חיפוש :
  

חם בטהרן
סיקור ממוקד העולם המוסלמי
פורסם : 18/05/2006, 21:08
אלון לוין ויובל בוסתן

מלחמת האייתוללות ממשיכה במלוא עוזה- האיגרת ששלח נשיא איראן אחמדינג'אד לעמיתו האמריקני בוש, חושפת את מידת הזלזול שרוחש אחמדינג'אד למנהיגה הרוחני של איראן, האייתוללה עלי חמנאי, ורומזת שוב על כוונתו להביא להדחתו. כתבה שנייה בסדרה.

האיגרת ששלח החודש נשיאה של איראן, מחמוד אחמדינג'אד, לנשיא האמריקני בוש התקבלה בלעג בקרב משקיפים רבים במערב, כולל בישראל ונתפסה כגחמה אופיינית של אחמדינג'אד, האיש הנוהג לספק כותרות באופן יום יומי.

האיגרת

באיגרת, קורא אחמדינג'אד לבוש לאמץ את דרך האסלאם מאחר והיא דרך האמת ולנטוש את ערכי המערב המסורתיים. אחמדינג'אד טוען כי ליברליזם ודמוקרטיה מערבית לא הצליחו לממש את האידיאלים של האנושות וכי האנושות כולה "זזה" לכיוון האמונה באל כל-יכול, בין אם נרצה זאת אם לאו. על כן, לדעת אחמדינג'אד, על בוש ומדינתו להאמין באל על פי המסורת האסלאמית.

לאיגרת מיוחסת משמעות היסטורית איראנית ומוסלמית-

איראנית מאחר והיה זה אבי המהפכה, האייתוללה חומייני, אשר שלח איגרת דומה ב-1989 למנהיג בריה"מ דאז, מיכאיל גורבצ'וב- חומייני כתב לגורבצ'וב כי הבעיה האמיתית של בריה"מ לא נוגעת לנושאי כלכלה, בעלות על רכוש או חופש, כי אם היעדר האמונה שהוא (גורבצ'וב) וקודמיו קידמו בבריה"מ כחלק מן האידיאולוגיה הקומוניסטית.

האיגרת נשלחה בדמדומי גסיסתה של האימפריה הסובייטית, אירוע שנתפס בעיניים האיראניות כנבואה שהתגשמה, וכהוכחה על כי דרך האמונה האסלאמית, היא הדרך הנכונה.

המודעות הכל מוסלמית הבאה לידי ביטוי באיגרת נוגעת למאורע היסטורי בדברי ימיו של האסלאם, עת מייסדו מוחמד פנה אל מלך אתיופיה, אז ממלכה נוצרית הזכורה לטובה בקרב המוסלמים (בשל המקלט שהעניקה למספר תלמידים של מוחמד, אשר נרדפו על ידי אנשי מכה). בפנייתו קרא למלך אתיופיה ולמנהיגים אחרים בעולם לקבל על עצמם את האסלאם.

האם אחמדינג'אד רואה עצמו כמי שראוי להיזכר בנשימה אחת עם מייסד האיסלאם מוחמד או עם מנהיגה הרוחני ומחולל המהפכה של איראן, האייתוללה חומייני?

האמת היא שאחמדינג'אד ממלא מבחינתו תפקיד מסוים ובודאי שאינו רואה עצמו כמנהיג רוחני אלא מנהיג פוליטי. זאת, על אף שבנאומיו ובחלק ממעשיו הוא חוצה את גבולות הפוליטיקה אל הדת, אך בשל העובדה כי באסלאם אין גבולות ברורים בין הפוליטיקה והדת, ערבוב זה מתקבל בהבנה.

תפקידו של אחמדינג'אד הוא לקדם את מורהו הרוחני האייתוללה יאזדי, מהקיצוניים ביותר מבין האייתוללות, אשר דוגל ביצירת כאוס בעולם בכדי לקדם את ביאתו של המהדי, המשיח השיעי, הוא האימאם הנעלם.

לאחרונה הקצה אחמדינג'אד 20 מיליון דולר לשיפוץ המסגד בג'אמקארן, מסגד הנמצא בעיירה ליד קום (המרכז הדתי של איראן). על פי האמונה השיעית, אתר זה הוא אחד המקומות שמהם עשוי להופיע האימאם הנעלם, לדעת אחמדינג'אד, הוא צפוי להגיע בשנתיים הקרובות.

יאזדי מצדו, מוכיח את הקשר שלו לאחמדינג'אד, באמצעות מחמאות על כך שאחמדינג'אד הוא אוצר למדינה האסלאמית. הוא אף התבטא בעבר כי ניתן לבטל את מערכת הבחירות במדינה מאחר והממשלה שנבחרה פועלת על פי ערכי האסלאם ומכאן שהיא פועלת למען הטוב.

בעצם שליחת האיגרת, הביע אחמדינג'אד זלזול ופגע בכבודו ובמעמדו של מי שמכהן כיום כמנהיגה הרוחני של איראן- האייתוללה חמנאי- אשר הגיע לתפקידו בשל קירבתו לחומייני, ואשר נתפס בקרב חלק מהאייתוללות כמי שאינו ראוי לשבת על הכסא הרם.

איתות לכך התקבל מהאייתוללה חשוב אחר- האייתוללה ג'נתי, העומד בראש "מועצת המפקחים" - מועצה שחבריה ממונים בידי המנהיג הרוחני אך ביכולתה להדיח את המנהיג הרוחני בעצמו- ג'נתי שיבח את איגרתו של אחמדינג'אד וכינה אותה "בעלת השראה אלוהית", איגרת המהווה המשך לדרכו של חומייני, ואף עומד על כך שהיא נשלחה על ידי נשיא איראן ולא ע"י מנהיגה.

ג'נתי אף סבר כי יש להקריא את איגרתו של אחמדינג'אד בכל בי"ס, אוניברסיטה ואף באמצעי התקשורת, כי היא מהווה תשובה ניצחת לדרך האמריקנית. על מנת להבין טוב יותר את הרקע לדברים, נציין כי האייתוללה ג'נתי הוא חבר קרוב של האייתוללה יאזדי, פטרונו של אחמדינג'אד ושניהם ייסדו את אחד ממוסדות ההשכלה החשובים והמשפיעים באיראן, מוסד בשם האגאני (Haghani Circle).

מוסד זה, אשר בראשו עומד עד היום האייתוללה יאזדי נמצא בקום ומשלב בין לימודי השיעה ללימודים "חילוניים"- מדע, רפואה, פוליטיקה ואף פילוסופיה מערבית. רבים מבוגרי המוסד השתלבו בעמדות השפעה רבות ברחבי איראן, כמו בממסד הצבאי והמודיעיני ובממסד הממשלתי והם בעלי נאמנות ברמה כזו או אחרת למוריהם מהעבר.

אחמדינג'אד עצמו רכש את השכלתו (הוא ד"ר להנדסה אזרחית בנושאי תחבורה ואף היה מרצה באוניברסיטה) באוניברסיטה למדע וטכנולוגיה של איראן, אולם גם הוא חולק כאמור את השקפת העולם הדתית, כפי שהאייתוללה יאזדי מטיף לה.

כך תדיח מנהיג רוחני

המנהיג הרוחני ממנה את חברי מועצת המפקחים בראשה עומד כאמור האייתוללה ג'נתי, אשר תפקידה בין היתר, לאשר את חברי "אסיפת המומחים". אסיפה זו מורכבת מ-86 מומחים בתחום המשפט האסלאמי אשר מבקרים את פעילותו של המנהיג הרוחני. טרם אישור חברותם של חברי "אסיפת המומחים", עליהם להיבחר על ידי הציבור, לקדנציה הנמשכת שמונה שנים.

בין חברי האסיפה ניתן למצוא את האייתוללה יאזדי וכן את האשמי רפסנג'אני, לשעבר נשיא איראן ואחד המקורבים ביותר למנהיגה הרוחני של איראן, האייתוללה חמנאי.

על אף החוקה הקובעת כי מנהיג רוחני נבחר לכל חייו, קיימת אפשרות לגוף זה להביא להדחתו של המנהיג הרוחני. חברי האסיפה נפגשים אחת לחצי שנה, והפעם הבאה שייפגשו תהיה באוקטובר הקרוב.

אחמדינג'אד ופטרונו האייתוללה יאזדי, אשר השתלטו על מספר רב של מוקדי כוח באיראן כמו מושלי המחוזות, משמרות המהפכה ואף חלקים מן המערכת הכלכלית והבנקאית באיראן, צריכים להשלים את המהפך בהשתלטות על מועצת המפקחים ואסיפת המומחים.

הזדמנות לכך עשויה לצוץ בשנה הבאה עת ייערכו בחירות למועצת המומחים, ועל פי תכנונם של יאזדי ואחמדינג'אד, הם ימלאו את השורות בנאמניהם.

תגובת הנגד

אל מול הפעולה של המחנה הריאקציונרי המעונין לשמור על הישגי המהפכה ולקדם את הגעתו של המהדי, החל המחנה השמרני, הנאמן לאייתוללה חמנאי, לצאת למתקפת נגד- חבר המג'לס (הפרלמנט האיראני) השמרני, עמאד אפרוע', אמר כי לא ניתן להשוות בין האיגרת של אחמדינג'אד לבין זו של חומייני לגורבצ'וב מאחר וחומייני כתב אותה בתור המנהיג הדתי והמוסרי אשר צפה את נפילתו הקרבה של המשטר המרכסיסטי והציע דרך הצלה לראשי המשטר הקומוניסטי ברוסיה.

בכך ניסה המחנה השמרני לערער על חשיבות האיגרת ששלח אחמדינג'אד. עוד אמר חבר המג'לס כי יועציו של אחמדינג'אד הרחיקו לכת מדי בהשוותם את האיגרת לדרכם של הנביאים.

יחסו של אחמדינג'אד לאייתוללה חמנאי מזלזל גם בנושאי הגרעין- חמנאי הוציא פסק הלכה כנגד השגת הגרעין ואילו אחמדינג'אד חושף בכל יום את רצונו להמשיך ולפתח את פרויקט הגרעין של מדינתו, גם אם לצרכי אנרגיה ושלום, כטענתו.

התנגשות אחרת שאירעה בין אחמדינג'אד לחמנאי, התרחשה בחודש שעבר. אחמדינג'אד הדהים את בכירי הדת של איראן כשהציע לאפשר לנשים להיכנס למגרשי הספורט בכדי לצפות באירועי ספורט שונים, על אף איסור שקיים בנושא מאז המהפכה ב-1979.

הייתה זו הפעם הראשונה שחמנאי הפעיל את הוטו שלו על הצעה כזו ואחמדינג'אד ספג מבוכה גדולה כשהסתבר כי גם פטרונו יאזדי, מתנגד לתוכנית, אם כי הוא ביטא את התנגדותו בצורה רכה יותר. ההימור של אחמדינג'אד במקרה זה נכשל, והוא עורר עליו את זעמם של האייתוללות אחרים, ולכן נאלץ להתקפל לבסוף.

אך מקרה בודד זה דווקא מעיד על חולשתו של חמנאי אל מול מעשיו של אחמדינג'אד, לנוכח העובדה כי הייתה זו הפעם הראשונה שחמנאי העז לצאת כנגד אחמדינג'אד, ובפעם זו עשה זאת על רקע מה שנחשב כקונצנזוס בקרב האליטה הדתית באיראן.

חולשה זו מחלחלת לאיטה אל השטח- מדי יום צובר אחמדינג'אד פופולאריות וכוח בקרב האיראנים על חשבונו של חמנאי. ככל שאחמדינג'אד מתחזק הוא גם מעז יותר, ויש להניח כי נראה דוגמאות רבות לכך גם בחודשים הקרובים.

האם יצליח אחמדינג'אד במשימתו? בהחלט ייתכן, אך מה שבטוח הוא, שרבים באיראן יאבדו ממעמדם, חירותם ואולי אף את חייהם, בדרך להגשמתה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך