חיפוש :
  

סעודיה זה לא רק נפט
סיקור ממוקד העולם המוסלמי
פורסם : 30/01/2006, 21:36
אלון לוין ויובל בוסתן

ביקורו של עבדאללה מלך סעודיה במזרח על רקע העלייה הדרמטית בצריכת הנפט ובמחירו, אמור להדאיג את מקבלי ההחלטות במערב, בעיקר את ארה"ב וצרכניות הנפט הגדולות באירופה.  

גולת הכותרת של המסע המלכותי הסעודי הייתה הביקור אצל לקוחות האנרגיה הגדולים שלו – הודו וסין, שצריכת הנפט שלהן גדלה בקצב מהיר. סין לבדה תגדיל את צריכת הנפט השנה בהיקף של כמעט 6% לרמה של 7 מיליון חביות ביום (כמחצית מצריכת האיחוד האירופי כולו וכשליש מהצריכה האמריקנית). ביחד עם יפן והודו ומספר מדינות צרכניות קטנות יותר, 60% מהנפט המיוצר במפרץ הפרסי נמכר למדינות אסיאתיות.

כווית, איחוד האמירויות וקטאר, נסיכויות נפט שמכרו נפט בהיקף של 300 מיליארד דולר בשנה שעברה, כבר הכריזו כי יעבירו חלק גדול מההשקעות שלהן, השקעות שבאופן מסורתי הגיעו למערב, אל לקוחותיהן מהמזרח הרחוק. סעודיה, וכן שכנותיה הקטנות, כבר הצהירה על רצונה לחזק את הקשרים עם מדינות אלה בעיקר בתחום האנרגיה, אך גם בתחומים אחרים הנוגעים להשקעות, תשתיות ומסחר.

היחסים בין ארה"ב וסעודיה היו מאז ומעולם הדוקים ביותר ובעלי אופי מיוחד. בשל העובדה שבשטחה של הממלכה האסלאמית מצוי מאגר הנפט הגדול בעולם, וכן עובדת היותה יצרנית הנפט הגדולה בעולם, חיזקה ארה"ב, מדינה הצורכת רבע מכלל הנפט בעולם, את הקשרים הללו. הצבא הסעודי נשען היום על מיטב הטכנולוגיה האמריקנית ובשטחה של סעודיה מצויים אף בסיסים צבאיים אמריקניים.

היה זה הצבא האמריקני שנחלץ לעזרת הממלכה בשנת 1991 למשל, כאשר סדאם חוסיין כבש את כווית ואיים להמשיך ולכבוש את שאר מדינות הנפט במפרץ הפרסי. בקרב העולם הערבי, יש הרואים בסעודים, ובעיקר במשטרם מדינת בובה אמריקנית. בעקבות פיגועי ה-11.9, בהם היו מעורבים סעודים רבים, התקררו מעט היחסים הדיפלומטיים בין המדינות, אולם האינטרסים נותרו איתנים כתמיד.

המלך עבדאללה - מחזק את מעמדה של סעודיה (צילום: מחלקת המדינה האמריקנית)

חילופי השלטון

עבדאללה, שעלה לשלטון באוגוסט אחרון לאחר מותו של פאהד אחיו, שולט הלכה למעשה במדינה מאז האירוע המוחי שעבר פאהד כבר ב-1996, אולם רק לאחר שהפך באופן רשמי למלך, החל להפעיל את תוכניותיו להפיכת סעודיה למדינה מעורבת יותר בתהליכים עולמיים, בשדה הפוליטי והכלכלי. במסגרת חיזוק הקשרים עם הודו, שכלל הקמת ברית אסטרטגית בתחום האנרגיה, המלחמה בפשיעה בינלאומית ובטרור, נמסר כי שר הפיתוח (האחראי גם על ההון האנושי) ההודי יגיע באפריל לביקור אצל השר להשכלה הגבוהה הסעודי בכדי לקדם פרוייקטים בתחום התשתיות והחינוך הגבוה בסעודיה.

גם בסין נחתמו הסכמים רבים בין עבדאללה ומארחיו, הסכמים שהתייחסו לחיזוק ייצוא האנרגיה מסעודיה לסין וסחורות מסין לסעודיה. מטרה נוספת שמנסה עבדאללה להשיג במסעו במזרח הוא חיזוק הקשרים עם מדינות מוסלמיות והצבת סעודיה כאחת מהמובילות בעולם המוסלמי (על רקע ניצחון החמאס ברשות אף נשמע עבדאללה כקורא לעולם הערבי להתאחד תחת הדגל המוסלמי ולא הלאומי).

גם פקיסטן ומלזיה נמצאות שתיהן בלוח הביקורים העמוס של המלך הסעודי - לסעודיה ופקיסטן יחסים הדוקים שקיבלו דחיפה בעקבות רעידת האדמה הטרגית בפקיסטן שגרמה לעשרות אלפי הרוגים - סעודיה תרמה קרוב ל-600 מיליון דולרים לתוכנית השיקום והיו אלה כוחות ההצלה והרפואה הסעודים בין הראשונים להגיע לפקיסטן.

עבדאללה מוצא עניין מיוחד במלזיה בשל היותה אחת המדינות האסלאמיות הבודדות המקיימת כלכלה מודרנית ומצליחה המבוססת על ההון האנושי שלה. במסגרת הביקור במלזיה, ביקור אליו מגיעים מלבד המלך פמליה של 300 אנשים, ביניהם אנשי עסקים רבים, ייחתמו שורה ארוכה של הסכמים לשיתוף פעולה כלכלי, השקעות סעודיות במלזיה (בין היתר מלזיה היא יעד תיירותי די נחשב בסעודיה ו-25,000 סעודים פוקדים אותה בכל שנה) וסיוע בבניית תשתיות ופיתוח הממלכה הסעודית בסיוע מלזי. יתרונה של מלזיה הוא בכך שהיא מסוגלת להתאים עצמה לדרישות הייחודיות של עשיית עסקים בסעודיה בשל העובדה כי המדובר בשתי מדינות אסלאמיות.

בשונה מאחיו אותו ירש, המלך עבדאללה דוחף להפוך את סעודיה למעצמה אזורית - כבר בביקור בהודו הוא הודיע למארחיו שהקשר של סעודיה עם הודו חשוב וכך גם הקשר עם פקיסטן, ועל כן היא יכולה לשמש כמתווכת בין המדינות. במקביל, נוטל על עצמו עבדאללה גם תפקיד בפוליטיקה המזה"ת והוא אף מעורב מאחורי הקלעים בנעשה בסוריה ובלבנון. על אף שטען כי יחסיו עם האמריקנים איתנים, והזכיר את ביקורו בארה"ב לפני כמה חודשים, ביקור אותו הכתיר כ"מוצלח", מוכיחה סעודיה לאמריקנים כי ביכולתה לנהל מדיניות חוץ עצמאית וכי היא יותר מאשר משאבת נפט עולמית.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך