופקות במטרה להעלות את מחירי הזהב השחור. במערב חוששים כי העלייה במחירים תוביל, בסופו של דבר, את המשק האמריקני למיתון, שישפיע על כל שווקי העולם.

ארגון אופ"ק, אשר הוקם ב-1960 במטרה לאגד כמה מיצרניות הנפט המובילות בעולם בכדי להשפיע על מכירי השוק, באמצעות הגבלת תפוקת הייצור של כל אחת מהמדינות החברות בארגון. רוב החברות בארגון נמצאות במפרץ הפרסי - איראן, עיראק, סעודיה, כווית, איחוד האמירויות וקטאר, והשאר פרוסות ברחבי העולם – מאלג'יריה, לוב וניגריה שבאפריקה, דרך ונצואלה שבדרום אמריקה ועד אינדונזיה שבמזרח אסיה.

שרי הנפט של אופ"ק קיימו השבוע פגישה באבוג'ה בירת ניגריה, במטרה להסכים על קיצוץ במכסות הייצור של המדינות החברות בארגון, במטרה להעלות את מחיר הנפט בחזרה אל עבר רף 70 דולר לחבית. לקראת הפגישה חלה עלייה במחירי הנפט בשיעור של 19 סנט עד לרמה של 61.56 דולר לחבית בניו יורק ול-61.8 דולר לחבית בלונדון ובסה"כ, מחיר הזהב השחור השלים עלייה של כ-10% מאז השפל של תחילת נובמבר.

הבקשה לקצץ במכסות, שהגיעה מקבוצה של מדינות ובהן איראן, אלג'יריה וונצואלה, אכן התקבלה לבסוף, אך לא לפני שנשמעו הסתייגויות מצד מדינות אחרות - הסעודים התבטאו בעבר כי היקף ייצור של 26.3 מיליון חביות, הוא ההיקף הרצוי, אולם הם שואפים להגיע אליו בהדרגה, בעיקר בשל לחץ אמריקני בעניין. הלובים תומכים בהשארת התפוקות באותה רמה, ונסיכויות הנפט רוצות בקיצוץ חלקי.

לצד הקיצוץ הצפוי במכסות הייצור של אופ"ק, גם דו"ח של הממשל הפדראלי בארה"ב, שמצביע על ירידה גדולה ברזרבות הנפט האמריקניות - למעלה מ-4 מיליון חביות, כחלק מירידה של 40 מיליון ברזרבות של ארגון המדינות המתועשות, הביא לעלייה במחירים.

בעוד שבאופ"ק מעוניינים לקצץ בתפוקה, מדינות אחרות שאינן חברות באופ"ק, דוגמת רוסיה והרפובליקות האסלאמיות שהיו שייכות בעבר לברה"מ, דווקא הגדילו את התפוקה - אזרביג'אן למשל, נהנתה מהצמיחה הכלכלית הגבוהה בעולם ב-2005, 26.4%, הודות לאוצרות הטבע שלה ובראשן הנפט, והיא מתכננת להגביר את התפוקה בשנה הקרובה. צינור הנפט האזרי המחובר לטורקיה, צפוי להזרים, החל מ-2008, כמיליון חביות ליום ולהזניק את תפוקת המדינה לרמה של פי 3 מרמתה כיום.

קולות של משבר

הקולות היוצאים מאופ"ק מלמדים על משבר ביחסים בקרב המדינות השונות - על אף העושר הרב שמעניק הנפט למדינות המפיקות אותו, הניהול הכלכלי של חלקן הוא מושחת ביותר, ודורש מהן להמשיך ולייצר יותר נפט, בכדי להשיג הון בצורה מיידית. מדינות אחרות, בעיקר נסיכויות הנפט, מנוהלות היטב מבחינה כלכלית ומעדיפות לקצץ את המכסות בכדי להגדיל את מחירי הנפט בעולם, ובכך ליהנות מרווח עתידי.

על רקע האינטרסים השונים של מדינות אופ"ק, נשמעו לאחרונה טענות מקרב חברות בארגון על כך שמדינות מסוימות החליטו על דעת עצמן לשנות את תפוקת הנפט - כך למשל הפחיתו ונצואלה וניגריה את התפוקה בחודש אוקטובר, ומאידך, מעריכים באופ"ק, ישנן חברות שרימו, ולא קיצצו את התפוקה כפי שנדרשו. האשמות אלו מתבססות על הפער בין החלטת הארגון לקצץ, החל באוקטובר האחרון, 1.2 מיליון חביות ביום, לבין העובדה כי השוק העולמי איבד באותה תקופה רק 780,000 מהחביות המגיעות ממדינות החברות באופ"ק.

תחזית לעתיד

על פי נתוני מכון הנפט, עתודות הנפט העולמיות יספיקו בממוצע ל-40.6 שנים בלבד. נתון זה פועל לטובת מדינות אופ"ק, שצפויות להמשיך ולייצר נפט עוד 73 שנים בקירוב, לעומת יצרניות אחרות, דוגמת נורבגיה ומכסיקו, שתרדנה בתפוקתן כבר בשנים הקרובות, ובעשור הבא כבר לא תהיינה מסוגלות להמשיך ולייצא נפט.

כוחו של הארגון מבחינה כלכלית ופוליטית יעלה אם כן בשנים הקרובות. אולם, יש לסייג את הדברים ולהדגיש כי תחזית המכון ניתנה על סמך הנתונים הידועים כיום. המכון, כמובן, אינו יכול להעריך כמה שדות נפט חדשים יימצאו בשנים הקרובות במדינות השונות ומה יהיה גודלם. בנוסף, השימוש באנרגיה חלופית גובר בעולם, וייתכן ויימצאו פתרונות חדשים בשנים הקרובות, שיפחיתו את התלות בנפט ובגז טבעי.

מבין 12 החברות באופ"ק (כולל המצטרפת הטרייה אנגולה), אינדונזיה כבר כיום אינה נחשבת ליצואנית נפט בשל העלייה בצריכת הנפט אצלה, לעומת הירידה בהפקת הנפט מבארותיה. אי לכך, נראה כי בשנים הקרובות תעזוב אינדונזיה את הארגון מאחר ואין לה כיום יכולת להשפיע כבעבר. גם חברותה של עיראק מציבה בעיות לארגון, שכן זו אינה פועלת על פי תכתיבים של אופ"ק, אלא שואפת להגביר את קצב שאיבת הנפט שלה, בכדי לממן את הוצאות השיקום שלה.

חברות חדשות

לעומת ירידת קרנה של אינדונזיה, שמן של מועמדות חדשות לקרטל, שצירופן יחזק את הארגון במידה ניכרת - אנגולה, אקוודור וסודן, אשר כוחן המצרפי עומד על 2.5% מכלל ייצור הנפט בעולם, הגישו בחודש שעבר בקשה רשמית להצטרפות. להצטרף לקרטל. שתי הראשונות אף נחשבות למדינות שטרם מיצו את פוטנציאל הייצור שלהן והתפוקה שלהן צפויה להוסיף ולגדול בעתיד.

אנגולה, הטוענת כי רצתה להצטרף לארגון עוד ב-1975 עת יצאה לעצמאות, תהיה המדינה הראשונה להצטרף, לאחר שבקשתה אושרה השבוע. ההערכות לגבי סודן, אשר צריכה עדיין להשיג הסכמה פנימית במדינה בטרם תצטרף לארגון, גורסות כי צירופה יושלם כבר בחודש מרץ הקרוב ואילו מעמדה של אקוודור זכה לשדרוג לאחרונה - בחירתו של רפאל קוריאה הסוציאליסט לנשיאות תביא לחיזוק תמיכתה של ונצואלה בצירופה.

החברות הנוכחיות באופ"ק מעוניינות בהרחבת מעגל החברות שיספק יותר כוח לארגון, אך בה בעת, הן מבקשות להשתכנע כי החברות החדשות תהיינה מחויבות לארגון ברמה מספקת, ותישרנה קו עם המכסות עליהן מסכימות כל החברות. אנגולה, כאמור, הייתה הראשונה שמאמצי השכנוע שלה נשאו פרי: "אנחנו מצטרפים בכדי לסייע בכיוון המחירים לרמה שתהיה טובה לכולם, לא רק ליצרניות הנפט, כי אם גם לצרכניות הגדולות" אמר שר הנפט האנגולזי, דסידריו דה גרסיה וריסימו אה קוסטה.

איזה חורף מצפה לנו?

המשק האמריקני, שהציג תוצאות יפות ב-2006, עומד על פי הערכת האנליסטים בפני האטה כלכלית ב-2007. עליית מחירי הנפט, אם כן, לא מבשרת טובות למשק הגדול בעולם, ומדינות רבות אחרות יסבלו בשל כך. חמור מכך - במידה והצמיחה האמריקנית תיעצר, עלול רובו של העולם למצוא עצמו במיתון, בדומה למיתון העולמי בתחילת העשור.

החשש ממיתון עולמי הביא את המדינות המתועשות מפעילות להפעיל לחץ כבד על מדינות אופ"ק להמתין עם הקיצוץ עד לסוף החורף, ואלו, ככל הנראה, תיענינה לדרישה. במידה ואלו תבחרנה שלא להמתין עם הקיצוץ, עיקר ההשפעה תורגש בשווקים האמריקנים והאירופאים, הרושמים באופן מסורתי ביקושי שיא בנפט בחודשי החורף.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך