חיפוש :
  

הפוטנציאל הפיליפיני
סיקור ממוקד כלכלה ותרבות
פורסם : 08/02/2007, 00:33
אלון לוין ויובל בוסתן

התוכנית הכלכלית של ממשלת ארויו בפיליפינים, ממשיכה להציג הישגים נאים. צמצום הגירעון, צמצום החובות ומשיכת משקיעים זרים, הם בין הפירות של ההצלחה הזו. השנה החדשה נפתחה באופטימיות רבה, אך גם במעטה מסוים של חוסר ודאות, בשל מערכת הבחירות במאי.  

ממשלת הפיליפינים הצליחה, זו השנה השלישית ברציפות, לצמצם את הגירעון התקציבי שלה ולהעמידו על 1.27 מיליארד דולר, השקולים לאחוז אחד מהתוצר, הישג שגם מדינות מערביות יכולות להתגאות בו. צמצום הגירעון התאפשר הודות לגביית מסים מוגברת מהמתוכנן וקיצוץ בהוצאות הממשלה. היעד הממשלתי ל-2008 הוא לסיים את השנה ללא גירעון תקציבי, יעד שנראה אפשרי, בעיקר לאור העובדה שרק ב-2005 עמד הגרעון על 3 מיליארד דולר בשנה.

איזון התקציב, במידה והמדיניות הכלכלית תימשך, יאפשר לפיליפינים להתחיל להתמודד עם החוב הקשה - 80 מיליארד דולר בקירוב, המונח כאבן ריחיים על צוואר המדינה, לא מעט כירושה ממשטרו המושחת של הזוג מרקוס, שהודח ב-1986. הריבית המשולמת כיום על החובות הללו, היא בגובה של שליש מהתקציב הלאומי, ולכן מקשה על הממשלה לבצע השקעות בתחום התעסוקה והתשתיות, החיוניות למדינה לצורך המשך הצמיחה. במטרה להתמודד עם הגרעון, החלה הממשלה בהפרטה חלקית של נכסי המדינה, שפתוחה כיום להשקעות זרות.

השנה צמחה כלכלת הפיליפינים בשיעור של 5.3% והתחזית ל-2007 עומדת על 6.7%. שיעור הצמיחה היה אמור להיות גבוה יותר, אולם הטייפונים שפקדו את הפיליפינים בסוף 2006 ובתחילת 2007, החסירו 0.4% מהצמיחה. הפזו הפיליפיני הציג את הביצועים הטובים ביותר במזרח אסיה ב-2006-2005 והוא התחזק בשנה החולפת ב-8% מול הדולר. למרות זאת, גם השנה המשיכו פיליפינים רבים לחפש את מזלם מעבר לים – כמיליון בני אדם הצטרפו לגולה הפיליפינית, המונה כ-9 מיליון בני אדם, זאת בהשוואה לאוכלוסיית הפיליפינים העומדת לחצות את סף 90 המיליון בקרוב.

המשכורות שהגולה הפיליפינית שולחת הביתה מהוות עשירית מהתל"ג, והחשיבות שלה ממשיכה לעלות בהתמדה. דו"ח של הבנק האסיאתי לפיתוח אף הרחיק לכת והעריך כי ייתכן ומדובר בכמות כפולה של כסף הזורמת למדינה, אך אינה מדווחת. בסך הכל מדובר ב-15 עד 20 מיליארד דולר הזורמים לפיליפינים, המהווים את המקור הגדול ביותר למט"ח, גבוה משמעותית מההשקעות הזרות, שהיקפן נאמד בכ-2 מיליארד דולר בשנה.

יחד עם זאת, הממשלה הפיליפינית רוצה להפוך את המדינה לאטרקטיבית מספיק מבחינה תעסוקתית בכדי למשוך אליה בחזרה פיליפינים שהתבססו כלכלית בחו"ל. כצעד ראשון, הממשלה פועלת לצמצום האבטלה, העומדת כיום על 8.4%, באמצעות השקעות זרות נוספות.

על פי נתוני הממשלה הפיליפינית, מפוזרת הגולה הפיליפינית על פני 194 מדינות וטריטוריות ברחבי העולם, עד שכמעט בלתי אפשרי למצוא מקום שבו לא מועסקים פיליפינים בעולם. . 2.7 מיליון פיליפינים עובדים בארה"ב ומיליון בערב הסעודית מתוך 1.6 מיליון במזה"ת כולו. עיקר הבעיה, מבחינת הממשלה הפיליפינית, היא שלצד עובדי סיעוד ופועלים שחורים, עוזבים את המדינה גם מיטב המוחות שלה כרופאים ומדענים.

ביפן למשל, פתחו את השערים לאחיות פיליפיניות על חשבון אחיות יפניות, כחלק מצמצום בהוצאות הממשלה. רבע מיליון פיליפינים מהווים חלק נכבד מצי הסוחר העולמי ומהנדסים וטייסים מהפיליפינים נחטפים לשוק האזרחי העולמי בקצב מוגבר. מוחות אלה חיוניים להמשך הצמיחה של המדינה ולתחזוק ענפים דוגמת הבריאות. הממשלה, לפחות על פי הצהרותיה, מחפשת את הדרך לצמצם את ממדי התופעה, שזכתה לעידוד רב בימיו של מרקוס.

השקעה סינית

במסגרת הניסיונות למשוך השקעות זרות, נרשמה הצלחה אחת חשובה בימים האחרונים - שר החקלאות הפיליפיני, ארתור יאפ, הכריז כי חברות סיניות מתכננות להשקיע קרוב ל-5 מיליארד דולר במשק החקלאי הפיליפיני.

סין מצליחה להאכיל את אזרחיה כיום, בניגוד לתקופת משטרו של מאו, אולם לצורך כך היא תלויה בייבוא של מזון. ראש ממשלת סין, וון ג'יבאו, המבקר כעת בימים אלה בפיליפינים, הביע דאגה מהירידה בתפוקה החקלאית של סין, העומדת בניגוד גמור לצמיחה הכלכלית הדרמטית שלה בשאר הענפים החקלאיים. עם העלייה ברמת החיים, ישנה עלייה גם בצריכת המוצרים החקלאיים השונים, ולדעת ראש הממשלה הסיני, המחסור הגדל מעמיד את סין בפני סכנה של תלות גוברת בייבוא מוצרי מזון.

התוכנית הסינית היא להשקיע בפיתוח המשק החקלאי הפיליפיני לצורך ייצור מזון זול מזה המיוצר בסין עצמה, שיהיה בשליטת החברות הסיניות ויסייע להפחתת התלות הסינית. השטח שבו ייעשה שימוש על ידי הסינים משתרע על 12,000 קמ"ר של אדמה חקלאית בפיליפינים, שטח שגודלו כגודל הנגב כולו. סין תשקיע בציוד חקלאי מודרני, ולדברי שר החקלאות הפיליפיני, ייהנה המשק הפיליפיני מההשקעה הזו.

על פי התחזית, גידולי התירס בשטחים האלה, לצד גידולי האורז והירקות המתוכננים, יניבו כבר בשנה הראשונה יבול בהיקף של 12 מיליון טון מטרי, המשתווה לכלל ייצור התירס בהודו, או בצרפת, בשנה, ויגדיל את הייצור הסיני כולו בקרוב ל-10%. גידולי התירס אינם נעשים רק בכדי לספק את הצריכה החקלאית של סין – סין עומדת לבנות מפעל שבו יופק אתנול, דלק ידידותי לסביבה, מהתירס.

צבא הפיליפינים - יידרש להתערב במערכת הבחירות?. צילום: משרד ההגנה האמריקני

מערכת הבחירות מאיימת על ההישגים

התחזיות האופטימיות להמשך הצמיחה ולהפחתת הגירעון, מתעלמות מאירוע אחד חשוב השנה – מערכת הבחירות ב-14 במאי. כפי המתרחש גם במדינות אחרות, ממשלת הפיליפינים עשויה לבצע "כלכלת בחירות" – הגדלת ההוצאה התקציבית כצעד פופוליסטי למשוך קולות. צעד שכזה עשוי להגביר גם את השחיתות במדינה, שלא נעדרת שחיתות גם בשנים ללא בחירות. התוכנית הכלכלית גרמה לפיליפינים להדק את החגורה, אך הביאה להישגים, העשויים להימחק, לפחות בחלקם, במידה ואכן תחליט הממשלה להגדיל את ההוצאות שלה.

הגידול בהוצאות הממשלתיות, ילווה קרוב לוודאי בשמירה על רמת הריבית וייתכן ואף העלאתה, בכדי להימנע מאינפלציה, מהלך שעשוי אף הוא להקשות על הצמיחה. גורמים הקרובים לממשלה מפזרים הערכות בדבר הפחתה צפויה של הריבית, בכדי למשוך משקיעים, אך לפי שעה נראה כי המשקיעים מעדיפים להמתין להתפתחויות.

מערכת הבחירות הקודמת בפיליפינים גררה עימה לא מעט אירועים אלימים - יריות, הנחת פצצות ותגרות רבות אפיינו את אותם ימים. אווירה שכזו, עלולה להבריח משקיעים זרים פוטנציאליים.

מערכת הבחירות ב-2007 מתקיימת במתכונת המזכירה את בחירות האמצע בארה"ב - הנשיאה גלוריה ארויו לא עומדת לבחירה, אלא רק מחצית מהסנאט וכל בית הנבחרים, בנוסף לבחירות מקומיות. ארויו נהנית כיום מתמיכה חזקה בקונגרס באמצעות מפלגות התומכות בה, אך ייתכן והיא תאבד את התמיכה הזו, בדומה לבחירות האמצע בארה"ב ב-2006. המשמעות בפיליפינים עשויה להיות הדחה של ארויו, שכהונתה בת שש השנים אמורה להסתיים רק ב-2010. במצב שכזה, תיכנס המדינה לקיפאון פוליטי, ועל פי ניסיון העבר, עשויה האלימות להתגבר והצבא עשוי ליטול את המושכות.

הפיליפינים צוינו לפני שנה על ידי גולדמן זאקס, כאחד מהמשקים שעשויים לתת את הטון בעתיד. הנשיאה גלוריה ארויו אף ציינה כיעד את שנת 2020, שבה תיחשב המדינה למתועשת.

הבסיס של הפיליפינים הוא טוב – מיקומה האסטרטגי בדרום מזרח אסיה, קרוב לשווקים גדולים כיפן וסין, יחסיה ההדוקים עם ארה"ב, אוכלוסייתה דוברת האנגלית, ההשכלה הנרחבת בקרב האוכלוסייה כולל מהנדסים ורופאים, הרפורמות המבניות שעברה בשנים האחרונות, כל אלו ועוד, מבטיחים שבאקלים פוליטי וכלכלי נוח, היא תוכל לעמוד ביעדים.

השנה הקרובה מסתמנת, מבחינת המשקיעים הזרים, כתקופה מעורפלת מבחינה פוליטית, ובחודשים הקרובים יעדיפו רובם לצפות עליה ממרחק. למרות החששות, כניסתן של החברות הסיניות לפיליפינים, מעוז פרו-אמריקני מסורתי, תיאלץ את האמריקנים להשקיע בעצמם באזור, בכדי לחסום את ההשפעה הפוליטית הסינית.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך