חיפוש :
  

בחירות בוונצואלה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים בחירות מסביב לעולם
פורסם : 30/11/2006, 00:41
אלון לוין ויובל בוסתן

נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבז, העביר את השנה האחרונה בסיוע לפוליטיקאים סוציאליסטים אחרים בבחירות הנשיאותיות במדינותיהם. ביום ראשון יתמודד צ'אבז בעצמו על תפקיד הנשיא, מול מועמד האופוזיציה, מנואל רוזאלס. רוב הסקרים צופים לצ'אבז ניצחון גדול, בדרך לביסוס משטרו האוטוריטרי.  

קמפיין הבחירות בוונצואלה מתקרב לסיומו. ביום ראשון ה-3 בדצמבר 2006 ילכו אזרחי ונצואלה לבחור בין הנשיא המכהן הוגו צ'אבז, ובין המתמודד המוסכם על האופוזיציה, מנואל רוזאלס. לכל אורך מערכת הבחירות, ניסה צ'אבז לטעון כי רוזאלס נמצא בשליחותו של ה"שטן", הלא הוא נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש, כחלק מניסיון השתלטות אימפריאלי על ונצואלה. רוזאלס, מצידו, דאג להזכיר לצ'אבז כי חילק נפט מסובסד לעניי אמריקה וקובה בעוד האזרחים העניים של ונצואלה לא זכו לשיפור במצבם.

רוזאלס מעוניין להתמקד בנושא הכלכלי חברתי, ולהוריד את הפרופיל הבינלאומי הגבוה של ונצואלה בעידן צ'אבז. הוא הבטיח במהלך הקמפיין, כי במידה וייבחר, יפנה את הרווחים מתעשיית הנפט לצמצום פערים חברתיים, באמצעות מתן דמי אבטלה בגובה שכר מינימום, והשלמת הכנסה לכל מי שלא מרוויח שכר זה.

משך הקדנציה של נשיא בוונצואלה הוא שש שנים, אולם צ'אבז הודיע, כחלק ממצע הבחירות שלו, כי במידה וייבחר שוב, יערוך כבר ב-2010 משאל עם, בו ניתן יהיה להדיחו. אם ינצח במשאל העם, יכונן צ'אבז משאל עם נוסף וניצחון בו, יעניק לנשיא הצבעוני את תפקיד הנשיא לזמן בלתי מוגבל.

הישגיו של צ'אבז

צ'אבז מציג מבחינתו הישגים רבים בנושאים הקרובים ללבו – ראשית, הוא עצמו אחד האחראים הראשיים לעובדה כי לוונצואלה ישנם רווחים רבים מענף האנרגיה, הודות לפעילותו באופ"ק וליחסיו עם מנהיגים של מדינות מפיקות נפט אחרות - הוגו צ'אבז היה בשנים האחרונות אחד מהדמויות המשפיעות ביותר על מחירי הנפט, ודאג להותיר אותם גבוהים כל הזמן, עובדה שהביאה לזרמית ממון רב לקופתה של ונצואלה, כמו גם לקופותיהן של שאר יצרניות הנפט בעולם, מהלך שהביא במקביל לפגיעה בכלכלת המערב.

הוגו צ'אבז עומד כיום בראש מעצמה פוליטית. על אף הכישלון במועצת הביטחון, ואכזבתו האישית מכך שידידו אויינטה הומלה הפרואני לא נבחר לתפקיד הנשיאות במדינתו, הצליח צ'אבז להשפיע על שלוש מדינות אחרות בצורה כזו או אחרת – בוליביה, ניקרגואה ואקוודור, הן המדינות שעברו השנה (שתי האחרונות בחודש האחרון) מהפך אידיאולוגי, לא מעט בזכות תמיכתו של צ'אבז במועמדי השמאל במדינות אלה. צ'אבז לא הסתיר זאת מעולם ותמך בפומבי במועמדים אלה, עד כי זכה בכל פעם מחדש לגינויים מצד ממשלות אותן מדינות, במהלך מערכת הבחירות.

למרות זאת, במדינות רבות באמריקה הלטינית צ'אבז הוא האישיות הנערצת ביותר והוא זוכה לפופולאריות רבה גם במזרח התיכון בזכות יחסו הנוקשה כלפי ישראל.

ביקורת כנגד צ'אבז

האופוזיציה מונה בביקורתה כלפי צ'אבז מספר נקודות מרכזיות - ראשית, ההוצאה הגבוהה על סיוע למדינות אחרות כגון קובה ובוליביה, כמו גם הסיוע שהעניק צ'אבז בשנה האחרונה לשורה של פוליטיקאים סוציאליסטיים באמריקה הלטינית – אויינטה הומלה מפרו, דניאל אורטגה מניקרגווה, רפאל קוריאה מאקוודור ואם למנות כמה. בנוסף, השקיע צ'אבז ממון רב בנסותו לזכות בכסא במועצת הביטחון לשנתיים הבאות - במשך חודשים, ביקר צ'אבז במספר רב של מדינות, תוך שהוא מבטיח סיוע כספי, בכדי לזכות בקולותיהן בהצבעה במליאת האו"ם.

בסופו של דבר, לאחר מאבק עיקש מול גואטמלה, הוחלט לבחור בפנמה כמועמדת של פשרה, וכל ההשקעה של צ'אבז ירדה לטמיון. סלוגן הבחירות של רוזאלס – "לא לאימפריה (ארה"ב) ולא לזקַן (של פידל קסטרו)" באה בכדי לדחות את ההאשמות כנגדו על היותו שליח של האמריקנים כביכול, ובד בבד לעקוץ את צ'אבז, על הסיוע שהוא מעניק לקובה, כמו גם על הנפט המוזל שמכר לקהילות עניות בארה"ב.

שנית, האופוזיציה טוענת כי המדינה נמצאת תחת גל מתגבר של פשיעה, ללא תגובה הולמת מצד הממשלה. חלק מהבעיה לדעת המבקרים, היא שלא נעשה די בכדי לפתור בעיות סוציו-אקונומיות במדינה ובראשן - הפערים הגדולים בין העשירים והעניים.

בעיה נוספת היא תקציב הביטחון המנופח של ונצואלה - בשנה האחרונה ביצע צ'אבז רכש מסיבי של נשק ותחמושת ובכלל זה מטוסי קרב, מסוקים וכמיליון רובי סער. לטענת צ'אבז, ונצואלה נמצאת תחת איום פלישה אמריקני ועל כן יש לשדרג את הצבא. מבקריו סבורים כי ההוצאה משרתת מניעים פוליטיים בלבד, בדיוק כמו הניסיון של צ'אבז לטעת בלב אזרחיו את התחושה, כי ונצואלה נמצאת תחת איום ואילו הוא היחיד היכול להתמודד עם איום שכזה. רוזאלס, באחד מכנסי הבחירות שלו, התייחס לסוגיה באומרו כי הטענה על מלחמה אפשרית עם ארה"ב היא מגוחכת - "המלחמה האמיתית היא כנגד הפשיעה המשתוללת ברחובות".

האופוזיציה בוונצואלה מאשימה את צ'אבז בכך שהוא מנסה להנהיג משטר אוטוריטרי על פי הדגם הקובני. צ'אבז דאג להכניס רבים ממקורביו לעמדות המפתח במדינה – בתקשורת, בתעשיית הנפט ובפוליטיקה, וכיום, כך לטענת האופוזיציונרים, אדם שאינו תומך בצ'אבז יתקשה להשיג עבודה בוונצואלה. כוונתו של צ'אבז לבטל את הבחירות לאחר משאל העם ב-2010, במידה ותצלח דרכו עד אז, היא הוכחה נוספת לדברי חברי האופוזיציה על תוכניותיו האנטי דמוקרטיות של צ'אבז.

הוגו צ'אבז - ייחזק אחיזתו במדינה? צילום: אג'נסיה ברזיל

מנואל רוזאלס

מושלה של מדינת זוליה, העשירה במדינות ונצואלה, אשר בשטחה נמצאים שדות נפט מהגדולים בחצי הכדור המערבי, יציין 9 ימים לאחר הבחירות את יום הולדתו ה-54. מורה בהשכלתו ואב לשמונה ילדים, רוזאלס פעיל בפוליטיקה של מדינת זוליה, כסנאטור, ראש עיר ומושל כבר קרוב לרבע מאה. בשנים האחרונות, בעיקר מאז עלייתו לשלטון של צ'אבז, הפך רוזאלס מעורב יותר בנעשה בפוליטיקה הארצית.

תומכי צ'אבז מאשימים את רוזאלס במעורבות בניסיון ההפיכה הכושל כנגד צ'אבז ב-2002. ביום שישי שעבר, תשעה ימים לפני הבחירות, פרסמה הטלוויזיה הממלכתית של ונצואלה מסמכים ותמונות הקושרים אותו לדמויות הראשיות באותה פרשה - רוזאלס הוא אחד האנשים שחתמו על "צו כרמונה", שהורה על הקמת ממשלה חדשה בוונצואלה אשר תחליף את ממשלתו של צ'אבז ובראשה יעמוד פדרו כרמונה, מנהיג ההפיכה. אותו כרמונה, הבין כבר למחרת היום כי ההפיכה נכשלה, ולאחר מכן נמלט מוונצואלה לקולומביה, ומשם למיאמי.

רוזאלס טען להגנתו, לנוכח האשמה כי היה מעורב בניסיון ההפיכה, כי "פעל ברגע של בלבול, אך טובת המדינה עמדה כל העת לנגד עיניו". רוזאלס גם רמז כי לצ'אבז אין על מה להלין לנוכח ההיסטוריה שלו- צ'אבז עצמו הנהיג ניסיון הפיכה כנגד השלטון בשנת 1992, ניסיון שנכשל. כשלון זה אגב, לא מונע ממנו לציין עד היום בכל שנה את יום השנה לאותו ניסיון הפיכה.

חשש מזיופים

שני המועמדים מאשימים איש את רעהו בתוכניות לזייף את הבחירות. מחנה צ'אבז טוען בנוסף כי רוזאלס, המבין כי הוא עומד להפסיד בבחירות, מתכנן לבצע הפיכה, מייד לאחר היוודע התוצאות. מנגד, מחנה רוזאלס מצביע על מחקרים רבים המעלים חשדות בדבר הלגיטימיות של הבחירות. על אף שתהליך ההצבעה יהיה מודרני וייעשה תחת פיקוחם של משקיפים רבים, חוקרים רבים העלו בעיות רבות בתחום מרשם הבוחרים בוונצואלה, כמו רישום אזרחים שנפטרו, וגידול של 27% בבעלי זכות ההצבעה בתוך שלוש שנים, בעוד שאוכלוסייתה של המדינה גדלה ב-7.3% בלבד...

איש מהחוקרים לא הצליח להצביע על הוכחות חותכות כי הממשלה ביצעה מחדלים אלה בזדון, אולם רבים מהם מפקפקים בהגינות הבחירות המתקרבות.

הסקרים לקראת הבחירות נחלקים לשתי קבוצות – קבוצת סקרים ראשונה מצביע על פער גדול ביותר בין המועמדים לטובת צ'אבז, 30-20 אחוזים בממוצע. קבוצה סקרים שנייה מצביעה על כך שהפער בין המועמדים קטן, בטווח טעות הדגימה.

רוב המומחים מעריכים כי הסקרים, המצביעים על סגירת הפער לטובת רוזאלס, עשויים להיות מוטים, בכדי לתת תחושה כי יש לרוזאלס סיכוי כנגד צ'אבז בבחירות. אחוז השתתפות נמוך אומנם עשוי לסייע לרוזאלס בבחירות, אולם ככלל ניתן לומר כי סיכוייו נמוכים ביותר.

תוצאות הבחירות



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך