חיפוש :
  

?האם טיטאניק תטבע שנית
סיקור ממוקד כלכלה ותרבות
פורסם : 12/03/2006, 00:39
אלון לוין ויובל בוסתן

יותר מ-1,500 אנשים מצאו את מותם עם טביעת הטיטאניק ב-12 באפריל 1912. 85 שנים לאחר מכן, הסרט שתיאר את שעותיה האחרונות, כבש בסערה את המקום הראשון ברשימת הסרטים המכניסים ביותר בכל הזמנים. ההישג המדהים של "טיטאניק", בצוותא עם ההתדרדרות המתמשכת במספר הצופים בבתי הקולנוע, מעלה את התהייה האם יש עוד סיכוי שהשיא הזה יישבר או שמה הוא יחזיק לנצח.  

עם הכנסות של 600 מיליון דולר בצפון אמריקה (30 אחוז יותר מהמקום השני – "מלחמת הכוכבים: פרק IV – תקווה חדשה" עם 468 מיליון דולר) ו-1.8 מיליארד בקופות בתי קולנוע בעולם כולו (כמעט כפול מהסרט שהחזיק בשיא לפניו - "פארק היורה - העולם האבוד" עם 928 מיליון דולר ברחבי העולם), ניצב לו "טיטאניק" בודד ובטוח בפיסגה.

הצניחה המתמשכת במספר הצופים בבתי הקולנוע (בשנת 2005 ירדו מכירות הכרטיסים בקולנוע ב-11% לעומת 2004), בצוותא עם האיום ההולך וגובר ממערכות הקולנוע הביתי, מעלה את התהייה האם יקום אי פעם הסרט שינשל את "טיטאניק" מכסאו, או שמא יישאר זה האחרון למלוך על ספרי השיאים לנצח.

זבנג וגמרנו

רשתות שיתוף הקבצים באינטרנט, אשר מאפשרות לכל גולש להוריד כל סרט באיכות צפייה סבירה, שעות בודדות בלבד לאחר עלייתו לאקרנים (ולעיתים אף לפני כן), פוגעות בצורה אנושה בכמות הקהל החוזר (Returning Business) ומקצרות משמעותית את פרק הזמן האפקטיבי להצגה של סרט בקולנוע.

משך זמן הצגת הסרטים בבתי הקולנוע יורד זה שנים במקביל להתפתחות הטכנולוגית של מערכות הקולנוע הביתי – אם עד תחילת שנות ה-90, סרט מצליח היה מציג במשך שנה ויותר, לקראת אמצע העשור התקצר משך זמן הצגת הסרטים בבתי הקולנוע לחצי שנה. כיום, אפילו הסרטים המצליחים ביותר, מחזיקים מעמד שלושה חודשים לכל היותר ומגיעים לספריות ה-DVD כעבור שלושה חודשים נוספים.

(הערה: אמנם כל סרט העולה לאקרנים מוצג באופן רשמי במשך חצי שנה, אך שלושת החודשים האחרונים זניחים בהיבט הכנסות. לדוגמא, "מלחמת הכוכבים: פרק III – נקמת הסית'" הוצג במשך חמישה חודשים וחצי בהם הכניס 380 מיליון דולר בצפון אמריקה. 377 מהם נרשמו כבר כעבור חודשיים וחצי).

הצניחה במשך הזמן האפקטיבי להצגת סרט בקולנוע, מאלצת את אולפני הסרטים להשקיע משאבים עצומים בפרסום, מתוך מטרה להפוך עלייה לאקרנים של כל סרט גדול לאירוע: קדימונים ופרסומות ללא הפסקה, שיווק דמויות הסרט ע"ג כל פריט אפשרי – בובות, חולצות, כוסות וכו', ושחרור הסרט בבום תקשורתי במספר רב של בתי קולנוע ככל שניתן – בעוד "אי.טי-חבר מכוכב אחר", עלה ביוני 1982 על 1,103 מסכים, "שרק 2" הציג בסוף השבוע הראשון שלו במאי 2004, על לא פחות מ-9,000 מסכים ב-4,163 בתי קולנוע (וכאילו זה לא הספיק - הצלחתו העצומה של הסרט גרמה להוספת עוד 60 בתי קולנוע בסוף השבוע השני שלו, ל-4,223 בתי קולנוע - שיא של כל הזמנים).

נראה כי שיטת שיווק זו, שהפכה רווחת ב-4-5 השנים האחרונות ונועדה לתת מענה לצמצום הזמן האפקטיבי להצגת סרט אכן עובדת - בחינת נתוני ההכנסות מראה כי עליית סרט קולנוע לאקרנים בהיקף עצום שכזה גורמת לקהל המחכה לסרט לצאת ולראות אותו כבר בימים הראשונים לעלייתו לאקרנים, בניגוד מוחלט לדפוסי הצפייה בשנים עברו, בהם קהל הצופים (למעט מעריצים מושבעים לסרטי קאלט), לא ראה שום דחיפות מיוחדת בריצה לבתי הקולנוע מיד עם עליית הסרט לאקרנים.

(Stock.Xchng :רצים לקנות (צילום

בהקשר הזה, ראוי להתעכב על שני מדדים בולטים – הכנסות בסוף השבוע הראשון ושמירה על רמת הכנסות לאורך זמן.

סוף השבוע הראשון – מה שנחשב היום לגולת הכותרת ולמשוכה הראשונה שסרט צריך לעבור בשלום, נחשב בעבר הלא-רחוק לצעד הראשון במסע ארוך. ב-25 במאי 1983, עלה לאקרנים "מלחמת הכוכבים: פרק VI – שובו של הג'די" והכניס בסוף השבוע הראשון שלו שיא של 23 מיליון דולר בצפון אמריקה בלבד. עד שנת 2002 נשבר השיא עוד 10 פעמים, עד שב-3 במאי באותה השנה, "ספיידרמן" הימם את עולם הקולנוע עם שיא של 114.8 מיליון דולר בסוף השבוע הראשון להקרנתו – כמעט פי 5 מ"שובו של הג'די", בעוד מחירי הכרטיסים עלו באותה תקופה ב-85% בלבד.

ב-19 במאי 2005, יום חמישי, עלה לאקרנים "נקמת הסית'" והכניס 124.2 מיליון דולר בשלושת הימים הראשונים להקרנתו, כולל שיא מדהים של 50 מיליון דולר ביום הראשון בלבד(!). אך, מכיוון שיום הפתיחה היה יום חמישי, השיא לסופ"ש המכניס ביותר שייך עדיין ל"ספיידרמן".

שמירה על הכנסות לאורך זמן – תוצר לוואי של העלאת סרטים בבום גדול הוא צניחה מהירה יותר בהכנסות ולראייה, הסרטים החדשים ביותר ברשימת הסרטים ששהו הכי הרבה זמן ברשימת עשרת הסרטים המכניסים ביותר בסופי שבוע (Top-10 Weekends), הם טיטאניק (שהציג ב-1997) ופורסט גאמפ (1994). שאר הסרטים ברשימה הציגו בשנות ה-80.

זאת ועוד – בעוד סוף השבוע הראשון של "טיטאניק" הכניס "רק" 30 מיליון דולר, השווים לכ-5% מהכנסתו הסופית בצפון אמריקה, סוף השבוע הראשון של "ספיידרמן" מהווה כ-28.4% מסך הכנסותיו (והוא כלל אינו יוצא דופן מבין הלהיטים שיצאו ב-5 השנים האחרונות – "נקמת הסית'" ו"ספיידרמן 2", הכניסו שניהם קצת מעל 190 מיליון דולר בשבעת הימים הראשונים להקרנתם, השווים לחצי מסך הכנסותיהם).

נהירת הקהל בימי ההקרנה הראשונים כיום, גורמת לצניחה כה דרמטית בהכנסות, עד כי צניחה של 50% בכל שבוע נחשבת סבירה, וצניחה של 35% נחשבת להצלחה מסחררת ולעדות לאיכותו של הסרט.

ג'ורג' לוקאס, יוצר מלחמת הכוכבים ואינדיאנה ג'ונס, ואחד שיודע דבר או שניים על סרטים שוברי-קופות, העניק ראיון לניו-יורק דיילי ניוז ב-5 במרץ, בו אמר ש"מצב השוק היום גורם להשקעה של 200 מיליון דולר בסרט להיות בלתי-הגיונית. סרטים כאלה לא יכולים להחזיר את ההשקעה יותר, כמו שקרה במקרה של קינג קונג... בעתיד, כמעט כל סרט מצליח באקרנים יהיה עצמאי. אני מעריך שבשנת 2025 העלות הממוצעת לעשיית סרט תצנח לסביבות ה-15 מיליון דולר".

הצניחה בהכנסות הסרטים מסבה הפסדי עתק לרוב אולפני הסרטים בשנים האחרונות. המשכה הצפוי של המגמה, יביא להתגשמות נבואת הזעם של לוקאס, אולי אפילו מוקדם מששיער. חוסר הנכונות של אולפני הסרטים להשקיע כספים בפרויקטים שהצלחתם אינה ודאית ניכר בשנים האחרונות ביבול הסרטים "הגדולים" אשר היו, רובם ככולם, המשכונים או עיבודים לספרים ולסדרות קומיקס מצליחות.

התפתחות שיא ההכנסות בסוף שבוע אחד

אז האם בכל זאת יש עוד תקווה?

בהתחשב בשיטת השיווק החדשה, בצוותא עם הקושי ביצירת סרטים גדולים מקוריים, נראה כי כל סרט שירצה להתקרב או לשבור את השיא של טיטאניק, יהיה חייב להסתמך על קהל מעריצים קיים, קרי – סרט המשך או עיבוד לספר מצליח. סרט שכזה יהיה חייב לייצר את ה"בום" הגדול בהיסטוריה, בסדר גודל של 280-300 מיליון דולר בעשרה ימים. סכום כזה יביא את הסרט לאזור ההכנסות של טיטאניק, גם עם צניחה של 40%-50% בהכנסות מדי שבוע (לשם השוואה, הסרט שמחזיק בשיא ל-10 ימים ראשונים הוא "נקמת הסית'" עם 237 מיליון).

בחינת הסרטים הצפויים לצאת לאקרנים בשנים הקרובות אינה מבשרת טובות לחובבי שבירת השיאים, וכרגע ישנם רק שלושה סרטים בעלי פוטנציאל לעמוד במשימה:

סופרמן חוזר – נעשה בתקציב שיא של 250 מיליון דולר ויעלה לאקרנים ב-30 ביוני השנה. כיאה לסרט בתקציב חסר תקדים, מסע הפרסום צפוי להיות בקנה מידה הולם. נראה כי רק נפילה של ממש באיכות הסרט תמנע ממנו לעבור, לכל הפחות, את רף 400 מיליון הדולר ולהיכנס ל-5 הגדולים בכל הזמנים בצפון אמריקה.

שרק 3 – צפוי לעלות ב-18 במאי 2007. אחרי ש"שרק 2" הפתיע עם 108 מיליון דולר בשלושה ימים ראשונים ו-441 מיליון סה"כ (מקום שלישי בכל הזמנים), בהחלט ייתכן שהסרט השלישי בסדרה ינסוק אף גבוה יותר, בהנחה שיהיה טוב לפחות כמו השניים הראשונים.

אינדיאנה ג'ונס 4 – הסרט השלישי (והאחרון בינתיים) יצא ב-1989. אחרי שנים של עיכובים, פורסם לאחרונה כי שלושת האנשים המרכזיים בסיפור - הבמאי סטיבן שפילברג, המפיק ג'ורג' לוקאס ואינדיאנה ג'ונס בכבודו ובעצמו – הריסון פורד, סוף סוף הגיעו להסכמה על תסריט ועשויים להתחיל לצלם את הסרט כבר במהלך החורף הבא (הודעה רשמית צפויה בקרוב). קהל המעריצים העצום והציפייה ארוכת השנים, מעלה את רף הציפיות מהסרט (שעוד כלל לא ברור אם ייעשה) לרמות בלתי נתפסות כמעט. בניגוד לאכזבה מהטרילוגיה החדשה של מלחמת הכוכבים, שנעשתה אחרי הפסקה של 16 שנים, נראה כי מגע הזהב של שפילברג מוכן כבר מזמן ללהיט נוסף.

ההימור שלי? שלושת הסרטים הנ"ל יימצאו את דרכם לרשימת עשרת הגדולים ללא מאמץ כמעט. לאור ההמתנה ארוכת השנים והסיכוי הגבוה ביותר להיות הסרט האיכותי מבין השלושה, אני הולך עם הכובע והשוט ומהמר שיגיע הכי קרוב שאפשר לטיטאניק ואולי אף מעבר לכך.

החל מהשבוע הבא, הטור השבועי של ספויילר יתפרסם במדור "כלכלה ותרבות" ובבלוג "ספויילר" החדש.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך