חיפוש :
  

הקרב על לבנון
סיקור ממוקד העולם המוסלמי
פורסם : 09/07/2007, 00:07
אלון לוין ויובל בוסתן

המתיחות הפנים-לבנונית, המערערת את היציבות הפוליטית במדינה, הולכת ומחריפה. מועצת הביטחון, שתדון בשבוע הבא בהקמת בית דין לחקירת החיסולים הפוליטיים בלבנון ובהפרות הפסקת האש שהתקבלה בהחלטה 1701, עלולה, מבלי משים, לספק את הניצוץ לו משוועים בדמשק ובטהרן.  

מכון ממ"רי, המתרגם ומנתח פרסומים בתקשורת המזרח תיכונית, מציג בימים האחרונים מקצת מהדיווחים והשמועות על הנעשה בלבנון. על פי הדיווחים שתורגמו ע"י המכון, ב-5 ביולי פרסמה ממשלת סוריה קריאה לכל אזרחיה השוהים בלבנון – לשוב למולדתם בתוך עשרה ימים, עד ה-15 ביולי. על פי הדיווחים, הרשויות בסוריה נערכות לקליטת האזרחים, ובין היתר שוריינו מקומות לסטודנטים באוניברסיטאות הסוריות. על פי הדיווח, לתאריך היעד שנבחר – יום ראשון בשבוע הבא – משמעות רבה.

ראשית, בין ה-15 ביולי ל-17 ביולי יוגש דו"ח של ועדת החקירה הבינלאומית לרצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, ראפיק אל חרירי, באשר להתקדמות החקירה. יש להניח כי כרגיל הנאשמת העיקרית תהיה סוריה. ב-16 ביולי ייערך במועצת הביטחון של האו"ם דיון באשר לדו"ח העוקב אחר יישום הפסקת האש בין ישראל והחיזבאללה לאחר מלחמת לבנון השנייה, היא החלטה 1701 של מועצת הביטחון. בדו"ח מפורטות הפרות רבות של הפסקת האש, וייתכן ותהיינה המלצות להגברת הפיקוח במעברי הגבול, באופן שיקשה על הסורים והאיראנים להבריח נשק לתוך לבנון אל בת בריתם החיזבאללה.

ניסיון העבר אינו מאפשר להסיק מהי מידת האמת בזמירות היוצאות מדמשק. במידה ומדובר בדיסאינפורמציה סורית מכוונת בכדי להעביר החוצה מסר על אירועים אלימים שעומדים להתרחש בלבנון, נראה כי זו מתבצעת על מנת ליצור לחץ על הממשלה הלבנונית ועל בני בריתה, החוששים ממלחמת אזרחים, להיענות לדרישותיה של סוריה, המעוניינת בהגברת כוחה של האופוזיציה בכלל והחיזבאללה בפרט. המשבר הפוליטי בשנה האחרונה, הביא לפרישתה של החיזבאללה מהממשלה, ולפעילות חוץ פרלמנטארית להפלת ממשלתו של סיניורה. הסורים רוצים את החיזבאללה בעמדת כוח בכדי ליירט את הקמתו של בית דין בינלאומי שיחקור ויעמיד לדין חשודים בביצוע הרציחות הפוליטיות בלבנון בשנים האחרונות.

במידה וכוונותיהם של הסורים אמיתיות והם חפצים בהוצאת אזרחיהם מלבנון, נראה כי המהלך מצביע על מידע, ואולי אף מעורבות הלכה למעשה, של דמשק בהתפוצצות הקרבה בלבנון.

גל הטרור ששטף את לבנון ואשר מקורו בארגון פתח אל איסלאם המקורב לסוריה, גבה עד כה כ-200 קורבנות, ועל אף תמיכה ציבורית גורפת במהלכיה של הממשלה כנגד הארגון הנמצא במחנות הפליטים הפלשתיניים, החלו קריאות נגד הפעילות הממשלתית, בין היתר מכיוונם של ארגוני זכויות אדם. לכך כדאי להוסיף את המשך החיסולים הפוליטיים בחודשים האחרונים, ואת הרג ששת חיילי הגדוד הספרדי המוצבים בדרום לבנון, פעולות המיוחסות כיום לפתח אל איסלאם.

המשך הלחץ האלים על ממשלתו של סיניורה, עשוי לדרדר את היציבות העדינה בלבנון, ולפתוח פתח לחזרת הסורים לארץ הארזים, אם באופן ישיר, ואם באמצעות הסוכן המקומי של סוריה ואיראן, החיזבאללה.

אסד - מאיים או מתכנן? צילום: טלוויזיה - פי.בי.אס

הסורים נערכים להתקפה ישראלית?

סוכנות הידיעות האיראנית הציעה פרשנות משלה לנעשה בסוריה – גיוס מילואים סורי לקראת עימות עם ישראל. טיעון זה הוא בעל סבירות נמוכה. נשיא סוריה בשאר אל אסד איים מספר פעמים על ישראל לאחר מלחמת לבנון השנייה, אך עם הזמן, ולנוכח הפקת הלקחים מהמלחמה, הוא החל להתרחק מהרטוריקה הלוחמנית. הסורים מאמינים בתוכניות מלחמה ישראליות, וההיערכות שלהם מול ישראל היא הגנתית. כל מידע שזורם מחוץ לסוריה ונוגע למוכנות שלה למלחמה, מהווה בדרך כלל ניסיון ליצור הרתעה מול ישראל, ואינו משקף תוכניות התקפיות.

העובדה כי סוריה מעולם לא יצאה למלחמה לבד כנגד ישראל, וכי הפרטנר המתבקש למהלך כזה – אחמדינג'אד – ממרק את כלי המלחמה שלו לקראת עימות אפשרי של איראן עם ארה"ב, מצמצם באופן דרמטי את הסבירות לפעולה סורית התקפית כנגד ישראל בטווח זמן הקרוב. יתרה מכך, שנה לאחר שצפה מהצד בתגובה ישראלית לא פרודוקטיבית אך הרסנית, מודע אסד להתחמשות הישראלית מאז, ולעובדה כי פעולה ישראלית נגד סוריה תזכה לגיבוי בלתי מוגבל כמעט מצד ארה"ב וצרפת.

למרות הסבירות הנמוכה, הסיכוי לניסיון מחטף סורי ברמת הגולן קיים ועדיין גבוה מבשנים עברו. מכיוון שכך, טוב תעשה ישראל אם תשכיל לשמר את מאזן הכוחות לאורך הגבול.

האיראנים בוחשים בקדירה

העיתון א-ספיר המקורב לחוגי האופוזיציה בלבנון, דיווח בשבת האחרונה על ביקור עתידי של נשיא איראן אחמדינג'אד בדמשק, ושל שר החוץ הסעודי, סעוד אל פייסל, בטהרן. אל אחמדינג'אד בביקורו בדמשק, הבא לציון תחילת כהונתו השנייה של נשיא סוריה אסד, יתלווה שר החוץ מנושהר מותאקי, אשר התמנה בימים האחרונים לאחראי על ה"תיק הלבנוני" במסגרת המשא ומתן עם הממלכה הסעודית, המבקשת לפתור את הקיפאון הפוליטית בלבנון.

מינויו של מותאקי, המייצג קו קיצוני יותר מאשר קודמו עלי לאריג'אני, מבשר ככל הנראה הקצנה בעמדותיה של איראן כלפי המשטר הלבנוני החביב כל כך במערב - עד כה, הצהירה איראן כי היא תומכת בדיאלוג בין העדות השונות בלבנון, והיא הנחתה את החיזבאללה למנוע התדרדרות אלימה במאבק כנגד ממשלת סיניורה. אולם, לנוכח ההתפתחויות בעזה בהן כבר הצליחה בת בריתה של איראן, תנועת החמאס, להשתלט על הרצועה, ייתכן כי האיראנים יבקשו "לרכב על ההצלחה" גם בביירות.

מנהיג הדרוזים בלבנון, וואליד ג'ומבאלט, אמר בשבוע שעבר בראיון עיתונאי כי לבנון מחולקת כבר כיום לשתי מדינות: "האחת נהנית מתמיכתה של הקהילה הבינלאומית והשנייה מתמיכת הציר איראן-סוריה". פרשנים פוליטיים בלבנון אף טוענים כי המצב הפוליטי הנוכחי בלבנון, שבו עומדים שני צדדים נצים זה מול זה ומאחוריהם עומדות המעצמות – ארה"ב וצרפת מאחורי ממשלת סיניורה ואיראן וסוריה מאחורי החיזבאללה ובני בריתו - מזכיר את ברלין המחולקת בימי המלחמה הקרה.

החיזבאללה, שהשקיע במשאבים רבים בניסיון למצב עצמו בדעת הקהל הערבית והמוסלמית כארגון לבנוני פטריוטי הקיים בכדי להגן על האינטרסים והביטחון של לבנון כולה מפני האיום הישראלי, השתדל להשתלב במערכת הפוליטית הלבנונית. משלא קיבל את מבוקשו - שליש מכמות השרים בממשלה אשר תעניק לו כוח וטו על החלטות ממשלה - פרש מהממשלה ועשה שימוש בהפגנות ובמחאה ציבורית לא אלימה. האיראנים והסורים, המבקשים לקבע בתודעה הבינ"ל כי רק הם מסוגלים לשמר את היציבות במזה"ת, עשויים להפעיל את החיזבאללה בכדי ליזום התדרדרות פנימית בלבנון.

החיזבאללה אינו הגורם הפנים-לבנוני היחיד המבקש לראות את סופה של ממשלת סיניורה - חלקים מהעדה הנוצרית, הפועלים תחת הנהגתו שמל הגנרל מישל עאון, מעוניינים גם הם בהתפטרות הממשלה. עאון, שהציב עצמו כמועמד לנשיאות לקראת הבחירות שתיערכנה ב-25 בספטמבר, נועד עם מנהיגיה הרוחניים של העדה המרונית וטען כי ממשלת סיניורה מחלישה את העדה הנוצרית. בדומה לנשיא לחוד, גם עאון ישמר את הקו הפרו-סורי בארמון הנשיאות הלבנוני, אם כי עאון נחשב לפטריוט לבנוני ולא לפוליטיקאי אופורטוניסט כלחוד, ועל כן הוא עשוי להציג בנושאים מסוימים דעה עצמאית.

אחמדינג'אד - שולט בגובה הלהבות? צילום: האתר הרשמי

אוגרים תחמושת, ממתינים לפיצוץ

בפריס אמור להתקיים השבוע דיון בין נציגי הפלגים השונים בלבנון. הדיווחים בלבנון מעידים כי כל אחד מהצדדים, כולל הסונים, הדרוזים והנוצרים שאינם תומכים בחיזבאללה, פועלים אף הם להתחמש. איש בלבנון לא רוצה במלחמת אזרחים ככל הנראה, אולם מפלס החשדות הגבוה, מונע מכל אחד מהצדדים להתפשר.

האופוזיציה הלבנונית בהנהגת החיזבאללה תצטרך להחליט בקרוב באשר להמשך דרכי הפעולה שלה. הבחירות לנשיאות בלבנון קרבות, וזהותו של הנשיא החדש עשויה להשפיע על השתלשלות העניינים במדינה השסועה. נשיא המקורב לסיניורה, ידרבן את החיזבאללה לעשות שימוש בכוח צבאי בכדי לנטרל את האיום הפוליטי הזה. נשיא המקורב לחיזבאללה ישמר את הקיפאון הפוליטי הנוכחי.

לנוכח המתיחות האדירה בין העדות השונות בלבנון, רק נס ימנע החרפה ביטחונית בלבנון בדרך למלחמת אזרחים חדשה. תסריט של פיצולה של לבנון לכמה מוקדים, במודל דומה למודל הפלשתיני, כשבתווך נמצאים גם כוחות האו"ם, הוא בגדר אפשרות סבירה גם כן.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך