חיפוש :
  

השגיאות הגדולות של התקשורת בשנת 2006
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים סיכום שנת 2006
פורסם : 31/12/2006, 21:03
עמוס חוקן

בחודש יולי, עלה לאוויר הבלוג "חדר אריחה", בו מסקר עמוס חוקן את השגיאות באתרי החדשות הישראלים. אחרי שדיווח על למעלה מ-300 שגיאות, ולרגל סיום השנה האזרחית, מדרג חוקן את הפאדיחות הגדולות מכולן.  

"יש לי הפרעה. אני יודע שרבים סבורים שאני טרחן, אבל מפריע לי להיתקל ב“תאונות עבודה“ של עורכים. אני לא מדבר על אות שהתפספסה, אלא על טעויות עובדתיות, שגיאות כתיב מזעזעות, דרמטיזציה של אירועים יום-יומיים ועוד".

עם המשפט הזה יצאתי לדרך, אי שם בחודש יולי השנה. המטרה הייתה ברורה: להעלות על סדר היום את השכיחות הגבוהה של שגיאות בדיווחי חדשות באמצעי התקשורת המקוונים בישראל, מתוך תקווה כי עורכי האתרים הנסקרים ייקחו את הדברים לתשומת ליבם ויפעלו לשיפור המצב.

חמישה חודשים ומאות שגיאות לאחר מכן, נראה כי הדרך עוד ארוכה – לא עובר יום בלי שבדיקה מדגמית באתרי החדשות הגדולים תמצא שגיאה אחת לפחות, ולא עובר שבוע בלי שנוחתים על ראשינו דיווחי חדשות רווים בשגיאות עובדתיות קשות.

בצד השגיאות הרבות, נראה כי המגמה לקראת סוף השנה הפכה חיובית – הביקורת המושמעת בבלוג הגיעה לאוזניהם של רוב העושים במלאכה באתרי החדשות ובאמצעי תקשורת אחרים ואלו קיבלו בברכה, על פי רוב, את הביקורת ואף לקחו אותה, כך נראה, לתשומת ליבם.

יותר מ-40,000 מבקרים ביקרו בחדר האריחה שלי, מאז פתחתי את הבלוג בקיץ האחרון ובטרם נגיע למצעד השנתי, אבקש להודות לקוראי, שהפנו את תשומת ליבי לעשרות רבות של שגיאות. נראה, על פי הרוב המכריע ממאות התגובות שקיבלתי עד היום, כי היוזמה מצאה לה אוזניים קשובות לא רק בקרב אלו הפועלים בתקשורת, אלא גם, ובעיקר, בקרב אלו הניזונים ממנה.

מדד החוקן

בסוף חודש אוקטובר, התחלתי בפרסום "מדד החוקן", מתוך מטרה לדרג את השגיאות באתרים השונים על פי מדד מוסכם, שיעודכן אחת לשבוע ואשר ייקח בחשבון לא רק את תדירות השגיאות, אלא אף את חומרתן.


מדד החוקן השנתי. הקליקו על הטבלה לגרסה המפורטת.

אתר NRG מסיים את השנה במקום הראשון, הרחק מכל מתחריו (ולא לחינם הוא מככב גם במצעד השנתי). האתר התאפיין במהלך השנה בשגיאות חוזרות ונשנות במבזקים, כמו גם בשורה של שגיאות תרגום מביכות. כאן המקום לשוב ולציין כי החל באמצע נובמבר, אם או בלי קשר לפעילות הבלוג, רמת המבזקים ב-NRG השתפרה פלאים ומאז, שכיחות השגיאות בהם אינה יוצאת דופן ביחד למתחרה הבולט – YNET.

אתר YNET מסיים את השנה במקום השני. אמנם רחוק מ-NRG בניקוד הכולל, אבל כשהוא מחזיק בממוצע הנקודות הגבוה ביותר לשגיאה, המצביע על כך כי השגיאות של האתר הן החמורות ביותר מבין חמשת האתרים. ראויה לצל"ש העובדה כי YNET מתקנים מהר יותר מכולם שגיאות בולטות, דוגמת תמונות לא מתאימות או שגיאות הקלדה/כתיב, שבאתרים אחרים נשארות, במקרים מסוימים, לנצח.

הארץ, וואלה ונענע – ככל שהלך המדד והתפתח, יצרו שלושת האתרים הללו דבוקה המחזיקה עד היום. למרות שהארץ בסדרה של שגיאות חמורות, פרצו קדימה בשבועות האחרונים, ונענע הפכו מדויקים יותר ונשארו מאחור, שלושת האתרים מגיעים לסילבסטר עם כמות שגיאות זהה כמעט לחלוטין.

הסתייגות: אמרתי כמה פעמים במהלך השנה ואני חוזר ואומר – "מדד החוקן" אינו מדד מדעי ואינו מתיימר להיות כזה. למרות שבכל יום נבדקים מספר זהה של כתבות ומבזקים בחמשת האתרים הגדולים, אלו נבחרים באקראי ואינם יכולים להיחשב כמדגם מייצג. למרות הדברים, ולדעתי האישית, נראה כי משך המעקב וכמות השגיאות שנתפסו, יש בהם על מנת להצביע על דפוסי השגיאות של האתרים הנבדקים ועל שכיחותן בכל אתר בפני עצמו, כמו גם ביחס לאתרים אחרים.

חמשת הגדולים של השנה

5. NRG מדווחים על התמוטטות אצטדיון בסן פרנסיסקו

ב-13 בנובמבר, פורסם ב-NRG המבזק הבא, המהווה דוגמא מושלמת לתרגום שגוי שמוביל לידיעה הזויה לחלוטין:

לא שמעתם על איצטדיון שהתמוטט בעיר? זה לא אתם - זה NRG. שימו לב לדיווח מרויטרס (ש-NRG ציטטו). על פי הדיווח, קבוצת הפוטבול של סן פרנסיסקו זנחה את התוכנית לבנות אצטדיון חדש. בעקבות נפילת התוכנית לבניית האיצטדיון, החליטו בעיר שלא להגיש מועמדות לאירוח האולימפיאדה.

מילא שב-NRG מפגינים אנגלית ברמה שלא הייתה מביישת את אלון מזרחי, אבל מה עם הבנת הנקרא לגבי הטקסט שהם כתבו בעצמם? ”סן פרנסיסקו הסירה את מועמדותה… לאחר שאיצטדיון שתוכנן התמוטט”.

פשוט מחדל ותרגום קטסטרופלי.

4. הארץ ו-NRG לוקחים קשה את האולקוס של חלוץ

בסוף חודש יולי, בעיצומה של מלחמת לבנון השנייה, פונה הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, לבית החולים לאחר שחש כאבים בחזהו. הבדיקות פסלו כל חשד לאירוע לבבי, והרמטכ“ל שוחרר מביה“ח כעבור זמן קצר, בצירוף המלצה לנוח ולאכול ארוחות סדירות.

עד כאן נשמע בסדר, אפילו סביר - האיש עובד קשה ובלחץ כבר זמן מה, אך לא מעבר למה שמצופה מתפקידו. ולראייה - אתמול בערב הוא ערך מסיבת עיתונאים בה הוא נראה בריא לחלוטין, אבל כל זה לא מפריע לאתר NRG לערוך השוואה מקוממת, שלא לומר מופרכת מיסודה, בכתבה המדווחת על האישפוז:

מקרה דומה שאירע לרמטכ“ל בשעת לחץ קרה ב-1967. המקרה אירע ימים ספורים לפני מלחמת ששת הימים, בשיא ההכנות למלחמה, כפי שסיפר בדיעבר עזר וייצמן. הרמטכ“ל יצחק רבין, שעישן בשרשרת ובקושי ישן באותם ימים, התמוטט בערב לאחר שחש בתשישות רבה. הוא קיבל מרופאו זריקת הרדמה והתעורר למחרת בצהריים, חזר לפקד על צה“ל והביא אותו לניצחון.

לא הגזמתם? ההתמוטטות המפורסמת של רבין באה לידי ביטוי לא רק בהתמוטטות הגופנית, אלא גם, ככל הנראה, במצוקה נפשית קשה - אותו עזר וייצמן שהזכרתם, אז קצין אג“ם, פגש את רבין, שביקש ממנו להחליפו בתור רמטכ“ל. האם מדובר פה באג‘נדה סמויה או במשאלת לב של כתבי NRG?

אתם יודעים מה? בואו לא נעצור כאן ונמשיך עם משחק האסוציאציות המטורף הזה עד הסוף - אולמרט נאם השבוע אחרי משחק של שחר פאר, שזה בערך כמו רבין שנאם והתפטר אחרי המשחק של מכבי. איך זה שאף אחד במערכת NRG לא עלה על הדמיון הבולט הזה? איך זה שאיש לא זעק ”תתפטר!“ לאולמרט?

וזה עוד כלום - הארץ לקחו את הדרמטיזציה המופרכת של NRG צעד אחד קדימה, ובדיווח שלהם על אישפוז הרמטכ“ל, כבר נערכו לגרוע מכל, כשהם מספקים את הביוגרפיה המלאה של הרמטכ“ל, מהולדתו (במושב חגור שבשרון למתעניינים), דרך התפקידים שמילא במלחמות ישראל, ועד התפקידים השונים שמילא חלוץ במטכ“ל - פשוט ”גזור ושמור“ לביוגרף המתחיל.

הלו, חבר‘ה, מה נהיה? הרמטכ“ל אובחן כ“סובל מעייפות מצטברת“ וכבר ב-NRG משווים אותו לרמטכ“ל שלא עמד בלחץ וביקש לפרוש, ובהארץ מכינים את כתבת ההספד...

3. NRG, YNET ו-וואלה חושפים את המתלוננת א'

ביום שלישי, ה-26/09/06, געשה ורעשה הארץ עם פרסומים אודות ”הקלטת הלוהטת“ בפרשת ההטרדות המיניות לכאורה של הנשיא משה קצב. המתלוננת א‘, ששמה ופניה אסורים בפרסום, התראיינה לראשונה בתקשורת, שמצידה הציגה אין ספור וריאציות לטשטוש פניה של המתלוננת.

אחרי כל כך הרבה זמן שנמשכת הפרשה, ולאור ההתפתחות הדרמטית, דומה כי ניטש מאבק בכל אחד משולחנות החדשות של אמצעי התקשורת בין הרצון לחשוף כמה שיותר פרטים לבין החובה החוקית לשמור על זהותה של המתלוננת.

וואלה התחכמו ופרסמו תמונה של א' עם טשטוש קל ביותר, ב-YNET פורסמה תגובה לכתבה ובה נכתב בבירור שמה של המתלוננת, בצירוף מספר הטלפון שלה במשרד(!), אבל השיא, גם כאן, שייך ל-NRG, שהעלו את תמונתה של א' במלוא הדרה (את הריבוע השחור אני הוספתי, כדי שלא לעבור על החוק בעצמי).

2. מצרים רוצה נשק גרעיני! למטרות שלום!

ביום חמישי בערב, ה-21/09/06, הודיע נשיא מצרים, חוסני מובארק, כי הוא מעוניין לפתוח בשיח ציבורי במצרים באשר לאפשרות לעבור לשימוש באנרגיה גרעינית: "אנרגיה גרעינית היא זולה יותר, נקייה יותר ויכולה לסייע למצרים לנהל את משק האנרגיה שלה בצורה יעילה יותר".

אנשי NRG, לעומת זאת, לקחו את הדיווח הנ"ל והפכו אותו לידיעה הכי מדהימה שפורסמה השנה באתרי החדשות הישראלים:

נשק גרעיני? למטרות שלום???

אתם יודעים מה? בוא נלך עם הקו של NRG - נניח שהם תרגמו את הידיעה באופן שגוי והחליטו שנשיא מצרים חושק בנשק גרעיני. בסדר. אז יש לי כמה שאלות אחרות לאנשי NRG: תגידו - ”מצרים רוצה נשק גרעיני“ - לא נשמע לכם כמו משהו ששווה כותרת ראשית? לא תשיגו כמה תגובות מהמערכת הפוליטית? הצבאית? ותגידו - ”נשק גרעיני למטרות שלום“ זה משפט שנשמע לכם הגיוני?

לטובת כתבי ועורכי NRG, אסביר בפעם האחרונה - אנרגיה גרעינית. א-נ-ר-ג-י-ה, לא נשק. בחיי שאני לא מצליח להבין למה העורכים/כתבים/מתרגמים נופלים על השטות הזו פעם אחר פעם. וטיפ אחרון לעורכי NRG: בפעם הבאה שאתם שומעים על משהו שקשור לגרעין ולפני שאתם רצים לפרסם, תשאלו את הומר סימפסון - הוא עובד בזה.

ואם כבר נשק גרעיני, גם YNET לא טמנו ידם בצלחת והתעקשו להוציא את תוכנית הגרעין האיראנית מהארון, כבר בחודש אוגוסט:

1. אריאל שרון 1928-2006

הפאדיחה הגדולה של השנה, ואחת הגדולות בתולדות אתרי החדשות הישראלים, הגיעה עוד לפני שפתחתי את הבלוג, כבר בתחילת השנה. הזוכה בתואר המפוקפק הוא אתר נענע, שפרסם הספד לרה"מ ה-11 של מדינת ישראל, בטרם עת:

עמוס חוקן כותב בבלוג "חדר אריחה" באתר סיקור ממוקד.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך