חיפוש :
  

ועידת פיסגה באפריקה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 24/01/2006, 00:09
אלון לוין ויובל בוסתן

בימים אלה נערך מפגש פסגה בין המדינות האפריקניות בחרטום תחת הכותרת של קידום החינוך והתרבות באפריקה.  

על אף שעל פי הכותרת ניתן להבין כי בשני ימי הועידה (24-23 בינואר) ידונו בנושאי החינוך והתרבות באפריקה אך בפועל היבשת שבמשך מאות שנים ידעה כל סוג של אסון בתחומה, מנסה להתמודד עם מספר בעיות בעלות אופי הומאניטרי-אפוקליפטי המאיימות על חייהם של עשרות רבות של מיליוני בני אדם. בתחילת השיחות תידון השאלה האם לאפשר לסודן להפוך להיות היו"ר התורנית של האיחוד האפריקני, ה-AU, לנוכח המצב בדרפור.

ממשלת סודן מואשמת בסיוע למיליציות ערביות חמושות לתקוף את האוכלוסייה בדרפור, מחוז במערב סודן, בו מתרחש טיהור אתני רחב היקף. המיליציות אחראיות על פי ההערכות למותם של 300,000 בני אדם בני הפור (FUR), מסליט (MASALIT) והזגאווה (ZAGHAWA). בנוסף אחראיות המיליציות הללו לכך ששני מיליון בני אדם כבר הפכו לפליטים ונמלטו מדרפור, ביניהם 200,000 איש שחצו את הגבול לצ'אד. לאחרונה הגיעו עדויות גם על אונס שיטתי הנעשה באלפי נשים בידי אותן מיליציות, לעיתים קרובות הנערות נאנסו אונס קבוצתי ואז נרצחו.

צ'אד עצמה מאשימה את סודן כי היא תומכת בכוחות מורדים בצ'אד ולפסגה יגיע שר החוץ שלה מאחר ונשיא צ'אד לא מוכן לבוא לסודן. האיחוד האפריקני, בהובלת ניגריה, מנסה לפתור את הבעיה בכוחות עצמו ואף דחה הצעה מצד קופי אנאן, מזכ"ל האו"ם להחליף אותו בניסיון לפתור את הבעיה. יחד עם זאת הזמין האיחוד את האו"ם לסייע לו בעניין.

רעב ומגפות

בעיה נוספת איתה מתמודדת אפריקה בימים אלה היא הרעב במזרח אפריקה. 11 מיליון בני אדם באתיופיה,סומליה,קניה וג'יבוטי עומדים בפני סכנת רעב מיידית. באתיופיה מספר הרעבים הנמצאים בסכנה בחודשים הקרובים עומד על קרוב לשני מיליון בני אדם. בנוסף 2.6 מיליון אתיופים נוספים יסבלו מתת תזונה בשל הבצורת. בסומליה הגיעו למוגדישו הבירה מהאזורים מוכי האסון 76,000 בני אדם בחפשם אחר אוכל והם מסתובבים ברחובות. בסך הכל מצויים כ-1.75 מיליון אנשים בסומליה בסכנת רעב מיידית. בסומליה המצב חמור אף מהמדינות האחרות מאחר והיא כבר נמצאת 15 שנים במלחמת אזרחים, וספינות אספקה המנסות להביא לה סיוע מותקפות בידי פיראטים.

כאילו המצב לא חמור מספיק, מגפות כדוגמת מלריה ושפעת מאיימות להתפרץ בממדים מבהילים במדינות אלה, בעיקר באתיופיה. בקניה כבר ידוע על 40 מקרי מוות כתוצאה מרעב המהווים רק את ההתחלה. גידול האוכלוסייה בקניה הגיע ל-300 אחוזים (פי 4) בארבעים וחמש השנים האחרונות, וכיום חיים בקניה 34 מיליון תושבים. בשל כך, ובשל תשתיות גרועות, כמות המים לכל תושב היא קטנה בדרך כלל, וכתוצאה מהבצורת נמצאים מאות אלפי בני אדם ללא זמינות למים. עשרות אלפי נוודים, שבדרך כלל מסתובבים עם עדרי בקר, החלו להגיע למקומות יישוב בחפשם אר מזון. גם בעלי החיים בקניה נמצאים בסכנת הכחדה של ממש, ביניהם פילים ואריות, חיות שגם כך היו כבר בסכנה.

האו"ם כבר פנה בקריאה נרגשת אל המדינות המתועשות בבקשה שיתרמו מיידית סכום של 166 מיליון דולר הנדרש כסכום ראשוני בכדי להקל על התושבים באזורי הסכנה. חלק מהסכום מיועד לרכישת תרופות ובגדים ולאו דווקא מזון, ונראה שהסכום יהיה רק ההתחלה עם מדינות העולם יהיו מעונינות למנוע את האסון.

זמנים קשים ביבשת השחורה (דגל: האיחוד האפריקני)

ואם זה לא מספיק...

בועידה באפריקה גם ידונו במלחמות המתקיימות בכל רחבי אפריקה, ובהן הסכסוכים הנמשכים בקונגו, סומליה, חוף השנהב, סכסוך אתני בניגריה, ניסיונות השכנת שלום בליבריה ובסיירה ליאון, וסכסוכים מקומיים בכל רחבי היבשת השחורה.

יבשת אפריקה מנסה להתמודד עם מחלת האיידס כאשר על פי ההערכות שני שליש מכלל 40 מיליון חולי האיידס בעולם חיים מדרום לסהרה. קניה וזימבבווה הן בין המדינות שהצליחו להראות הצלחה במאמצים להפחית מכמות הנדבקים החדשים ואף ירידה במספר החולים הכללי במחלה, אך בשאר היבשת המספרים ממשיכים לעלות.

המדינות העשירות כבר החליטו על מחיקת חובות בהיקף של 40 מיליארד דולר האמורים להקל על המדינות העניות. החובות האלה דרשו ממשלות אפריקה להקדיש חלק נכבד מן התקציב בכל שנה, חלק גדול יותר מהחלק שיוחד לחינוך ובריאות, להחזר חובות. אולם, בעיותיה של אפריקה נובעות בראש ובראשונה מהמצב הפוליטי הבעייתי.

לאפריקה פוטנציאל תיירותי עצום שלא מנוצל בשל היותה זירת קרבות מתמשכים. באפריקה מקורות מים רבים, אך בהיעדר תשתית נאותה, חלק לא קטן מהתושבים נטול גישה אל המים האלה. מדינות אפריקה עשירות במחצבים, אך שחיתות פוליטית שהיא מנת חלקם של כלל המדינות, שולחת את הרווחים ממחצבים אלה ישר לכיסם של בכירים ומקורבים.

האם יצליחו להגיע מדינות אפריקה לכלל תוכנית כיצד להתמודד עם הבעיות האלה בועידת הפסגה? קרוב לוודאי שלא, אך ועידה זו, המתקיימת במקביל למפגש המדינות המתועשות בדאבוס שוויץ ובמקביל לכינוס סוציאליסטי בינלאומי בונצואלה, צפויה לספק כותרות ולהוות, אולי, צעד ראשון בדרך לעתיד טוב יותר.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך