חיפוש :
  

הג'יהאד האסלאמי - תולדות הארגון
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים ארגוני הטרור
פורסם : 20/04/2006, 15:36
אלון לוין ויובל בוסתן

לצד ארגון החמאס, מתקיים לו ארגון קטן, קיצוני יותר, העוסק כל כולו בנושא הטרור. מטרתו האחת, ללא עצירות בדרך, היא חיסולה של "היישות הציונית" וכינונה של מדינה אסלאמית מהים ועד הנהר כחלק מהתוכנית העולמית של כינון ח'ליפות אסלאמית- מדינה אסלאמית שתשלוט על כל העולם.  

26 באוקטובר 1995

האונייה הגדולה עגנה לה בלב ים, בעודה ממתינה להגעתה של סירת המנוע המהירה. שתי דמויות הגיחו מתוך הסירה שהגיעה במהירות. השניים עלו חיש קל אל סיפון האונייה בעוד רב החובל הורה להרים עוגן ולצאת לדרך.

כמה שעות קודם לכן, ד"ר איברהים שוואשי פסע לאיטו לכיוון מלון דיפלומט בעיירה סלמה (SLEMA) במלטה, בו שהה. גבר זר התקדם לכיוונו וקרא בשמו: "ד"ר שקאקי!", והוא, מבין כי זהותו נחשפה רק הספיק להביט אל עבר לועו השחור של האקדח המצויד במשתיק קול שכוון לעברו.

שניות אח"כ כבר שכב והתבוסס בדמו שלו, ד"ר פתחי שקאקי, ממייסדי הג'יאהד האסלאמי בשטחים והאיש שעמד בראש הארגון באותה העת. למשטרת מלטה נותר רק להודות כי החיסול היה מקצועי מאחר ולא נמצאו תרמילים בשטח, עדים לאירוע לא היו והמתנקשים כבר היו מחוץ למים הטריטוריאליים של מלטה כשהחלה החקירה המשטרתית.

החיסול המקצועי וזהותו של קורבן ההתנקשות הביאו להפניית האצבע המאשימה אל עבר המוסד. ישראל אמנם הכחישה את מעורבותה, אולם ניכר היה כי איש מהדרג המדיני הישראלי לא הזיל דמעה עם הישמע המאורע.

האב האידיאולוגי של פיגועי ההתאבדות

ארגון הג'יאהד האסלאמי הוא ארגון שקם על בסיס סטודנטים פלשתינים שלמדו במצרים בשנות ה-70, ביניהם שקאקי ומנהיגו של הארגון היום, רמדאן שלח. מטרת הארגון היא הקמת מדינת הלכה אסלאמית- פלשתינית על כל שטחי א"י, והוא אינו מכיר בקיומה של מדינת ישראל.

בניגוד לתנועת החמאס או לחיזבאללה, גופים גדולים שהשקיעו חלק גדול מהמשאבים שלהם בפעילות חברתית בקרב האוכלוסייה בה פעלו, פועל ארגון הג'יאהד האסלאמי כארגון טרור נטו, המורכב ממספר קטן וממודר ביותר של תאים, בהם חברים פלשתינים המחויבים למלחמה בישראל ולהשגת שאר מטרות הארגון בצורה עיוורת.

שקאקי עצמו נחשב בעיני רבים לאב האידיאולוגי של פיגועי ההתאבדות בקרב ארגוני הטרור האסלאמיים - ע"פ ההלכה האסלאמית, ובדומה להלכה היהודית, אסור לאדם מאמין להתאבד מאחר והוא קיבל את חייו מן האל ועל כן אין זה בסמכותו להחליט מתי לסיים את חייו. אולם שקאקי היה ככל הנראה הראשון שיצר הבדלה בין התאבדות לבין הקרבה - מצב בו אדם מקריב את חייו למען מטרה דתית, מאחר ואז, כך על פי תפיסתו, הוא למעשה מקיים את רצון האל.

בשל כך, היה הארגון לסמן קיצוני במאבקים כנגד ישראל, ומרבית האירועים שכונו ע"י מערכת הביטחון בישראל כ"עליית מדרגה", בוצעו על ידו.

הברית עם הסורים והאיראנים

בדברי ימי הארגון רשומים פיגועים רבים לאורך שנות ה-80 וביתר שאת במהלך האינתיפאדה הראשונה. כתוצאה מפעילות הארגון, גורש מנהיגו דאז, שקאק, ללבנון בשנת 1988 ומייד יצר קשר עם ארגון החיזבאללה והתקרב לאיראנים ולסורים- מפקדת הארגון יושבת עד היום בדמשק ופיגועי הארגון בשטחים, כולל ירי הקסאמים, מקורם בהוראות משם.

הסכמי אוסלו הביאו למשבר בהשקפת העולם של הארגונים האסלאמיים שסברו כי כל הסכם עם הציונים משמעו בגידה. לימים ייחשפו מסמכים רבים המעידים כי הייתה קיימת הבנה בין הנהגת הפת"ח בראשות יאסר ערפאת לבין ארגוני הסירוב, שקיבלו אפשרות "לשחרר קיטור" כחלק מהמשחק ששיחק ערפאת עם ישראל, עם העולם המערבי ולמעשה גם עם ארגוני האופוזיציה הפלשתינים.

הג'יאהד האסלאמי המשיך בפעילות הטרור שלו כנגד ישראל, פעילות שהגיעה לשיא בפיגוע בטרמפיאדת בית ליד, בינואר 1995, שבה נהרגו 22 בני אדם, רובם חיילים מחטיבת הצנחנים.

תשעה ימים בלבד לאחר שנרצח מנהיג הארגון שקאקי, נרצח ראש ממשלת ישראל דאז יצחק רבין, והארץ שקעה באבל כבד. לצד גל טרור נוסף שהתרגש עליה לאחר חיסולו של ה"מהנדס" יחיא עייש מהחמאס, שהיה באותה עת למחבל עם הדם היהודי הרב ביותר על ידיו (אולי למעט ערפאת עצמו), איימו יורשיו של שקאקי "לתרום" את חלקם.

הג'יאהד האסלאמי ביצע פיגוע במהלך חודש הדמים מרץ 1996, שבועות ספורים לפני הבחירות- פיגוע התאבדות שבוצע ברח' דיזינגוף בת"א הביא למותם של 13 בני אדם ולפציעתם של למעלה מ-100. בכך העביר הג'יאהד האסלאמי את המסר כי על אף שמנהיגו ומייסדו חוסל, התשתית המבצעית עודנה קיימת ופעילה.

השפעת הארגון על אינתיפאדת אל-אקצה

מאות פיגועים ביצע הג'יאהד האסלאמי באינתיפאדה הנוכחית, כשהפיגוע בתחנה המרכזית הישנה בת"א הוא האחרון שלו. בסך הכל, אחראי הארגון לכ-150 הרוגים וכמעט 1,000 פצועים באינתיפאדה הנוכחית.

פעילות הארגון השפיעה על רף הקיצונות במאבק בישראל - לארגון הייתה השפעה רבה על כניסת ארגון חללי אל אקצה החילוני במקורו, לעסקי פיגועי התאבדות, לאחר שבמשך שנים נמנעו משיטת פעולה זו כל הארגונים החילוניים.

לאחר חיסולו של מנהיג החמאס אחמד יאסין ב-22 במרץ 2004, וכן חיסולם של בכירים אחרים בחמאס כדוגמת רנטיסי יורשו, היה הג'יאהד למוביל הבלתי מעורער של המאבק בישראל בעוד הבלבול פשט בין שורות החמאס והג'יאהד אף ירש את החמאס בירי ובפיתוח הרקטות.

בעוד החמאס הפסיק לירות על ישראל קסאמים, לאחר שהכריז על תהדייה בכדי לאפשר לישראל לסגת מעזה, וכן בכדי להתכונן לקראת הבחירות לרשות בינואר 2006 בהן ניצח לבסוף, המשיך הג'יאהד בירי הקסאמים אותם קיבל מהחמאס ובפיתוח רקטות אל-קודס אותן הוא יורה בנוסף.

עליית מדרגה נוספת הציג הג'יאהד ביום הבחירות בישראל ב-28 במרץ, עת שיגר קטיושה לעבר אשקלון, אשר לא עשתה נזק פיזי אך הציגה לציבור הישראלי איום מסוג חדש, לפחות לתושבי הדרום.

חלק מזרוע אסטרטגית אזורית

הג'יאהד, שעיקר מימונו, חימושו ואימונו נשען על איראן וסוריה, מהווה חלק מהזרוע האסטרטגית הארוכה של מדינות אלה. רמת המקצועיות הגבוהה, הדבקות במטרה ויכולת המידור של הארגון היו כבר לשם דבר והפכו אותו לכלי אמין ביותר להשגת המטרות של מדינות אלה.

הג'יאהד, ששמר לאורך השנים על קשרים עם החיזבאללה, תולדה של התקופה שבה פעל שקאקי במדינה לאחר שגורש ע"י ישראל, מגייס ומאמן את חלק גדול מכוח האדם שלו על בסיס האוכלוסייה הפלשתינית החיה במחנות הפליטים בלבנון.

בניגוד לחיזבאללה, טרם הוכיח הג'יאהד כי יש לו יכולת לבצע פיגועים מעבר לגבולות ישראל, אך לא תהיה זו הגזמה אם ייאמר כי התגברות הלחץ הבינלאומי על איראן ו/או סוריה תביא להרחבת בנק המטרות של ארגון הג'יהאד האסלאמי.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך