חיפוש :
  

הרבה מעבר לליטאני
סיקור ממוקד העולם המוסלמי
פורסם : 31/07/2006, 22:52
אלון לוין ויובל בוסתן

עם תום ההפוגה היחסית בקרבות, תגיע המלחמה בצפון לשלב ההכרעה, בו יעמדו לרשות ישראל כשבועיים בכדי לעמוד ביעדים שהציבה לעצמה. החודש הקרוב צפוי להיות דרמטי ביותר במזה"ת ולאחריו ייוודע האם הטרור הוכה אנושות או שמא אנו עומדים בפתחו של גל חדש, גדול יותר מקודמיו.  

שלושה שבועות לאחר פתיחת המלחמה, המערכה עומדת בפני מעבר לשלב הבא. האירוע בכפר כנא, שבו נהרגו כמה עשרות אזרחים לבנונים לאחר שחה"א הפציץ מקור ירי ומצבורי תחמושת שמוקמו בתוך או בקרבת הבניין בו התגוררו, העמיד את ממשלת ישראל תחת לחץ, כאשר באחת התחלפו הצהרות הגיבוי הבינ"ל – בגינויים מקיר לקיר.

למרות הלחץ, ממשלת ישראל עדיין מראה נחישות להמשיך בלחימה ולשאוף להגיע להישגים נוספים מול החיזבאללה. רה"מ אולמרט, בשיחה עם מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליסה רייס, ביקש (כך על פי הדיווחים), "ארכה" של 10 ימים עד שבועיים בכדי לסיים את השלב הנוכחי. ההערכה בירושלים היא כי הספירה לאחור לסיום השלב הקרקעי החלה וכי ישראל תקבל לכל היותר שבועיים, אלא אם ישתנה המצב בצורה דרמטית- פגיעה במספר גדול של חיילים, פגיעה במספר גדול של אזרחים לבנוניים או התפשטות המלחמה אל עבר גזרות אחרות.

הפעולה הקרקעית הישראלית, בה הופעלו עד עתה כוחות קטנים מכפי שדרש הצבא, יועדה בראש ובראשונה להביא לצמצום ירי הטילים והרקטות על ישראל. מטרה זו טרם הושגה, בעיקר עקב פריסה מצומצמת בשטח של כוחות צה"ל, בהתאם להוראת הממשלה ובין היתר מתוך חשש ישראלי שסוריה תפרש או תנצל את הימצאותם של כוחות רבים בתוך לבנון כחלק ממזימה ישראלית לתקוף את סוריה, ומכאן תהיה הדרך למלחמה כוללת במזה"ת – קצרה.

האירועים בבינת ג'בייל, במרון א-ראס ובמקומות אחרים, כמו גם קצב הירי בימים שקדמו להפוגה וחלון הזמנים ההולך ונסגר, הביאו להכרה בישראל כי יש להטיל כוחות קרקעיים רבים יותר אל המערכה על מנת לעמוד ביעדים שהוגדרו.

מלבד החשש מפני התדרדרות הלחימה אל מעבר לגבול הסורי, קיים החשש כי ישראל שוב תמצא עצמה כובשת לאורך זמן בלבנון, בעיקר עקב חוסר היכולת של הקהילה הבינ"ל, במשך כמעט שלושה שבועות, להרכיב כוח בינ"ל שייכנס לשטח. שהייה ארוכה בשטח, שעלולה להביא לנפגעים לא מעטים בקרב חיילי צה"ל, תביא עימה גם ירידה בגיבוי הציבורי בישראל.

גיוס המילואים

בינתיים, בשקט בשקט, צוברת ישראל את כוחה- גיוס המילואים עליו הוסכם בישיבת הממשלה באמצע השבוע שעבר נמשך מאז בקצב איטי וקבוע, אולי בכדי לא ליצור היסטריה מיותרת בצד הסורי. הכוחות הסדירים הלוחמים מזה יותר משבועיים בלבנון כבר שחוקים ונזקקים להתארגנות ומנוחה והממשלה מעוניינת לאחוז בכמה קלפים נוספים, מלבד אלה המצויים באמתחתה.

השלמת הגיוס מהווה איום על הסורים ואולי גם הרתעה- מבחינת הסורים, מהלך צבאי מקדים כנגד ישראל הוא בגדר התאבדות בשלב הזה ולמרות הצהרותיהם הלוחמניות, הם ייאלצו להבליג בזמן הקרוב גם במקרים בהם חיילי צה"ל יסתובבו קרוב לגבול הסורי-לבנוני.

בשאר אסד, שאת מלחמותיו מנהל תמיד באמצעות צד אחר- החיזבאללה בלבנון וארגוני הטרור השונים בעיראק - יודע כי אינו יכול לעמוד במלחמה עם ישראל לבדו וכי גם לבת בריתו איראן, למרות הצהרותיה האפוקליפטיות, יש בשלב זה יכולת צבאית מוגבלת לסייע בעדו.

המטרה הראשונית של הסורים אם כן, היא להגיע להפסקת אש ולנסיגה צה"לית מלבנון בהקדם האפשרי. הסורים מוכנים לשלם בראשו של נסראללה בכדי להגיע לכך ואף רואים בקושי שנוצר הזדמנות לרווח - נסיגה צה"לית והסתבכות של הכוח הרב-לאומי במשימות השיטור המיועדות לו בלבנון, עשויות לסלול את הדרך לחזרה סורית לארץ הארזים, פחות משנה לאחר שגורשו משם בבושת פנים.

הפגנה פרו-סורית בלבנון - דמשק מקווה לחזור לעניינים. צילום: ברטיל וידט

הפסקת האש

האירוע בכפר כנא, בו נהרגו כמה עשרות אזרחים, כולל ילדים רבים, עשוי היה להוות רגע של משבר מבחינת הפעולה הישראלית בלבנון - העולם הדיפלומטי והתקשורתי כמו ניעורו מרבצם ושלל גינויים, הפגנות ודיונים מדיונים שונים התקיימו במוקדים רבים בעולם.

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליסה רייס, שהתה בישראל בעת שהתרחשה הפגיעה בכפר כנא ויזמה פגישה עם רה"מ אולמרט. תוכנה של הפגישה לא פורסם אמנם, אך המעורבות האמריקנית בשני האירועים המשמעותיים שהתרחשו עד סופו של אותו היום - ברורה - בוועדות האו"ם השונות, ובראשן מועצת הביטחון, שכונסה בדחיפות וביוזמתו של מזכ"ל האו"ם, קופי ענאן, הותקף שגריר ישראל, דני גילרמן, כמו ששנים לא הותקף נציג ישראלי – ע"י כל נציג במועצה כמעט, ובראש ובראשונה – ע"י המזכ"ל ענאן. האמריקנים, כך נראה, נתנו לחברות המועצה להשמיע את דברן בבחינת "הוצאת קיטור", אך בסופו של דבר איימו בהטלת וטו על כל הצעת החלטה שתגנה את ישראל והמהלך סוכל.

פחות משעתיים לאחר תום הישיבה, היו דוברים אמריקנים (ולא ישראלים!) הראשונים לדווח כי ישראל הסכימה לבקשת מזכירת המדינה ותגביל את הפעילות ההתקפית של חיל האוויר שלה למשך 48 שעות, במהלכן יפעלו כל הגורמים הריבוניים בשטח למילוט אזרחים לבנונים מדרום לבנון לצפונה. ישראל מצידה, כך על פי ההצהרה, תנצל את הזמן על מנת לחקור עד תום את האירוע בכפר כנא. אירועים נוספים מסוג האירוע בכפר כנא וכמובן אירועים חמורים יותר, יקצרו גם את הסבלנות האמריקנית ויקשו על ארה"ב, למרות החשיבות האסטראטגית שהיא מייחסת לניצחון ישראלי על החיזבאללה, להמשיך ולגבות את ישראל בהמשך.

מאחר והצד הסורי מעוניין בהפסקת אש וישראל מעוניינת בהמשך הלחימה עד לקביעת עובדות חדשות בשטח, מעניין יהיה לבחון את פעילות החיזבאללה בימים הקרובים בהקשר זה. השאלה הגדולה היא - לנוכח הפגיעה בחלק משדרת הפיקוד ובחלק משמעותי מכוחות השטח המובחרים של החיזבאללה - עד כמה חזקה תהיה ההשפעה הסורית או האיראנית על הכוחות הפועלים בשטח.

העובדה כי מספר הרקטות ששיגר החיזבאללה צנח משיא של 150 רקטות ביום שלפני ההפוגה לרקטות בודדות בלבד ביום ההפוגה הראשון, יש בה כדי להצביע על רצון החיזבאללה לסיים את המערכה הצבאית בהקדם האפשרי.

מה צפוי לנו?

ההלם שאחז בחיזבאללה לנוכח האירועים בשלושת השבועות האחרונים כבר זכה להררי מלל. על פי נתוני הצבא, לפחות 200 אנשי חיזבאללה, רבים מהם מיחידות העלית ושדרת הפיקוד הבכירה, נהרגו במלחמה. מאות אנשי חיזבאללה אחרים נפצעו ואינם נכללים עוד במצבת הכוחות הלוחמים. מערך הטילים והרקטות נפגע אף הוא ויש הטוענים, על פי הצהרות צה"ל ופרסומים בסוכנויות הידיעות, כי מערך הרקטות לטווחים הבינוניים (חיפה) והארוכים יותר (מעבר לחיפה) – נפגע באורח קשה.

אם תאמו מספרי הטילים והרקטות ברשות החיזבאללה ערב המלחמה את נתוני אגף המודיעין, כפי שאלו מפורסמים מפעם לפעם, הרי שהחיזבאללה כבר עשה שימוש בלפחות 20% מארסנל הרקטות שלו, ומספר גדול יותר הושמד בידי חיל האוויר. בצד הצלחות אלו, ציינו היום בצה"ל, כי לחיזבאללה נותרו ככל הנראה עוד כ-10,000 קטיושות קצרות-טווח.

ההתקדמות הצה"לית לתוך שטחה של לבנון והפעילות האינטנסיבית הגוברת בכל שעות היממה, מגבילים את יכולותיו של החיזבאללה לשגר טילים על ישראל. החיזבאללה אומנם נערך בצורה מחוכמת לכך והוא מפעיל חלק גדול מכוחותיו מתוך בנייני מגורים וממקומות מסתור בשטח, אולם ניתן לראות כי רמת הדיוק פוחתת מיום ליום, וכמות הטילים והרקטות שהעיר חיפה הורגלה להם עד לפני פחות משבוע, פחתה בהדרגה ואף פסקה לחלוטין בחמשת הימים האחרונים.

השמדתה של שכונת דאחייה, מעוז החיזבאללה בביירות, פגעה בחיזבאללה מהבחינה המוראלית, הפיזית, הפיקודית והפיננסית. לפי שעה, פגיעה זו והתקפות נוספות הרחיקו את ראשי החיזבאללה ממוקדי קבלת ההחלטות הלבנוניים ולמעט ראיונות, ההופכים לנדירים עם הזמן, שמעניק מזכ"ל החיזבאללה חסן נסראללה, מי שמשמש כדובר הארגון דה-פקטו בפני הציבור הלבנוני הוא יו"ר הפרלמנט נאביה ברי, העומד בראש ארגון אמל.

גם הנזק התדמיתי שנגרם לנסראללה הוא אדיר- במו ידיו הוא משך בחזרה את ישראל (זועמת ומגוּבה מתמיד) לתוך לבנון. רוב שנות השהייה הישראלית בלבנון פגעה בעיקר באוכלוסיית דרום לבנון, בעוד בביירות שבו החיים למסלולם עד כמה שניתן. בשלושת השבועות האחרונים, כל אזרחי לבנון חשים את נחת זרועה של ישראל.

הלחימה בלבנון - נכנסת לשלב ההכרעה. צילום: אינדימדיה

מלחמת אזרחים חדשה

נסראללה מבין כי מתחת לפני השטח רוחשים הכוחות השונים בלבנון – האיבה בין השיעים, הפלשתינים, הנוצרים, הדרוזים והסונים, אם למנות את הקבוצות הגדולות בלבנון, חזקה לפחות כמו בימי מלחמת האזרחים הארוכה שידעה לבנון, שהחלה בשנת 1975 ודעכה לאחר למעלה מ-15 שנה, מבלי שמיצתה את עצמה והביאה לפתרון הבעיות שגרמו לה מלכתחילה.

נוכחותה המתמשכת של ישראל בלבנון כאויב משותף לכלל העדות והכיבוש הסורי שייצב את המערכת הפוליטית לבסוף, הותירו את המתח העדתי על אש קטנה. יציאת צה"ל מלבנון ב-2000, יציאת הסורים ב-2005, רצח רה"מ לשעבר חרירי והתנקשויות פוליטיות אחרות, העלו את מפלס המתח לגבול הנפיץ. הרס לבנון בשל הפרובוקציה של החיזבאללה, מעמיד את העדה השיעית בפני בעיה וסגירת החשבונות העדתית תגיע, ככל הנראה, זמן קצר לאחר סיום סיבוב הקרבות הנוכחי עם ישראל.

לאור המצב, מחפש נסראללה פתרון שיסייע לו לרדת מהעץ. גורמים מודיעיניים מעריכים כי חיסולו של נסראללה, משימה שמעסיקה את מיטב המומחים בצה"ל ובזרועות המודיעין, עשוי לזרז את ריסוקו של ארגון החיזבאללה ולהביא לסיום הלחימה. מבחינת נסראללה, הזקוק להישג, נראה מתבקש כמעט ניסיון צפוי של החיזבאללה "לעקוץ" בימים הקרובים את ישראל.

פגיעה קשה בכוחות צה"ל תפעיל לחץ גדול יותר על ממשלת ישראל מאשר פגיעה באזרחים. ירי טילים על ת"א מאידך, רק יגביר את זעם הרחוב הישראלי כלפיו, ימתן את הלחץ הבינ"ל ויביא להגברת התגובה הצה"לית בהתאם. נסראללה, השואף להמשיך ולעמוד בראש ארגון מתפקד ומשמעותי גם לאחר המלחמה, על מנת להמשיך ולהגן על העדה השיעית בלבנון, אינו רוצה להמשיך את ההתנגשות החזיתית עם צה"ל עד הסוף המר.

אירוע כפר כנא, באם יחזור שוב, הוא חלום רטוב מבחינת נסראללה והמוצא הטוב ביותר מהסבך. לאחר שכבר ניסה להצטדק בפני הלבנונים, מנסה נסראללה לפתח טיעון חדש: ישראל תכננה מלכתחילה לפלוש לתוך לבנון. החיזבאללה ידעו על כך וקידמו את ישראל במכת מנע. ישראל, בעזרת האמריקנים ובגידת מדינות ערב, פגעה בלבנון פגיעה אנושה והחלה לבצע שורה של מעשי טבח, כשרק החיזבאללה מגן על אזרחי לבנון הנטבחים וחסרי הישע.

איראן

לנוכח הנחישות הישראלית, כתישת החיזבאללה והרגישות הסורית, החידה האיראנית ממשיכה להטריד את מיטב המוחות המודיעיניים במערב - האיראנים פעלו בשנים האחרונות וביתר שאת בשנה האחרונה בכמה מישורים – הפעלת טרור ברחבי העולם, ניסיונות ההתחמשות הגרעינית, הקצנה אידיאולוגית, הגדלת הרווחים ממאגרי הנפט והתחזקות צבאית.

המישור הראשון הוא, כאמור, נושא הפעלת הטרור בעולם - טהרן מעורבת בטרור בעיראק, אפגניסטן, לבנון ויש"ע - עד מעל לראש. בנוסף, מסתובבות חוליות טרור איראניות או כאלה הנתמכות על ידי איראן בערים גדולות באירופה,ארה"ב ואמריקה הלטינית ומחכות לפקודה בכדי לתקוף. מטרת הקבוצות היא להחליש את המערב ולזרוע בלבול. בכך, על פי תפיסתם, הם יגרשו את האמריקנים מהמזה"ת ויעוררו מוסלמים בכל העולם להתאחד.

המישור השני הוא המישור הגרעיני - איראן משחקת משחק מסוכן מאוד עם המערב. היא מתריסה כנגדו בכל האמור לפרויקט הגרעיני שלה במקום לפתח את הגרעין בשקט. מוקדם יותר היום, קבעה מועצת הביטחון אולטימטום לסוף חודש אוגוסט שבו איראן תצטרך לעמוד בתנאי הקהילה הבינלאומית או שתסתכן בסנקציות כלכליות ואחרות. רוסיה וסין מנסות להקטין את הנזק לאיראן במצב שכזה, ובכך עשויות לדחוף את האמריקנים לפעולה צבאית שנייה ברציפות ללא גיבוי מועצת הביטחון.

המישור השלישי הוא אידיאולוגי-הצהרתי - משטר האייתוללות באיראן נמצא בשלב מאוד רדיקלי תחת הנהגתו של אחמדינג'אד. הצהרות על השמדת ישראל, מכתבים למנהיגי העולם באשר ל"פתרונות אפשריים לבעיה הציונית" ואיום בפעולות אלימות כנגד המערב, הם רק חלק מסוים מהרטוריקה האיראנית בימים אלה.

המישור הרביעי הוא הנפט - לאיראן יש הרבה מניות בעובדה כי מחירי הנפט כה גבוהים כיום - הן כחברה באופ"ק והן כגורם מתסיס במזה"ת, איראן דחפה את מחירי הנפט כלפי מעלה וגזרה קופונים במיליארדים על כך. בנוסף, היא הצליחה לפגוע פגיעה קשה בכלכלה העולמית- אירופה נמצאת במיתון מתמשך מזה כמה שנים טובות.

המישור הצבאי הוא המישור האחרון - איראן מייצרת כיום את כל סוגי כלי הנשק בעולם כמעט. צבאה מאומן, מצויד היטב והוא אחד הגדולים בעולם. לאיראן יש נטיות התפשטות וחלומות על מזה"ת שיעי, שבו אין יהודים ונוצרים. אפילו הסונים במזה"ת שכזה אינם משתווים לשיעים.

השלב המכריע של המלחמה העולמית בטרור

אובדן החיזבאללה בלבנון יהיה מחיר לא פשוט מבחינת האיראנים. מדובר באובדן אמצעי לחץ חזק על ישראל. האיראנים מכירים את היחסים המיוחדים שיש לארה"ב וישראל ויודעים כי לחץ חזק מספיק על ישראל, הופך באופן עקיף ללחץ על האמריקנים. במצב שכזה, העימות בין האיראנים למערב יפרוץ בשלב מוקדם יותר משציפו האיראנים.

מכיוון שכך, אם בטהרן חפצים לשמור לעצמם את אלמנט ההפתעה, יהיה עליהם להגיב כבר בשבועות הקרובים, עוד לפני תום האולטימטום הבינ"ל.

ההערכות לגבי המהלך האיראני הבא נעות בין פריצת דרך גרעינית כלשהי (אורניום מועשר ברמה גבוהה או השגת פצצה גרעינית) ובין אירוע טרור אסטרטגי (פגיעה באלפי אזרחים במערב, התנקשות במנהיג פוליטי בולט וכו').

נראה כי המלחמה העולמית בטרור, עליה הכריז נשיא ארה"ב בוש אחרי מתקפת הטרור של ה-11 בספטמבר 2001, תיכנס בזמן הקרוב לשלב המכריע שלה - המדינות התומכות בטרור והמאפשרות את קיומו במידה רבה, תגענה לסוף מסלול ההתנגשות שלהן.

תוצאות האירועים בחודש הקרוב בפרט ובשנה הקרובה בכלל, ישפיעו לטווח ארוך על המפה הפוליטית במזה"ת, בין אם ישראל, ארה"ב ומדינות המערב תנצחנה ועוד יותר מכך - אם לאו.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך