חיפוש :
  

ניצני דמוקרטיזציה בקטאר
סיקור ממוקד העולם המוסלמי
פורסם : 08/12/2005, 13:40
אלון לוין ויובל בוסתן

קטאר, האמירות הזעירה מהמפרץ הפרסי, עברה מספר תהליכים בשנים האחרונות המרמזים על מאמצים לשנות את אופי המשטר.  

קטאר, האמירות הזעירה מהמפרץ הפרסי המשתרעת על שטח שאינו גדול מהנגב, אותו מאכלסים כ-850,000 תושבים, עברה מספר תהליכים בשנים האחרונות המרמזים על מאמצים לשנות את אופי המשטר. קטאר נשלטה במשך שנים בידי הבריטים עד אשר יצאה לעצמאות בספטמבר 1971. באמירות שולטת משפחת אל ת'אני אשר הומלכה ע"י הבריטים באמצע המאה ה-19 ומחזיקה מאז בשלטון.

ביוני 1995, הדיח נסיך הכתר, חמאד אבן-חליפה אל ת'אני, את אביו האמיר מאחר וסבר כי אינו מבצע רפורמות כלכליות ואינו מסתגל למציאות המודרנית. מרגע שזכה בשלטון, החל האמיר החדש בשורה של רפורמות מקיפות שכללו, בין היתר, את הסרת הצנזורה על התקשורת (תחנת הטלוויזיה הפופולרית אל ג'זירה יושבת בקטאר ואף מביעה ביקורת על המשטרים הערביים חוץ מעל האמיר הקטארי שהוא למעשה הבעלים שלה), וקיום הליך בחירות בעל אופי דמוקרטי, כולל הענקת זכות בחירה לנשים (זכות שעדיין אינה נפוצה באזור זה של העולם – בסעודיה למשל, לנשים עדיין אין זכות בחירה).

ביוני 2005, 10 שנים לאחר עלייתו לשלטון של חמאד אבן ח'ליפה, נחתמה החוקה החדשה של קטאר. בחוקה נרשמו מספר רפורמות ליברליות: חופש הביטוי, חופש ההתאגדות, חופש דת והקמת פרלמנט בן 45 מושבים - שני שלישים מיושביו נבחרים בבחירות דמוקרטיות ושליש ממונים בידי האמיר עצמו.

נראה שגם השקפות אנשי הדת במדינה הן ליברליות. כך למשל, עבד אל חמיד אל אנסארי, דיקן הפקולטה לשריעה (הלכה איסלאמית) ומשפט באוניברסיטת קטאר, תקף אנשי דת בכירים באיסלאם כגון אל-קרדאווי, על כי שבכך שהתירו פיגועי התאבדות והביאו לשבר מוסרי ואידיאולוגי בעולם המוסלמי. בהזדמנות אחרת אף קבע כי הפוליגמיה אינה זכותו הטבעית של הגבר, כי מס גולגולת (ג'זיה) אינו צריך להיות מוטל על אזרחים הממלאים חובותיהם כלפי המדינה וכי הדין הקדום שקבע שיש להרוג אדם העוזב את האיסלאם אינו תקף יותר (תרגום- ממר"י).

רפורמות דמוקרטיות שבריריות

כשהיא נהנית מההכנסות הגבוהות מהנפט שהתגלה בתחומה עוד בשנות ה-40, הפכה קטאר לאחת מהמדינות המתקדמות באזורה – נכון לשנת 2003, אחד מכל 7 אזרחים במדינה כבר מחובר לאינטרנט ורוב התושבים מחוברים לעולם באמצעות רשתות הטלוויזיה המפותחות, כמו גם טלפונים וטלפונים סלולריים, הנפוצים גם הם בקטאר הרבה יותר מאשר בשאר מדינות ערב.

בצד ההתקדמות המרשימה, עדיין לא תמו בעיותיה של האמירות הקטנטנה - החל באוכלוסיית העובדים הזרים משוללים זכויות אזרחיות רבות למרות שהם מהווים למעלה ממחצית התושבים בקטאר וכלה בשבריריות הרפורמות הדמוקרטיות אשר נמצאות עדיין בשלב ההתנסות ויכולות עדיין להתבטל כליל במחי החלטה של האמיר. הארגון הבינ"ל Freedom house, אשר עוקב אחר מידת החירות בכל מדינות העולם, העניק לאחרונה את הציון 5.5 מתוך 7 לאמירות (כאשר 1 מייצג את החופש הרב ביותר ו-7 מדינה משוללת חירויות אזרח).

נראה כי קטאר מציגה כיום נטייה ברורה לכיוון המערב, תוך ניסיון לאימוץ ערכי הדמוקרטיה, זכויות האזרח והכלכלה המודרנית (שעדיין תלויה בתעשיית האנרגיה - 5% מעתודות הגז ו-1.5% מעתודות הנפט העולמיות נמצאות בקטאר). בשנים האחרונות גדלה משמעותית ההשקעה בתשתיות, בחינוך, בתיירות ובעסקים, ובשנה הקרובה אף יתקיימו משחקי אסיה בקטאר. משתתפי האירוע יתארחו ברוב פאר במדינה עם תשתיות מהמפותחות והמתפתחות בעולם, שתושביה נהנים מרווחה כלכלית אדירה ומניצנים של דמוקרטיה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך