חיפוש :
  

הגנון האיטלקי
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 05/04/2006, 19:11
אלון לוין ויובל בוסתן

ביום ראשון ייערכו בחירות באיטליה , בהם יתמודד גוש המרכז-ימין בראשותו של ראש הממשלה ברלוסקוני מול גוש השמאל בראשותו של רומנו פרודי, במערכת בחירות שתיזכר בעיקר בזכות מלחמת ההשמצות בין שניהם.  

שני הגושים מאוגדים בבריתות פוליטיות בין מספר מפלגות - בגוש הימין ישנן מפלגות בעלות אופי פשיסטי ובגוש השמאל מפלגות קומוניסטיות, כך שההתמודדות הפוליטית באיטליה מציגה שלל אידיאולוגיות ונוטה לעיתים לקיצוניות. בשל כך, נחשבת המערכת הפוליטית באיטליה לפחות יציבה מבין מדינות מערב אירופה.

הגנון

ראש הממשלה האיטלקי, סילביו ברלוסקוני, הוא דמות ססגונית ביותר- הוא האיש העשיר באיטליה ואחד מעשירי העולם – הונו נאמד בכ-11 מיליארד דולר ע"פ המגזין פורבס. הוא הבעלים של קבוצת הכדורגל מילאן, כמו גם של תאגיד התקשורת פינינבסט (השני בגודלו באיטליה לאחר תאגיד פיאט), זוכה באופן תדיר לאזכורים בעיתונות בשל אמירותיו השנויות במחלוקת.

בין אמירותיו: "משטרו של מוסוליני לא הרג אפילו אדם אחד", "מוסוליני הוא המדינאי הגדול בתולדות איטליה", "מוסוליני רק נהג לשלוח את מתנגדיו לחופשה" ושאר פנינים...

כנגד יריבו העיקרי, נשיא האיחוד האירופי בעבר, רומנו פרודי, עשה שימוש בביטויים כגון "אידיוט יעיל" (ביטוי שגור כלפי אינטלקטואלים סוציאליסטיים או קומוניסטים) וכן שהוא סבור כי "כל מי שמצביע לפרודי הוא טיפש". פרודי אגב, לא נותר חייב וכינה את ברלוסקוני ותומכיו "פושעים פוליטיים", כך שככל שמערכת הבחירות מתקרבת לסיומה, רף הביטויים יורד ויורד...

אמירותיו של ברלוסקוני לא מכוונות רק כלפי איטלקים - את אחד הנציגים הגרמנים בפרלמנט האירופי כינה קאפו ובכך הרע את יחסי איטליה עם גרמניה וצוטט כמי שטען כי התרבות האירופית נעלה על פני תרבות האסלאם.

קדימה איטליה

ברלוסקוני עומד בראש המפלגה "פורצה איטליה"- קריאה הלקוחה ממגרשי הכדורגל שאינם זרים לברלוסקוני כאמור ומשמעותה קריאת עידוד בסגנון "קדימה איטליה". המפלגה היא ליברלית שמרנית במהותה האידיאולוגית וחברים בה פוליטיקאים בעלי השקפות עולם הדומות למפלגות הנוצריות-דמוקרטיות באירופה (כמו מפלגת השלטון בגרמניה למשל), למפלגות שמרניות ולמפלגות ליברליות.

המפלגה מקושרת לאליטה הכלכלית האיטלקית ותומכת ברפורמות כלכליות כמו הפחתת מסים וכן הגברת החירות הכלכלית במדינה, על אף שבפועל מתקשה המפלגה לשמור על מסגרת התקציב שלה (דבר המאפיין בד"כ מפלגות בעלות אופי סוציאל דמוקרטי או סוציאליסטי).

בנות בריתה של פורצה איטליה הן הברית הלאומית בראשות ג'יאנפרנקו פיני, שר בממשלת ברלוסקוני, שבעבר היה חבר במפלגה הפאשיסטית אך התרחק מאז מהאידיאולוגיה הפשיסטית. למרות זאת, המפלגה דוגלת עדיין במדיניות ימנית- היא מתנגדת להגירה במתכונתה הנוכחית ומקורבת לחוגים קתוליים שמרניים ביותר. חברים נוספים של הגוש בהנהגתו של ברלוסקוני הם חברי הליגה הצפונית, מפלגה בעלת אידיאולוגיה ימנית-קיצונית בהנהגתו של אומברטו בוסי.

רומאנו פרודי (מימין) - משתתף בגנון (צילום: משרד ההגנה האמריקני)

מפלגות השמאל

מנגד מתמודדות מפלגות השמאל המאוגדות אף הן במעין ברית פוליטית: המפלגה המרכזית בגוש זה היא מפלגתו של רומנו פרודי, "האיחוד" (לשעבר "עץ הזית"). האיחוד היא בעצמה קואליציה של מפלגות בעלות אוריינטציה מרכזית-שמאלית וחברותיה הן בין היתר - המפלגה הקומוניסטית, המפלגה הסוציאליסטית ומפלגת הירוקים.

רומנו פרודי, נשיא האיחוד האירופי בעבר, הוא דמות מעניינת בפני עצמה- בצעירותו נחשד בקשרים עם ארגון הבריגדות האדומות, ארגון טרור שמאלי שהטיל אימה על דמויות בכירות במשק האיטלקי ובפוליטיקה והיה אחראי לרצח ראש הממשלה לשעבר אלדו מורו בשנת 1978. מעורבותו של פרודי מעולם לא הוכחה אמנם, אך ההסברים שסיפק בנוגע לנוכחותו בקרבת מקום לבית בו הוחזק מורו טרם רציחתו, העלו תהיות ואף סיפקו דלק לתיאוריות קונספירטיביות רבות סביב אותה פרשה.

פרודי עצמו כיהן בתפקיד ראש הממשלה בשנים 1998-1996 וממשלתו נפלה לאחר שהמפלגה הקומוניסטית הסירה את תמיכתה בו. שנה לאחר שהודח מהתפקיד, עבר לכהן כנשיא האיחוד האירופי, תפקיד אותו מילא במשך 5 שנים עד להחלפתו בברוסו הפורטוגזי.

שנויים במחלוקת

כנגד שני האישים, ברלוסקוני ופרודי, הועלו במהלך השנים חשדות רבות באשר לחלקם בשחיתויות שונות, וברלוסקוני נאלץ להתמודד גם עם האשמות בהתנהלות לא דמוקרטית מצדו בניהול המדינה.

כיום נמצאת איטליה במיתון כלכלי, הנובע ממספר סיבות. העיקריות שבהן - החקיקה הסוציאליסטית, הזדקנות האוכלוסייה ושחיתויות רבות, כל זאת על רקע המשבר הכלכלי הפוקד את האיחוד האירופי כולו.

מבין הבעיות הקשות של איטליה מבחינה כלכלית, ניתן למנות את האבטלה העומדת על כ-8% כיום ומאיימת לגדול, את החוב הציבורי הגבוה (108% מהתוצר), וכן את חוסר יכולתה לעמוד במסגרת התקציבית המחויבת בחוקי האיחוד האירופי, (3% מהתוצר)- בשנה שעברה חרגה איטליה ב-4.5% מהתקציב והשנה כבר הצהירה כי היעד שלה הוא 3.8%.

האצבע המאשימה מופנית באופן טבעי אל ברלוסקוני שאכן מפסיד נקודות יקרות במרוץ בשל הביצועים הכלכליים. פרודי מצדו מציג אג'נדה כלכלית שמאלית יותר, ומבקרים באיטליה טוענים כי יביא לחריגה נוספת במסגרת התקציב.

המזרח התיכון

נושא אחר המעסיק את האיטלקים, הוא המעורבות של איטליה במלחמה בעיראק - ברלוסקוני, לאחר טוני בלייר הבריטי, הוא בעל הברית החשוב של האמריקנים במלחמה בעיראק, לפחות מבחינת תרומת הכוחות הלוחמים שם. הכוח האיטלקי הוא השלישי בגודלו בעיראק והוא מונה כ-2,700.

בעוד ברלוסקוני ממשיך להצהיר על מחויבותו למלחמה בטרור העולמי ועל המשך הסיוע בעיראק, הציבור באיטליה, אשר על פי משאלי דעת הקהל, מתנגד ברובו למלחמה לא רואה זאת בעין יפה. פרודי לעומתו, הזדרז להודיע כי ימשוך את החיילים האיטלקיים באם ייבחר וינהיג פוליטיקה בינלאומית שונה מבחינת איטליה, כזו הנוטה יותר לאיחוד האירופי ולעולם השלישי.

אשר לישראל - ברלוסקוני כבר הצהיר רבות על מחויבותו של העם האיטלקי לסייע לישראל והוא אכן נחשב לבן ברית חשוב של ישראל באירופה, בעיקר בשנות האינתיפאדה הראשונות בהן "נהנתה" ישראל ממעמד של מדינה מצורעת כמעט ביבשת הזו. לעומתו ניצב פרודי, שבתוקף תפקידו כנשיא האיחוד לא תמיד חסך את שבט הביקורת שלו מממשלת ישראל.

הדילמה הקלאסית

בשנים האחרונות עומדות מדינות אירופה בכל מערכת בחירות מול ההחלטה האם להצביע לשמאל במדינה, הנוטה לסוציאל-דמוקרטיה מבחינה כלכלית ולפוליטיקה אירופית המבקרת את ארה"ב ומלחמתה בטרור (כמו גם בנושאים אחרים), או לימין הנוטה לשמרנות כלכלית ולתמיכה עקרונית בפעולותיה של ארה"ב, כמו גם לביקורת כלפי מבנה האיחוד ולערכיו.

אזרחי איטליה מודאגים מן המצב הכלכלי, מן ההגירה הלא חוקית ומן הטרור העולמי, אך גם מן המצב הפוליטי המקומי. תוכניות לשנות את שיטת הבחירה באיטליה, משיטה משולבת אזורית ויחסית לשיטה יחסית בלבד, עלו לאחרונה לסדר היום מתוך מטרה לשפר את יציבות השלטון, או לכל הפחות לדאוג לייצוג הולם יותר בפרלמנט של המפלגות השונות.

ומה לגבי נטיות הציבור? על פי הסקרים, הציבור האיטלקי חצוי, עם נטייה קלה לגוש השמאל, אך נטייה זו נמצאת בגבול סטיית התקן. נראה, אם כן, כי הקרב יישאר צמוד עד סגירת הקלפיות.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך