חיפוש :
  

בחירות במקדוניה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 05/07/2006, 21:46
אלון לוין ויובל בוסתן

היום הסתיימה מערכת הבחירות במקדוניה, שכללה לא פחות מ-20 אירועים אלימים, חלקם אף כללו שימוש בנשק חם. על הפרק- המצב הכלכלי הקשה, המתיחות בין המקדונים למיעוט האלבני והשאיפה להצטרף לאיחוד האירופי.  

היום, ה-5 ביולי 2006, נערכו בחירות במקדוניה למועצה המחוקקת.

המצב הקיים

הפרלמנט המקדוני מכיל 120 מקומות ומיוצגות בו מספר מפלגות:

קואליציית המפלגות "ביחד עבור מקדוניה" השמאלית- בקואליציה זו חברו מספר רב של מפלגות- המפלגה הסוציאל-דמוקרטית שהיא למעשה יורשתה של המפלגה הקומוניסטית ונחשבת לגורם הדומיננטי בקואליציית השמאל- 43 מנדטים מכלל 61 המנדטים של הקואליציה הם שלה. נשיא מקדוניה ברנקו צ'בנקובסקי הוא חבר המפלגה הסוציאל-דמוקרטית (במקדוניה הנשיא הוא מנהיג המדינה כמו בארה"ב).

עוד חברות בקואליציה המפלגה הליברלית (12 מנדטים בקדנציה האחרונה) וארבע מפלגות מיעוטים זעירות המיוצגות על ידי חבר פרלמנט אחד או שניים, מפלגות המייצגות את הסרבים, הצוענים, הבוסנים והטורקים.

המפלגה הנוצרית-דמוקרטית (מפלגת האחדות הלאומית) היא מפלגה בעלת אופי שמרני ונחשבת לשנייה בגודלה בפרלמנט המקדוני. בעבר הייתה המפלגה הגדולה בפרלמנט והעומד בראשה בוריס טרג'קובסקי היה לנשיא המדינה. מדיניותה בשנות ה-90 הייתה ימנית מאוד והיא התנגדה לכונן קואליצייה ביחד עם המפלגה האלבנית- המיעוט האלבני שני הוא המיעוט הגדול במקדוניה ומונה כרבע מכלל האוכלוסייה בת 2 מיליון התושבים, כ-1.3 מיליון מהם – מקדונים.

לקראת סוף שנות ה-90 החלה המפלגה לנקוט קו מתון יותר ואף חברה לאלבנים בכינון קואליציה יחדיו. כיום התפיסה הפוליטית שלה שמרנית. בבחירות האחרונות שנערכו בשנת 2002 זכתה המפלגה הנוצרית דמוקרטית ב-28 מושבים בלבד והייתה למפלגת אופוזיציה. טרג'קובסקי עצמו נהרג בתאונת מטוס בשנת 2004 זמן קצר לפני הבחירות בשל טיסה במזג אוויר גרוע במיוחד.

בת בריתה של מפלגת האחדות הלאומית היא המפלגה הליברלית שרצה אתה ברשימה משותפת- כיום הן "שוות" 33 מנדטים.

האיחוד הדמוקרטי למען האינטגרציה היא המפלגה האלבנית הגדולה במקדוניה והיא מיוצגת על ידי 16 צירים בפרלמנט- 70% מהאלבנים תומכים בה. בנוסף לה ישנן עוד שתי מפלגות אלבניות קטנות יותר המיוצגות על ידי 8 חברי פרלמנט.

מערכת הבחירות

הקמפיין הנוכחי, כפי שאירע בקמפיינים קודמים, היה נגוע באלימות רבה כתוצאה מהמתח האתני הקשה בין המקדונים והאלבנים. המאבקים בין הקבוצות התאפיינו ברמות שונות של אלימות לכל אורך שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000.

לאורך הקמפיין הנוכחי נרשמו מספר רב של תקריות שכאלה מלוות ברעשי יריות ופיצוצים, למרבה המזל, ללא הרוגים.

מה על סדר היום?

בדצמבר 2005 התבשרה מקדוניה, אחת העניות באירופה, כי היא נכנסה לרשימת המדינות שעשויות להצטרף לאיחוד האירופי. מספר בעיות מעיבות על סיכוייה של מקדוניה להצטרף לאיחוד:

המצב הפוליטי-ביטחוני במדינה- הקרבות האתניים במקדוניה נמשכו באופן רציף עד 2001. בשנים האחרונות נעשה ניסיון להפחית מרמת המתיחות בין הקבוצות השונות אך טרם נחתם הסכם שכזה ומכאן שישנה סכנה למתיחות פוליטית וביטחונית- לא בדיוק החומר האהוב על האירופים.

קוסובו- רוב אוכלוסיית קוסובו היא אלבנית. באם יזכה חבל קוסובו בעצמאות תהיינה השלכות לכך גם על מקדוניה שקוסובו שוכנת לגבולה הצפוני. במצב כזה תחוש האוכלוסייה המקדונית איום- מקדוניה היא מדינה ללא מוצא אל הים המוקפת בארבע מדינות- אלבניה במערב, סרביה בצפון (ואולי קוסובו האלבנית בעתיד הקרוב), יוון בדרום שעוד נשוב אליה ובולגריה במזרח. הימצאותן של שתי מדינות אלבניות במדינה בה מיעוט אלבני גדול, זוהי מציאות מאיימת מבחינת המקדונים.

יוון- מצחיק אולי לאוזניים ישראליות, אולם יוון ומקדוניה מסוכסכות ביניהן על רקע השם של מקדוניה. אלכסנדר מוקדון הוא מגדולי גיבוריה הלאומיים של יוון והשימוש במושג מוקדוני/מקדוני מכעיס את היוונים הגאים מאוד במורשתם התרבותית עד כדי כך, שבמשך שנים הטילה יוון אמברגו כלכלי על מקדוניה. יוון היא גם חברה באיחוד האירופי וככזו עשויה לטרפד את צירופה של מקדוניה או לפחות להתנות את צירופה בשינוי שם המדינה.

המצב הכלכלי- מקדוניה היא אחת המדינות העניות באירופה. עם כלכלה שחורה נרחבת בהיקף של כ-20% מהתוצר, אבטלה של כמעט 40% וחוסר יציבות ביטחונית המרחיקה משקיעים. תידרשנה רפורמות רבות לפני שאירופה תסכים לשקול את צירופה וגם כך מדובר בפרק זמן בן 4 שנים לפחות.

מבחן חשוב לסיכוייה של מקדוניה להצטרף לאיחוד הוא ניסיונה להצטרף לנאט"ו- על פי התכנון מעוניינת מקדוניה לעשות זאת תוך שנתיים, הזמן שבו תשקול נאט"ו צירוף חברות חדשות.

מה יהיה?

הסקרים מצביעים על כך שכ-42% מהבוחרים טרם החליטו למי להצביע ובקרב השאר מובילה האופוזיציה השמרנית-ליבלית בכ-5% על פני קואליציית השלטון השמאלית, מכאן שהכל עדיין פתוח. במקדוניה ישנם רבים המאמינים כי החבירה למערב תיטיב עמם, אולם אחרים רואים במדיניות האמריקנית-אירופית בעייתית, מאחר והאמריקנים דוחפים למציאת פתרון לחבל קוסובו שינתק אותו מסרביה- חלום בלהות עבור המקדונים הסלאבים.

בשל כך, יש הרוצים במעורבות רוסית באזורם. מערכת הבחירות הנוכחית לא תביא בכל מקרה לשינוי דרמטי במצבה של המדינה הקטנה והענייה הזו, אולם גם יציבות פוליטית עם תקווה לעתיד כלכלי טוב יותר יאומצו על ידי רוב תושבי מקדוניה בידיים פתוחות.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך