חיפוש :
  

שנה לאתר סיקור ממוקד
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים סיכום שנת 2006
פורסם : 08/12/2006, 14:17
אלון לוין ויובל בוסתן

שנה חלפה מאז עלה אתר סיקור ממוקד לאוויר, והגיעה העת לסיכום ביניים -מה הייתה המטרה שאיתה יצאנו לדרך, כיצד התפתח האתר, הן מבחינת התוכן והן בהיקף התעבורה ואילו מגמות עולמיות הצלחנו לחזות. השנה הבאה תעמוד בסימן המשך ההשקעה בתוכן, לצד שיפור חווית הגלישה.  

"אתר סיקור ממוקד אינו אתר חדשות רגיל, אלא אתר אקטואליה בלתי תלוי, ששם לו למטרה לסקר אירועים חדשותיים לעומק וללא העדפה פוליטית כלשהי. האתר מכונה כך, מתוך הבנה שצרכן החדשות הממוצע מוצף במידע מחד, אך משתוקק לסקירה ממצה ואיכותית של סיפורים מרכזיים מהארץ ומהעולם מאידך".

לפני שנה בדיוק, העלינו לאוויר את אתר סיקור ממוקד. המטרה הייתה ברורה – להתחקות אחר שורשיהן של התרחשויות פוליטיות, צבאיות ותרבותיות ברחבי העולם, לזהות את התהליכים שגרמו להן ולנסות לחזות את התוצאה הסופית באופן מקיף, איכותי ולא פחות חשוב – ממוקד וממצה.

ההתחלה הייתה צנועה – האתר כולו היה לא יותר מאשר מערכת פורומים בה התפרסמו מאמרים בנושאים שונים ומגוונים - מבחירתה של אלן ג'ונסון בליבריה, דרך המצב הרגיש הפנים-לבנוני ועד כתבת פרופיל על מנהיג צבעוני מאמריקה הלטינית, אחד, הוגו צ'אבז.

במהרה החלה להצטייר בפנינו תמונה מוזרה – שורה של אירועים ומהלכים מדיניים ממקומות שונים בעולם, לכאורה לא קשורים האחד לשני, גרמו לנו לתהות - מה גרם לנשיא ונצואלה, הוגו צ'אבז, לחתור להידוק יחסים עם איראן של אחמדינג'אד? מדוע החל נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, "לעשות שרירים" בפני הרפובליקות הרוסיות לשעבר שהצטרפו לאיחוד האירופי? מה פשר ההתקרבות של יפן לארה"ב? מדוע סין ורוסיה הקפידו להוות משקל נגד לארה"ב במועצת הביטחון?

ישבנו וניתחו את כל המדינות המשמעותיות במגרש הפוליטיקה העולמית, מיפינו את הקשרים ביניהם, עתיקים כחדשים, כמו גם את הצהרותיהן ומעשיהן נגד מדינות אחרות. כשהתפזר האבק, התמונה התבהרה והשתכנענו מעל לכל ספק – האירועים כולם קשורים והם תולדה של מאבק בין גושי חדש המתהווה אל מול עינינו. וכך, באמצע חודש ינואר 2006, איגדנו את מסקנותינו לתיאוריה – "המלחמה הקרה השנייה".

תיאורית המלחמה הקרה השנייה גורסת כי המאבק כיום אינו תרבותי כבעבר, אלא נובע דווקא מאופי המשטרים של השחקנים במערכת הגלובאלית. במסגרת הפרויקט פורסמו עד היום קרוב ל-100 מאמרים, הנוגעים בעיקר לשחקניות הראשיות במערכת העולמית ולזיקתן הפוליטית.

במהרה, התרחבה לה היריעה לתחומים נוספים, משיקים בחלקם – סיקור מערכות בחירות רחבי העולם, מגמות בעולם המוסלמי ומגמות כלכליות.

בחירות מסביב לעולם - במהלך 2006 סיקרנו כ-40 מערכות בחירות ברחבי העולם, תוך שימת דגש על מערכות שתוצאותיהן השפיעו על יחסי הכוחות במלחמה הקרה השנייה ובכללן - התהוות הציר הלטיני באמריקה הלטינית, החלוקה האידיאולוגית באירופה ועלייתם ונפילתם של מנהיגים שונים בעולם.

העולם המוסלמי – במהלך השנה החולפת סקרנו את רובן של המדינות הערביות והמוסלמיות. מירב תשומת הלב ניתנה לשתי המדינות שהשפעתן על ישראל הייתה הרבה ביותר – איראן ולבנון. חלק הארי של המאמרים על איראן עסקו במאבקי הכוח הפנימיים במדינה, ובמטרות ארוכות הטווח של הנשיא אחמדינג'אד ושל פטרונו, האייתוללה יאזדי.

כלכלה, תרבות וספורט – במדורים אלו נסקרה השפעתם של תהליכים כלכליים על יחסי הכוחות במלחמה הקרה השנייה. בנוסף, פורסמו מאמרים בנושאי תרבות בכלל וקולנוע בפרט וכן מאמרים בתחום הספורט.

בימים אלו אנו שוקדים על כתיבת ספר עיון על תיאורית המלחמה הקרה השנייה.

חלוקת מדינות העולם על פי תיאורית המלחמה הקרה השנייה

מאמרים נבחרים

רבים מהמאמרים שעלו באתר הצליחו לחזות אירועים, מגמות ותהליכים פוליטיים באזורים שונים בעולם. הבולטים שבהם הם:

רוסיה הקפיטליסטית - מאמר שעלה בתחילת חודש אפריל השנה והצביע על תוכניותיה של רוסיה להקים קרטל גז טבעי עולמי, בכדי להשפיע על מחירי האנרגיה ולהשתמש בו כאמצעי להפעלת לחץ על הרפובליקות הרוסיות לשעבר באירופה. בימים האחרונים דלף מסמך סודי מכינוס נאט"ו שנערך לאחרונה, המצביע כי כיום מדובר בעמדה הרשמית של הארגון.

מלחמת לבנון ומלחמת האזרחים - סדרת מאמרים בנושא לבנון, הראשון שבהם פורסם בחודש דצמבר 2005, אשר הצביעה על הקשר בין תוכנית החיזבאללה לחמם את הגבול לבין מלחמת אזרחים חדשה בלבנון, הנראית כיום כבלתי נמנעת.

המלחמה בסומליה - במסגרת סיקור האירועים בסומליה, נצפתה המגמה של התדרדרות המלחמה אל עבר מדינות שכנות, בעיקר לאתיופיה, שסומנה כמי שתשלח חיילים לעזרתה של הממשלה הסומלית במאבקה במורדים האסלאמיים. חודש לאחר פרסום המאמר, פרסם האו"ם כי בסומליה שוהים כ-8000 חיילים מאתיופיה.

הודו - סין החדשה – מאמר שהתפרסם ב-22 בינואר, בו הערכנו כי "ארה"ב תחזק את יחסיה עם הודו ברמה האסטרטגית, לנוכח התעצמות הסינים". חמישה שבועות לאחר מכן, בתחילת חודש מרץ, הגיע נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש בכדי לחתום עם ההודים על הסכמי שיתוף פעולה בתחום האנרגיה והחלל, בביקור שהוגדר על ידי העיתונים האמריקנים המובילים "כחשוב ביותר של נשיא אמריקני מאז ביקורו של ניקסון בסין בתחילת שנות ה-70".

התהוות הציר הלטיני – עקבנו בעניין, בסדרת כתבות שפורסמה החל מדצמבר 2005, אחר התחזקות המנהיגים הסוציאליסטים באמריקה הלטינית, את הקשרים ביניהם ואף חזינו את המגמה של התקרבות מדינות הציר הלטיני למדינות אנטי אמריקניות מחוץ לאמריקה הלטינית, דוגמת איראן וסוריה, כמו גם ההשפעה הגוברת של סין ורוסיה בחלק זה של העולם.

מאגרי מידע ייחודיים

במקביל לסיקור השוטף, הקמנו במהלך השנה ארבעה מאגרי מידע, שלמיטב ידיעתנו, הם ייחודיים בשפה העברית:

פרויקט האטום, המסקר את תולדות פיתוח נשק יום הדין ותפוצתו בעולם.

הקולוניאליזם האירופי, המטיל אור על מעשיהן החשוכים של האימפריות האירופיות בתקופה הקולוניאליסטית.

ארגוני הטרור, המתאר את דרכי הפעולה של ארגוני הטרור מהעבר ומהווה ומנתח את האידיאולוגיות שהניעה אותם.

לבנון 2006 - יומן מלחמה, הוא בלוג שתיעד, בזמן אמת, מסביב לשעון, את כל אירועי מלחמת לבנון השנייה. עם שוך הקרבות נותר הבלוג כמסמך נדיר, המתעד את כל אירועי המלחמה, דקה אחר דקה, מאירוע החטיפה ועד ההכרזה על הפסקת האש.

מאגרי מידע אלו משמשים כתבים, סטודנטים וגולשים אחרים המתעניינים בנושאים אלו וחלקם המכריע של המאמרים אף מוצגים כמידע משלים לערכים המתאימים בגרסה העברית של ויקיפדיה.

שיתוף הגולשים

אתר סיקור ממוקד, המקפיד לשמור על ניטראליות פוליטית, חרט על דגלו לאפשר לגולשים חופש ביטוי מלא לבטא את תפיסותיהם ועמדותיהם, פוליטיות כאחרות. אהוד השמן ושמואל ירושלמי, שני הגולשים שכתבו את מירב המאמרים השנה, כ-40 כל אחד, מהווים עדות למדיניות זו – ירושלמי הוא סופר ומשורר מחאה המזהה עצמו כקומוניסט אנטי-ציוני, בעוד אהוד השמן, המפרסם טור שבועי ומפעיל את הבלוג "לימין - שוּר!", הוא תומך ימין נלהב.

העיתונאי הוותיק יורם המזרחי נוהג אף הוא לפרסם מאמרים באתר - לאחרונה פרסם המזרחי סדרת מאמרים על לקחי מלחמת לבנון השנייה. מטבע הדברים, מאמריו של המזרחי, שהקים ופיקד על רצועת הביטחון הראשונה בדרום לבנון, מעוררים עניין רב בקרב הגולשים.

מלבד אלו, שלוחה תודתנו גם לגולשים האחרים שהקדישו מזמנם ומרצם בכדי לשפר את סיקור ממוקד ולהעשיר אותו, ובראשם - סיקארי, בר כוכבא, הסוכן סמיון, המנהל את הבלוג "היעד: חלל", ליאור בוגנים, הקוסם, סלע יהודה, לירון ורד וליאת.

מערכת הבלוגים

בחודש יולי הוספנו לאתר מערכת בלוגים. לצד יומן האירועים של מלחמת לבנון השנייה, בולטים הבלוגים הבאים:

חדר אריחה - בהנהלת עמוס חוקן, העוסק בביקורת על התקשורת והפך לבלוג חובה בקרב עורכים, כתבים וכמובן קוראים רבים.

ספויילר – בלוג הקולנוע והטלוויזיה בהנהלת בטא, המביא מידע רב ונדיר באינטרנט הישראלי על התחום.

לימין - שוּר! – הבלוג הפרשנות הפוליטית, מזווית ימנית, של אהוד השמן

היעד: חלל – בהנהלת הסוכן סמיון, מספק תוכן רב על בתחום החלל והגרעין.

מר לוויתן – בהנהלת מר לוויתן, מתמקד בסיפורים מעולם הבלוז והג'אז.

תפוצת מאמרים

מאמרי המערכת של סיקור ממוקד מתפרסמים באתרים רבים – החל מאתרי חדשות דוגמת NFC, עבור דרך אתרים העוסקים בפוליטיקה עולמית, דוגמת פורום פוליטיקה עולמית בתפוז וכלה באתרים הפונים לקהילות יהודיות וישראליות מעבר לים, בארה"ב, בברזיל ובקנדה , שם מפרסם העיתון "שלום טורונטו" מאמרים מסיקור ממוקד באופן קבוע, ומערכת האתר אף שולחת לעיתון מאמרים הנכתבים במיוחד לקהל הקוראים הישראלי-קנדי.

השנה הבאה

פרויקטים חדשים – לקראת סוף החודש יעלה פרויקט סיכום שנת 2006, שישים דגש, מטבע הדברים, על אירועי המלחמה הקרה השנייה.

בחודשים הראשונים של 2007 יעלה פרויקט מיוחד שילווה את המרוץ לנשיאות ארה"ב 2008, החל ממרוצי הפריימריז המפלגתיים. פרויקט נוסף שיפורסם בחודשים הקרובים, הוא "מדד סיקור ממוקד", שיעקוב אחר עוצמת המדינות בעולם על פי מספר רב של פרמטרים, חברתיים, חוקתיים וכלכליים ויהווה מאגר מידע ייחודי נוסף.

שיפור חווית הגלישה - לצד העשרת התוכן, שמנו לנו למטרה להמשיך ולשפר את חווית הגלישה של המבקרים באתר. זו תכלול החלפה של מערכת הפורומים במערכת ידידותית ונעימה יותר, הוספת מימד אינטראקטיבי לאופן הצגת התוכן בכתבות, ושיפור העיצוב הגראפי.

מערכת סיקור ממוקד מבקשת להודות שו לכל לאלו שעשו במלאכה. אנו מקווים שנהניתם מהשנה האחרונה, פתוחים להערות והארות לקראת השנה הבאה, ומקווים כי זו תהיה טובה יותר מקודמתה.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך