חיפוש :
  

שנתיים למהפכת הארזים
סיקור ממוקד העולם המוסלמי
פורסם : 15/03/2007, 00:55
אלון לוין ויובל בוסתן

בלבנון מציינים השבוע שנתיים לתחילת המחאה כנגד הנוכחות הסורית במדינה. שנתיים ומלחמה אחת אחרי, המתיחות הבין עדתית מסרבת להיפסק והמאמץ הבינ"ל טרם רשם הישגים של ממש. בקואליציית ה-14 במרץ עדיין מקווים להביא ליישום כל החלטות מועצה"ב, עוד לפני הפיצוץ הבא.  

אתמול (רביעי), ציינו בלבנון את יום השנה השני לתחילת ההפגנות כנגד המעורבות הסורית בלבנון, הפגנות שזכו לכינוי "מהפכת הארזים" ואשר הובילו לבסוף לנסיגת כוחות הצבא הסורית מהמדינה, אם כי לא להפסקת התערבותה של דמשק בנעשה בביירות. האירועים הפוליטיים המרכזיים שהתרחשו בלבנון מאז, נוגעים לאוריינטציה של שני המחנות העיקריים – הקואליציה האנטי-סורית, המכונה "קואליציית ה-14 במרץ", ומולה - האופוזיציה הפרו-סורית.

לבנון מרכזת אליה בתקופה האחרונה תשומת לב גוברת מצד כוחות רבים – האמריקנים, הצרפתים, האיחוד האירופי, איראן, סוריה וסעודיה, כולן מנסות להתערב בענייניה של לבנון ולחזק את אחת המחנות – מי בדרך של סיוע כלכלי לממשלה, ומי בדרך של משלוחי תחמושת, לחיזבאללה. תהה זהות המנצח אשר תהה, את המחיר, יודעים הלבנונים, הם ייאלצו לשלם, כמו תמיד, בעצמם.

יוזמה אירופית

חאוויר סולאנה, הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, הגיע לביקור בדמשק, במהלכו נועד עם נשיא סוריה בשאר אל אסד, בניסיון למצוא דרך להקל על המתיחות הפנימית בלבנון. מדיניותו הרשמית של האיחוד האירופי, היא להגיע להבנה עם הסורים על כך שיש צורך בפתרון דיפלומטי ובהידברות. סולאנה הבטיח כי יעלה במהלך השיחה עם אסד גם את הדרישה של הקהילה הבינלאומית להקים בית דין מיוחד שיחקור את שרשרת הרציחות הפוליטיות במדינה ובראשן רציחתו של ראש הממשלה לשעבר ראפיק אל חרירי, דרישה המדירה שינה מעיניהם של בחירי המשטר בדמשק.

פארוק א-שרע, סגנו של אסד, העושה בימים אלה בקהיר, נדרש לסוגיה השבוע ואמר כי "רוב הציבור בלבנון תומך בהקמת בית דין שכזה, אולם אל לו להפוך לנשק כנגד סוריה, אלא לשאוף לחקר האמת".

באיחוד האירופי מייחסים חשיבות רבה לשליחותו של סולאנה. זוהי הפעם הראשונה מאז רצח חרירי שבה מתקיימים מגעים רשמיים בין האיחוד ובין הממשלה הסורית. צרפת, שהיוותה את המכשול העיקרי באיחוד לחידוש המגעים, הסירה את התנגדות, אך לא בלי תנאים. הצרפתים מעוניינים לראות תזוזה משביעת רצון מבחינתם בעמדות הסורים, בדרך להסרת כל מעורבות של סוריה בנעשה בלבנון. בדעת סולאנה גם להעלות לדיון את הטענות הישראליות בדבר הברחת נשק לחיזבאללה דרך הגבול הסורי.

סולאנה החל את מסעו במזה"ת בביירות ב-12 במרץ, שם נועד עם בכירים בפוליטיקה הלבנונית – ראש ממשלת לבנון פואד סיניורה, נציג של הקואליציה האנטי-סורית, ויו"ר הפרלמנט נביה ברי, מנהיג אמל הקשור לחיזבאללה ותומך בסורים. סולאנה המשיך לריאד בכדי להיפגש עם הצמרת הסעודית, ואילו סעד חרירי, בנו של ראפיק אל חרירי, אשר ביקר בריאד שבוע קודם בכדי עם הסעודים במשבר, נפגש עם נביה ברי, בניסיון להפשיר את הקיפאון הפוליטי שבו שקעה לבנון לפני ארבעה חודשים.

ראשית העימות האחרון בלבנון, בדרישת החיזבאללה ובני בריתו בפרלמנט הלבנוני לאחוז בשליש מהמקומות בממשלה, מהלך שיאפשר להם להטיל וטו על החלטות חשובות, ביניהן הקמת בית הדין המיוחד. לאחר שהחיזבאללה לא קיבל את שדרש, החליטו הכוחות הפרו-סוריים בפרלמנט לפרוש מהקואליציה ולפתוח בסדרת הפגנות ושביתות, בכדי ללחוץ על ממשלת לבנון להיענות לדרישותיהם. הפגנות אלה הגיעו לא אחת לפסים אלימים – תשעה בני אדם נהרגו עד כה כתוצאה מהמשבר הפוליטי, ומאחר והמפריד בין המחנות השונים אינו נוגע רק לאוריינטציה הפוליטית כי אם גם לשיוך עדתי, התגבר החשש מפני מלחמת אזרחים חדשה במדינה, שטרם התאוששה כליל מהפצצות חה"א הישראלי בקיץ האחרון.

סולאנה יצא למסע הדילוגים שלו אופטימי מיוחד, ומצהיר כי הוא מאמין שניתן יהיה להגיע להסדר בלבנון כבר במהלך הפסגה הערבית שתיערך בריאד בסוף החודש.

המלך עבדאללה - מנסה לגשר. צילום: מחלקת המדינה האמריקנית

איראן וסוריה

האיראנים מעוניינים לנהל את המשבר הנוכחי בלבנון ולא לאבד שליטה על הנעשה. בחזונם, הכוחות המורכבים מהשיעים ומהנוצרים שבהנהגתו של מישל עאון, זוכים לעמדת כוח מובילה בפוליטיקה הלבנונית.

לבנון היא אופציה חשובה במדיניות האיראנית – לנוכח הלחץ האמריקני המתגבר שעשוי להוביל להתקפה על איראן, יודעים האיראנים כי הפעלה מחודשת של החיזבאללה כנגד ישראל תקשה על ישראל לשתף פעולה עם האמריקנים כנגד איראן.

מלחמת אזרחים בלבנון, בתפיסה האיראנית, תשחק לידיה של ישראל. מאידך, אין הם רוצים לוותר על הלחץ על ממשלת לבנון להעניק לחיזבאללה את כוח הוטו על החלטות הממשלה, ולכן הם מנצלים את החשש הערבי-מערבי מפני מלחמת אזרחים בלבנון, באמצעות "הליכה על הקצה". במהלך ההתנגשויות בין השיעים והסונים בלבנון בתקופה האחרונה, ניכרו היטב טביעות האצבע של ממשלת טהרן בריכוך המתחים בכל פעם שנראה היה כי העניינים יוצאים משליטה.

הסורים מעוניינים אף הם בשליטה במצב - המשך המתיחות הפוליטית מותירה בידיהם כוח רב ומלחמת אזרחים גם משחקת לידיהם מאחר והיא יכולה להוות תירוץ לשיבה סורית לאדמת לבנון. לעת עתה, כל עוד המציאות הביטחונית, קרי המתיחות בין ישראל וסוריה טרם התבהרה, מעדיפים הסורים להמתין. עיקר תשומת הלב של דמשק מופנית בחודשים האחרונים לניסיונות הזרים לנתק את הקשר ההדוק של סוריה עם איראן, ניתוק אשר צפוי להחליש את המשטר הסורי באופן קיצוני - מצד אחד, אלה הם הסעודים הדנים עם האיראנים בדרכים למצוא פתרון, מהצד השני, אלו האמריקנים והאירופים המנסים לדון עם הסורים על המצב במזה"ת.

לפני שבוע, בנוכחות בכירים כנשיא אסד עצמו וסגן הנשיא האיראני ברויז דאודי, עלתה על הכביש מכונית חדשה מדגם שא'אם, פרי יוזמה משותפת לאיראן וסוריה, המבוססת על הפז'ו 405 הצרפתית. המארח הסורי עשה ככל שיכל בכדי להדגיש את עומק הקשר בין סוריה ואיראן והוסיף כי איש לא יוכל לפגוע בקשר החזק הזה. בשל כך, מזהים כיום בלבנון, וסעד חרירי נתן לכך ביטוי, מאמץ סורי בכדי לחסום את סיום המשבר הפוליטי בלבנון. הסורים חפצים רק בפתרון כזה שיביא להכרה בתפקיד החיוני שממלאת דמשק באזור.

האמריקנים והצרפתים

הפעילות האמריקנית-צרפתית שונה מפעילות האיחוד האירופי במשבר זה. למעשה, הייתה זו צרפת שחסמה כל הידברות עם הממשל הסורי מאז רצח חרירי ורק הודות להסרת התנגדותה לשיחות עם הסורים, נפגש סולאנה עם אסד. המטרה המשותפת לשתי המעצמות, היא לדחוק מתוך לבנון את המעורבות הסורית במדינה ולפרק את המיליציות החמושות ובראשן החיזבאללה.

מאז קריסת משטרו של סדאם חוסיין, לבנון היא כיום המדינה הקרובה ביותר לצרפת במזה"ת. מכיוון שכך, היא מהווה את השער למעורבות הדיפלומטית הצרפתית באזור. הנשיא שיראק, חבר קרוב של ראש הממשלה לשעבר חרירי, הפעיל את כל כובד משקלו ב-25 בינואר האחרון, בכדי לגייס מיליארדי דולרים לשיקומה של לבנון לאחר המלחמה עם ישראל. הצרפתים סייעו בהעברת מספר החלטות במועצת הביטחון כנגד סוריה, והם מעוניינים בכינון בית הדין הבינלאומי בכדי להעמיד לדין את המעורבים בחיסולים הפוליטיים בלבנון בשנים האחרונות.

האמריקנים תולים את רוב בעיותיהם במזה"ת באיראן – הם סבורים כי אלמלא האיראנים היו נפתרות הבעיות העדתיות בעיראק כבר לפני כמה שנים, והבעיה הגרעינית דורשת אף היא את תשומת הלב שלהם. חלק מהפגיעה באיראן בעיני האמריקנים, תושג בפירוק החיזבאללה ובניתוקם מהסורים.

לצורך כך, החלו האמריקנים לשתף את הסורים בניסיון למצוא פתרון לבעיות השונות במזה"ת - ביקורה של תת מזכירת המדינה, אלן סאוארבריי בדמשק, כמה ימים לפני הביקור של סולאנה שם, עסק בבעיית הפליטים מעיראק - כשני מיליון פליטים שוהים במדינות הגובלות עם עיראק כסוריה וירדן. בירדן ישנם חצי מיליון פליטים לפחות, והירדנים חוסמים מעבר מפליטים נוספים. לסוריה נכנסים מדי יום כ-2000 פליטים חדשים. האמריקנים מנסים להעביר את המסר לסורים כי המשך המתיחות בעיראק פוגעת באינטרסים שלהם.

נסראללה - פונה לאלימות פנים-לבנונית. צילום: אילסמיק דייג'סט

הסעודים

כיבושה של עיראק על ידי האמריקנים ושקיעתה במלחמת אזרחים עקובה מדם, לצד היחלשותה המדינית של מצרים, הותירו כר פעולה נרחב לסעודים לפעול כמעצמה אזורית, וכטוענת להנהגת העולם הערבי. התיווך הסעודי בסכסוך בין הפת"ח והחמאס, השבתה של היוזמה הסעודית לפתרון כולל של הסכסוך הישראלי-ערבי למעמד אקטואלי ואירוח פסגת הליגה הערבית בסוף החודש, הופכים את המלך עבדאללה למתווך החשוב ביותר באזור.

הסעודים אף מנסים לפתור חלק מהבעיות עם איראן בעצמם – בשיחות בין אחמדינג'אד והמלך הסעודי בתחילת החודש, העביר האחרון את המסר כי סעודיה לא תפקיר את הסונים בעיראק. בנוסף, דאג המלך הסעודי להבהיר לנשיא איראן, כי התעקשות של טהרן להמשיך בפרויקט הגרעין שלה, תגרום לסעודיה להתחיל בפרויקט משלה, בשיתוף עם מדינות נוספות במפרץ.

בנוגע ללבנון, מחפשים הסעודים הסכמה לאומית ושקט תעשייתי. הם חוששים שהמתיחות העדתית בעיראק לא תגלוש לתוך לבנון ושממשלו של סיניורה, המחובר בקשרים עבותים לבית המלוכה בסעודיה, ימשיך לשלוט בלבנון ולשקם את כלכלתה הפגועה. בניגוד לאמריקנים ולצרפתים, הסעודים מרחיקים עצמם מאיומים בסנקציות ומעדיפים לעשות שימוש בתגמולים כספיים כדרך למציאת פתרון לבעיות השונות.

המעצמות השונות בוחשות בלבנון. כל אחת מהמדינות אוחזת במאגר אינטרסים שונה, אשר מסבך את המציאות מבחינת האזרחים הלבנונים. מנהיגי קואליציית ה-14 במרץ – סיניורה וחרירי הסונים, ג'ומבאלט הדרוזי, וחלק מהנוצרים כמשפחת ג'ומאייל האריסטוקרטית, הנאבקים בהתחזקות החיזבאללה, מפגינים אומץ לב ביודעם כי הם מהווים מטרה לחיסול. הם גם מבינים כי לבד לא יוכלו להשליט ריבונות מלאה בלבנון, לפחות כל עוד שנסראללה זוכה לתמיכה מלאה מאיראן, מסוריה ומהשיעים בלבנון, המהווים כ-40% מהאוכלוסייה ונחשבים לגדולה בעדות.

ג'ומבאלט ביקר לפני כמה ימים בארה"ב ונפגש עם מזכירת המדינה קונדוליסה רייס. בהתייחסו לפגישה אמר ג'ומבאלט כי יעשה כל שבכוחו בכדי להסיר את ההתערבות הסורית בארצו. אך גם הוא מבין כי התדרדרות במצב בלבנון, תוביל להרס המדינה. בשכונות רבות בביירות, חשים הסונים נרדפים על ידי השיעים. רבים מהם דיווחו על כך שהם נדרשים מעת לעת להציג תעודות זהות, ושהחיזבאללה משליט משטר של פחד במקומות מגוריהם. הלבנונים מתגעגעים אמנם לתקופות של שקט עדתי, אך הרבה יותר מכך – הם פוחדים.

לזכותה של לבנון עומדת העובדה כי רוב המדינות הבוחשות בענייניה אינן מעוניינות במלחמת אזרחים ולכן הן מפעילות לחץ רב למציאת פתרון למשבר. למרות זאת, ומאותה הסיבה, גורלה של לבנון נתון בידי כוחות חיצוניים ובמידה וישתנו התנאים הפוליטיים והביטחוניים במזה"ת, היא זו אשר תשלם ראשונה על חולשתה.

בכוחן של איראן וסוריה לדרדר את לבנון במהרה למלחמת אזרחים. הן משקיעות משאבים רבים בכדי לאחוז באופציה הזו, והן יעשו בה שימוש בשעת הצורך. הסבירות הגוברת למתקפה אמריקנית באיראן עשויה להיות הזרז לכך. כל פתרון למשבר הנוכחי שלא יוביל לאחת משתי ההתפתחויות - ריבונות לבנונית מלאה ופירוק המיליציות מחד גיסא, או השתלטות סורית על לבנון מאידך גיסא - יהיה זמני בלבד.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך