חיפוש :
  

צ'כיה מקווה לצאת לדרך חדשה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 31/05/2006, 21:35
אלון לוין ויובל בוסתן

אחוז הצבעה נמוך, ראשי ממשלה המתחלפים כל שנה-שנתיים ושחיתויות כספיות בצמרת- זוהי המציאות הפוליטית בצ'כיה, העומדת לבחור פרלמנט חדש בסופ"ש. יותר מכל, משוועים הצ'כים לצאת לדרך חדשה.  

הפרלמנט הצ'כי מחולק לשניים- בית תחתון עם 200 חברים נבחר כל ארבע שנים ומונהג בו 5% חסימה, וסנאט בן 81 חברים הנבחרים לשש שנים, בכל שנתיים מתחלף שליש, בדומה לשיטה האמריקנית.

הבחירות לפרלמנט בצ'כיה, שייערכו בסוף השבוע (השני והשלישי ביוני), תתקיימנה על רקע אובדן קשה של אמון הציבור במערכת הפוליטית, לאחר שלא פחות משלושה ראשי ממשלה כיהנו בארבע השנים האחרונות.

מפלגת השלטון, המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, זכתה בבחירות הקודמות ב-70 מתוך 200 המושבים בפרלמנט הצ'כי והיא הקימה קואליציה צרה ביחד עם המפלגה הנוצרית-דמוקרטית ומפלגת האיחוד הדמוקרטי הקטנות השוות ביחד עוד 31 מושבים, למינימום הדרוש של 101 מושבים.

שחיתויות בצמרת

הקואליציה הצרה הקשתה על הממשלה לתפקד ולחוקק חוקים, אולם יותר מכך-היו אלה ראשיה שהצליחו לעורר את זעם הציבור בשורה של שערוריות פוליטיות:

ראשון כיהן כראש הממשלה ולדימיר ספידלה, בין השנים 2004-2002, אך הוא נאלץ להתפטר בשל העלאת מסים, גירעון תקציבי גבוה ולבסוף- מפלה בבחירות לפרלמנט האירופי ב-2004, כתוצאה מירידה בפופולאריות של המפלגה.

ספידלה הוחלף בסטניסלב גרוס אשר כיהן כראש הממשלה מאוגוסט 2004 ועד אפריל 2005 עת היה רק בן 35. הוא אולץ לפרוש בשל שתי פרשיות- האחת הייתה קשורה לדרך בה רכש את ביתו, מאחר ואשתו ניהלה עסקים עם מי שנחשד בהונאת חברות ביטוח ובהלבנת כספים. הפרשיה השנייה נגעה לשחיתות סביב הפרטת חברת כימיקלים גדולה ומכירתה לענק הנפט הפולני אורלן, הרוכש בתי זיקוק בכל מזרח אירופה ומוכר מוצרים בהיקף של 10 מיליארד דולר בשנה.

ראש הממשלה הנוכחי, יורי פארובק, שהספיק לכהן רק שנה בתפקיד, הואשם בקשרים מאפיה על ידי מי שעומד בראש היחידה המשטרתית למלחמה בפשע המאורגן. בין החשדות נגד פארובק- מעורבות בטיוח פרשת רצח, הפללת קציני חקירה, הפרעה לחקירה משטרתית ועוד.

נוסף על כך, פארובק היה נתון לביקורת לאחר שהפעיל כוחות לפיזור הפגנות במהלך מסיבת טכנו ביולי 2005. המדובר בפסטיבל שנתי בצ'כיה (אמור להיערך שוב בסוף יולי השנה), שהחוגגים בו הוגדרו כמסוכנים ולא פחות מ-1,000 שוטרים הופעלו לפיזור הפסטיבל, פיזור שהסתיים עם פציעתם של 30 חוגגים ו-50 שוטרים. פארובק גיבה את השוטרים ואף כתב אישום לא הוגש, מה שגרר מחאה ציבורית קשה.

המפלגות

המפלגה הסוציאל-דמוקרטית- מפלגת השלטון הנוכחית, הקיימת כמפלגה מאז 1878, נמצאת בשלטון כבר שמונה שנים. תפיסתה הכלכלית היא אמנם סוציאל-דמוקרטית במקור, אולם בשנים האחרונות היא פועלת בסגנון דומה לסגנונו של טוני בלייר בבריטניה, סגנון המכונה הניו-לייבור, קרי- אמצע הדרך בין סוציאל- דמוקרטיה במתכונתה המערב-אירופית, ובין ליברליזם כלכלי. המפלגה גם תומכת באישור החוקה האירופית, אך השתתקה מעט בעניין זה לאחר שבמשאלי העם בצרפת והולנד נכשל האישור.

מולה יתייצבו לבחירות מספר מפלגות:

המפלגה הדמוקרטית האזרחית- מפלגה זו היא מפלגה שמרנית המנהיגה כיום את האופוזיציה הצ'כית. מבחינה כלכלית היא תומכת בכלכלת שוק וקוראת לרפורמות כלכליות במדינה כגון הפרטות, הפחתת מסים וחקיקה מקילה בנושאי מסחר, ומבחינה מדינית מתייחסת המפלגה בהסתייגות רבה לצירופה של צ'כיה לאיחוד האירופי, ומתנגדת לאישור החוקה האירופית.

בשנת 2004 הציגה המפלגה ניצחונות הן בבחירות לפרלמנט האירופי והן בבחירות לסנאט, וזכתה בכל פעם ביותר מ-30% מהקולות, עלייה של 7-6 אחוזים לפחות ביחס לבחירות 2002 וכיום יש למפלגה 58 מושבים בבית התחתון, ו-36 בסנאט, המהווים 44.5% מכלל המושבים(!). מאחר ורוב השחיתויות הפוליטיות של הסוציאל דמוקרטים נחשפו אחרי הבחירות האחרונות, היא צפויה להשיג ניצחון גדול בבחירות הקרובות.

בראש המפלגה עומד מירק טופולאנק, מי שיכהן ככל הנראה כראש הממשלה החדש של צ'כיה. טופולאנק שחגג ב-15 בחודש יובל שנים הוא מהנדס בהשכלתו.

המפלגה הקומוניסטית הצ'כית- מהווה מקרה מיוחד בנוף המזרח אירופי. היא המפלגה הקומוניסטית היחידה שהותירה את המילה קומוניזם בשמה- שאר מפלגות השלטון מהגוש הקומוניסטי לשעבר, שינו את המילה קומוניסטית למילה "רכה" יותר כמו סוציאליסטית או סוציאל-דמוקרטית. ב-2002 זכתה המפלגה ב-41 מושבים בפרלמנט והדהימה כששיתפה פעולה באופוזיציה עם המפלגה השמרנית. המפלגה הקומוניסטית בצ'כיה צוברת תומכים חדשים בשנים האחרונות ומאיימת על ההגמוניה של המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בשמאל הצ'כי.

הנוצרים הדמוקרטים- מפלגה שמרנית המחוברת לממסד הקתולי בצ'כיה, ונתמכת בעיקר בקרב הקשישים בצ'כיה ובקרב צ'כים החיים באזורים הכפריים. מדובר במפלגה פרגמטית המהווה לשון מאזניים בפוליטיקה הצ'כית- בבחירות הקודמות הייתה חלק מהקואליציה של הסוציאל דמוקרטים, וכיום היא נוטה לחבור למפלגה השמרנית. ב-2002 השיגה 22 מושבים בפרלמנט, והיא צפויה לחוות ירידה קלה במספר המנדטים, בבחירות הקרובות.

האיחוד הדמוקרטי- זו היא המפלגה הליברלית בצ'כיה, בעלת השקפה כלכלית קרובה למפלגה השמרנית, והשקפה מדינית הקרובה למפלגה הסוציאל-דמוקרטית. בבחירות האחרונות היא חברה למפלגה הנוצרית דמוקרטית בכדי להציג חזית משותפת, ושלושה מחבריה כיהנו כשרים בממשלה. היא זכתה בתשעה מושבים בפרלמנט היוצא.

מה יהיה?

כאמור, מערכת הבחירות נערכה בצלן של פרשיות שונות מצד השלטון, אולם המלחמה בפשיעה ובשחיתות היא רק חלק מהנושאים העומדים על סדר היום. צ'כיה עדיין חלוקה ביחסה לאיחוד האירופי אליו היא משתייכת מאז 2004. מחייבי הצירוף רואים את הסיוע הכלכלי והאפשרויות שצמחו לצ'כיה כתוצאה מצירופה לאיחוד, ומבקרי הצירוף מביעים הסתייגויות רבות באשר לצורת ההסכם, בשל הפגיעה בייחוד הלאומי-תרבותי של צ'כיה.

במישור הכלכלי מנסה צ'כיה להתמודד עם גירעון תקציבי גדול יחסית, 5% מהתוצר, החורג ממסגרת 3% של האיחוד האירופי. בכדי לצמצם את הגירעון, העלתה הממשלה את המע"מ, וקיצצה בקצבאות סוציאליות. בנוסף ביצעה הממשלה מספר מהלכי הפרטה, כמו מכירת חברת הכימיקלים הממשלתית, והפרטת חברת הטלקומוניקציה הממשלתית.

מהלכים אלה כבר נשאו פירות ב-2005 והביאו ל-4.8% צמיחה, כמעט פי 3 מהממוצע באיחוד, אולם על הפרק נמצאות רפורמות נוספות בתחום הפנסיה ומערכת הבריאות.

בבחירות אלה צפויה המפלגה השמרנית לזכות ולכונן קואליציה עם הנוצרים-דמוקרטים ועם המפלגה הליברלית. בתחום הכלכלי צפויה הממשלה לשמר את הרפורמות שנעשו בשנים האחרונות, ובתחום המדיני היא תוביל קו נוקשה יותר ביחס לאיחוד- כמו התנגדות לאישור החוקה האירופית.

הממשלה החדשה לא צפויה להיתקל באופוזיציה נוקשה מדי בנושא הכלכלי, ובאם תקפיד להתרחק משחיתויות כקודמתה, תוכל להישאר בשלטון יותר מקדנציה אחת.

כמו אצלנו, גם בצ'כיה שאלת אחוז ההצבעה בבחירות הקרובות הפכה לנושא פופולארי וקיים חשש מהותי כי אחוזי ההצבעה, שגם כך עמדו על מספר נמוך של 58% בפעם הקודמת, יצנחו עוד יותר לנוכח המיאוס אותו חש הציבור הצ'כי כלפי נבחריו.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך