חיפוש :
  

הדיאלוג במכה
סיקור ממוקד העולם המוסלמי
פורסם : 06/02/2007, 20:29
פנחס ענברי

העיתונאי פנחס ענברי, מנתח את הדיאלוג בין ארגוני החמאס והפתח, בתיווכה של הממלכה הסעודית במכה. על המטרות, הבעיות, הפתרונות האפשריים והמאבקים בין סעודיה ומצרים, על רקע המאבק הפנים פלשתיני.  

מטרות הדיאלוג וסיכויי הצלחה

1. המטרה העיקרית של הדיאלוג תהיה כיצד ניתן לעצור את המשבר הפנימי ולהסיר את החרם הבינלאומי על הרש"פ המונהגת על ידי החמאס.

2. הנושא המכריע שלא מופנית אליו מספיק תשומת לב הן הרפורמות באש"ף שמטרתן לאפשר לחמאס להתמזג עמו.

3. כל ניסיונות המו"מ הערביים נכשלו עד כה. הסיכויים שסעודיה תצליח הפעם הם טובים יותר - אך רחוקים מלהיות מספיקים.

יש לבחון את הנושאים שמנעו את ההסכמים עד כה:

הסירוב של חמאס לקבל את הרעיון של ממשלה לא-מפלגתית שידועה גם כממשלת טכנוקרטים, שלפיה הנייה יצטרך לפנות את מקומו כראש ממשלה.

הסירוב של חמאס לקבל את תנאי הקוורטט

דחיית חמאס את התוכנית הסעודית

הסירוב של חמאס לוותר על תיק משרד הפנים וההתעקשות שלו שסעיד סיאם יישאר שר הפנים בכל תרחיש שלא יהיה.

חוסר הסכמה על החברות הכלכליות שכרגע נמצאות תחת קרן ההשקעות הפלסטיני בהנהלתם של סלאם פאייד ומוחמד ראשיד, אבל עומדות לעבור למשרד האוצר שבשליטת החמאס.

ההתעקשות של החמאס שללא שום קשר למי שיהיה שר החוץ, החמאס יוכל להציב בתפקיד 40% מהשגרירים.

הפתרונות המוצעים

נוסחאות להתגברות על המכשולים הללו פותחו במו"מ האחרון וככל שאנחנו יודעים על פי הנוסחה המובילה שכרגע על השולחן - חמאס יקבל על עצמו גרסה "קלה" של דרישות הקווארטט ובתמורה ישמור בידיו את משרד הפנים והגופים הנפרדים של הפת'ח והחמאס יתאחדו ל"צבא פלסטיני". צעד לעבר יישום נוסחה זאת אפשר לראות במינויו של השני אחרי דחלאן, ראשיד אבו שבאק, כשני גם במשרד הפנים.

ישנם דיווחים שבאיחוד הצבא הפלסטיני, סיאם יפנה את מקומו למינוי "חמאס קל" אך יש לקחת זאת בעירבון מוגבל. ברגע שממשלת האחדות תוקם, הממשלה תיתן הסכמה "קלה" לתנאים בינלאומיים והמשא ומתן הממשי עם ישראל יהיה תחת אחריותו של אבו מאזן. התפקיד האקטיבי של מוחמד ראשיד כמתווך בהכנת פסגת מכה מרמזת אולי על חיפוש של פתרונות לבעיית בנק ההשקעות הפלסטיני, אך נכון לעכשיו - הנוסחה עדיין לא נמצאה.

הבעיה בממשלה לא-מפלגתית

בתיווך הערבי הקודם שהתקיים בדמשק, אסד תמך בנוסחה של "ממשלה לא מפלגתית". הבעיה בנוסחה הזאת היא, שהנייה כבר חיזק את מעמדו כראש ממשלה ועמדתה האיתנה של החמאס עכשיו שבכל ממשלה הוא יהיה ראש הממשלה. הנוסחה שעליה הם מכריזים היא שכל ממשלת אחדות חייבת לשקף את תוצאות הבחירות האחרונות. הם מסרבים לכל אולטימאטום ללכת לבחירות שוב ומבחינתם זאת לא אופציה.

הסתבכות המצב בעזה ובגדה המערבית

א. בניגוד להתנסויות העבר, הפעם דחלאן נלחם בעזה, אבל לא בהצלחה כמו שלה קיווה. חמאס שולט ביד חזקה ברחובות עזה וגורם סבל לתומכיו. ההצלחה היחידה שלו עד כה הייתה ההסתערות על האוניברסיטה האסלאמית, אבל גם הצלחה זו הוכתמה בדיווחים מפוקפקים על תפיסת קצינים איראניים, ככל הנראה דיווחים שקריים.

ב. מתווה פעילותו יוצר דאגה גדולה לחמאס, בעוד הוא מנסה להפעיל מניפולציה על המשבר בין החמאס לבין משפחת הפשע המובילה דוגמוש ששולטת בועדות ההתנגדות ומחזיקה בחייל החטוף גלעד שליט. הניסיונות של החמאס לחטוף ישראלים נוספים מצביעים על כך שהם לא מחזיקים בשליט כל עוד הבעיה של משפחת דוגמוש לא נפתרה. עכשיו דחלאן בברית עם משפחת דוגמוש והחמאס מנסה להחזיר אותם חזרה.

ג. הברית של דחלאן עם משפחת דוגמוש היא בעייתית מאחר והם השער לאל-קעידה בשטחי הרשות הפלסטינית. השמות של הארגונים החדשים בעזה: "צבא המאמינים" המזוהה עם "גדודי חללי אל-אקצה" של הפתח ו"צבא האיסלאם" שהוא חלק מוועדות ההתנגדות, מרמזים לנו אחת מן השתיים: או שהם מאותתים לאל-קעידה ליצור אתם קשר או שהם כבר מקושרים לאל-קעידה. אחרי שזוואהירי תקף את החמאס - פתיחת דלת לאל-קעידה בעזה היא בהחלט מקור לדאגה עבור החמאס.

ד. הכוחות המסורתיים של הפתח לא משתתפים במערכה של דחלאן בעזה והופכים לצופים מהצד שעוזבים את הזירה לביטחון המסכל ולמיליציה החדשה של אבו מאזן - המשמר הנשיאותי.

ה. בעוד שבעזה הפת"ח המסורתי פסיבי, בגדה המערבית הוא פעיל כנגד דחלאן. הוא חושד בשאיפות של דחלאן לשלוט בגדה המערבית ברגע שהוא ייכשל בעזה. זה התגלה בדיון בפגישה האחרונה של המועצה המהפכנית של פת"ח ברמאללה, כאשר רג'וב, מנהיג בגדה המערבית, הביע בפעם הראשונה התנגדות להעביר את הצרות של עזה לגדה המערבית.

הסיבוכים הפנים ערביים: מצרים והחמאס מול היוזמה הסעודית

מאחורי היוזמה הסעודית ישנם גם סיבוכים פנים-ערביים. סעודיה ומצרים שתיהן חברות באותה ברית קווארטט ערבית ועדיין מתחרות על מנהיגות בעולם הסוני. במיוחד מצרים לא יכולה להרשות לעצמה שלא לקבל את התפקיד המוביל במו"מ בסכסוכים ערביים ובראשם הבעיה הפלסטינית. עד כה המו"מ המצרי הניב תוצאות עלובות והיא לא יכולה לאפשר לסעודיה להצליח טוב יותר.

ברקע של ההתערבות הסעודית עומדת השאיפה לקדם את התוכנית הסעודית קדימה כתשתית לתהליך שלום עתידי - תוצאה קטסטרופלית מבחינתה של מצרים. מובארק כבר עובד על יוזמה חדשה שהוא רוצה להציג לבוש, וכישלון במכה הוא תנאי מוקדם לביצועה. החמאס מתנגד ליוזמה הסעודית - מכשול נוסף להצלחת ועידת מכה - ואנחנו יכולים לצפות ממצרים לתמוך בסירוב של החמאס.

סיבוכי הנהגת "פנים" לעומת הנהגת "חוץ"

נושא עיקרי שאסור להתעלם ממנו הוא הרפורמה של האש"ף והצטרפות החמאס לאש"ף. משע'ל וקדומי מאוחדים בברית כנגד אבו מאזן והנייה במובן שהמנהיגות החיצונית מעונינת בכישלון של המנהיגות הפנימית. במילים אחרות - הם רוצים שהרשות הפלסטינית תתמוטט בכדי שאש"ף - הנשלט על ידי מנהיגות חיצונית - ייקח את מקומם. משום כך אסד תמך בממשלה "לא מפלגתית" בעזה - ובכך מפחית את ערכה של הרשות הפלסטינית ומחזק את אש"ף "המפלגתי" במקומו.

סעודיה רוצה להאציל את סמכותו של הנייה, ולכן הוא הוזמן כנציג של "הממשלה הפלסטינית", בעוד שמשע'ל מתואר כמייצג את "הפוליטביורו של חמאס".

המאמר פורסם לראשונה בבלוג של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ומתפרסם כאן באדיבותם.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך