חיפוש :
  

שליטת המפרץ?
סיקור ממוקד העולם המוסלמי
פורסם : 06/12/2006, 01:13
אלון לוין ויובל בוסתן

נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, פועל במרץ לחיזוק מעמדה של טהרן בזירה הבינ"ל - בד בבד עם קידום פרויקט הגרעין, המדיר שינה מעיניהם של מנהיגי המערב, מהדק אחמדינג'אד את קשריו עם מדינות המפרץ הפרסי, במטרה להביא לנסיגה אמריקנית מהאזור ולהשפיע על שוק האנרגיה העולמי.  

איראן של אחמדינג'אד היא חברה גאה ב"ציר הרשע" ששרטט הנשיא בוש בנאום לאומה בינואר 2002 – נשק ומשאבים איראנים עשו את דרכם בשנים האחרונות לידי החיזבאללה בלבנון, החמאס בשטחי הרשות הפלשתינית, ובמידה כזו או אחרת, גם לידי הכוחות הלוחמים בעיראק.

עלייתו לשלטון של אחמדינג'אד והקו המתריס שבו הוא נוקט, הדליקו נורה אדומה אצל האמריקנים, המבקשים לפקח על תוכנית הגרעין האיראנית. חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון "העבירו" את שנת 2006 באין ספור שיחות, בניסיון להגיע לכדי הסכמה בסוגיה. המחלוקת המתמשכת אפשרה לטהרן, הלכה למעשה, לנהוג כרצונה – בחודש מרץ הודיעה הנשיא אחמדינג'אד כי ארצו העשירה אורניום בהצלחה, ומוקדם יותר השבוע, העריך מזכיר המועצה האיראנית לביטחון לאומי, עלי לריג'אני, כי כל עבודות המחקר והפיתוח הגרעיני יסתיימו עד לחודש מרץ הקרוב.

לצד התמיכה בארגוני הטרור וההתנצחויות הבלתי פוסקות עם מדינות המערב בנוגע לתוכנית הגרעין, פועל אחמדינג'אד בחודשים האחרונים להגביר את השפעתה של איראן על שכנותיה למפרץ הפרסי, מתוך מטרה מוצהרת לדחוק את האמריקנים מהאזור.

הסחורה החמה של קטאר

איראן מתכננת בשנים הקרובות לייצא נפט וגז טבעי להודו, פקיסטן וסין, על חשבון מדינות באירופה ובמזרח הרחוק. בשל חשיבותן של שלוש המדינות בשוק הגז הטבעי העולמי, חשיבות שתגדל לנוכח הגידול בצריכת אנרגיה בעולם, המושפע מהצמיחה הכלכלית המוגברת באסיה, וכן בשל העובדה כי מדינות עוברות לשימוש בגז טבעי בשל היותו נקי יותר מנפט, כל שינוי פוליטי במדינות אלה ישפיע רבות על הכלכלה העולמית.

יפן, אשר מסתמכת על גז טבעי, המהווה 11% מסך הייבוא היפני כולו, נסמכה עד היום על אינדונזיה, אשר סיפקה כרבע מהתצרוכת של ארץ השמש העולה. ההצהרה האינדונזית האחרונה, כי עד שנת 2010 היא תקצץ מחצית מהכמות שהיא מייצאת ליפן, בשל ירידה בתפוקה ועלייה בצריכה המקומית, פתחה את הדלת למדינות המפרץ הפרסי ובראשן – קטאר, הנמצאת בדרך להיות ספקית הגז הטבעי, ובמידה רבה גם הנפט, החשובה ביותר במזרח אסיה.

קטאר אוחזת כיום, בדומה לאיראן עצמה, בכ-15% מעתודות הגז העולמיות. ביחד עם רוסיה, משפיעות שלוש מדינות אלה באופן משמעותי על מחירי הגז הטבעי בעולם. עד שנת 2010 תהיה קטאר לספקית הגז הטבעי הגדולה ביותר של יפן, וככזו – לאחת המשפיעות העיקריות על הכלכלה היפנית.

גם בתחום צריכת הנפט היפנית, ש-90% ממנו מגיע מהמפרץ הפרסי, לקטאר יש חשיבות גבוהה - ב-2005 הייתה קטאר המקור הרביעי בגודלו של נפט ליפן, אחרי סעודיה, איחוד האמירויות ואיראן, אולם ב-2006 קטן היקף הייצוא האיראני ב-26%, מגמה שעתידה להימשך גם ב-2007, ובכך הפכה קטאר למקור הנפט השלישי בגודלו.

הזינוק בייצוא גז ונפט ליפן, בצוותא עם העלייה הצפויה גם בייצוא לדרום קוריאה ולטייוואן, מחזקים את מעמדה של קטאר. במידה והאיראנים יצליחו להתקרב לקטארים ולהשפיע עליהם, למשל בדרך ליצירת קרטל גז טבעי ביחד עם רוסיה, עשוי הדבר להיחשב בעיני האמריקנים לבעיה כה קשה, עד כי השפעה איראנית מוחלטת כגון פלישה צבאית לקטאר תיחשב בוושינגטון כהכרזת מלחמה על ארה"ב.

בימים האחרונים ביקר אחמדינג'אד בדוחא, בירת קטאר, שם מתנהלים משחקי אסיה. אחמדינג'אד נועד במהלך ביקורו עם כל הצמרת הקטארית והביע את רצונה של איראן להתקרב לקטאר ולנסיכויות אחרות כבחריין וכווית. לא לחינם נקב אחמדינג'אד בשמות שלוש המדינות האלה – מדובר במדינות שבהן קיימת נוכחות צבאית אמריקנית קבועה, נוכחות שאחמדינג'אד מייחל להיפטר ממנה ואף הביע זאת פעם נוספת במהלך שהותו בקטאר.

חלומו של אחמדינג'אד הוא לראות את המזרח התיכון נקי ממעורבות אמריקנית, מציאות שתאפשר לו להמשיך בתוכנית הגרעינית שלו, בחיזוק ההשפעה האיראנית במזרח התיכון ולבסוף - בתקיפת "היישות הציונית", עליה אמר השבוע בפגישתו עם ראש הממשלה הפלשתיני, אסמעיל הנייה, כי היא תיעלם בקרוב.

השערורייה

אחמדינג'אד והנייה מצאו זמן גם לשעשועים בדוחא – טקס הפתיחה של משחקי אסיה הנערכים בימים אלה בעיר. אליהם הצטרף חבר נוסף - נשיא סוריה בשאר אל אסד. נוכחותו של אחמדינג'אד בטקס, הספיקה בכדי לייצר שערורייה בקרב החוגים הרדיקליים באיראן שאחמדינג'אד נמנה עליהם – במהלך הטקס הופיעו רקדניות ממצרים ומהודו ובמופע הפתיחה שרו זמרות.

על פי חוקי הרפובליקה האסלאמית האיראנית, גבר מוסלמי אינו רשאי להאזין לזמרת או לצפות ברקדנית. אחמדינג'אד זכה לביקורת רבה באיראן, חלקה הושפע בוודאי מהבחירות למועצת המומחים הצפויות בשבוע הבא. מועצת המומחים היא הגוף שבסמכותו להדיח את המנהיג הרוחני העליון של איראן, האייתוללה חמנאי, פעולה הכלולה בתוכניותיו של אחמדינג'אד ושל הזרם הרדיקלי. לכן, תמונתו של אחמדינג'אד שנוכח בטקס, הביכה את אנשי הדת מהזרם הרדיקלי, החוששים כי הדבר יפגע בסיכויים שלהם להשתלט על המועצה.

אחמדינג'אד - חותר להעצמת השפעתו במפרץ. צילום: האתר הרשמי

הקשרים עם עיראק

אחמדינג'אד ממשיך לתמוך גם במוקטדעה סאדר ובגורמים שיעים מיליטנטיים אחרים בעיראק, בכדי שימשיכו ללבות את האש במדינה המפוררת, מתוך מטרה לדחוף את האמריקנים החוצה. במקביל להצהרת התמיכה של אחמדינג'אד, נפגש המנהיג הרוחני של מפלגת השלטון השיעית בעיראק, מוחמד סייד אל חכים, עם נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש בוושינגטון.

המסר המרכזי של האייתוללה חכים היה כי אל לה לארה"ב לצאת מעיראק בקרוב, בטרם ייצבה את המצב הביטחוני בעיראק. חכים נחשב כיום למנהיג הרוחני המשפיע ביותר של השיעים בעיראק, לא מעט בשל העובדה כי האייתוללה עלי סיסטאני חולה כבר זמן רב ומעורבותו בנושאים הפוליטיים פוחתת.

חילוקי הדעות בין סאדר לאייתוללה חכים נוגע בעיקר לתזמון יציאתם של האמריקנים מעיראק - בעוד סאדר מבטא את הדעה של טהרן כי על האמריקנים לצאת בהקדם האפשרי וכי העם העיראקי כבר יידע להסתדר בכוחות עצמו, סבורים ההאייתוללות מנג'ף כי כל עוד לא עומדים לראשות הממשלה העיראקית כוחות ביטחון מיומנים המסוגלים לקחת פיקוד על הביטחון הפנימי בעיראק ולייצב אותה, אין מקום לנסיגה אמריקנית.

שיבת הכוחות האמריקנים המוצבים בעיראק כיום לארה"ב, יאפשר לאיראן, כעת בברית עם הממשלה בעיראק, להמשיך ולהגביר את השפעתה, לא רק לכיוון הלבנוני והפלשתיני, כי אם גם לכיוון נסיכויות המפרץ. לצורך כך, מנסים האיראנים לשכנע מדינות אלה להיפטר מהנוכחות הצבאית האמריקנית בארצם ולהקים ביחד עם איראן ברית הגנה אסטרטגית כתחליף.

עלי לאריג'אני, במהלך אחד מנאומיו האחרונים, פנה לאוזניהם של מדיני נסיכויות המפרץ באומרו כי לאמריקנים לא איכפת מבנות בריתם וכי אלו תופקרנה ברגע שלא יהיה לאמריקנים צורך בהן. "הביטחון האזורי צריך להיות באחריות מדינות האזור ולא באחריותה של מעצמה כזו או אחרת" סיכם לאריג'אני.

סעודיה ומצרים

האפשרות שהאמריקנים ייצאו מעיראק בטרם ייוצב בה המצב הביטחוני, כמו גם הטיפול המרוכך יותר במשבר עם איראן, יוצרים גלים בקרב מדינות האזור - סעודיה ומצרים, שתי מעצמות אזוריות, חוששות מההתחזקות האיראנית - הפלת משטרו של סדאם חוסיין, עליית מחירי הנפט וגורמים נוספים חיזקו את איראן ללא הכר בשנים האחרונות. הנוכחות האמריקנית מהווה מחסום אחרון בפני ההשפעה האיראנית, ולכן פועלים כיום מדינות אלה ליצור אלטרנטיבה להשפעה הזו.

בלבנון מטיל המשטר הסעודי את כל כובד משקלו בכדי לסייע לממשלו של פואד סניורה כנגד פעילות החיזבאללה, ברשות הפלשתינית תומכים הסעודים, בסיוע המצרים, באבו מאזן, מול החמאס הנתמך על ידי איראן וגם בעיראק זוכים הפלגים הסונים המתונים לתמיכה סעודית, אשר היוו גורם נכבד בעובדה שבבחירות האחרונות לפרלמנט העיראקי, נטלו חלק גם הסונים שהחרימו הליך זה בעבר.

הסעודים מנסים לחזק את ההידברות במדינות השונות כאמצעי לפתרון משברים, לעומת המדיניות האיראנית-סורית המלבה סכסוכים. גם מלכה של ירדן, המלך עבדאללה, התבטא בנושא ואמר כי הוא חושש שהאזור כולו עומד לשקוע בתוך שורה של מלחמות אזרחים. לדעת עבדאללה, הדרך לפתרון הבעיה עוברת בירושלים ובעזה, וכי פתרון הסכסוך הישראלי-פלשתיני יקל על חיזוק הגורמים המתונים על חשבון הרדיקלים.

אולם גם הסעודים וגם המצרים לוקחים בחשבון כי מדינותיהם נמצאות בסכנה מכיוונו של משטר האייתוללות, הרואה בהן גרורה מערבית וחותר תחתיהן כבר שנים. בשל כך, עשוי להיפתח מרוץ חימוש אזורי, הן קונבנציונאלי, ובמידה ואיראן תמשיך בתוכניותיה הגרעיניות - גם לא קונבנציונאלי.

סעודיה העשירה, מדינה שכבר היום משקיעה משאבים רבים בשדרוג צבאה, תוכל לעמוד במרוץ שכזה, אך מצרים תזדקק ודאי לסיוע אמריקני מוגבר יותר. קל וחומר כי מרוץ חימוש שכזה מהווה סכנה גם לישראל, שתמצא מעבר לגבולה הדרומי מצרים חזקה באופן ניכר מכפי שהיא כיום.

המלך עבדאללה - ייכנס למרוץ חימוש? צילום: מחלקת המדינה האמריקנית

מה יהיה?

האמריקנים אינם מתכוונים לחסל את נוכחותם במפרץ הפרסי, גם אם ייסוג צבאם מעיראק בשנתיים הקרובות. המשבר עם איראן עדיין תופס מקום נכבד באג'נדה האמריקנית וחלק מהכוחות האמריקנים מתוכננים להיפרס מחדש באזור. בנוסף, ישאירו האמריקנים כוחות משימה רבים, המסוגלים להגיב מיידית, גם במקרה שבו האיראנים ינסו לבצע מהלך צבאי כנגד אחת ממדינות המפרץ.

המצב הביטחוני במזרח התיכון בהקשר האמריקני, יושפע ממספר גורמים: המצב הביטחוני שבו תותיר ארה"ב את עיראק לאחר הנסיגה, מידת ההשפעה האיראנית על גורמי הממשל העיראקים, פעילות מועצת הביטחון כנגד איראן ובמידה פחותה יותר גם המצב הביטחוני בלבנון ובעזה.

במידה ועיראק תהיה שקועה במלחמת אזרחים או שהממשלה שלה תהפוך לגרורה איראנית, לצד השתלטות של החיזבאללה על השלטון בלבנון ותגובה רכה מצד מועצת הביטחון, איראן תתקדם אל עבר מטרותיה, ותזרוק את האזור אל תוך ערבוביה של מרוץ חימוש, מלחמות בין מדינות ומלחמות אזרחים.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך