חיפוש :
  

אתיופיה יוצאת לקרב
סיקור ממוקד העולם המוסלמי
פורסם : 30/10/2006, 00:37
אלון לוין ויובל בוסתן

המלחמה בסומליה, שהתנהלה עד לא מכבר בין הממשלה למיליציה האסלאמית, מושכת לתוכה גורמים משפיעים באזור ומחוצה לו ובראשם - את אריתריאה ואתיופיה, שכבר ניהלו ביניהם מלחמה עקובה מדם. המלחמה בסומליה, המאיימת על היציבות באזור, צפויה להסלים בתקופה הקרובה.  

מאז חודש יוני האחרון, עת הצליחו כוחות המיליציה האסלאמית בסומליה להשתלט על עיר הבירה מוגדישו, נמצאים כוחות הממשלה, הנתמכת ע"י האו"ם, בנסיגה, שעה שכוחות המיליציה התקדמו הן דרומה והן צפונה. בימים אלו, נערכים הצדדים לקרב מכריע על העיר באידואה, העיר האחרונה בצפון סומליה שנותרה בשליטת הממשלה.

אל תוך הקלחת הזו נכנס הצבא האתיופי, הרואה בהתקדמות האסלאמית הכרזת מלחמה, מאחר ואתיופיה נטולת הגישה לים, זקוקה לנמלי הים הסומלים לצורך ייבוא וייצוא סחורות. הצבא האתיופי שוקד בימים האחרונים על בניית ביצורים וחפירת תעלות בבאידואה, בכדי לקדם את מתקפת המיליציה הצפויה. זו האחרונה מצידה, קידמה את מרכז הפיקוד שלה לאזור ומשלימה את הכנותיה למתקפה.

המעורבות האתיופית

אתיופיה, החוששת מניתוק נתיבי המסחר שלה מהעולם, מוצאת בטרור המשתולל אצלה, בעיקר בעיר הבירה אדיס אבבה, סיבה נוספת להתערב - האתיופים משוכנעים כי מקורם של הפיגועים בסומליה, אשר בשטחה מתאמנים, כך לטענת האתיופים, לפחות שני ארגוני טרור שעיקר מטרתם הוצאת פיגועים נגד כוחות אתיופים.

המצב באתיופיה, מדינה שמחצית מאוכלוסייתה מוסלמית, הוא רגיש - המיליציה האסלאמית בסומליה מקיימת קשרים הדוקים עם ארגון אל קעידה, והצלחותיה הצבאיות עד כה, העלו את החשש כי ברגע שסומליה כולה תיפול לידי המיליציה, יושלט במדינה משטר דומה לזה שהנהיג הטאליבן באפגניסטן. המשמעות מבחינת האתיופים לאירוע שכזה היא קשה, שכן הפיכתה של סומליה, שכנתה ויריבתה ההיסטורית, למדינה מוסלמית פונדמנטליסטית, עשויה להתסיס את האוכלוסייה המוסלמית בתוך אתיופיה, באופן שיסכן את שאר הקבוצות הדתיות במדינה ויערער את יציבות השלטון באדיס אבבה.

הצבא האתיופי, הנחשב לחזק באזור, החל את מעורבותו במלחמה בשליחת יועצים צבאיים בלבד, אך הזרים מאז כוחות רבים, המונים כיום בין 6,000 ל-8,000 חיילים המעורבים בקרבות באופן ישיר.

ההישגים שרשם הצבא, שהצליח להשיב את השליטה בעיר הדרומית בור הקבה (Bur Haqaba) לידי ממשלת סומליה, דחפו את המיליציה האסלאמית להכריז על ג'יאהד כנגד אתיופיה – המיליציה גייסה צעירים רבים לשורותיה וארגנה שורה של הפגנות מחאה בכ-40 ישובים בדרום סומליה הנמצאים בשליטתה, בגדולה שבהן השתתפו לפחות 15,000 בני אדם.

מוגדישו - קרבות עקובים מדם הבריחו את כוחות האו"ם מסומליה. צילום: משרד ההגנה

אריתריאה מצטרפת

כאילו לא היה די באירועים האלה, החליטה גם אריתריאה להצטרף למלחמה. אריתריאה נהגה במהלך השנים לסייע בנשק למיליציה האסלאמית וכן לכוחות אחרים שפעלו כנגד אתיופיה. בשבועות האחרונות, למרות הכחשות גורפות מצד ממשלת אריתריאה, נצפו, כך לפי דיווחים שונים, כ-2,000 חיילים אריתריאים אשר נשלחו ככוח סיוע למיליציה האסלאמית הסומלית במלחמתה כנגד כוחות הממשלה והצבא האתיופי.

נוסף על כך, קידמה אריתריאה כוחות לאזור המפורז בינה לבין אתיופיה. האתיופים, למודי מלחמה עם אריתריאה בעשור הקודם שגבתה כ-70,000 קורבנות, מאשימים את ממשלת אריתריאה בהפרת ההסכמים וטוענים כי אריתריאה קידמה כ-10,000 חיילים וכלים משוריינים. האו"ם עצמו, שאחראי לאזור המפורז, אינו מכחיש כי אריתריאה מפרה את ההסכם, אך טוען כי היקף הכוחות שחדרו לאזור המפורז עומד על כ-1,500 חיילים בלבד.

ממשלת אריתריאה מסתייעת אם כן בכוחות האסלאמיים בסומליה בכדי ללחוץ את אתיופיה בתנועת מלקחיים - בעוד הצבא האתיופי מרותק למשימותיו בסומליה, מאיימת אריתריאה ישירות על אתיופיה בצפון המדינה, ונראה כי גיוס כללי במדינות אלה וחזרה ללחימה של שנות ה-90 הוא עניין של זמן.

שטחים אתיופיים רבים קורצים הן לאריתריאה והן לסומליה. במדבר אוגדן למשל, חיים סומלים רבים, אשר חלמו במשך שנים להסתפח ל"מולדת" בדרך להקמת "סומליה הגדולה". בשנת 1977 למשל, הגיע החלום הזה לכדי מלחמה עם אתיופיה. המנהיג הסומלי דאז, זיאד בארה, הוביל את צבאו לכדי התנגשות עם הצבא האתיופי במדבר אוגדן. הניסיון הסומלי התברר כהרה אסון – לפחות 12,000 חיילים סומלים נהרגו במלחמה, הצבא הסומלי הושמד כמעט כליל והמדינה צללה מאז לאנרכיה מוחלטת.

לא רק אתיופיה מאוימת מחלומות "סומליה הגדולה" – גם בקניה חיים סומלים רבים ואזורים אלה היוו מטרה בעיני לאומנים סומליים במשך שנים רבות. ההסלמה הביטחונית באזור מהווה בעיה גם עבור קניה, שכבר הזדרזה להציע לשלוח לסומליה כוח לשמירת שלום.

זאת ועוד - על פי אומדנים של סוכנויות בינלאומיות שונות, קצב הפליטים מסומליה לקניה עומד על כ-1,000 ביום והוא מעלה דאגות רבות בעיני ממשלת קניה. באפריקה כמו באפריקה, הצרות באות בצרורות, ובעיית הפליטים נובעת לא מעט מהבצורת והרעב הקשה שפקד את כל מדינות האזור וגרם לתנועת פליטים רב לאומית מהאזורים מוכי הבצורת אל עבר שטחים פוריים יותר.

נשיא סומליה, עבדוללאי יוסוף אחמד - מקבל סיוע מאתיופיה. צילום: ממשלתי

הזווית הבינלאומית

הממשלה הסומלית נהנית מתמיכתן של ממשלות אוגנדה, קניה ותימן, שעזרתה חשובה למערכה – תימן שולטת על תנועת האוניות במפרץ עדן ויכולה לסייע בחסימת סיוע מאריתריאה למיליציה האסלאמית. אוגנדה, בסיוע מספר מדינות נוספות, מעוניינת לשלוח לפחות 3,500 חיילים לעזרת הממשלה הסומלית, כך שהיקף הלחימה צפוי לגדול ולהקיף רבבות חיילים.

המיליציה האסלאמית מסתייעת אף היא בעזרה מבחוץ, ובהיקף גדול- אירן, לוב, סעודיה ומדינות המפרץ תומכות במיליציה ומסייעות לה בנסותה להשתלט על כל סומליה.

אל תוך המאבק האזורי ובעל המשמעויות ההיסטוריות השונות, נכנסת גם הזווית הדתית- 80% מאזרחי אוגנדה ושני שלישים מאזרחי קניה הם נוצרים. באתיופיה המוסלמים מהווים כמחצית מהאוכלוסייה, אולם ההנהגה, ההיסטוריה והמהות האתיופית מזוהות עם הנצרות, מאז זו התבססה במדינה במאה ה-6 לספירה.

לנוכח ההחרפה במצב, תתכנס פגישת חירום ביום שני הבא בחרטום, בירת סודן, בכדי לנסות ולהשיג הפסקת אש, רגע לפני שהאזור שוקע בתוך מלחמת "כל בכל". אנשי המיליציה האסלאמית דורשים את נסיגת הצבא האתיופי מסומליה ללא תנאי, צעד שממשלת סומליה לא יכולה להסכים לו.

האמריקנים משקיפים בעצבנות על הנעשה בקרן אפריקה - מחד, מכירים האמריקנים בעובדה כי לאחר שנות דור של אנרכיה בסומליה, הצליחה המיליציה האסלאמית להביא לשקט ולביטחון יחסי בשטחים בהם היא שולטת. דיווחים המגיעים ממוגדישו בירת סומליה, העיר שבעבר הייתה זירה ראשית למלחמות בין מנהיגי כנופיות מקומיות, מראים על כך שכעת העיר נמצאת במצב של רגיעה ושלטון חוק, ורחובותיה הפכו לבטוחים. אולם מאידך, האמריקנים יודעים על הקשרים שיש למיליציה עם הטרור הבינלאומי ועם מדינות תומכות טרור דוגמת איראן. סומליה עשויה להפוך למה שהייתה אפגניסטן עד ל-11/09/2001, קרי, מדינת מקלט למנהיגי הטרור הבינלאומי ובראשם אוסאמה בן לאדן.

ארה"ב, שכבר נכוותה בסומליה בשנות ה-90, נזהרת, בינתיים, מלאמץ את אחד מהצדדים. מבחינה רשמית, ארה"ב קראה הן לאתיופיה והן לאריתריאה להסיג את כוחותיהם מסומליה ולשאוף לפתרון דיפלומטי למשבר. ארה"ב רואה באתיופיה בת ברית חשובה באזור והיחסים בין המדינות כבר הביאו את ממשלת אריתריאה להאשים את האמריקנים בהתערבות בסכסוך ובתמיכה בממשלה האתיופית.

האסלאמיסטיים ותומכיהם משוכנעים כי המלחמה בקרן אפריקה היא פרק נוסף בהתנגשות בין ארה"ב והעולם המוסלמי, וכדוגמא הם נוהגים לציין גם את מלחמת לבנון השנייה, שנתפסת בעיניהם כמלחמה שכזו, בה עשתה ארה"ב שימוש בבת ברית (ישראל) בכדי להילחם במוסלמים.

בתקופה הקרובה צפוי המשבר להוסיף ולהסלים ולגבות בתוך כך מספר רב של קורבנות. המדינות המעורבות בסכסוך משני הצדדים צפויות להגביר את מעורבותן, וכרגע נראה, כי איש לא יוכל למנוע ממזרח אפריקה מלשקוע במלחמה ארוכה ואכזרית.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך