חיפוש :
  

הלטינים באים
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 22/06/2007, 19:17
אלון לוין ויובל בוסתן

כמעט חצי שנה לפני הפריימריס בארה"ב, וההשפעה הלטינית על מערכת הבחירות גוברת, בעיקר על רקע יחסי ארה"ב עם מדינות דרום אמריקה. נבאדה, פלורידה, טקסס וקליפורניה, כולן מדינות בעלות אוכלוסיה היספאנית גדולה, עשויות להיות אלו שתקבענה את זהותו של הנשיא הבא של ארצות הברית.  

הקהילה הלטינית בארה"ב, המונה כמעט 15% מאזרחי ארה"ב, מוצאת עצמה מחוזרת, כמו בכל מערכת בחירות, ע"י המפלגות השונות. לקהילה דרישות ותקוות משלה ואם הלחץ הפוליטי מצדה יצליח, יהפכו כ-12 מיליון מהגרים לא חוקיים לאזרחים וכוחה הפוליטי של הקהילה יגבר עוד יותר. יחסי ארה"ב ואמריקה הלטינית מקבלים אף הם כיסוי נרחב במהלך מערכת הבחירות, כשבמוקד היחסים עם קולומביה ומכסיקו מצד אחד, ועם הציר הלטיני האנטי-אמריקני מצד שני. הרפובליקנים תומכים בממשלה הקולומביאנית, בהמשך הלחץ על קובה ובהתרחקות ממדינות הציר הלטיני, בעוד שבמפלגה הדמוקרטית מחזיקים בדעות הפוכות.

ב-5 בפברואר ייערכו פריימריס בשתי המפלגות במספר מדינות בהן אחוז ההיספאנים הוא גבוה. המדובר בין היתר בקליפורניה, נבאדה, פלורידה וניו יורק. הארגונים ההיספאנים אף נוהגים לקרוא לתושבים הלטינים שטרם השיגו אזרחות ונרשמו להצביע שיעשו כן, בכדי להגדיל את כוחם הפוליטי בארה"ב.

רק 42% תמכו ברפובליקנים בבחירות האחרונות לנשיאות ב-2004, נתון שעוד הוסיף וירד לפחות מ-25% תמיכה בבחירות האמצע שנערכו בנובמבר האחרון. הפעם, נראה כי המועמדים יוצאים מגדרם להשיג את תמיכת הקהילה - האתר הרשמי של המועמד הדמוקרטי ג'ון אדוארדס כתוב באנגלית ובספרדית. גם לברק אובאמה, המועמד השחור היחיד במרוץ, יש אתר דובר ספרדית התומך בו. ביל ריצ'רדסון, מועמד דמוקרטי נוסף, מתגאה במורשתו – אמו היא מכסיקנית, ורותם את מוצאו לצורך השגת קולות בקהילה הלטינית-אמריקנית.

גם בקרב הרפובליקנים נעשה מאמץ למצוא חן בעיני ההיספאנים – מיט רומני שכר יועצים ממוצא מכסיקני המסייעים לו במירוצים במדינות בהן אוכלוסייה מכסיקנית גדולה. בנאומיו, מדגיש רומני לא פעם את חשיבות היחסים עם קולומביה בפרט, ועם אמריקה הלטינית בכלל. לדבריו, הפעילות של מנהיגי קובה וונצואלה, פידל קסטרו והוגו צ'אבז פועלות כנגד האינטרס האמריקני, וכי על ארה"ב "להתמקד שוב באמריקה הלטינית". יחסיו של צ'אבז עם איראן ועם רוסיה והעובדה כי ארה"ב נתונה להשפעת המדינות האלה בשל שליטתן במשאבי האנרגיה בעולם, חייבת להיפסק באמצעות השקעה באנרגיה חליפית.

מטבע הדברים, מתנהל שיא המאבק על הקול ההיספאני, בין ארבעת המועמדים המובילים – מק'קיין וג'וליאני הרפובליקנים, וקלינטון ואובאמה הדמוקרטים.

ג'ון מק'קיין

הסנאטור ג'ון מק'קיין המתמודד לנשיאות מטעם המפלגה הרפובליקנית, הציג לאחרונה את משנתו הפוליטית הנוגעת לאמריקה הלטינית. לדעת מק'קיין, על ארה"ב לשאוף להרחיב את המסחר שלה עם דרום אמריקה ולהשקיע משאבים רבים יותר בכדי להביא דמוקרטיה לקובה ללא שימוש בכוח צבאי.. "אמריקה הלטינית חיונית ביותר לשגשוגה של ארה"ב" אמר מק'קיין במהלך נאום שנשא בפלורידה והוסיף כי "מדובר באינטרס עליון מבחינתה של ארה"ב להביא לדמוקרטיה בקובה".

בפלורידה כולה ובעיקר בעיר מיאמי, חיה קהילה קובנית גדולה שמורכבת מגולים קובנים שנסו מארצם המתנגדים בדרך כלל לשלטונו של פידל קסטרו. מק'קיין הבטיח להם כי יפעיל לחץ פוליטי וכלכלי על קובה אם ייבחר לנשיא בכדי להביא לשינוי במדינה. הוא הדגיש כי אין בכוונתו לחתור להתערבות צבאית באי. בין הצעדים שכן הציע, תמיכה באמצעי תקשורת חופשיים ואופוזיציוניים, לחץ לשחרור אסירים פוליטיים ולעריכת בחירות חופשיות בקובה.

כשנשאל מק'קיין מדוע שלא יחתור לחידוש המסחר בין המדינות לאחר יובל שנים של חרם, אמר מק'קיין כי אינו יודע מה יכולים האמריקנים לקנות בקובה, למעט "מכוניות אספנות משנות ה-50". מק'קיין גם התייחס לוונצואלה בהנהגתו של הוגו צ'אבז – לדעתו, צ'אבז מהווה איום ישיר על היציבות באזור, וכי הוא מונע מקובה להפוך לדמוקרטית באמצעות הנפט המוזל והסיוע הכספי שהוא מזרים לקובה, המשמר את המשטר. בניגוד לוונצואלה, סבור מק'קיין כי על האמריקנים להעמיק את יחסי הידידות עם קולומביה לצורך המלחמה בסמים וחיזוקה של מדינה שלא הצטרפה לגל הלטיני האנטי-אמריקני. התרופה האולטימטיבית מבחינתו של מק'קיין לאנטי-אמריקניזם בדרום אמריקה, היא אימוץ הסכם סחר חופשי שיביא לשגשוג כלכלי.

מק'קיין - יארגן דמוקרטיה בקובה? צילום: האתר הרשמי

הילארי קלינטון

נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון, זכה בניו יורק לשבחים מפיו של נשיא קולומביה המכהן אלבארו אוריבה. לדבריו של אוריבה, מאז ביקר קלינטון בקולומביה ב-2001, זכתה התיירות במדינה לשגשוג חסר תקדים. הוא ציין כי העם הקולומביאני רואה בקלינטון חבר אמיתי והעניק לו אות כבוד במהלך טקס לכבודו של קלינטון. הנשיא אוריבה הוא גם חבר קרוב של הנשיא הרפובליקני ג'ורג' בוש, המעניק לו תמיכה רבה במימון ובנשק, לצורך המלחמה בסמים ובטרור בקולומביה. המפלגה הדמוקרטית לעומת זאת, הציעה לאחרונה לקצץ בסיוע המוענק לקולומביה, וקלינטון מקווים הקולומביאנים, יכול לסייע לשינוי ההחלטה.

הסנאטורים כריס דוד וברק אובאמה המתמודדים לנשיאות, הציעו להציב תנאי בפני קולומביה – 700 מיליון הדולרים המוענקים לה מדי שנה יקוצצו באם לא תפסיק בפעילות ה"רצחנית" כדבריהם, כנגד ארגונים שונים הפועלים במדינה. הקונגרס גם אמור לדון בהסכם הסחר החופשי שנחתם בין בוש ואוריבה ואשר נחשב בעיני הנשיא הקולומביאני כהצלחה הגדולה ביותר שלו בתחום מדיניות החוץ.

הלחץ של הסנאטורים הדמוקרטיים על קולומביה עשוי להשפיע על חלק מהסנאטורים הדמוקרטיים, אולם הילארי קלינטון מקווה שיחסי בעלה עם קולומביה יסייעו לה במאבק על הקול ההיספאני. במידה וזה לא יעזור, לימינה של הילארי עומדים פוליטיקאים היספאניים בעלי עוצמה אשר יסייעו לה במאבק הזה. היא השיגה את תמיכתו של ראש העיר של לוס אנג'לס אנטוניו וילארגוסה, המושל בעיר שבה כשני מיליון היספאנים ואת תמיכת הסנאטור מניו ג'רזי רוברט מננדז. מננדז נמצא בסנאט מאז 2005 כשנכנס כמחליף, אולם הוא שמר על כסאו בבחירות 2006. הוא ממוצא קובני-אמריקני, ונהנה בזמנו מתמיכתה של קלינטון כשהתמודד בבחירות לסנאט.

ברק אובאמה

ההצעה של הסנאטורים כריס דוד וברק אובאמה להפעיל לחץ על קולומביה, לא הפכה את אובאמה לפופולארי במיוחד בקרב הקולומביאנים. תחילתו של הלחץ במכתב ששיגר למזכירת המדינה האמריקנית קונדוליסה רייס ובו הביע את הצורך להפעיל לחץ על ממשלת קולומביה בכדי שתפעל בשיטות שונות במלחמתה בטרור ובסמים.

הוא גם טען במכתב כי מוסדות קולומביאנים חשובים נשלטים על ידי קבוצות פרה-צבאיות ימניות העושות שימוש בעוצמתם באופן פסול ולא חוקי, כנגד ארגונים אחרים במדינה. באחד המקרים, לדברי הסנאטורים הדמוקרטיים, סיפק ראש המודיעין הקולומביאני לארגונים האלה מידע על אנשים הקשורים לארגוני העובדים ולשמאל הפוליטי בקולומביה. השערורייה היא הסתיימה במעצר קצר לאיש המודיעין ובהדחתם של מספר סנאטורים קולומביאנים שנחשדו במעורבות בפרשה.

מצד שני, מציע אובאמה ביחד עם סנאטורים אחרים חקיקה חדשה הנוגדת את תפיסת ממשלו של ג'ורג' בוש, שתקל על העסקת מהגרי עבודה, ברובם המגיעים ממכסיקו ומשאר אמריקה הלטינית. המשרד להגנת המולדת האמריקני, פעל בעבר בכדי להקשות על מהגרי העבודה, כחלק ממאבקו הכולל בטרור ובנסותו להשיג שליטה על זרם המהגרים המגיעים לארה"ב מדרום. שינוי החקיקה הוא רק חלק ממאבק כולל להעניק אזרחות ל-12 מיליון עובדים בלתי חוקיים, רובם היספאנים.

הילארי - מציבה תנאים לקולומביה. צילום: האתר הרשמי

רודולף ג'וליאני

רודי ג'וליאני הודיע בשבוע שעבר כי חברת עורכי הדין שלו תפסיק לעבוד עם חברת הנפט סיטגו, בשל קשריה ההדוקים עם ממשלו של הוגו צ'אבז. ג'וליאני ספג בעבר ביקורת רבה על יחסי חברת עורכי הדין שלו עם ונצואלה, מאחר והם סתרו את מדיניותו המוצהרת לחזק את העצמאות האמריקנית בתחום האנרגיה, במקום לשמר יחסים עם מדינות "בעייתיות" כדוגמת ונצואלה עצמה.

בביקורו האחרון במיאמי, עת נאם בפני גולים קובנים התומכים בדרך כלל במפלגה הרפובליקנית, אמר ג'וליאני כי לקובנים-אמריקנים השפעה רבה על תוצאות הבחירות ב-2008, מאחר ולדעת ג'וליאני, פלורידה תהיה זו שתכריע את הפריימריס הרפובליקנים כפי שהשפיעה על הבחירות לנשיאות ב-2000. במיאמי החלה להתבסס קהילה של יוצאי ונצואלה המתנגדים למשטרו של צ'אבז ורואים בו מעין "פידל קסטרו חדש". ג'וליאני אף החניף לשומעיו כשסיפר על אהבתו לאוכל קובני ואיבתו למשטרו של קסטרו. הוא הבטיח כי יתנגד לשינוי הסטטוס של האמברגו על קובה וביקר את "הרומנטיזציה של משטרו של קסטרו ואחרים בהוליווד".

אמריקה הלטינית, שהוזנחה על ידי נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש במהלך רוב שנות נשיאותו חרף הבטחות כי יפעל לשפר את היחסים, לא מעט בשל המלחמה העולמית בטרור, שבה לכותרות ובגדול. התחזקותו של הציר הלטיני, עליית מחירי הנפט וההתחממות הגלובאלית, הצמיחה הכלכלית בדרום אמריקה ובמקביל התחזקות הקול ההיספאני בארה"ב, דוחפים את המועמדים השונים לשפר את הספרדית שלהם.

האם יהוו ההיספאנים את הקול המכריע בפריימריס השונים במפלגות ובבחירות לנשיאות? קשה לדעת, אך ניתן כבר לראות כי ההשפעה שלהם על מדיניות החוץ האמריקנית ועל מדיניות הפנים האמריקנית, חזקה יותר מאי פעם.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך