חיפוש :
  

?היום שאחרי מחר
סיקור ממוקד כלכלה ותרבות
פורסם : 08/12/2005, 13:38
אלון לוין ויובל בוסתן

במשך שנים אנו שומעים אזהרות על אסונות טבע צפויים בעקבות ההתחממות העולמית. במשך שנים האזהרות הללו נעלמו כלעומת שבאו לאחר שזכו ב-15 דקות התהילה שלהן. שורה של אירועים תקדימיים מסוף נובמבר ותחילת דצמבר 2005 נשמעים מאיימים מתמיד. השורה התחתונה? יהיה קר...  

ה-24 בנובמבר 2005 היה ליום שיירשם בהיסטוריה. ביום זה, 980 אנשים, המאכלסים קבוצה של שישה איים זעירים בפפואה ניו-גיני, קיבלו החלטה לעזוב את ביתם ולעבור לאי שכן, הנמצא במרחק של כ-100 ק"מ מביתם. התושבים יעברו בקבוצות של 10 משפחות בכל פעם לביתם החדש, עד לפינוי מוחלט של האיים הקטנים בעוד כשנתיים. בהחלטתם זו, הפכו 980 האנשים לראשונים אשר נאלצים לנטוש את ביתם בעקבות התחממות כדור הארץ והעלייה במפלס מי הים אשר באה בעקבותיו.

קבוצת האיים המכונה "קרטרטס" (ע"ש הנווט הבריטי פיליפ קרטרט אשר גילה אותה לראשונה ב-1767), שוכנת בגובה של מטר וחצי בלבד מעל פני הים. תושבי המקום סובלים מעליית מפלס מי הים כבר כ-20 שנה. ב-1995, גל שהתרומם בעת סערה שטף שניים מהאיים הזעירים והשמיד כמעט לחלוטין את גידולי החקלאות המעטים אשר משמשים כמקור המזון היחידי של התושבים. אי שלישי מכוסה כולו במים מאז, ואי רביעי איבד מחצית מגודלו למפלס מי הים העולים. כל קבוצת האיים צפויה לשקוע מתחת למים עד 2015.

יום למחרת, במקרה או שלא, קבוצת מדענים אמריקנים פרסמה תוצאות של מחקר שערכה באותו נושא. לפי מחקר זה, קצב עליית מפלס מי הים הוכפל ב-150 השנים האחרונות, לעומת 5000 השנים שקדמו להן. מפלס מי הים עולה כיום בכ-2 מ"מ בשנה, לעומת מחצית מכך בעבר. מספר זה אולי נשמע זניח ולא מאיים, אך אם תחזית המחקר תתממש, מפלס מי הים יעלה ביותר מ-40 ס"מ עד סוף המאה. קבוצת מדענים גרמניים אשר הצטרפה למחקר זה, חישבו ומצאו כי קצב עליית הגזים התורמים לאפקט החממה מהיר פי 200 מהתהליך הטבעי המהיר ביותר אשר עשוי לגרום לכך.

(Stock.Xchng :בקרוב אצלנו? (צילום

חכו, זה עוד משתפר

לכל אלו הצטרפה, ב-1 בדצמבר, אזהרה חסרת תקדים של משלחת מדענים שערכו מדידות באוקיינוס האטלנטי ואשר הגיעו למסקנה החד משמעתית כי זרם הגולף, אשר מזרים מים חמים מאזורי קו המשווה החמים לחוג הארקטי בצפון הקפוא (ובכך תורם לייצוב וחימום הטמפרטורה בכל צפון-מערב אירופה וצפון-מזרח אמריקה הצפונית), האט את זרימתו בשליש(!) ב-12 השנים האחרונות. זרם הגולף מזרים כאמור מים חמים מאזור קו המשווה צפונה, שם הם הולכים ומתקררים ככל שהם מתקדמים צפונה, עד אשר הם מתקררים מעבר לסף מסוים, שוקעים מטה מפני הים וזורמים בחזרה דרומה, לכיוון קו המשווה. תהליך המסת הקרחונים, אשר צבר תאוצה בשנים האחרונות, מזרים מים קפואים דרומה יותר מאשר בשנים עברו, וכך המים המגיעים בזרם הגולף מתקררים ושוקעים באזור דרומי יותר.

התוצאה המיידית של האטה זו, גם אם לא תחמיר, היא ירידה של מעלה אחת בטמפרטורה הממוצעת בעשור הקרוב. מודל חיזוי בו השתמשו המדענים לבדיקת תרחישים למקרה שזרם הגולף ייעצר לחלוטין העלה כי במקרה כזה באזורים המושפעים מזרם הגולף (כאמור, צפון-מערב אירופה וצפון-מזרח אמריקה הצפונית), יסבלו מירידה של עד 6 מעלות צלזיוס בממוצע, ככל הנראה, בעיקר בחודשי החורף. ניתוח מעמיק יותר של התרחישים האפשריים מעלה את האפשרות כי ירידה בשיעור חד כל כך של הטמפרטורה הממוצעת באזורים הנ"ל תגרום, בטווח הארוך, לעלייה חדה ומהירה בטמפרטורות באזור עקב ממוצע החום באטמוספרה כולה.

המדענים אמנם מודים כי עצירתו של זרם הגולף עלולה לגרום להשפעות נוספות ובלתי צפויות אשר ישפיעו על העולם כולו, אך באותה נשימה הם שוללים מכל וכל את התרחיש אשר תואר בסרט "היום שאחרי מחר", לפיו שינוי בזרם הגולף התחיל שרשרת אירועים אשר הביא את כדור הארץ לתחילתו של עידן קרח חדש.

"הדבר היחיד שכן מציאותי בסרט," מציין אחד החוקרים מהמכון האוקייאנוגרפי הלאומי, "הוא שמומחי אקלים כלכלה ותרבות מזהירים ללא הפסקה מהאסונות הצפויים לנו, אך הפוליטיקאים טוענים כי אין ביכולתם לעשות שום דבר..."



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך