חיפוש :
  

סיכום 2006: בהוליווד מלקקים את הפצעים
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים סיכום שנת 2006
פורסם : 02/01/2007, 01:52
אלון לוין ויובל בוסתן

שנת 2006 הסתיימה ובהוליווד מלקקים את הפצעים, אחרי שנה נוספת של ירידה במכירות. נראה כי השחיקה הנמשכת ברווחי האולפנים, מקרבת את היום בו תונף חרב הקיצוצים גם על משכורתיהם של הכוכבים הגדולים.  

8,680,755,000$. ובמילים – שמונה מיליארד, שש מאות שמונים מיליון ושבע מאות חמישים וחמישה אלף דולרים. זהו הפדיון בקופות הקולנוע בצפון אמריקה בשנת 2006.

נשמע הרבה? לא אם משווים את הסכום לשנים עברו – 8.8 מיליארד בשנה שעברה ו-9.4 מיליארד לפני שנתיים. שקלול העלייה במחירי הכרטיסים לאורך השנים, ומנגד – העלייה בעלויות ההפקה, מצמצמת את הרווח הנקי של האולפנים אף יותר.

רק חמישה סרטים חצו במהלך השנה החולפת את רף 200 מיליון דולר הכנסות בצפון אמריקה, לעומת שמונה סרטים בשנת 2005. הסרט המצליח של השנה היה "שודדי הקאריביים 2", שהשיג הכנסות של 423 מיליון דולר בצפון אמריקה והיה לסרט השלישי בהיסטוריה, אחרי "טיטאניק" ו"שר הטבעות: שיבת המלך", שחצה את רף מיליארד הדולרים להכנסות בכל העולם.

הכישלון הכלכלי המהדהד שייך, בלי ספק, ל"סופרמן חוזר", שהופק בעלות אסטרונומית של 250 מיליון דולר, ולמרות שרשם הכנסות של 200 מיליון דולר בצפון אמריקה, ספק רב אם יחזיר את ההשקעה.

בשורה התחתונה, שנת 2006, שנהנתה מחודשים ראשונים טובים יותר, בהשוואה לשנת 2005, מסיימת אותה בקול ענות חלושה. בסך הכול, נמכרו בשנה החולפת בצפון אמריקה כמעט 80 מיליון כרטיסים פחות מאשר בשנה שלפני כן.

אנחנו מפונקים

לצניחה בשנים האחרונות יש סיבות רבות – מההתפתחות הטכנולוגית שהכניסה את מערכות הקולנוע הביתי הדיגיטאליות לסלון שלנו, ואת תוכנות שיתוף הקבצים למחשב, שהפכו את ההבדל בין מסך הקולנוע הגדול לטלוויזיית הפלאזמה לזניח, וכפועל יוצא מכך – את חובבי הסרטים לקהל מפונק במיוחד.

מחקר התנהגות צרכנים מקיף שפורסם בחודש שעבר בארה"ב, קובע כי רק כשליש מהנסקרים השיבו כי סרטים איכותיים יותר יגרמו להם לצאת לבתי הקולנוע. לפניהם, ובהפרש משמעותי, ממוקמים העלייה במחירי הכרטיסים וכמות הפרסומות העצומה לפני הסרטים, כסיבות המרכזיות להיעדרות מאולמות הקולנוע.

המחאה כנגד פרסומות לפני סרטי קולנוע הפכה ממוסדת בשנתיים האחרונות, באמצעות ארגונים דוגמת "קהל שבוי", המובילים את המאבק. תרבות הצריכה בארה"ב הינה אפקטיבית פי כמה מכל מקום אחר, ובעלי בתי הקולנוע, חשים זאת על בשרם – הקהל האמריקני, באופן גורף, מדיר רגליו מבתי קולנוע המשדרים מספר גבוה של פרסומות לפני הסרט, ונוהר בהמוניו לאלו המתחייבים שלא להקרין פרסומות בכלל.

הקהל מפונק? צילום: סטוק אקצ'ינג'

זבנג וגמרנו

משך זמן הצגת הסרטים בבתי הקולנוע יורד זה שנים במקביל להתפתחות הטכנולוגית של מערכות הקולנוע הביתי – אם עד תחילת שנות ה-90, סרט מצליח היה מציג במשך שנה ויותר, לקראת אמצע העשור התקצר משך זמן הצגת הסרטים בבתי הקולנוע לחצי שנה. כיום, אפילו הסרטים המצליחים ביותר, מחזיקים מעמד שלושה חודשים לכל היותר ומגיעים לספריות ה-DVD כעבור שלושה חודשים נוספים.

הצניחה במשך הזמן האפקטיבי להצגת סרט בקולנוע, מאלצת את אולפני הסרטים להשקיע משאבים עצומים בפרסום, מתוך מטרה להפוך עלייה לאקרנים של כל סרט גדול לאירוע: קדימונים ופרסומות ללא הפסקה, שיווק דמויות הסרט ע"ג כל פריט אפשרי – בובות, חולצות, כוסות וכו', ושחרור הסרט בבום תקשורתי במספר רב של בתי קולנוע ככל שניתן – בעוד "אי.טי-חבר מכוכב אחר", עלה ביוני 1982 על 1,103 מסכים, "שרק 2" הציג בסוף השבוע הראשון שלו במאי 2004, על לא פחות מ-9,000 מסכים ב-4,163 בתי קולנוע.

אחת הדוגמאות הבולטות לשינוי בדפוס ההתנהגות הגיעה השנה, בדמות "שודדי הקאריביים 2". הסרט גרף יותר מ-135 מיליון דולר בשלושת ימי ההקרנה הראשונים שלו בצפון אמריקה, אך הסתפק ב-423 מיליון דולר "בלבד" בסך הכולל. לשם השוואה, טיטאניק, המדורג במקום הראשון ברשימת שוברי הקופות של כל הזמנים, הסתפק בהכנסות של 30 מיליון דולר בסוף השבוע הראשון שלו בחורף 1997, אך הפליג עד אל מעבר לרף ה-600 מיליון דולר בצפון אמריקה, כשהוא מוכר כמעט פי 2 כרטיסים מ"שודדי הקאריביים 2".

נראה כי שיטת ה"זבנג וגמרנו", שהפכה רווחת ב-4-5 השנים האחרונות ונועדה לתת מענה לצמצום הזמן האפקטיבי להצגת סרט אכן עובדת - בחינת נתוני ההכנסות מראה כי עליית סרט קולנוע לאקרנים בהיקף עצום שכזה גורמת לקהל המחכה לסרט לצאת ולראות אותו כבר בימים הראשונים לעלייתו לאקרנים, בניגוד מוחלט לדפוסי הצפייה בשנים עברו, בהם קהל הצופים (למעט מעריצים מושבעים לסרטי קאלט), לא ראה שום דחיפות מיוחדת בריצה לבתי הקולנוע מיד עם עליית הסרט לאקרנים.

אפוקליפסה עכשיו

העלות הממוצעת של עשיית סרט קולנוע בארה"ב, עלתה בכ-680% מאז 1980, מ-9.4 ל-63.8 מליון דולר, בעוד שממוצע ההכנסות ממכירות כרטיסים בקופות בתי הקולנוע נותר ללא שינוי ועומד על כ-17 מיליון דולר לסרט. הפער הגדל, מאלץ את האולפנים חפצי הרווח להשקיע משאבים רבים מבעבר במוצרים הנלווים לסרט – משלל גרסאות DVD ועד מסחור הדמויות.

ג'ורג' לוקאס, יוצר מלחמת הכוכבים ואינדיאנה ג'ונס, ואחד שיודע דבר או שניים על סרטים שוברי-קופות, העניק ראיון לניו-יורק דיילי ניוז ב-5 במרץ השנה, בו אמר ש"מצב השוק היום גורם להשקעה של 200 מיליון דולר בסרט להיות בלתי-הגיונית. סרטים כאלה לא יכולים להחזיר את ההשקעה יותר, כמו שקרה במקרה של קינג קונג... בעתיד, כמעט כל סרט מצליח באקרנים יהיה עצמאי. אני מעריך שבשנת 2025 העלות הממוצעת לעשיית סרט תצנח לסביבות ה-15 מיליון דולר".

הצניחה בהכנסות הסרטים מסבה הפסדי עתק לרוב אולפני הסרטים בשנים האחרונות. המשכה הצפוי של המגמה, יביא להתגשמות נבואת הזעם של לוקאס, אולי אפילו מוקדם מששיער.

בלוג הקולנוע והטלוויזיה "ספויילר", מעדכן באופן שוטף בחדשות מהתעשיה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך