חיפוש :
  

שעת מבחן למובארק
סיקור ממוקד העולם המוסלמי
פורסם : 12/06/2006, 22:06
אלון לוין ויובל בוסתן

בחודשים האחרונים, מתעוררת האופוזיציה במצרים, מגובה בארגוני זכויות אדם בינלאומיים. נשיא מצרים, חוסני מובארק, שסבר כי יוכל להרגיע אותה ואת ארה"ב באמצעות פתיחת הבחירות לנשיאות למועמדים נוספים, מוצא עצמו מול מחאה פעילה, המטילה ענן כבד על המשך שלטונו.  

איימן נור, חבר בפרלמנט המצרי, עמד מאחורי הקמת מפלגת אל ר'אד, מפלגה ליברל-דמוקרטית באוקטובר 2004. על אף שהממסד המצרי הערים קשיים על הפעילות המפלגתית ועל עצם מתן הלגיטימיות לפעולתה, היא התקבלה לבסוף כמפלגה מן המניין.

מפלגת אל ר'אד העלתה על סדר היום הציבורי נושאים הקשורים בזכויות אדם, רפורמות חוקתיות, בחירות חופשיות לנשיאות והגבלת תפקידו של הנשיא במצרים.ככל הנראה בשל פעילותו האופוזיציונית של נור, הוא הושם בכלא המצרי בינואר 2005 והמשיך לנהל את המאבק הפוליטי שלו, לקראת הבחירות בספטמבר.

כליאתו יצרה לחץ בינלאומי קשה על ממשלת מצרים- ארגוני זכויות אדם כמו אמנסטי ואחרים, טענו כי החשדות כנגד נור על זיופי חתימות למרוץ לנשיאות, זיופים שהביאו לכליאתו היו מפוברקים, והונחו מגבוה, מתוך ארמון הנשיאות המצרי.

זמן קצר לאחר כליאתו, לאחר שגם ממשלת ארה"ב החלה ללחוץ על הממשל המצרי בנושאי זכויות אדם, הודיע הנשיא מובארק כי יאפשר למספר מועמדים להתמודד בבחירות לנשיאות, לראשונה בדברי ימיה של מצרים. האמריקנים אף הציגו את הרפורמה הזו כהישג ושיבחו את מובארק על הצעד, אך ההחלטה התבררה בחלוף הזמן כניסיון להרוויח זמן ותו לא.

נור שוחרר בסוף מרץ מכלאו והכריז על כי יתמודד כנגד מובארק לנשיאות מצרים. בבחירות שנערכו בספטמבר הוא זכה ב-7% מהקולות (המספר הרשמי. על פי משקיפים זרים שיעור התמיכה בו היה כפול). בסוף דצמבר נשפט נור לעונש של חמש שנות מאסר. הוא פתח בשביתת רעב חרף היותו חולה סוכרת ובמהרה מצא עצמו מאושפז בבית חולים.

מאסרו שנתפס כשרירותי בעיני התקשורת המערבית וגופי זכויות אדם שונים, כולל במצרים עצמה, זאת בתוספת מחלתו של נור, הגבירו את הביקורת כנגד מובארק.

בראייה לאחור, כליאתו של איימן נור והחוקיות המפוקפקת של הבחירות האחרונות במצרים, רק עוררה על מצרים את זעמה של האופוזיציה, והפכה את עניין איימן נור לדבר משני.

מובארק - הסיוע האמריקני ממשיך לזרום, בינתיים. צילום: מחלקת המדינה האמריקנית

הציבור המצרי מתעורר

בין אם 7 אחוזים מאוכלוסיית מצרים עומדים מאחורי נור או 13%, הרי שמדובר בכמות לא מבוטלת יחסית למצרים. זוהי השכבה הליברלית המשכילה במצרים שאינה בהכרח מחוברת לעטיני השלטון כפי שמחוברים אנשי עסקים רבים הנהנים מתגמולים כספיים נכבדים בשל כך. פרשה אחרת שהסעירה את מצרים הייתה פרשת השופטים שנכלאו משום שהעזו להעביר ביקורת על השלטון ועל חוקיות הבחירות.

כליאתם של השופטים, ביחד עם דיכוי גורמים אופוזיציוניים אחרים, יצרה גל מחאה מסוג חדש שלא נודע קודם במצרים. לפתע הוברר כי במצרים חיה ונושמת קהילה צעירה ומשכילה המחוברת היטב לרשת האינטרנט ולתקשורת המערבית, אשר החליטה להביע את זעמה כנגד ההתדרדרות בתהליך הדמוקרטי במצרים.

עדות להתעוררות ולירידה במפלס הפחד מאימת השלטונות צצה בדמותו של בלוגר צעיר, בן 24 בסה"כ בשם עלא אחמד, המפעיל בלוג אופוזיציוני עם דגש על זכויות אדם בשיתוף עם אשתו, מנאל חסן.

עלא, זוכה פרס ארגון עיתונאים ללא גבולות ומי שהשתתף בהפגנות רבות כנגד השלטון עליהן כתב בבלוג שלו- הוא ארגן הפגנות בעזרת הבלוג, חבר לאתרי אינטרנט ובלוגים ליברליים אחרים, ואף פרסם שמות של שוטרים ואנשי בטחון מצריים שהכו מפגינים בהפגנות אלה, לכד את עיני השלטונות המצריים במהרה. שמו של הבלוג אגב הוא מנאלה, שילוב של השמות הפרטיים של בני הזוג, עלא ומנאל.

בתחילת חודש מאי מצא עצמו עלא כלוא מאחורי סורג ובריח, לא לפני שהוכה ונשללו ממנו זכויות נוספות. אולם הוא מצא דרך להעביר מסרים אל אשתו מחוץ לכלא- אם בשרבוטם על ניירות ויש הטוענים באמצעות SMS, בהם תיאר את ישיבתו בכלא ואת חוויותיו, תוך שהוא נוסך עידוד בתומכיו. ביחד אתו נכלאו אגב חמישה בלוגרים נוספים. בהפגנות שערכו צעירי מצרים מסוגם של עלא ומנאל, נצפו גם אנשי האחים המוסלמים- האופוזיציה הגדולה במצרים אך לאו דווקא אנשים החולקים השקפת עולם דומה עם האופוזיציה הליברלית.

כליאתו של עלא רק הגבירה את הפופולאריות שלו בקרב צעירי מצרים שצורכים כיום חלק גדול מהמידע שלהם מהבלוג שלו ומאתרים אחרים המקושרים אליו. ממשלת מצרים לא הצליחה לקחת בחשבון את השינוי הטכנולוגי העובר על מצרים- מפגינים הנושאים מכשירים סלולאריים עם מצלמות המשדרות תמונות חיות אל כל העולם ומציגות את הברוטליות המשטרתית, מספר רב של מצרים המחובר כיום לאינטרנט ומקבל מידע מאתרים עצמאיים במצרים ובחו"ל אשר מזלזלים בטלוויזיה ובעיתונות הממשלתית וכמובן שידורי הלווין של רשתות כמו אל ג'זירה הנהנות מדרגת אמינות גבוהה הן בעולם הערבי והן מחוצה לו.

האחים המוסלמים

ממשלת מובארק הפעילה כוח רב כנגד האחים המוסלמים בבחירות- על פי אחת הטענות שכרה הממשלה עבריינים חמושים באלות שמנעו ממצביעים פוטנציאלים של האחים המוסלמים להיכנס לקלפי, מה שלא מנע מהתנועה לזכות בחמישית מהמושבים. בהתנגשויות בין הממשלה לפעילים האסלאמיים, מצאו את מותם שבעה בני אדם ועשרות אחרים נפצעו.

ממשלת מובארק מודאגת מאוד מהאופוזיציה הזו- עוד בימיו של נאצר התמודדה הממשלה המצרית עם האחים המוסלמים תוך שימוש באלימות רבה ובמאסרים נרחבים, ועתה היא צופה בעיניים כלות כיצד הטרור האסלאמי של אל קעידה, הנעזר על פי החשד במצריים מאנשי האחים המוסלמים, הגביר את אחיזתו בסיני ושיגר פיגועים קשים כנגד תיירים, מקור הכנסה חשוב של הממשלה המצרית.

החיבור בין הליברלים ובין השמרנים במצרים מבשר רעות למשטרו של מובארק. מספר המתנגדים למשטרו הולך וגדל מיום ליום- יש המעריכים כי כלל התומכים באופוזיציה המצרית, הן האקטיביסטים והן והתומכים באופן פסיבי, כבר חצה את קו השליש מקרב אוכלוסיית מצרים.

כאילו לא די לו בכך, החלה ממשלת ארה"ב להעביר ביקורת קשה על התהליכים במצרים ועל ההתרחקות מהדמוקרטיה, חרף ההבטחות של מובארק כי יבצע רפורמה מקיפה בשיטת הבחירות ודרך ההתנהלות של משטרו. סיוע החוץ האמריקני הכולל- סעיף תקציבי בן 21.3 מיליארד דולר, עומד על סדר יומו של הקונגרס בימים אלה.

הנהנות העיקריות הן ישראל- כשלושה מיליארד דולר בשנה, ומצרים, 1.7 מיליארד דולר בשנה. השנה עמדה על הפרק הצעה לקיצוץ בסיוע למצרים בשל החשש בקונגרס כי מצרים מתדרדרת לכיוונה של דיקטטורה נוקשה ביותר.

הקיצוץ שהוצע היה בגובה של 100 מיליון דולר- מחציתו יעבור לטיפול באסון בדארפור ומחציתו למלחמה באיידס. הקונגרס מעוניין להכאיב לממשלת מצרים כדי שלא תיקח בקלות את הביקורת המצרית. אל מול תומכי הקיצוץ, עומד הממשל האמריקני הרואה במצרים מדינת מפתח חשובה במדיניות המזרח תיכונית, הפנה את כל כובד משקלו בכדי למנוע את הקיצוץ. ההצעה אכן נדחתה ברוב של 225 חברים מול 198 חברים.

חברי הקונגרס שתמכו בקיצוץ אמרו שזה קריטי שמובארק יבין עד כמה חשוב שיבצע רפורמות במדינה ויבין את חומרת המצב. לטענתם בכך שמובארק פוגע באופוזיציה המתונה, הוא משחק לידי האיסלאם הקיצוני בארצו.

האם טיפס מובארק על עץ גבוה מדי במהלכיו כנגד האופוזיציה במצרים, בעיקר כנגד זו המתונה?

השימוש באלימות כנגד האופוזיציה הליברלית במצרים והסירוב לבצע רפורמות מתונות, עוד עשוי להתפוצץ למובארק בפרצוף- הן ביחסיו עם ארה"ב ועם המערב, והן בבחינת הפופולאריות שלו בקרב העם המצרי. התחזקות הגורמים האסלאמיים וחבירתם למתונים כנגד מובארק, עשויה לגרום לו לזוז הצדה ולפנות את מקומו לבא בתור. כרגע המועמד המוביל הוא בנו גמאל המכונה ג'ימי, מי שנחשב לנציג הדור הצעיר במצרים.

ג'ימי הוא איש עסקים צעיר יחסית, בן 43, שנשא לאחרונה את בתו היפה של אחד מאנשי העסקים הבכירים במצרים, והוא נהנה מפופולאריות בקרב ההמונים במצרים. פגיעה במעמדו של אביו חוסני, עשויה לפגוע בסיכויים שלו לרשת את אביו בצורה מסודרת ולהטיל את מצרים לידי תוהו ובוהו.

המסורת הפוליטית במצרים, אחת המדינות העתיקות בעולם, היא יציבה, אולם התנאים במדינה השתנו ללא הכר מאז ימיו של אבי מצרים המודרנית, גמאל עבדול נאצר. מובארק יצטרך לפעול בצורה חכמה והחלטית בתקופה הקרובה בכדי לייצב את שלטונו. אחרת, ימיו כמנהיג מצרים יתקרבו לקצם.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך