חיפוש :
  

הונגריה - על פרשת דרכים
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 06/04/2006, 10:19
אלון לוין ויובל בוסתן

בצל עלייה מדאיגה במספר גילויי אלימות על רקע לאומני במדינה, ובעיצומו של הדיון על המשך ההשתלבות באיחוד האירופי, ילכו אזרחי הונגריה להצביע לפרלמנט ביום ראשון הקרוב.  

הונגריה, מדינה המשתרעת על כ-93,000 קמ"ר ואשר חיים בה כ-10 מיליון בני אדם, הייתה בעבר תחת כיבוש נאצי שהוחלף שנים אח"כ בכיבוש סובייטי עד שיצאה לעצמאות מדינית מוחלטת בשנת 1991 ובשנת 2004 הפכה לחברה באיחוד האירופי.

התפתחות כלכלית

מאז תחילת שנות ה-90 עברה הונגריה שינויים רבים במבנה הכלכלי, כשהיא מותירה מאחור את המודל הקומוניסטי הישן ושמה יהבה להפוך למדינה מערבית לכל דבר - בניגוד למדינות קומוניסטיות אחרות שניסו לעבור למשק כלכלי פתוח ונכשלו, מצליחה בשנים האחרונות להציג שיפור בממדים כלכליים רבים. שיפורים אלו הביאו להצטרפותה לברית נאט"ו בשנת 1999 ולחברות באיחוד האירופי במאי 2004.

האינפלציה בהונגריה, שהייתה דו ספרתית עד סוף שנות ה-90 (כ-14% שנתי) ירדה אל מתחת ל-4% ב-2005. למעשה, עד היום הונגריה טרם אימצה את מטבע היורו מחשש לשיבת ימי האינפלציה הדו-ספרתית. רמת האבטלה בהונגריה היא כ-7% - פחות ממדינות אירופה העשירות, גרמניה,צרפת ואיטליה והיא נהנית מכמות השקעות גדולה בכלכלתה שמקורן בחו"ל.

הכלכלה ההונגרית תלויה במידה רבה בסיוע שהיא מקבלת מן האיחוד (4.2 מיליארד דולר מאז 2004), ובמסחר שלה עם גרמניה. הגירעון התקציבי שלה עדיין גבוה, אך ככלל, עם קצב גידול של כ-4% בשנה בכלכלתה הפוטנציאל הוא טוב.

שיטת הבחירות

שיטת הבחירות בהונגריה היא מורכבת ודומה לשיטה הנהוגה כיום בגרמניה - הפרלמנט בן 386 המושבים מורכב בחלקו מחברים הנבחרים בשיטה אזורית ובחלקו מחברים הנבחרים בשיטה היחסית עם אחוז חסימה העומד על 5%.

האילוצים הנובעים משיטת הבחירות, בצירוף מגמות פוליטיות פנימיות, מביאות בשנים האחרונות ל"מרכוז" המפה הפוליטית - הפרלמנט מבוסס על שתי מפלגות גדולות- מפלגה שמרנית ומפלגה סוציאליסטית, כשבתווך מצליחה עוד מפלגה קטנה, המפלגה הליברלית, להוות לשון מאזניים.

(Stock.Xchng :משכן הנשיא בהונגריה - על פרשת דרכים (צילום

המפלגה הסוציאליסטית

מפלגה זו היא היורשת של מפלגת השלטון מימי המשטר הקומוניסטי בהונגריה. כיום המצע שלה מעודן יותר מבחינה כלכלית-חברתית ושואף למרכז, למרות שניתן למצוא מבין חבריה גם נציגים מהמשטר הישן.

המפלגה הסוציאליסטית מתנגדת לביטויים לאומיים-ימניים בפוליטיקה ההונגרית - כך למשל, במשאל עם שנערך ב-5.12.04 סביב ההצעה להעניק אזרחות הונגרית למיעוטים הונגריים-אתניים בחו"ל (מספרם הכולל מוערך ב-3 מיליון), התנגדה המפלגה, שהיא גם מפלגת השלטון כיום, להצעה,שנדחתה רק בשל עניין טכני - אחוז הצבעה נמוך מן הקבוע בחוק ההונגרי למשאלי עם.

ההצעה הזו אגב, יצרה עימות דיפלומטי עם שכנותיה של הונגריה, אשר בשטחן חיים הונגרים רבים- כמיליון וחצי ברומניה, כחצי מיליון בסרביה וכ-600,000 בסלובקיה, אשר הביעו חששו כי נאמנותם של אותם מיעוטים תנדוד לבודפשט במקום לארצם שלהם.

מנהיג המפלגה הסוציאליסטית וראש הממשלה המכהן מאז 2004, הוא פרנץ גיורז'ני, פוליטיקאי בן 45, הנראה עוד יותר צעיר מכפי גילו.

המפלגה השמרנית

פידז' (Fidesz) - מפלגה הממוקמת על הציר הפוליטי בהונגריה כמרכז-ימין. תומכת בכלכלת שוק ובלאומיות ההונגרית ומתוקף כך תמכה בהענקת אזרחות הונגרית למיעוטים ההונגריים בחו"ל.

בראש המפלגה עומד ויקטור אורבן, שנבחר בשנת 1998, בגיל 35 בלבד לתפקיד רוה"מ ההונגרי, תפקיד בו כיהן עד שנת 2002. בזמן שלטונו, קידם אורבן מדיניות שמרנית שכללה הפרטה מסיבית של מפעלים, ייעול המגזר הציבורי, צמצום הגרעון הממשלתי ומהלכים נוספים שדחפו את הכלכלה ההונגרית קדימה. בה בעת, נתון היה אורבן לביקורת רבה בשל שאיפתו לבצע שינויים בשיטת הממשל ההונגרית, שינויים שהיו מק נים סמכויות נוספות לרוה"מ, עד שיריביו האשימוהו בכך שהוא מנסה להשליט משטר אוטוריטרי בהונגריה.

בעיה נוספת שהביאה להפסדו ב-2002 הייתה סדרת שערוריות בהן היו מעורבים בכירים בממשלו, למרות שלא הוא עצמו. פידז', היא המפלגה שנראית כמועמדת המובילה לזכות בניצחון בבחירות.

על פרשת דרכים

נצחונו של נשיא הונגריה, לזלו סוליום בבחירות לנשיאות ב-2005 , כמו גם ניצחון המפלגה בבחירות לפרלמנט האירופי ב-2004, הם אינדיקאטורים חשובים המראים כי רוב ההונגרים נוטים כרגע (אם כי בהפרש קטן) לטובת השמרנים- בסקרים שנערכו בחודש שעבר זכו שתי המפלגות לתמיכה כמעט שווה ועל כן הקרב יהיה צמוד.

ישנן 45 מפלגות המתמודדות בבחירות האלה, אך מתוכן ישנה כרגע רק מפלגה אחת בעלת סיכוי לעבור את אחוז החסימה - המפלגה הליברלית שמכהנת גם בפרלמנט הנוכחי. מפלגה זו היוותה את לשון המאזניים בפרלמנט היוצא, כשחברה ביחד עם המפלגה הסוציאליסטית להקמת קואליציה. מדיניות המפלגה היא מרכזית מבחינה מדינית וליברלית מבחינה כלכלית.

הונגריה ניצבת בפני פרשת דרכים ועתידה ייקבע בהתאם לטיפול השלטון החדש באתגרים הכלכליים והחברתיים - המשך הצמיחה הכלכלית במדינה, פתרון הסוגיה הלאומית בשאלת אזרחותם של ההונגרים בחו"ל והמשך ההשתלבות באירופה הם הנושאים הבוערים ביותר, לצד עלייה מדאיגה בגילויי אלימות על רקע לאומני במדינה, הן כלפי הצוענים, המהווים את המיעוט הגדול בהונגריה, והן כלפי הקהילה היהודית הקטנה.

אם תצליח הונגריה לחצות פרשת דרכים זו באופן מוצלח, ייגדלו סיכוייה להפוך לחברה מן המנייין באיחוד האירופי, לא רק מבחינה רישמית, אלא, ואולי חשוב מכך - מבחינת אורכות החיים.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך