חיפוש :
  

בחירות כלליות בלטביה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 06/10/2006, 16:52
אלון לוין ויובל בוסתן

בלטביה מתכוננים לבחירות כלליות במדינה, לראשונה מאז צירופה לאיחוד האירופי ב-2004. לא צפויות הפתעות דרמטיות בבחירות, ונראה כי שוב תורכב קואליציית מרכז-ימין. בראש סדר היום - הכלכלה ומעמד המיעוט הרוסי.  

הבחירות בלטביה, אשר תיערכנה מחר (שבת, ה-7 באוקטובר), כבר ייצרו מיני שערורייה – הן נקבעו ליום שבו אין תחבורה ציבורית במדינה ואלא אם היא תופעל, בהחלטה של הרגע האחרון, בוודאי יביא הדבר לירידה בהשתתפות בבחירות, שעמדה על 71% ב-2002.

אלו מבין 1.45 מיליון בעלי זכות הצבעה שכן יגיעו, ידרשו להכריע בין 19 המפלגות ויותר מ-1,000 המועמדים המתמודדים בבחירות.

הנושאים הבולטים

הרוב המכריע של המפלגות בחרו להתמקד בקמפיין שלהן בתחום הכלכלי - מצבה הכלכלי של לטביה, מבחינת הנתונים היבשים, מעורר קנאה - הצמיחה ב-2005 עמדה על למעלה מ-10%, האבטלה על 7.5%, התוצר לנפש, שהיה ב-2002 כ-39% מהתוצר הממוצע באיחוד האירופי, עלה לרמה של 47%, נתון שהממשלה היוצאת בהחלט יכולה להתגאות בו.

אולם הצמיחה הכלכלית, כך נראה, אינה מספקת רבים בלטביה שסובלת מהגירה שלילית מהמדינה, והפוליטיקאים משתמשים ברטוריקה פופוליסטית ביותר בכדי לגרום למצביעים להצביע בעבורה, כשאחת המפלגות הצהירה כי תזניק את השכר הממוצע במשק הלטבי, העומד כיום על כ-300 דולר, לכמעט 1,000 דולר.

נושא המטריד את המיעוטים בלטביה, בעיקר רוסים אך גם פולנים, אוקראינים ובלארוסים (אוכלוסייה המונה כ-40% מאוכלוסיית לטביה) היא עניין האזרחות המלאה, הנשללת מקרוב לחמישית מהאוכלוסייה מאז יציאתה של לטביה לעצמאות.

המצב הדמוגראפי מטריד את אזרחי לטביה, מדינה שרק כ-60% מתושביה הם לטבים מבחינה אתנית. בשל הילודה הנמוכה וההגירה השלילית, קטנה אוכלוסיית לטביה מדי שנה בכשני שליש האחוז, ובמקביל היא מזדקנת – 16.4% מכלל אזרחי לטביה הם מעל גיל 65 ורק 14% הם ילדים מתחת לגיל 14. כיום חיים בלטביה כ-2.3 מיליון בני אדם, ירידה של כ-200,000 מיום היציאה לעצמאות, באוגוסט 1991.

גם היחס בין הגברים לנשים בלטביה נטול פרופורציות ביחס למדינות אחרות - רק שליש מכלל הקשישים בלטביה הם גברים. הרוב הנשי בולט גם בקרב הגילאים הצעירים, והוא תוצאה של מהגרי עבודה לטביים. נראה כי ההשפעה של נתונים אלה על המבנה הדמוגראפי בלטביה עוד תבוא לידי ביטוי, ביתר דרמטיות, בעתיד.

נשיאת לטביה, ואירה ויקה-פרייברגה עם ר"מ קנדה, סטפן הרפר. צילום: ממשלתי

המפלגות

מפלגת העידן החדש – מפלגת העידן החדש, שהשתתפה לראשונה בבחירות הקודמת תחת דגל המלחמה בשחיתות, הייתה המפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט היוצא עם 26 מנדטים מתוך 100. המפלגה עמדה בראש הקואליציה ומנהיגה, איינארס רפסה, היה לראש הממשלה.

הקואליציה שרדה 15 חודשים והתפרקה, והמפלגה מצאה עצמה באופוזיציה לאורך שנת 2004. מאוחר יותר שבה "העידן החדש" לקואליציה, הפעם כשותפה קואליציונית. המפלגה, שמרנית בדעותיה, פרשה מהקואליציה פעם נוספת לאחר שנחשפה פרשיית שחיתות של אחת מהמפלגות האחרות בקואליציה שנגעה לקניית קולות.

אנשי העידן החדש ביקשו מ"המפלגה הלטבית הראשונה" שתפרוש מן הקואליציה, אולם בשל סירובם של אנשיה, בחרו אנשי העידן החדש לדבוק בתדמיתם כלוחמים בשחיתות ולפרוש מן הקואליציה.

מפלגת זכויות האדם - המפלגה השנייה בגודלה בלטביה השיגה 25 מנדטים בבחירות האחרונות. מפלגה זו נחשבת למייצגת את כלל המיעוטים במדינה, ובראש ובראשונה את המיעוט הרוסי הגדול, המונה 28.5% מהאוכלוסייה.

המפלגה תומכת בהכרה בשפה הרוסית כשפה הרשמית השנייה במדינה, שפה המדוברת על ידי 38% מהאוכלוסייה, ובפתרון לבעיית נטולי האזרחות המלאה במדינה. כיום חיים בלטביה כארבע מאות אלף בני אדם במעמד תושב בלבד, רובם המכריע – ממוצא רוסי (כ-46% מכלל הרוסים בלטביה וכשני שליש מבין כל נטולי האזרחות המלאה).

שלילת האזרחות המלאה החלה מיד לאחר הכרזת העצמאות של לטביה, שסרבה להעניק אזרחות מלאה לרבים מבני המיעוטים, שאמנם נהנים מכל התנאים הסוציאליים, אולם הם אינם יכולים להצביע בבחירות או להתקבל למשרה בשירות הציבורי. בני מיעוטים אלו אוחזים בדרכונים מיוחדים, המקשים עליהם במעבר ממדינה אחת לשנייה, בעיקר באיחוד האירופי, והם נזקקים לויזות, בעוד אזרחי לטביה "הרגילים", חברי האיחוד האירופי, נעים בחופשיות. מצד שני, היחס של הרוסים אליהם הפוך והם נכנסים בחופשיות לרוסיה, לעומת הקשיים בהם נתקלים שאר אזרחי לטביה.

המפלגה העממית – למן פרישתה של מפלגת העידן החדש, הייתה המפלגה העממית למפלגת השלטון, ומנהיגה, איגרס קלביטיס, לראש הממשלה. המפלגה הוקמה בידי מספר אנשי עסקים ותפיסת העולם שלה שמרנית. בבחירות הקודמות זכתה ב-20 מנדטים.

איחוד הירוקים והחקלאים - רשימה זו המורכבת משתי המפלגות, התאחדה לפני הבחירות האחרונות, לא מעט בשל אחוז החסימה הגבוה בלטביה העומד על 5%. המפלגה עוסקת באיכות הסביבה כמובן, ותומכת בחקלאות המבוססת על משקים קטנים וידידותיים לסביבה. בבחירות האחרונות זכתה ב-12 מושבים בפרלמנט.

המפלגה הלטבית הראשונה – מפלגה זו נחשדה בכמה פרשיות שזעזעו את המדינה, ונראה כי היא עשויה להיחלש בבחירות, יותר מכל מפלגה אחרת. פרשת השוחד בבחירות המוניציפאליות בלטביה טרם ירדה מעל סדר היום במדינה ופרשייה אחרת - התפטרותו המפתיעה של שר הפנים הלטבי חבר המפלגה, אריקס ג'יקבסון - הוסברה בכך שהוא אולץ להתפטר בשל יחסיו הקרובים עם המיליארדר הרוסי, בוריס ברזובסקי, אחד האנשים השנואים על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

המפלגה נחשבת למקורבת לכנסייה בלטביה ובבחירות האחרונות זכתה בעשרה מושבים.

מפלגת המולדת והחופש - מפלגת הימין הרדיקלי בלטביה ואחת משתי המפלגות היחידות, בצוותא עם מפלגת זכויות האדם השמאלנית, שהרכיבו את האופוזיציה לכל אורך הקדנציה האחרונה. המפלגה דוחפת לחקיקה נוקשה באשר לחוקי האזרחות הלטביים (שאכן נחשבים לחמורים) ותומכת בהפחתת ההשפעה של האיחוד האירופי. לדעת המפלגה, עדיף לאיחוד האירופי לשאוף לקשר רופף יותר בין החברות.

ב-1998 הייתה המפלגה בשיא כוחה, עת השיגה 17 מנדטים, אולם היא התרסקה לשבעה מנדטים בלבד בבחירות 2002. בבחירות הקרובות המפלגה צפויה לשוב ולהתחזק, בהתאמה לתהליכי ההקצנה שהיו מנת חלקם של מדינות רבות באירופה בעת האחרונה.

מה יהיה?

בבחירות הקרובות צפויה אם כן, "המולדת והחופש" להתחזק, בעוד המפלגה העממית תאבד מכוחה. מפלגת הירוקים צפויה אף היא להיחלש ואילו שתי המפלגות הגדולות, "העידן החדש" ו"זכויות האדם" צפויות לשפר את מעמדן בפרלמנט.

מעניין יהיה להביט כיצד השתייכותה של לטביה לאיחוד האירופי תשפיע על דפוסי ההצבעה, וכן האם העובדה כי התחבורה הציבורית לא תפעל, תפחית באופן ניכר מאחוזי ההצבעה, בעיקר בקרב השכבות החלשות. במצב כזה תרווחנה מפלגות העידן החדש והמפלגה העממית, הפונות אל המעמד הבינוני ואילו מפלגת הירוקים, ואולי גם מפלגת זכויות האדם, תאבדנה מכוחן.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך