חיפוש :
  

סיכום 2006: הגוש הריכוזי
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים סיכום שנת 2006
פורסם : 31/12/2006, 21:45
אלון לוין ויובל בוסתן

הגוש הריכוזי המתהווה, מסיים את שנת 2006 כשהוא מסוגל להוות אלטרנטיבה לאמריקנים , לאחר שנים בהן פעלו אלו כמעצמת על יחידה. ב-2007, מעודד מהצלחתו, ימשיך הגוש לנגוס בכוחם של האמריקנים ובעלי בריתם בעולם.  

הגוש הריכוזי חש מאוים ממאמציהן של מדינות הגוש הדמוקרטי, המבקשות להפיץ את ערכיהן בעולם. האיום המיידי הוא על עצם קיומו של המשטר במדינות הריכוזיות, וכן האיום על דרך החיים והמנטאליות של אותן מדינות. במדינות ריכוזיות, שבהן רוב הציבור תומך באימוץ רפורמות דמוקרטיות, דוגמת המדינות הקומוניסטיות לשעבר במזרח אירופה, הצליחו מדינות הגוש הדמוקרטי להביא לשינויים. לעומת זאת, במדינות שבהן הציבור היה חלוק בשאלת הדמוקרטיה או התנגד לה, התקשה הגוש הדמוקרטי להביא לשינוי.

החברות המרכזיות בגוש

סין

המעצמה הקומוניסטית, אשר במשך שנים גזרה על עצמה ניתוק מן העשייה הבינלאומית, עברה שינויים מבניים בכלכלתה החל מ-1978, ומאז המשק שלה הכפיל את עצמו ביותר מפי ארבעה והפך לאחד מהמשקים הכלכליים הגדולים והמשפיעים בעולם. כמעצמה צבאית וגרעינית, בעלת מושב קבע במועצת הביטחון וכמעצמה כלכלית, החלה סין לדרוש את ההכרה בה כמעצמה עולמית - במישור המדיני, הסינים מתווכים בפרשת הנשק הגרעיני הצפון קוריאני ומעורבים גם בסכסוך בין האיראנים לבין האמריקנים.

במישור הכלכלי, סין הפכה למוקד משיכה לארגונים בינלאומיים שהתרחקו מהם בעבר כדוגמת ארגון הסחר העולמי והמשק הסיני, למרות שאינו חבר באמנה הבינ"ל לשמירה על זכויות יוצרים, הפך למוקד משיכה למספר עצום של חברות תעשייתיות בינ"ל החפצות לזכות בנתח מהעוגה השמנה. המשק הסיני מעתיק ומשפר בטכנולוגיות קיימות בכל התחומים על מנת להדביק את הפערים מהמערב וסוכנות החלל הסינית כבר שלחה אסטרונאוט סיני ראשון לחלל. הוסיפו לכך את תנופת הבנייה והעסקים הנלווים לאירוח האולימפיאדה ב-2008 בבייג'ין ותקבלו את המשק הגדול הצומח בקצב המהיר ביותר בעולם.

ולדימיר פוטין - הפך את רוסיה למעצמה עולמית. צילום: הקרמלין

רוסיה

תחת הנהגתו של ולדימיר פוטין, מנסה רוסיה להחזיר לעצמה מעוצמתה בעבר וכיום היא עוברת שני תהליכים עיקריים - ייצוב כלכלי שמביא לצמיחה מרשימה של 6.5% בשנה בשנים האחרונות, תוך הלאמת חלק מחברות הענק הרוסיות, מהלך שהפך נדרש לאחר שהמשאבים במדינה זו נמכרו במחירים נמוכים מאוד ליזמים פרטיים, ומעבר ממשטר סמי-דמוקרטי בזמנו של ילצין למשטר אוטוריטרי תחת שלטונו של פוטין.

כבר כיום, התקשורת ברוסיה נמצאת תחת פיקוח ואינה חופשית לגמרי, אנשי עסקים ומתנגדים פוליטיים יושבים בכלא על לא עוול בכפם וסמכויותיו של פוטין כנשיא רק מתרחבות עם הזמן. ב-2006, נטען כי הרוסים עמדו מאחורי מותם של מספר מתנגדים פוליטית, ביניהם הסוכן לשעבר אלכסנדר ליטויננקו והעיתונאית אנה פוליטקובסקיה.

תחת הנהגתו של פוטין, חידשה רוסיה את מדיניותה של ברה"מ הקומוניסטית משכבר הימים – חימוש מדינות ערב, הפעם מתוך מניעים קפיטליסטיים. בנוסף, ממשיכה רוסיה לנסות ולהשיג דריסת במזה"ת, כולל תמיכה בסוריה ובאיראן בעימות שלהן מול מדינות המערב.

אחת מהפעילויות החשובות של הרוסים בשנת 2006, הייתה הניסיון להשיג שליטה מלאה בכל משק האנרגיה העולמי - רוסיה הפכה השנה ליצרנית הנפט מספר אחת בעולם, בעוברה את סעודיה הנתונה למכסות הייצור של אופ"ק. מדהים לומר זאת, אך הנפט הוא משני בחשיבותו לאוצר אחר באדמה הרוסית - הגז הטבעי. שדות הגז של רוסיה אוצרים בתוכם 27% מעתודות הגז העולמיים, ובשל כך, רוסיה היא דומיננטית יותר בענף הגז הטבעי, מאשר ערב הסעודית בתחום הנפט העולמי, בו היא מחזיקה ב-20% "בלבד".

פוטין הקפיד השנה להתקרב למדינות כגון אלג'יריה, איראן, קזחסטן, טורקמניסטן ואוזבקיסטן, להן גישה לכ-22% מכלל עתודות הגז בעולם. בכך, יכולים הרוסים להקים קרטל של גז טבעי בעל עוצמה דומה לעוצמתו של אופ"ק, אך שבו לרוסים יש דומיננטיות מוחלטת בקבלת ההחלטות.

הציר הלטיני

בשנת 2006, המשיכו להבשיל תהליכים פוליטיים באמריקה הלטינית. ונצואלה בהנהגתו של הוגו צ'אבז, פעלה לצד מדינות אחרות לדחוף את מחירי הנפט כלפי מעלה. כתוצאה מכך התמלא תקציבה הלאומי, וכך גם תקציבן של מדינות מפיקות נפט אחרות, במקביל לפגיעה בכלכלתן של צרכניות האנרגיה הגדולות, מדינות המערב.

תמלוגי הנפט האדירים, שימשו את צ'אבז לצורך הקמת גוש של מדינות לטיניות בעלות תפיסה פוליטית אנטי אמריקנית, בהשראתו הרוחנית של מנהיג קובה הוותיק, פידל קסטרו. מאז, התערב צ'אבז בחלק גדול ממערכות הבחירות באמריקה הלטינית – בחלק מהמדינות כמו בבוליביה, ניקרגואה ואקוודור, נחל צ'אבז הצלחה ולשלטון עלו מנהיגים שחלקו את אותה תפיסת עולם סוציאליסטית ואנטי אמריקנית של צ'אבז.

ככל שהתחזק כלכלית ופוליטית, חש צ'אבז כי ביכולתו להתמודד עם האמריקנים. במישור הצבאי, ביצע צ'אבז רכש מסיבי של נשק וטען כי האמריקנים מתכננים לפלוש לוונצואלה. במישור הפוליטי הבינלאומי, חיזק צ'אבז את יחסיו עם סין ורוסיה, עם מדינות באפריקה ועם מדינות מוסלמיות רבות, ביניהן איראן וסוריה, כמו גם עם גופים כגון אופ"ק והליגה הערבית. ניסיונו לזכות במושב זמני במועצת הביטחון נכשל לבסוף, אולם הוא הצליח להביך את האמריקנים שלא הצליחו להביא לבחירתה של גואטמלה.

גם במישור הכלכלי, הצליח צ'אבז להביך את האמריקנים – בהעלותו את מחירי הנפט, פגע בצמיחה הכלכלית. במקרה אחר, מכר נפט מוזל לעניים בארה"ב ובכך הצטייר כמי שמסייע לחלשים, על רקע הטיפול הכושל של הממשל האמריקני בנזקי ההוריקן קתרינה, מהם סבלו בעיקר השכבות החלשות.

היו מקרים בהם מועמד "צ'אבזי" - אויינטה הומלה בפרו, אוברדור במכסיקו ובמידה מסוימת גם אוטון סוליס בקוסטה ריקה לא הצליח להיבחר, אך בכל המקרים היה מדובר במערכות בחירות צמודות. מדינות הציר הלטיני פועלות בסימביוזה – הן מלאימות את משק האנרגיה בכדי להשיג את הממון הדרוש לפעילותן הפוליטית, כך בוונצואלה ובבוליביה, וככל הנראה בקרוב גם באקוודור, שכבר הגישה בקשה לשוב לאופ"ק, ארגון אותו עזבה לפני למעלה מ-13 שנה.

לתמלוגי הנפט יש כמובן גם תפקיד חברתי לשיפור המצב הסוציאלי של אזרחי אמריקה הלטינית, אולם בוונצואלה, העשירה מבין המדינות, לא נראה כי הדבר קורה, ומחצית מאזרחיה נמצאים עדיין מתחת לקו העוני. תפקידה של קובה בציר המדינות האלה הוא בייצוא ההון האנושי שלה – אלפי רופאים ומורים קובנים, ממומנים על יד ונצואלה ופועלים לשיפור תנאי החיים בכל המדינות שוונצואלה חפצה ביקרן.

העולם המוסלמי

רוב רובו של העולם המוסלמי מתנגד כיום לכל נוכחות מערבית באזורו ומנסה לייצא את בשורת האסלאם בכל דרך אפשרית לשאר העולם. מדינות בולטות בקבוצה זו הן איראן וסוריה המייצגות קו תקיף מול האמריקנים, תוך שהן נתמכות בידי מדינות קטנות יותר ואילי הון ערביים.

בין אם תשיג איראן פצצה גרעינית ובין אם סופו של הלחץ הבינ"ל עליה יסתיים בהפלת המשטר, תישאר פקיסטן הגרעינית כלשון המאזניים בגוש הזה ומכאן כמות המשאבים והחנופה שמשקיעים בה האמריקנים בשנים האחרונות.

צפון-קוריאה

מדינה קומוניסטית בעלת צבא גדול ותעשיית נשק מפותחת, המוכרת טילים בכל העולם. השנה ביצע המשטר הצפון קוריאני, הנחשב לאחד הרצחניים הקיימים בעולם כיום, ניסוי בטילים ארוכי טווח וכן ניסוי גרעיני, שנתן את האות למרוץ חימוש אזורי ולהעלאת רף הסיכון למלחמה.

הוגו צ'אבז - עלה השנה לליגה של הגדולים. צילום: אג'נסיה ברזיל

2007 של הגוש הריכוזי

הגוש הריכוזי נכנס לשנה החדשה בטוח בעצמו, והוא צפוי להמשיך במאמציו לנגוס בהגמוניה האמריקנית בעולם. באמריקה הלטינית יימשך המאבק בין הציר הלטיני וארה"ב על הגדלת שטחי ההשפעה - ארגנטינה תהיה אחת מהמדינות החשובות בהן תיערכנה בחירות בדרום אמריקה, והאמריקנים ירצו להריץ מועמד שמרני חזק כנגד הנשיא נסטור קירשנר השמאלי.

רוסיה פועלת להפוך למעצמה בכל תחום שהוא בעולם האנרגיה ולצורך כך, ימשיכו הרוסים ב-2007 לרכוש שדות נפט וגז טבעי בעולם, מכרות פחם ואורניום וכדומה. הרוסים קרובים להקים את קרטל הגז הטבעי העולמי באופן רשמי, וימשיכו לעשות שימוש בנשק הגז הטבעי כנגד מדינות נוספות. ייתכן והשנה ירהיבו הרוסים עוז בכדי להתעמת עם אחת ממדינות האיחוד האירופי באופן ישיר. נכון להיום, נראה כי פולין והמדינות הבאלטיות הן המועמדות הסבירות לעימות שכזה.

סין, הצפויה להפוך לכלכלה השלישית בגודלה בעולם לקראת 2009, תגיע לצומת דרכים בנוגע למדיניות הכלכלית שלה - מדינות המערב הסובלות ממדיניות המטבע שלה ייאלצו לבסוף להטיל על הסינים סנקציות כלכליות כגון העלאת שיעורי המכס לסחורות מסין, והסינים יצטרכו להחליט האם הם נוטשים את המדיניות של שמירה על ערך נמוך של היואן, או שמא פועלים על פי כללי המשק התחרותי. כך או אחרת, הצמיחה הדו ספרתית של סין, כפי שהייתה בשנים האחרונות, תיעצר השנה.

מבחינת איראן וסוריה זו תהיה שנת הכרעה ממש - האיראנים ממתינים ליציאת הצבא האמריקני מהאזור. אם כך אכן יקרה, וללא עימות צבאי בין האמריקנים והאיראנים, הרי שאיראן תראה בכך אישור סופי לפתח פצצה גרעינית, שתשנה את פני המזה"ת מבחינה אסטרטגית. הסורים, הרוצים לשוב ללבנון ולצורך כך מתערבים בגסות בפוליטיקה הלבנונית, נמצאים תחת סיכון לעימות עם המערב, ו/או עם ישראל.

על רקע צבירת הכוח של הגוש ומאבקן של המדינות החברות בו במדינות הגוש הדמוקרטי, צפוי להתחמם המאבק בין רוסיה לסין על הובלת הגוש הריכוזי.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך