חיפוש :
  

סיבוב שני באקוודור
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 13/10/2006, 15:54 (עדכון אחרון: 26/11/2006)
אלון לוין ויובל בוסתן

אקוודור, שנחשבה במשך שנים לאחת הידידות הקרובות של ארה"ב בדרום אמריקה, עשויה להתרחק מהדוד סם ולהתקרב לציר הלטיני, באם יצליח רפאל קוריאה, חברו של נשיא ונצואלה הוגו צ'אבז וסוציאליסט בזכות עצמו, להיבחר לנשיאות בסיבוב הבחירות השני שנערך היום.  

הדוקטור לכלכלה מאוניברסיטת אילינוי, רפאל קוריאה דלגדו, אחד משני המועמדים בבחירות לנשיאות אקוודור מייצר תחושה אמביוולנטית בקרב גורמים במערב - מחד, כמי שרכש את השכלתו הכלכלית במערב ודואג לפזר מסרים מרגיעים לארה"ב בדמות "אני אוהב את אמריקה, יש לי חברים רבים במדינה זו", יש מי שטוען כי כניסתו הצפויה לתפקיד אינה מהווה בהכרח התרחבות של הציר הלטיני.

קוריאה כיהן במשך ארבעה חודשים כשר האוצר במדינה ונראה היה כי הוא אינו מחפש הרפתקאות כלכליות מיוחדות. אולם מאידך, מי שבודק לעומק את השקפותיו בנושאים כלכליים, ובעיקר את התמיכה בו מצד נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבז, נוכח כי גם אקוודור עתידה לייצר כותרות אנטי-מערביות בתקופה הקרובה.

חבר של הציר הלטיני

קוריאה העמיד במרכז הקמפיין שלו את המאבק בשחיתויות, ובעיקר ב"פרטידוקרטיה" (פרטידו – מפלגה בספרדית), מאחר ולדעתו המשטר באקוודור בנוי בכדי להיטיב עם הפוליטיקאים והמפלגות, במקום להיטיב עם העם. בכדי התמודד עם הבעיה הזו, מציע קוריאה להחליף את החוקה ולחזק את מעמד הנשיא, הצעה שזכתה לביקורת מצד יריביו של קוריאה, הטוענים כי הוא מתכנן לשלוט על המדינה בצורה אוטוריטרית.

הסכם סחר חופשי ,שהיה אמור להיחתם השנה בין ארה"ב ואקוודור, נדחה לפי שעה בשל החלטתה של ממשלת אקוודור שלא לכבדו. הסיבה היא הביקורת הרבה כנגד ההסכם עם ענקית הנפט אוקסידנטל האמריקנית - אקוודור היא יצואנית הנפט השנייה בגודלה בדרום אמריקה אחרי ונצואלה, וההשלכות לכך הן רבות, הן מבחינת אקוודור והן מבחינת האמריקנים. קוריאה נכנס לתוך הנישה הזו עם ההבטחה לבצע רפורמה במשק האנרגיה לטובת הכלל, אך בצורה מתונה יותר מאשר המודל הבוליביאני או הונצואליאני.

קוריאה גם מחפש למצוא פתרון לחוב האקוודורי הגדול, העומד על 10 מיליארד דולר ומהווה את אחד מהמקורות הראשיים לחוסר היציבות השלטונית. מאז ימיה של החונטה הצבאית במדינה בשנות ה-70, התרחב החוב הלאומי של אקוודור והפך את מלאכת השלטון במדינה לבלתי אפשרית כמעט. קצב נפילת הממשלות במדינה מאז הוא מסחרר, וכעת נערכות הבחירות על רקע הדחתו של הנשיא, לוסיו גוטיירז, הדחה שלישית על ידי הקונגרס האקוודורי בעשר השנים האחרונות. תוכניתו של קוריאה היא לפתוח לדיון מחודש את הסדר החובות, באופן שיאפשר למדינה לשלם ריבית נמוכה יותר, צעד שמרתיע משקיעים זרים אך נתפס כהכרחי.

רפאל קוריאה - מדאיג את האמריקנים. צילום: האתר הרשמי

החששות במערב

על אף השכלתו האמריקנית והמילים החמות המכוונות לארה"ב, מדינה שעד המשבר סביב הסכם הסחר החופשי הייתה ביחסים קרובים מאוד עם אקוודור ודי אם נציין כי המטבע הרשמי באקוודור מאז שנת 2000 הוא הדולר האמריקני, קוריאה, בדומה לנשיא ונצואלה צ'אבז, רואה בנשיא ארה"ב, ג'ורג' וו. בוש, יריב מר. לאחרונה קוריאה אף הרחיק לכת ואמר, בתגובה להשוואה שערך צ'אבז מעל בימת עצרת האו"ם בין בוש והשטן, כי השטן צריך להיעלב מההשוואה...

בנאום אחר אמר כי באם ייבחר לתפקיד הנשיא במדינה, לא יאריך את ההסכם, שיפוג ב-2009, המאפשר לאמריקנים להשתמש בבסיס האווירי מאנטה, הבסיס הצבאי היחיד בדרום אמריקה עם הסדר שכזה, לצורך המאבק בסחר הסמים. גם התבטאותו "אני גאה להיחשב כחבר של הוגו צ'אבז" לא גורמת נחת לממשל האמריקני ולמשקיעים הרבים, שנהגו לרכוש אגרות חוב אקוודוריות ולהשקיע במדינה, אך עתה חוששים ממדיניות סוציאליסטית אנטי מערבית ומפגיעה בהשקעותיהם.

כנגד קוריאה הועלו טענות מצד יריביו למרוץ לנשיאות, על כך שהקמפיין שלו ממומן על ידי צ'אבז, טענות שהוכחשו נמרצות על ידי קוריאה. הקמפיין של קוריאה נראה מושקע ביותר ופניו ניבטות מתוך פוסטרים ענקיים בכל פינה, אולם קוריאה מיתמם וטוען כי הפוסטרים האלה מקורם בתמונות שהורידו תומכיו מהמחשב והגדילו בהתנדבות.

יריבו של קוריאה, הוא אלבארו נובואה, שחגג 56 בתחילת החודש. נובואה הוא האיש העשיר ביותר באקוודור, שעשה את הונו בענף הבננות – אקוודור היא יצואנית הבננות מספר אחת בעולם כיום. נובואה תומך ברפורמות ליברליות במשק האקוודורי ובעידוד היזמות הפרטית. כך למשל, הבטיח כי יקים תוכנית לבניית 300,000 בתים באקוודור, תוכנית שתמומן באמצעות אגרות חוב ותייצר 3 מיליון מקומות עבודה – הבטחה שמושכת רבים לכיוונו, במדינה שבה כ-65% חיים מתחת לקו העוני.

בכדי להדגים את כוונותיו, במהלך כנס בחירות בגוויאקיל, תרם נובואה מחשבים לבי"ס מקומי, חילק כסאות גלגלים לנכים והלווה 700 דולר לאזרחית, בכדי שתפתח עסק עצמאי. בששת השבועות שחלפו מאז הסיבוב הראשון בבחירות, השקיע נובואה ממון רב בכדי לחזק את מעמדו בקרב ההמונים, צעד שגרר ביקורת כנגדו על היותו פופוליסט. תומכיו טוענים כי נובואה עוסק שנים רבות במתן צדקה וסעד מאחר והוא אדוק בדתו, וכי הדבר מסב לו קורת רוח רבה. נובואה אגב, אינו חדש בנוף הפוליטי המקומי וזוהי לו ההתמודדות השלישית לתפקיד, לאחר שב-1998 וב-2002 היה קרוב לזכות בבכורה, אך הפסיד.

הוגו צ'אבז - יקבל עוד מדינה לציר הלטיני? צילום: אג'נסיה ברזיל

מה יהיה?

הפער בין שני המועמדים בסקרים הוא זעום ונוטה לטובת נובואה. המאבק בין השניים הוא מאבק בין העשירים והעניים, הפרו-אמריקנים כנגד האנטי אמריקנים וכו', ומציג את אקוודור כמדינה חצויה בתפיסותיה, בדומה למדינות רבות אחרות באמריקה הלטינית. כל תוצאה היא הגיונית, וסימני שאלה עשויים לעלות לאחר הבחירות – פרשנים חוששים מפער צמוד מדי שעשוי לדרדר את אקוודור מבחינה פוליטית בדומה לבחירות במכסיקו ביולי האחרון.

כיום רק 11% מתושבי אקוודור מביעים אמון בקונגרס, והחשדנות שלהם כלפי המערכת הפוליטית במדינה היא רבה. שני המועמדים, בדרכם שלהם, מנסים להציע פתרונות למצב הכלכלי העגום של המדינה, לחוסר היציבות הפוליטית ולהיקף השחיתות הגבוה המאפיין אותה.

יש מי שסיכם את ההתמודדות במדינה כבחירה בין בוליביה (רמז לצ'אבז ולתמיכתו בקוריאה, בדומה לתמיכתו בנשיא בוליביה, איבו מוראלס) ובין רפובליקת בננות (רמז לנובואה, מיליארדר הבננות).



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך