חיפוש :
  

עונת המלפפונים - חלק ב'
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 25/03/2007, 22:51
אלון לוין ויובל בוסתן

ב-10 מתוך 15 הכלכלות הגדולות בעולם, צפויים שינויים פוליטיים חשובים בשנה וחצי הקרובות. שינויי השלטון יביאו לגלריה רעננה של מנהיגים ולעידן חדש בפוליטיקה העולמית. ארה"ב, יפן, אוסטרליה, קנדה ודרום קוריאה תבחנה מחדש את דרכן ואת זיקתן הפוליטית. כתבה שנייה בסדרה.  

יפן

בספטמבר האחרון פרש מתפקידו ראש הממשלה הפופולארי של יפן, ג'וניצ'ירו קויזומי. בחודשים האחרונים סובל יורשו, שינזו אבה, מירידה מתמשכת בתמיכה הציבורית שלו, שצנחה מרמה של יותר מ-60% תמיכה, עד שפל של כ-40%.

ביולי הקרוב תתקיימנה בחירות אמצע לבית העליון בפרלמנט היפני, במסגרתן יעמדו מחצית מהמושבים לבחירה. בסמכותו של הבית העליון לפגוע בחקיקה של הבית התחתון. במידה ושני הבתים לא מסכימים, יכול הבית התחתון, באמצעות רוב של שני שלישים, להתעלם מההחלטה בבית העליון, אולם למפלגת השלטון אין רוב שכזה והיא כבר נתקלה בעבר בבעיות מכיוון הבית העליון, כמו בניסיון הנפל להפריט את מערכת הדואר במדינה.

כיום יש למפלגתו של אבה 114 נציגים מתוך 242, ובמידה וחלקה של מפלגתו יצטמצם, הוא עשוי למצוא עצמו במבוי סתום מבחינה פוליטית, ומכאן הדרך לבחירות כלליות תהיה קצרה ביותר.

אבה, נאמן לחלק מהתפיסות של קויזומי בנוגע למדיניות החוץ, ובראש ובראשונה – הברית עם ארה"ב, מעמיד את משבר הגרעין הצפון קוריאני בראש סדר העדיפויות שלו. לצורך כך, התקרב אבה לסינים תוך שהוא סופג ביקורת רבה מצד חוגים שמרניים ביפן. מפלה בבחירות לבית העליון עשויה לפתוח פתח להדחתו מהנהגת המפלגה, שגם כך מחולקת למספר רב של מחנות וסיעות, ביניהם לאומנים יפנים, פרו-סינים, שמרנים ועוד.

שינוי שכזה עשוי להשפיע באופן עמוק על מדיניותה של יפן במידה ומישהו ממחנהו של אבה לא ייבחר. כך למשל, ההתנגדות הרבה לעומק היחסים עם ארה"ב והקריאה להעדיף פוליטיקה "אסיאתית" יותר.

ברמה הלאומית, נחשבת עדיין המפלגה הליברל-דמוקרטית לחזקה ביותר ביפן, וגם אם תיחלש, היא תמשיך להנהיג את יפן בשנים הקרובות.

דרום קוריאה

בדצמבר הקרוב לכל המאוחר, יפרוש נשיא דרום קוריאה רו מו היון מתפקידו. הנשיא הקוריאני, הסובל מאחוזי תמיכה מהנמוכים בעולם, משתייך למפלגת השמאל אוּרי ("המפלגה שלנו"). הסיבה לפרישה היא מאחר והחוקה הקוריאנית אינה מתירה לרו להתמודד שוב, אך יש להניח כי גם כך לא היה עומד לבחירה מחדש בשל העובדה כי אינו זוכה לתמיכה ציבורית. ארבעה חודשים לאחר הבחירות לתפקיד הנשיא, תערכנה בחירות לפרלמנט הדרום קוריאני, ומול מפלגת אורי תעמוד מפלגת האופוזיציה הימנית, המפלגה הלאומית הגדולה.

המחלוקות בין שתי המפלגות הן עמוקות - מפלגת אורי תומכת ברפורמות סוציאליות ובהתערבות ממשלתית רחבה במשק, לעומת המפלגה הלאומית המעדיפה יזמות חופשית, הפחתת מעורבות ממשלתית וקיצוץ במסים. אורי תומכת בהידברות עם צפון קוריאה ובסיוע כלכלי לשכנה הצפונית, עמדה שלא השתנתה גם לאחר הניסוי הגרעיני באוקטובר, וכן ביחסים קורקטיים עם ארה"ב ויפן. המפלגה הלאומית מעוניינת בהתקרבות משמעותית ליפן ולארה"ב, ובגישה נצית כלפי ההתחמשות הגרעינית של צפון קוריאה.

ההערכה היא כי למפלגה הלאומית סיכויים טובים לשוב לשלטון לאחר קדנציה אחת באופוזיציה, ולכך נודעת משמעות רבה מבחינה מדינית. במצב שכזה, תאמץ דרום קוריאה גישה נצית כלפי צפון קוריאה אשר תכלול גם הגדלה של תקציבי הביטחון והפחתה של הסיוע לצפון קוריאה. סיאול תתקרב לטוקיו, המתמודדת אף היא אם מה שהיא מגדירה כאיום הצפון קוריאני עליה ובכך תתחזק החזית כנגד הצפון קוריאנים והלחץ הכלכלי עליהם יתגבר.

לפי שעה התחייבה צפון קוריאה כי תחדל מהפרויקט הגרעיני שלה, אולם לטענתה טרם מילאו האמריקנים את ההתחייבויות שלהם כלפיה ולכן היא משהה את הפסקת פרויקט הגרעין.

רו עם בוש - שניהם בדרך הבייתה. צילום: מחלקת המדינה האמריקנית

הודו

השנה כבר נערכו מערכות בחירות בשלוש מדינות בהודו, ובשתיים מהן הפסידה מפלגת הקונגרס ל-BJP האופוזיציונית. בשנה הבאה תערכנה בחירות ב-10מדינות נוספות במדינה, ובמפלגת הקונגרס חוששים מהמשך המגמה.

הירידה אותה חווה מפלגת הקונגרס, השולטת כיום בהודו, מיוחסת לטענות הנשמעות מכיוונם של עניי הודו, הכועסים על כך שהצמיחה הכלכלית של הודו, שעומדת על כ-9% בשנה אינה כוללת אותם והפערים החברתיים רק הולכים וגודלים. בשני ההפסדים השנה, במדינת פונג'אב ובמדינת אוטראקאנד (לשעבר אוטרראנצ'ל) הנמצאות בצפון המדינה, נבע ההפסד מאינפלציה גבוהה, שפגעה ברמת החיים של תושבי הצפון.

אין זה אירוע נדיר שבו מוקדמות הבחירות בהודו. בין השנים 1999-1977 נערכו תשע מערכות בחירות, למרות שבפועל אמורות להתקיים בחירות כל חמש שנים. ב-1999 כיהן הפרלמנט חמש שנים, פעם יחידה ב-30 שנה. לפי שעה, הבחירות אמורות להתקיים במאי 2009, אולם במידה ומפלגת הקונגרס תוסיף להיחלש יוקדמו הבחירות ובנוסף ייתכן וייערך שינוי בהנהגת מפלגת הקונגרס, עת אחד מבני משפחת גנדי כגון ראהול, בנו של ראש ממשלת הודו לשעבר , אג'יב גאנדי, יחליף את ראש הממשלה הנוכחי, מונמאהן סינג.

מפלגת BJP הינה מפלגה הינדית לאומית הדוגלת ביחס נוקשה כלפי פקיסטן. שרשרת הפיגועים כנגד הודו שמקורם, על פי החשד, בפקיסטן, חיזקו את BJP. במידה והיא תחליף את מפלגת הקונגרס בשלטון, תקשה הודו את המדיניות שלה כלפי פקיסטן מחד, אך מאידך תדרוש התבוננות מחודשת בהסכמי שיתוף הפעולה שנחתמו עם האמריקנים ב-2006, הסכמים שלדעתם פוגעים בריבונות ההודית ואינם הוגנים כלפי הודו.

אוסטרליה

הבחירות באוסטרליה צפויות להיערך לקראת סוף השנה, ובכל מקרה לא יאוחר מה-19 בינואר 2008. ראש ממשלת אוסטרליה, ג'ון האוורד מהמפלגה הליברלית, ספג בתקופה האחרונה פגיעה בפופולאריות שלו - עד חודש נובמבר עוד הוביל האוורד על קים ביזלי מהלייבור בהפרש של 30% בממוצע, אולם מאז הוחלף ביזלי בקווין ראד, התהפכה הקערה על פיה וכעת מפגר האוורד אחרי ראד ב-13%. הפער בין הלייבור והליברלים אף גדול יותר ועומד על כ-20%. יחד עם זאת, הבחירות באוסטרליה, בדומה לארה"ב ולבריטניה, הן לפי אזורי בחירה, ועל כן צפוי מאבק צמוד יותר בין המפלגות.

קווין ראד, שיחגוג בספטמבר הקרוב 50, נחשב למנהיג האופוזיציה הפופולארי ביותר ב-35 השנים האחרונות. ראד הוא סינולוג בהשכלתו ושולט בשפה הסינית. בעבר אף כיהן בתפקיד דיפלומטי בבייג'ינג, והיה יועץ בכיר לחברה מסחרית שפעלה במדינה.

ראש הממשלה האוורד הוא מבעלי בריתו הקרובים ביותר של נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש ותומך נלהב במלחמה האמריקנית בעיראק ובאפגניסטן. ראד לעומתו, דורש את נסיגת הכוחות האוסטרליים מעיראק, אבל תומך בהמשך ההישארות באפגניסטן. בעוד שהאוורד העמיד את היחסים עם ארה"ב בראש מדיניות החוץ שלו, הגדיר ראד את המדיניות שלו כמבוססת על שלוש רגליים – הברית עם ארה"ב, היחסים עם אסיה והיחסים עם האו"ם. במהלך תשעת החודשים שנותרו עד הבחירות, נראה כי את מירב הכותרות תתפוס, עוד יותר מאשר המעורבות האוסטרלית במלחמה בטרור, הברית האסטרטגית המתהווה עם יפן.

קנדה

ראש ממשלת קנדה, סטפן הרפר, נחשב למנהיג הפופולארי ביותר ברשימה. למרות זאת, הוא מנהיג ממשלת מיעוט ותלוי לא אחת בתמיכת בלוק קוויבק לצורך העברת מהלכים חשובים כגון התקציב. החוק הקנדי מאפשר לראש הממשלה להקדים את מועד הבחירות לזמן הנוח לו מבחינה פוליטית, והרפר שוקל לעשות זאת מתוך ההערכה כי יתחזק משמעותית בבחירות חדשות, ואולי אף ישיג רוב בפרלמנט.

השבוע הצליחה המפלגה השמרנית להעביר את התקציב לשנת 2008-2007 בזכות תמיכתה של מפלגת בלוק קוויבק הבדלנית. התמיכה הובטחה לאחר שבתקציב הועברו מיליארדים לפרובינציות השונות ובעיקר לקוויבק בכדי לתקן עיוות מסוים – בשנים האחרונות, כחלק ממדיניות לצמצום חובה הלאומי של קנדה, צמצמה הממשלה העברות כספים לפרובינציות שנדרשו להתמודד עם ההפחתה בתקציב בכוחות עצמן. פעולה זו גרמה למורת רוח בקוויבק, וחיזקה את הכוחות הבדלנים שם המעוניינים בעצמאות מקנדה.

במידה והתקציב לא היה מצליח לעבור, קנדה הייתה מוצאת עצמה בתוך מערכת בחירות כבר בחודשים הקרובים, אולם פרשנים בקנדה מעריכים כי על אף הצלחתו של הרפר בהעברת התקציב, מדובר בעיכוב בלבד, ולטענתם לא תהיה להרפר ברירה אלא להקדים את הבחירות.

הרפר נחשב לבן ברית קרוב של האמריקנים, בוודאי בהשוואה לקודמיו, והוא אף נוהג להביע תמיכה בישראל בכל הזדמנות. הקדמת הבחירות תאפשר לו להתחזק, ובמידה וכך יקרה, הוא צפוי לשלוח סיוע נוסף לאפגניסטן ולהגביר את מאמציה של קנדה להילחם בטרור.

אל מול הרפר ניצב מנהיג האופוזיציה, סטפן דיון, אותו כינה הרפר לא מזמן "אוהב הטאליבן". דיון מתנגד למדיניותו של הרפר וניצחון שלו בבחירות, הגם שאינו בסבירות גבוהה כרגע, יוביל לשינוי עמוק במדיניות החוץ הקנדית.

רודי ג'וליאני (עם רמספלד) - הנשיא האמריקני הבא? צילום: משרד ההגנה

ארה"ב

מערכת הבחירות שתסגור את הסדרה בת השנה וחצי, היא המערכת האמריקנית, ב-4 בנובמבר 2008. נשיא ארה"ב הנוכחי ג'ורג' בוש, מסיים שתי קדנציות ועל כן גם לבית הלבן ייכנס מנהיג חדש. הבחירות עדיין רחוקות ודברים רבים עתידים להשתנות, אולם כרגע המועמדים המובילים הם רודולף ג'וליאני וג'ון מק'קיין מהמפלגה הרפובליקנית, והילארי קלינטון וברק אובאמה מהמפלגה הדמוקרטית.

גם במידה ויתווספו מועמדים חדשים ומועמדים ותיקים ייפרשו, תהיה השפעה רבה לשיוך המפלגתי על מדיניות החוץ האמריקנית, לפחות בארבע השנים שלאחר מכן - נשיא רפובליקני ימשיך את הקו של בוש בכפוף לשינויים הנובעים מאישיותו של הנשיא החדש, יהא אשר יהא. ארה"ב תמשיך להשקיע משאבים ניכרים בפעילות כנגד משטרים רודניים וכנגד הטרור העולמי, וכמובן שגם תמשיך לספוג ביקורת במקומות רבים בעולם.

נשיא דמוקרטי יעדיף לנקוט בדרך כלל בגישה הדיפלומטית לטיפול בסכסוכים, בדומה לשנות כהונתו של הנשיא הקודם ביל קלינטון. במידה ואכן יהיה נשיא דמוקרטי בבית הלבן, השינויים במערכת העולמית יהיו עמוקים. כך למשל, הנטייה של רוב המועמדים הדמוקרטיים היא להוציא את הכוחות האמריקנים מעיראק, במידה והנסיגה לא תתרחש קודם לבחירות. נשיא דמוקרטי יתמוך בגישה מתונה יותר בטיפול במשברים העולמיים כדוגמת המשבר האיראני או הצפון קוריאני, ויעדיף לקצץ את תקציב הביטחון, שצמח באופן משמעותי בשנים האחרונות, ולהפנות משאבים לנושאים חברתיים בארה"ב.

שאר הכלכלות הגדולות

בסין לא נערכות בחירות באופן שאנחנו נוהגים להגדיר "בחירות,, ולא צפוי שינויים מרחיקי לכת בהנהגה.

בברזיל ובמכסיקו, שתי הכלכלות הגדולות של אמריקה הלטינית נערכו בחירות ב-2006, כשהבחירות הבאות תיערכנה רק ב-2010 וב-2012 בהתאמה. בשתי המדינות קיימת סבירות מסוימת להקדמת הבחירות.

עונת המלפפונים

המערכת הבינלאומית תעבור בשנה וחצי הקרובות שינוי, גם אם יצליחו חלק מהמנהיגים או מהמפלגות השולטים כיום להישאר בתפקידם. ישנן השפעות בין מערכת מדינית אחת לאחרת כגון יפן-דרום קוריאה, גרמניה-צרפת-איטליה-בריטניה, ארה"ב ושאר המערכת העולמית, רוסיה-ארה"ב ועוד. כל שינוי שכזה יסייע מעט בפיזור העשן לגבי הכיוונים אליהם צועדת הפוליטיקה העולמית וההבנה כיצד ייפתרו משברים עולמיים – איראן, צפון קוריאה, עיראק ואפגניסטן, קוסובו, דארפור, ישראל ולבנון, ישראל והפלשתינים וכו'.

גם בישראל גוברות ההערכות כי תערכנה בחירות השנה או בשנה הבאה. כבר עתה ברור כי ראש ממשלת ישראל, יהיה מי שיהיה, יצטרך, בסוף שנת 2008, לבחון כיצד משתלבת ישראל במציאות החדשה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך