חיפוש :
  

ועידת איפק
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 15/11/2006, 22:13
אלון לוין ויובל בוסתן

בימים אלה מתכנסת בהנוי, בירת וייטנאם, ועידת APEC, הארגון לשיתוף פעולה כלכלי באסיה-פאסיפיק, בה יעלה לדיון, לצד נושאים כלכליים רבים, גם הגרעין הצפון קוריאני. בוועידה ישתתפו מנהיגים מ-21 מדינות, ובראשם הנשיא בוש, במעמד בינ"ל ראשון מאז המפלה בבחירות האמצע.

ועידת איפק (APEC), הארגון לשיתוף פעולה כלכלי אסיה-פאסיפיק, הוא ארגון על-מדינתי שהוקם ב-1989 על מנת לחזק את הקשרים המסחריים והפוליטיים בין המדינות הנושקות לאוקיאנוס השקט. הקמת הארגון נעשתה מתוך מחשבה כי נפח המסחר המתקיים בין המדינות השוכנות לחופי האוקיאנוס השקט – הוא הגדול ביותר מבין האזורים בעולם.

הארגון מורכב מ-21 מדינות שהבולטות שבהן הן ארה"ב, יפן, סין, רוסיה ודרום קוריאה. חברותיו אחראיות על מחצית מהסחר העולמי ו-56% מהתוצר שלו.

השבוע יקיים הארגון את המפגש השנתי ה-18 במספר, בוייטנאם.

הנושאים שעל הפרק

חברות איפק מנסות להגיע לכלל חתימה על הסכם סחר חופשי בין כל מדינות הארגון. בפועל, ההסכם איבד מקסמו במהלך השנים שחלפו מאז שזה נהגה לראשונה ב-1994, מאחר והמדינות השונות החברות בארגון הגיעו להסכמי סחר שונים בינן לבין עצמן.

וייטנאם עומדת להצטרף לארגון הסחר העולמי בסוף 2006, בזכות הצלחתה הכלכלית וההתאמות הכלכליות שביצעה. בנוסף, בכדי להגיע לנורמליזציה מלאה ביחסיה הכלכליים עם ארה"ב, ביצעה וייטנאם צעדים דרמטיים מבחינתה, כולל שחרור כל האסירים הפוליטיים שהופיעו ברשימה שחורה מיוחדת של מחלקת המדינה האמריקנית. בנוסף, הוכיחו הוייטנאמים שיפור משמעותי ביחסם למיעוטים דתיים שונים בפרט, ושיפור בתחום זכויות האדם בכלל, צעד שהסירם גם מהרשימה השחורה הנוגעת לרדיפה דתית.

בועידת איפק יידונו, בין היתר, הנושאים הבאים: המלחמה בכל תחום הזיופים – מוסיקה, תוכנות ומוצרי צריכה שונים, מלחמה במגיפות עולמיות ושיתוף פעולה בהתמודדות עם אסונות טבע.

מעמד בינ"ל ראשון לבוש מאז המפלה בבחירות. צילום: מחלקת המדינה האמריקנית

בוש מקיים שיחות

נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש, מגיע לוועידה הזו מוכה מבחינה פוליטית, אחרי שאיבד את הרוב בשני בתי הקונגרס בבחירות האמצע שנערכו לפני כשבוע. בוש עומד להיפגש עם כמה ממנהיגי העולם, ואתם ידון בנושאים כלכליים וכמובן מדיניים. פגישותיו המתוכננות עם נשיא רוסיה פוטין אינן צפויות להיות קלות, והראשונה שבהן כבר נערכה באזור מוסקבה, בטרם יגיע בוש להנוי.

לעומת מצבו הפוליטי הקשה מבית של הנשיא האמריקני, מגיע עמיתו הרוסי לפגישה כשהוא נישא על גלי תמיכה בשיעור של 80% מצד הציבור הרוסי, ונשען על רוב חוקתי בפרלמנט שלו. שני המנהיגים מתוכננים לדון בנושאי האנרגיה – מחירי הנפט והגז והמשבר עם גיאורגיה, וכן בנושאי גרעין – עמדתה העדכנית של רוסיה לנוכח התקדמות תוכנית הגרעין האיראנית (בימים האחרונים מצאו פקחי הסוכנות לאנרגיה אטומית שרידי פלוטוניום באיראן, רמז להתקדמותה המואצת בדרך להשגת נשק גרעיני) וכן בעניין הצפון קוריאני. עמדתה המסורתית של רוסיה היא כי איראן מפתחת יכולת גרעינית למטרות מחקר וייצור אנרגיה, עמדה הסותרת את המידע המודיעיני שבידי ארגוני המודיעין במערב.

בנוסף קיימת ציפייה בקרב הרוסים לשמוע את עמדתו של הנשיא בוש בסוגיית צירופה של רוסיה לארגון הסחר העולמי. הרוסים מקווים להצהרה משותפת וחיובית של שני המנהיגים בעניין כבר בוועידה הקרובה.

בפגישתו עם הנשיא הסיני הו ג'ינטאו, תעלינה, לצד הסוגיה הצפון קוריאנית, שתעמוד בראש השיחות, גם סוגיות כלכליות. הסינים פרסמו לאחרונה הודעה על כך שהיקף הרזרבות הממשלתיות שלהן חצו את קו טריליון (אלף מיליארד) הדולר וחלק נכבד מהם מושקע באגרות חוב אמריקניות.

לאמריקנים יש השגות רבות על מדיניות המטבע הסינית ועל הגירעון המסחרי העצום בין המדינות, כתוצאה מהמדיניות הזו. בביקורו האחרון של הו בוושינגטון, עלתה הסוגיה הזו, והנשיא הסיני ניסה לרכך את העמדה האמריקנית באמצעות רכש בהיקף גדול של סחורות אמריקניות.

מנהיגי יפן ודרום קוריאה, ראש הממשלה הטרי שינזו אבה והנשיא הדרום קוריאני רו מו היון, ייפגשו אף הם עם הנשיא האמריקני לפגישות בארבע עיניים וכן ביניהם, בכדי להתעדכן על אופן הטיפול במשבר הגרעין הצפון קוריאני. יפן ודרום קוריאה הן מדינות מפתח במשבר – היפנים מנהלים קו מדיני נוקשה כלפי צפון קוריאה ובאחרונה עלה על סדר היום הציבורי דיון בנושא התעצמות גרעינית יפנית עתידית.

הקו הרשמי של טוקיו, הוא שאין בכוונת היפנים לבצע מהלך כזה. אולם הוברר, לאחר בדיקה משפטית, כי במידה ויוחלט לנסות ולפתח נשק גרעיני ביפן, לא יהווה העניין סתירה לחוקה היפנית הפציפיסטית. הדיון בנושא מסרב לגווע, ויש הרואים בקיומו הכשרת הקרקע לצורך ביצוע מהלך שכזה.

המדיניות הדרום קוריאנית בנושא שכנתה מצפון הוא מעורפל מעט - עד לקיומו של הניסוי הגרעיני, עוד סברו הדרום קוריאנים כי יש לאמץ גישה פייסנית בניהול המשבר עם צפון קוריאה. הדרום קוריאנים האמינו כי באמצעות חבילת הטבות כלכליות ופשרות מדיניות, יוכלו לעצור את התוכנית הגרעינית של פיונגיאנג. קיום הניסוי העמיד את ממשלו של רו תחת ביקורת ציבורית רבה והביא לגל של פיטורים בממשלו. הנשיא בוש, שנפגש עם רו לפני כחודשיים, עומד לשמוע מהי המדיניות העדכנית של דרום קוריאה בנושא הרגיש הזה.

משתתפים נוספים

משתתף מעניין אחר בוועידה הוא ראש ממשלת קנדה סטפן הרפר, אשר צפוי להגיע עד יום חמישי להנוי בכדי להשתתף בכמה סבבים של שיחות. הרפר דן בימים האחרונים עם הנשיא בוש ועם ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, בנושאים הנוגעים לפעילות הצבאית בעיראק ובאפגניסטן. קנדה נושאת בנטל די גדול בפעילות באפגניסטן ויחסיה עם ארה"ב נמצאים בעלייה מתמדת. לנוכח בחירות האמצע וההסלמה באירועים הביטחוניים בעיראק ובאפגניסטן, הבטיח הרפר לעמיתו האמריקני כי דבר לא נגרע ממחויבות הקנדים למלחמה בטרור.

הרפר אמור להיפגש עם הנשיא האמריקני במהלך הועידה ולהמשיך לדון בנושאים אלה. שני המנהיגים אמורים להיפגש שוב, ביחד עם ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר, בכינוס של מדינות נאט"ו בסוף החודש בריגה, בירת לטביה. שלוש המדינות מעוניינות שחברות נאט"ו השונות יסייעו יותר במלחמה באפגניסטן, כולל באמצעות משלוח גדול של חיילים שיכסה על מחסור של 5,000 חיילים לפחות, הדרושים לדעת מנהיגי הכוחות במדינה זו.

מנהיג נוסף המעוניין להעלות נושא משמעותי לדיון, הוא ראש ממשלת אוסטרליה, ג'ון האוורד, אשר מבקש לדון בשינויי האקלים בעולם. תוכניתו זו התקבלה ברגשות המעורבים בקרב המערכת הפוליטית באוסטרליה - הירוקים אומנם בירכו על היוזמה אך מיהרו לטעון כי האוורד נזכר "10 שנים מאוחר מדי". מבקרים אחרים טענו כי לאוסטרליה אין מה להטיף בנושא למדינות אחרות, מאחר וגם באוסטרליה יש עוד מה לעשות בתחום ה"ירוק". האוורד צפוי להיפגש עם מנהיגי ארה"ב, סין ויפן ולדון אתם בנושאים אלה.

סטפן הרפר - קנדה נושאת בנטל רב במלחמה בטרור. צילום: ממשלת קנדה

ועידה גם באוסטרליה

בשבת אמורה להתכנס במלבורן אוסטרליה ועידה בהשתתפות שרי אוצר ונגידי בנקים מ-20 מדינות שונות, כולל שבע המדינות המתועשות, וכן מברזיל הודו, סין, רוסיה ודרום קוריאה, בכדי לדון בנושאים הקשורים למחירי האנרגיה הגבוהים עדיין וכן באשר לחששות מפני אינפלציה שתיווצר כתוצאה מכך. הנגיד האמריקני ברננקה צפוי להגיע לוועידה ולהעלות על סדר היום דרכי התמודדות אפשרויות עם שינויים דמוגראפיים עתידיים.

ברננקה עצמו נתן את דעתו לנושא בחודש שעבר, כאשר טען כי על אמריקה להיערך במהירות ליום שבו דור הבייבי-בום, הדור שנולד לאחר מלחמת העולם השנייה, אשר נאמד ב-78 מיליון בני אדם, שהם כ-26% מהאוכלוסייה, ייצא לפנסיה (חלק מבני הדור כבר יצאו לפנסיה מוקדמת). לדעת הנגיד, בתקופה זו עלול המשק האמריקני להיכנס למיתון עמוק ביותר.

יותר מכל, סבב הפגישות העולמי הצפוי בוועידת APEC ייתן רמיזה לגבי מקומה של ארה"ב במערכת העולמית הפוליטית והכלכלית לאחר השינויים הפוליטיים שעברה. נשיאה ג'ורג' בוש, עד לא מזמן הנשיא הכל יכול והיום זה המכונה בעיתונות העולמית "ברווז צולע", יתקשה יותר מבעבר לקדם את האג'נדה הפוליטית האמריקנית, לא מעט בשל העובדה כי הוא נתפס כחלש בעיני שאר המדינאים.

בנוסף, בניגוד לעבר בו יכול היה בוש להבטיח למדינות שונות חתימה על הסכמים מפתים בכדי להשיג את מבוקשו, כיום, מאחר והקונגרס הוא דמוקרטי, תלוי בוש בחסדי המחוקקים האמריקנים ועל כן הוא יתקשה לפזר הבטחות.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך