חיפוש :
  

סיבוב שני בבחירות לנשיאות צ'ילה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 12/01/2006, 08:37
אלון לוין ויובל בוסתן

צ'ילה השתחררה משורה של משטרים צבאיים רק בשנת 1990 ומאז עברה תהליך של יצירת דמוקרטיה במדינה. בבחירות ב-15.1 יעמדו שני מועמדים לבחירה כל אחד מרקע שונה. מישל בצ'לט היא המועמדת המובילה בסקרים ומייצגת את הגוש השמאלי בבחירות לנשיאות.  

בסיבוב הראשון זכתה בצ'לט בכ-46% מכלל הקולות, אולם מאחר ונדרש מהזוכה לגרוף לפחות 50% מהקולות (בסיבוב הראשון התמודדו 4 מתמודדים) היא תנסה לשמר את בסיס בכוח שלה ולזכות בהפרש גדול בסיבוב השני. יריבה של בצ'לט בבחירות אלה, הוא מנהיג הימין השמרני, המיליארדר (הונו מוערך ב-1.2 מיליארד דולר) סבסטיאן פינרה הנחשב לאחד העשירים בצ'ילה כיום.

צ'ילה שוכנת בדרום אמריקה ומשתרעת על יותר מ-750,000 קמ"ר. במדינה חיים כ-16 מיליון נפש, שליש מהם בבירה סנטיאגו (5.3 מיליון תושבים).

צ'ילה ידעה בעבר כיבוש קולוניאלי ספרדי שנמשך כ-270 שנה (1541-1810) וההיסטוריה הפוליטית הצ'יליאנית ידעה קיצוניות רבות - כך למשל, במהלך מלחמת העולם השנייה הייתה צ'ילה פרו-נאצית עד 1944 ואז עברה לצד בעלות הברית. מצד שני, בשנת 1970, עלה לשלטון סלבדור אלנדה, הראשון בעולם שעלה לשלטון במדינה לא קומוניסטית על פי מצע מרקסיסטי. אלנדה אכן הלאים עסקים רבים בצ'ילה כולל כאלה שבבעלות אמריקנית,ומכאן הדרך לקריסה כלכלית הייתה מהירה. אינפלציה שנתית של 1000% רמת אבטלה גבוהה ומיתון עמוק, פילגו את העם הצ'יליאני לשני מחנות והובילו להפגנות ענק ולאלימות ברחובות

3 שנים אח"כ בהפיכה צבאית בתמיכה אמריקנית (CIA), עלה הרודן אוגוסטו פינושה, ששם לו למטרה לחסל כל סממן מרקסיסטי במדינה, והוא נשאר בתפקידו עד שפרש ב-1989. בשנת 1990 חזרה צ'ילה למסלול דמוקרטי והיא הצליחה לייצב את המערכת הפוליטית מאז. בחזרה לבחירות הנוכחיות, בסיבוב השני יתחרו שני מועמדים.

ראש בראש

שני המועמדים הנותרים במירוץ מציגים השקפות עולם מנוגדות והבוחר הצ'יליאני יצטרך להחליט לאיזה כיוון הוא מעוניין שתפנה צ'ילה בשנים הקרובות. מישל בצ'לט היא המועמדת המובילה בסקרים ומייצגת את הגוש השמאלי בבחירות לנשיאות. בסיבוב הראשון זכתה בכ-46% מכלל הקולות אולם מאחר ונדרש מהזוכה לגרוף לפחות 50% מהקולות (בסיבוב הראשון התמודדו 4 מתמודדים) היא תנסה לשמר את בסיס בכוח שלה ולזכות בהפרש גדול בסיבוב השני.

בצ'לט (BACHELET), בת 54, שכיהנה בעבר בתפקידים כגון שרת הבריאות ושרת ההגנה, ידעה היא ומשפחתה מסכת רדיפות פוליטיות בזמן משטרו של הרודן סלבדור אלנדה שקדם לרדון אחר המוכר במערב, אוגוסטו פינושה. אביה, גנרל בחיל האוויר הצ'יליאני נאסר תחת האשמת בגידה ונפטר בזמן מאסרו מהתקף לב. היא ואמה נאלצו לברוח מהמדינה ובילו זמן באוסטרליה ובמזרח גרמניה. בצ'לט היא כיום רופאת ילדים ודוברת מספר של שפות (כתוצאה מנדודיה) כמו אנגלית, צרפתית, גרמנית ופורטוגזית בנוסף כמובן לספרדית. בסוף שנות ה-70 חזרה לצ'ילה ולצד סיום לימודיה כרופאה החלה לעסוק בפעילות פוליטית. היא נחשבת לפופולארית מאוד בצ'ילה כיום בזכות ההשכלה שלה וההיסטוריה שלה כמתנגדת משטר והאג'נדה שלה היא סוציאליסטית בעיקרה. בניגוד למנהיגי שמאל אחרים באמריקה הלטינית כדוגמת הוגו צ'אבז ואיבו מוראלס, בצ'לט לא רואה בארה"ב אויב ואף שהתה בה שנה לצורך לימודים אקדמיים (לימודי ביטחון).

יריבה של בצ'לט בבחירות אלה, הוא מנהיג הימין השמרני, המיליארדר (הונו מוערך ב-1.2 מיליארד דולר) סבסטיאן פינרה הנחשב לאחד העשירים בצ'ילה כיום. פינרה, דוקטור לכלכלה מהארווארד, נכנס לפוליטיקה בסוף שנות ה-80 עת ניסה להיבחר לנשיאות ונכשל. עיקר רצונו הוא להצעיד את צ'ילה לכיוון מדיניות כלכלית קפיטליסטית-שמרנית. בסיבוב הראשון זכה פינרה ב-25.5% מהקולות.

ובלי נקודה יהודית כנראה שאי אפשר - בסיבוב הראשון התחרה מועמד בשם תומס הירש-גולדשמידט, יהודי שהוריו ממוצא גרמני, אביו אף ניצול שואה והוא עומד בראש מפלגת שמאל קטנה. הוא זכה במהלך מערכת הבחירות ב-5.5% מהקולות.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך