חיפוש :
  

?פרו - חברה חדשה בציר הלטיני
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 04/04/2006, 13:33
אלון לוין ויובל בוסתן

פרו הולכת לבחירות ביום א' הקרוב, בחירות אשר יכריעו לאן פניה של המדינה בשנים הקרובות - האם להצטרפות לציר הלטיני האנטי-אמריקני, או דווקא לכלכלת שוק שמרנית ופרו-מערבית?  

איבו מוראלס אינו המנהיג הראשון בדרום אמריקה ממוצא ילידי. קדם לו אלחנדרו טולדו בפרו שנבחר בשנת 2001 לתפקיד הנשיא. טולדו, אחד מ-16 אחים ואחיות שנולד בעיר קבנה, זכה למלגה ללימודי כלכלה באוניברסיטת סן פרנסיסקו ואת לימודי הדוקטורט השלים בסטנפורד, אחת האוניברסיטאות היוקרתיות בעולם. פרט מעניין בביוגרפיה שלו הוא עובדת נישואיו ליהודיה-צרפתייה בשם אליאן קארפ, לשעבר חברה בתנועת השומר הצעיר אשר חיה תקופה בקיבוץ בארץ.

טולדו עלה לשלטון במקומו של אלברטו פוג'ימורי, פרואני ממוצא יפני שניהל את פרו בצורה דיקטטורית ומושחתת. לאחר סדרה ארוכה של הפגנות אלימות כנגדו, בחר פוג'ימורי לנצל את אזרחותו היפנית ולצאת לגלות ביפן, בה הוא שוהה עד היום. הוא עוד ניסה להירשם לבחירות ב-2006 אך נפסל מלהתמודד.

הולכים לבחירות

ביום א', ה-9.4.06, תערכנה בחירות כלליות בפרו, הן למשרת הנשיא והן לפרלמנט. ע"פ החוק הפרואני, מנצח הוא מי שהשיג 50% מהקולות לפחות. בהתחשב בעובדה כי ישנם 19 מועמדים, צפוי סיבוב שני ב-7 במאי בו יתמודדו שני המועמדים שזכו למספר הרב של הקולות בסיבוב הראשון.

הנשיא טולדו עצמו הואשם בסדרה של שחיתויות- זיוף חתימות של תומכים בזמן המרוץ לנשיאות, שכר של 18,000 דולר בחודש בזמן ששכר חודש של מורה במדינה מסתכם בפחות מ-200 דולר, מינויי חברי מפלגה לתפקידים בשירות הציבורי ועוד. עד כדי כך הגיעו הדברים, שהפופולאריות שלו צנחה מ-59% בתחילת נשיאותו לרמה של 8% בלבד וגרמה, בין היתר, להתפטרות קולקטיבית של כל ממשלתו.

טולדו לא יתמודד בבחירות הקרובות לנשיאות אמנם, אך לא פחות מ-19 מועמדים כאמור (וזאת לאחר ששלושה אחרים פרשו מהמרוץ), ינסו את מזלם הפעם.

המועמדים הבולטים

אווינטה הומלה- הומלה, בן 43, מוביל כיום בסקרים והתמיכה בו עולה מדי יום. הומלה, לשעבר קצין בצבא ובעל ניסיון קרבי, הן במלחמה נגד אקוואדור באמצע שנות ה-90 והן במאבק במחתרת המאואיסטית, ניסה בשנת 2000 לבצע הפיכה צבאית כנגד משטרו של פוג'ימורי, בתקופת ההפגנות הקשות שהתחוללו במדינה באותה שנה. הוא נכשל בניסיונו, אך זכה לחנינה מן הקונגרס.

הומלה, בנו של עו"ד קומוניסטי לשעבר, ואחיהם של יוליסס (מתמודד נוסף לנשיאות) ואנטאורו, קצין בצבא בעצמו, שהיה מעורב במהומות כנגד הנשיא הנוכחי טולדו. האחים לבית הומלה הם סוציאליסטיים בהשקפתם החברתית (בניגוד לפוג'ימורי וטולדו שניהלו כלכלה שמרנית) ולאומניים ביותר בהשקפתם המדינית-פוליטית.

אווינטה הומלה הוא חבר קרוב של נשיא ונצואלה הוגו צ'אבז, אשר הואשם כי ניסה להתערב במערכת הבחירות לטובתו של הומלה. על פי כל הסימנים, באם ייבחר הומלה, הוא ינקוט במדיניות של הלאמה מסיבית של חברות במשק, לצד הפיכת פרו למדינה ריכוזית- הומלה כבר הואשם כי עינה את אנשי המחתרת המאואיסטית והוא רואה באקוודור ובצ'ילה יריבות של פרו. נוסף על כל אלו, הואשם הומלה באנטישמיות ומאמין גדול במשטר חזק ומרכזי.

לורדס פלורס- עו"ד בת 47 והמועמדת המובילה מטעם הימין בפרו. את רוב לימודיה האקדמיים, כולל הדוקטורט, עשתה בספרד. פלורס כיהנה במשך 10 שנים כסנאטורית בפרו ועסקה בעיקר בעניינים הנוגעים למשפט. היא לחמה במשטרו של פוג'ימורי, הייתה אופוזיציונרית בימיו של טולדו והשקפת העולם שלה שמרנית ותומכת בכלכלת שוק.

אלן גרסיה- בן 57, היה בן 36 כשכיהן כנשיא פרו בין השנים 1990-1985. כהונתו של גרסיה זכורה בפרו כקטסטרופלית חרף רף הציפיות הגבוה שהיה לפרואנים מן הנשיא הצעיר דאז. בתקופתו של גרסיה הגיעה האינפלציה בפרו לרמה של 7649% בשנה(!), התל"ג צנח ב-20%, 5 מיליון פרואנים הצטרפו למעגל העוני ורמת החיים הממוצעת חזרה 30 שנה לאחור.

גרסיה נחשד בשוד של מיליוני דולרים עת ברח לצרפת לאחר הפיכה בתחילת שנות ה-90 ומשם עבר לחיות בקולומביה, כמו כן, נטען כנגדו כי בזמן שלטונו מאות אנשים נעלמו (יש המעריכים את המספר ב-1600 בני אדם) מעל פני האדמה, כפי שקרה בארגנטינה בשנות ה-70 וה-80. על אף שנות שלטונו הקשות, נותרו רבים המעריצים את גרסיה, ככל הנראה בשל היכולת המופלאה שלו לשכנע ולהקסים את שומעיו.

על פי ההערכות, את סיבוב הבחירות הראשון יעברו הומלה ופלורס, אשר יתמודדו התמודדות צמודה ביותר ב-7 במאי בסיבוב השני לנשיאות. עד אז יצטרכו אזרחי פרו להחליט באיזו דרך הם בוחרים מבחינה פוליטית- בדרכו של הומלה, קרי - סוציאליזם לאומני הדומה למשטרו של הוגו צ'אבז בונצואלה, או בדרכה של פלורס, הדרך השמרנית-קפיטליסטית-דמוקרטית יותר.

החברה החדשה בציר הלטיני?

האמריקנים צופים בעניין אחר המתרחש במערכות הבחירות השונות המתקיימות באמריקה הלטינית בשנים האחרונות. לנגד עיניהם קמה אופוזיציה חזקה להגמוניה האמריקנית, הציר הלטיני, המתאפיין בסוציאליזם כלכלי ובלאומנות כאחד. מבחינת האמריקנים, הם מעדיפים כמובן את פלורס בעלת השקפת עולם הקרובה לשלהם, ורואים בהומלה יריב בעייתי.

חשוב לציין כי בשנתיים הקרובות, פרו חברה במועצת הביטחון של האו"ם. האמריקנים מתכננים להעביר החלטות כנגד סוריה ואיראן, ובאם פרו תהיה לחברה בציר הלטיני, אזי היא צפויה להגן על מדינות אלה.

וגם בחירות לקונגרס

16.5 מיליון בעלי זכות ההצבעה, יכריעו גם בבחירות לקונגרס. הקונגרס הפרואני מונה 120 חברים, ועל מקום בקונגרס יתמודדו 25 מפלגות ולמעלה מ-2500 מועמדים.

פרו הספיקה להתאושש מהמשבר הכלכלי הקשה בימיו של גרסיה ומציגה כבר שנים קצב צמיחה של כ-4%-6% בשנה. האינפלציה בפרו עומדת על 1.6% לשנה וברוב המדדים המקרו-אקונומיים היא מראה התקדמות. אולם בעוד עיר הבירה לימה וכן ערים אחרות נהנות מן הפיתוח הזה, סובלים אזורים רבים בפרו ממצב כלכלי קשה מאוד- למעלה ממחצית מאוכלוסיית פרו נמצאת מתחת לקו העוני.

ההנהגה החדשה שתיבחר בפרו תצטרך לתת מענה לעניים, ואולי לקחת על עצמה פרויקט נרחב ביותר לשיפור התשתיות הרעועות במדינה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך