חיפוש :
  

בחירות באסטוניה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 02/03/2007, 17:20
אלון לוין ויובל בוסתן

במרכז הבחירות שתיערכנה ביום ראשון באסטוניה, הראשונות מאז הצטרפה לאיחוד האירופי ב-2004, יעמדו שאלת הסכסוך עם מוסקבה בפרשת אנדרטת החייל הסובייטי ויחסה של המדינה למיעוטיה האתניים, רובם ככולם דוברי רוסית. חלק מהאסטונים יצביעו, לראשונה בהיסטוריה, באמצעות האינטרנט.  

ביום ראשון תיערכנה בחירות לפרלמנט באסטוניה, הראשונות במדינה מאז הצטרפה לאיחוד האירופי. חמש מהמפלגות המתמודדות בבחירות האלה מיוצגות בפרלמנט, ואליהן תתווספנה שש מפלגות נוספות שתבקשנה לעבור את אחוז החסימה, מהגבוהים באירופה, שנקבע על 5%.

אל מערכת הבחירות מגיעה אסטוניה עם נתונים כלכליים מרשימים - הצמיחה עמדה ב-2006 על 9.2%, התקציב הממשלתי מאוזן והחוב הציבורי נמוך. ענפי התקשורת והטלקומוניקציה מתפתחים היטב, ואסטוניה, שמצמידה את המטבע שלה ליורו, הצליחה להשתלב בהצלחה במסחר בתוך האיחוד האירופי.

האינטרנט

שימוש באינטרנט כאמצעי הצבעה, נעשה כבר במסגרות אחרות בעולם כמשאלי עם או בחירות מקומיות - בבחירות המוניציפאליות באסטוניה שנערכו באוקטובר 2005, מימשו 10,000 בני אדם את זכות ההצבעה שלהם באמצעות האינטרנט, אולם זו הפעם הראשונה שניתן להצביע בבחירות כלליות במדינה מסוימת תוך שימוש במדיום זה. 30,000 בני אדם, מתוך 900,000 בעלי זכות הצבעה לערך, מימשו את הזכות הזו, יותר מכפי שציפו בממשלה האסטונית.

אפשרות ההצבעה באמצעות האינטרנט נבדקת על ידי כמה מדינות באירופה, ונציגיהן יעקבו אחר התהליך באסטוניה, בכדי להפיק לקחים ולייבא את הרעיון למדינותיהם. בכדי לממש את הזכות, היה על הבוחרים להצטייד בכרטיס אלקטרוני מיוחד בנוסף לתעודת הזהות. בנוסף, אפשרה הממשלה להצביע רק במשך שלושת ימי סוף השבוע שקדם ליום הבחירות, אך לא ביום הבחירות עצמו.

במדינות אחרות בהן נעשה השימוש באינטרנט לצורך הצבעה, כמו בבריטניה ובאירלנד במהלך בחירות מקומיות וכן שוויץ במספר משאלי עם, עלה החשש מפני פריצות אבטחה שיאפשרו לאנשים לזייף הצבעה. האסטונים טוענים כי הם התגברו על הבעיה מאחר ותעודות הזהות שבידי האזרחים הן "חכמות" ומקודדות.

במידה והתהליך יוכתר בהצלחה, אומרים פרשנים, תיפתחנה אפשרויות רבות וחדשות – תהליך קל וזול כמו הצבעה באינטרנט יאפשר לממשלות שונות לפנות לדעת הקהל באמצעות משאלי עם באופן תכוף יותר, מעין גרסא מודרנית לדמוקרטיה האתונאית הישירה.

פרשת האנדרטאות הסובייטיות

בחודש נובמבר 2006 החלה להתגבש יוזמה בפרלמנט האסטוני להעתיק קברי חיילים ולהרוס אנדרטה שהוקמה לזכר החיילים הסובייטיים במלחמת העולם השנייה וב-10 בינואר עבר החוק בקריאה ראשונה. רוסיה הביעה זעם רב על עצם היוזמה, ואיימה כי תטיל סנקציות כלכליות על אסטוניה, במידה ואכן תצא התוכנית אל הפועל. בפרלמנט הרוסי, הדומא, כבר הזדרזו והעבירו החלטה שתאפשר לרוסיה לנקוט באמצעים שכאלה.

באסטוניה לא שכחו כי הצבא האדום הוא ששחרר את המדינה מהכיבוש הנאצי, אולם גם הוא נחשב לכובש. למעשה, הרוסים טוענים כי באסטוניה מתגעגעים לנאצים ומביאים כדוגמא צעדות שקיימו קציני SS לשעבר ברחובות אסטוניה. הדוגמא המדהימה ביותר בעניין זה, היא תיקון לחוק החופשות באסטוניה, שקבע כיום זיכרון את ה-22 בספטמבר. בתאריך זה ב-1944 נכנס הצבא האדום לאסטוניה בעוד הצבא הנאצי נסוג. יום הזיכרון על פי האסטונים עצמם, הוא לזכר חיילים אסטוניים שלחמו ביחידות נאציות כנגד הפלישה הסובייטית.

היוזמה להסרת הפסל נולדה לא מעט בשל התנגשויות אלימות בין רוסים ובין לאומנים אסטונים באזורי האנדרטאות השונות במדינה, התנגשויות שביטאו תחושה רווחת בציבור במדינה הזוכר את השלטון הסובייטי לרעה.

ב-15 בפברואר עבר החוק באופן סופי בפרלמנט, והמתיחות בין רוסיה ואסטוניה התגברה. מהות החוק, כפי שעבר לבסוף, היא איסור על גלוריפיקציה בשום אופן שהוא של קרוב ל-50 שנות שלטון סובייטי באסטוניה. במרכז עיר הבירה טאלין, עומד מאז 1947 פסל ברונזה בגובה אדם, של חייל סובייטי, ותחתיו קבורים כמה חיילים סובייטיים.

אזור הפסל, כמו גם אנדרטאות סובייטיות אחרות, שימש לא פעם את המיעוט הרוסי כמקום מפגש, גם בעצרות פוליטיות שונות. הפסל מהווה מקור לגאווה בקרב המיעוט הרוסי בשל הסמליות שלו, ודוברים מקרב הרוסים באסטוניה הודיעו כי יגנו על הפסל ואף יפתחו בשביתת רעב גדולה כנגד הכוונות להרסו.

לאחר שהחוק עבר פרלמנט, הוא נחת על שולחנו של הנשיא, תומאס הנדריק, שהטיל עליו וטו בטענה כי הוא אינו מתיישב עם החוקה. החוק שב לפרלמנט במגמה שיתבצעו בו שינויים. לדעת פרשנים, הצליח הנשיא האסטוני, לפי שעה, למנוע משבר חמור, או כפי שהגדיר זאת שר החוץ הרוסי "נזק בלתי הפיך" ליחסים בין המדינה הבאלטית הקטנה ורוסיה. לאחר הבחירות, עם שינוי החלוקה בפרלמנט, צפוי המאבק בנושא להתחדש.

הנשיא הנדריק עם בוש - מנע משבר עם רוסיה או רק עיכב אותו? צילום: הבית הלבן

משטרת השפה

בשנת 1998, הוקם ארגון בתוך משרד החינוך האסטוני – המוסד לפיקוח על השפה. מטרת הארגון הייתה לפקח על הטמעת השפה האסטונית בחברה, לאחר שבמשך שנים, נאלצו אסטונים רבים ללמוד את השפה הרוסית, והיה חשש כי השפה הלאומית תישכח. בסמכות המפקחים לעקוב אחר רמת ידיעת השפה בקרב האוכלוסייה העובדת, ולקבוע את רמת הידיעות הנדרשת בשפה, בכדי להשיג עבודה כזו או אחרת. המפקחים השונים אף עורכים ביקורות במקומות העבודה בכדי לבחון את הנושא.

ביום חמישי השבוע נכנס לתוקפו חוק המרחיב את סמכויות המפקחים – כעת הם יוכלו להביא לפיטורי עובד שאינו שולט בשפה. בנוסף, אם הצליח עובד מסוים להשיג בעבר אישור עבודה על סמך ידיעת השפה, המפקח יוכל כעת להכריח את העובד להיבחן מחדש ולפטרו מהעבודה במידה וייכשל.

דוברי הרוסית, המהווים כשליש מהאוכלוסייה באסטוניה, הם הנפגעים העיקריים מתקנות אלו והם אינם מסוגלים אפילו לרכוש השכלה בשפת אימם.

בדו"ח שמפרסם ארגון אמנסטי, מופיעה עדותה של נהגת מונית: "זומנתי למועצת התחבורה לבירור. רק דוברי הרוסית הוזמנו לבירור. לא הייתה להם אף טענה לגבי יכולתי כנהגת. לא הובעו באוזניי תלונות מצד נוסעים שהסעתי. פוטרתי כי אני לא שולטת בשפה האסטונית. לא עזר לי כשסיפרתי להם על בעלי האלכוהוליסט, שלושת ילדיי או המשכנתא שאני משלמת. פוטרתי כלאחר יד". בכדי לחזור לשוק העבודה, סיפרה הנהגת, היא נדרשה לשלם סכום המשתווה לקרוב לשלוש משכורות חודשיות לצורך מימון לימודי שפה, אולם כבמעין מלכוד 22, אין באפשרותה לשלם מאחר והיא לא עובדת...

המפלגות

האיחוד למען המולדת והרפובליקה – איחוד בין שתי מפלגות בפרלמנט היוצא שהתרחש ביוני 2006, הפך את המפלגה לגדולה בפרלמנט עם 32 מושבים מתוך 101 בפרלמנט. בראש המפלגה עומד מארט לאהר שכיהן כראש הממשלה במשך 5 שנים, בשתי קדנציות שונות. באסטוניה מעריכים כי המפלגה, הנחשבת לשמרנית בהשקפתה הפוליטית, תהיה שוב לגדולה בפרלמנט עם 33 מנדטים לפחות, ולאהר יחזור לכס ראש הממשלה.

מפלגת הרפורמה האסטונית – מפלגה הרפורמה, הזוכה בסקרים ל-20-25 מנדטים בקביעות, הינה מפלגה ליברלית בהשקפתה. בראשה עומד ראש הממשלה הנוכחי של אסטוניה, אנדרוס אנסיפ.

המפלגה הסוציאל דמוקרטית – בראש המפלגה עומד איבארי פאדאר. בבחירות 2003 קיבלה המפלגה, שעד אז כונתה "המפלגה המתונה", ששה מנדטים, והייתה לקטנה מבין המפלגות. בבחירות הקרובות מקווים מנהיגי המפלגה לשחזר את הישג ה-17 מנדטים מ-1999.

מפלגת המרכז של אסטוניה – מפלגה המשלבת רעיונות סוציאליים וליברליים וטוענת כי היא מייצגת את המעמד הבינוני באסטוניה. המפלגה שואבת את כוחה מבוחרים בערים הגדולות. בעיר טאלין למשל, השיגה המפלגה במהלך הבחירות המוניציפאליות 51% מהמושבים במועצה. רבים מבין המיעוטים דוברי הרוסית באסטוניה תומכים במפלגה זו.

בראש המפלגה עומד אדגר סאביסאר, שכיהן במשך שנתיים כראש הממשלה הראשון של אסטוניה, בתחילת שנות ה-90. הסיבה לכך היא הקשרים ההדוקים בינו ובין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ומפלגתו "רוסיה המאוחדת". ההערכה היא כי המפלגה תזכה ב-15 מנדטים לפחות, ויש הסבורים כי תהווה את הפתעת הבחירות ותשיג הישג נכבד בהרבה.

האיחוד העממי של אסטוניה – מפלגה שמרנית בעלת הצלחה בקרב האוכלוסייה הכפרית באסטוניה. בבחירות הקודמות זכתה המפלגה ב-13 מנדטים והשתייכה לקואליציה. בראשה עומד וילו רייג'אן, וההערכה היא כי היא תזכה בהישג דומה בבחירות הקרובות.

בשל אחוז החסימה הגבוה, סיכוייהן של המפלגות האחרות להיכנס לפרלמנט קלושים. מפלגת העצמאות הלאומנית, הנוצרים הדמוקרטים, הירוקים, מפלגת השמאל האסטונית ומפלגות המיעוטים כמפלגת החוקה והמפלגה הרוסית של אסטוניה, תנסנה כולן להפתיע.

הממשלה האסטונית הבאה תורכב, ככל הנראה, ממפלגות מרכז וימין, ותמשיך במדיניות המפלה כלפי מיעוטים כמו גם במדיניות משברית עם רוסיה. באמנסטי וברוסיה מאמינים כי האיחוד האירופי שאסטוניה משתייכת אליו, יתערב לבסוף בנעשה במדינה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך