חיפוש :
  

מתגעגעים לקויזומי
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 27/07/2007, 18:45
אלון לוין ויובל בוסתן

ביום ראשון תתקיימנה בחירות בבית העליון של הפרלמנט היפני, "בית היועצים". לבחירות אלה מגיע ראש ממשלת יפן שינזו אבה, כשהוא חבול ומוכה מבחינה פוליטית, לאחר שורה של שערוריות. יפן מוצאת עצמה במשבר מנהיגות עמוק, ומשוועת לחזרתו של ראש הממשלה הקודם, ג'וניצ'ירו קויזומי.  

ביום הראשון הקרוב יעמוד מחציתו של הבית העליון בפרלמנט היפני, "בית היועצים" לבחירה מחודשת, כמדי שלוש שנים. הבית העליון מורכב מ-242 מושבים ובבחירות ביום ראשון תיערך תחרות על 121 המושבים המתפנים. כיום החלוקה בבית זה היא כדלקמן: מפלגתו של ראש הממשלה שינזו אבה, המפלגה הליברלית דמוקרטית, מחזיקה ב-111 מושבים, וביחד עם ה-NKP בת בריתה, יש לה 135 מושבים. מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר, המפלגה הדמוקרטית המסווגת כמפלגת מרכז בפוליטיקה היפנית, היא בעלת 82 מושבים. ארבע מפלגות נוספות חולקות את שאר הנציגים בבית זה.

מצבו של ראש הממשלה אבה בסקרים הוא כה חמור, עד כי בתוך המפלגה שלו משתדלים המועמדים להצניע את הקשר שלהם אליו, ובמקרים רבים אף יוצאים נגדו בגלוי. הסיבות לחולשתו הפוליטית של אבה הן רבות – שערוריית הפנסיה פגעה במעמדו בקרב הקשישים, הציבור בכללו זועם על שורה של שערוריות פוליטיות שנוגעות למספר רב של שרים בקבינט של אבה, גישתו הפייסנית כלפי סין, בניגוד לדימוי שהיה לו בטרם נבחר ואשר זיכה אותו בתמיכה רבה, הרחיקה ממנו שמרנים ולאומנים רבים, הנהנים מכוח רב במנגנון המפלגתי. הוא הצליח להכעיס בוחרים גם במעוזי המפלגה באזורים הכפריים, במקומות שבהם מועמדי המפלגה הליברלית-דמוקרטית כמעט ולא נדרשו בעבר לנהל קמפיין בכדי להיבחר.

סקרים אחרונים העניקו לאבה אישית פחות מ-30% תמיכה, וכישלון בבחירות האלה יירשם בראש ובראשונה על שמו. הבית העליון אינו אחראי לבחירת ראש הממשלה, כך שתבוסה פוליטית תגרום לציפייה של נטילת אחריות על ידי אבה והתפטרות. חברי מפלגתו יוכלו להפעיל עליו לחץ רב, אבל זו תהיה עדיין ההחלטה שלו.

דימויו הציבורי הנוכחי של אבה, הוא של אדם שמרני במידה רבה, המזכיר לציבור היפני פוליטיקאים מהעבר הרחוק, בניגוד להבטחות שהוא נוהג להבטיח לציבור היפני כל הזמן. קודמו בתפקיד ג'וניצ'ירו קויזומי היה פופולארי ביותר, ורבים ביפן הצטערו כשהלך, ורצו להאמין כי אבה הוא האיש המתאים להיכנס לנעליו של קויזומי. אולם בעוד שקויזומי ביצע רפורמות ליברליות רבות שהעלו את הכלכלה היפנית על פסי צמיחה והידקו את יחסי יפן עם ארה"ב, פועל אבה באופן שונה ביותר – הוא מציע רפורמות בחינוך בכדי להגביר את רגש הפטריוטיזם היפני בקרב התלמידים, המפלגה שלו נגועה בשחיתות ושריו נופלים בלשונם פעם אחר פעם.

ג'וניצ'ירו קויזומי - מתגעגעים למנהיגותו. צילום: מחלקת המדינה

השערוריות

מספר רב של שערוריות ומעידות לשוניות אירעו במהלך עשרת החודשים בהם קיימת ממשלת אבה. אחת השערוריות המביכות הייתה פליטת הפה של שר ההגנה היפני פומיו קיומה, שטען כי הטלת הפצצות האטומיות על ידי עריה של יפן בתום מלחמת העולם השניה, הייתה פעולה בלתי נמנעת מבחינתה של ארה"ב. הציבור היפני הרגיש מאוד לסוגיה הזו, דרש את התפטרותו של השר, רק שלושה שבועות לפני הבחירות.

ב-28 במאי השנה, התאבד שר החקלאות טושיקטסו מצואוקה שנחשד בקבלת תרומות באופן לא חוקי ובפרשיות אחרות. התאבדותו, הראשונה של חבר קבינט מאז מלחמת העולם השניה, היוותה מכה קשה לתדמית הממשלה.

בשבוע שעבר נאלץ שר החוץ של יפן טארו אסו להתנצל על שהתבדח על חשבונם של חולי האלצהיימר.

שר הבריאות האקו יאנאגיסאווה אמר בתחילת השנה כי על הנשים היפניות להוליד יותר ילדים, וגרם לכעס בקרב הנשים שזעמו על שכינה אותן "מכונות לידה".

אולי השערורייה הגדולה ביותר, נוגעת לניהול כושל של תיקי הפנסיה של 50 מיליון יפנים, בשערורייה שגרמה לפיטוריהם של בכירים רבים במערכת הציבורית ביפן. הממשלה ניסתה להתחמק מהאחריות בתחילה, אולם לאט לאט נחשפה הפרשה והתברר כי ייתכן וניהול כושל של הממשלה גרם לאובדן של עד 165 מיליארד דולר על פי הערכות שונות, מתוך סך הפקדות של 1.25 טריליון דולר, השייכות לאותם אזרחים.

הדברים הגיעו לידי כך שאבה עצמו העביר חלק מהבונוסים חזרה לאוצר היפני בכדי לנסות ולפתור את הניהול הכושל של תיקי הפנסיה היפניים. שרים אחרים ועובדי ציבור אחרים נהגו כך אף הם. לצורך השבת הכספים שאבדו כתוצאה מניהול כושל, הציע אבה לבצע רפורמה מקיפה במערכת הפנסיה הנגועה בשחיתות ביפן. יפן היא אחת המדינות הקשישות בעולם, ובעלת שיעור עצום של פנסיונרים, ולכן נחשב הנושא למוקש פוליטי אדיר.

שינזו עם בוש - במצוקה. צילום: מחלקת המדינה

הכסא של אבה

על פי החישובים, המפלגה הליברלית הדמוקרטית ובת ברית ה-NKP, תזדקקנה ל-64 מושבים בכדי לשמר את הרוב בבית העליון. הסקרים מעריכים את הישגיה האפשריים של הקואליציה הזו ב-58-38 מושבים, כך שנראה כי אובדן הרוב הוא כמעט עובדה מוגמרת, וכעת נותר לברר עד כמה תהיה התבוסה קשה מבחינת אבה. אישים במערכת הפוליטית היפנית העריכו כי אם המפלגה הליברלית-דמוקרטית תפסיד בהפרש קטן, יתכן ואבה יוכל לשמור על משרתו מבחינה ציבורית, אולם המסורת הפוליטית ביפן מעידה כי מנהיגים פוליטיים שאיבדו את אמון הציבור נוהגים לקחת אחריות ולהתפטר.

אולם התפטרותו של אבה תיצור בעיה אחרת מבחינתה של המפלגה ובוודאי מבחינתה של יפן – אין כיום אדם מספיק כריזמטי במפלגת השלטון היפנית שיכול להיחשב כיורש ראוי לאבה. שר החוץ הותיק טארו אסו שהתמודד בזמנו כנגד אבה על תפקיד היורש של קויזומי אינו אדם פופולארי במיוחד ביפן, על אף שהוא נחשב כבעל ניסיון פוליטי רב יותר מזה של אבה.

פירוש הדבר הוא שהמפלגה הליברלית-דמוקרטית עשויה להתמודד עם משבר עמוק מבחינתה – היחלשות פוליטית של המפלגה תפגע בביצוע רפורמות והעברת חוקים שונים בשנתיים הקרובות. הדבר עשוי לפגוע גם בביצועי המפלגה לקראת בחירות 2009, ובכך לעלות למפלגה באובדן השלטון. הדחתו של אבה והחלפתו באדם לא מוכר יחסית, תהווה הימור מסוכן.

המציאות מסתבכת כשבוחנים את מפלגת האופוזיציה, המפלגה הדמוקרטית. מי שאמורה להוות את האלטרנטיבה השלטונית ביפן, היא מפלגה הקשורה מבחינה ארגונית, אידיאולוגית ופרסונלית למפלגה הליברלית-דמוקרטית. רבים מחברי המפלגה הדמוקרטית היו חברים בעבר במפלגה הליברלית-דמוקרטית והם חולקים השקפת עולם דומה בנושאים כלכליים- וחברתיים רבים.

משבר המנהיגות הזה שחווה יפן מאז לכתו של קויזומי, עשוי לשכנע אותו לחזור וליטול את המושכות, בכדי שיפן תוכל לשמר את ההישגים מימי שלטונו, ולצאת מהמשברים הפוליטיים השונים. בחודשים האחרונים דנו בנושא בתקשורת היפנית, לנוכח היחלשותו הפוליטית של אבה. קויזומי עצמו טרם הגיב באופן רציני לגבי הנושא הזה – בזמנו הוא בחר לפרוש מהפוליטיקה לאחר שחש כי מיצה את עצמו, במהלך שביצע בשיא הפופולאריות שלו. אולם נראה כי הוא עשוי למצוא עצמו תחת מכבש לחצים מכיוון חברי מפלגתו לשוב למרכז העשייה הפוליטית ביפן.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך