חיפוש :
  

ברזיל, הציר הלטיני ונשק גרעיני
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 15/05/2006, 09:12
Sicarii

הגולש סיקארי בוחן בעניין את ההתפתחויות האחרונות בברזיל-האם האמריקאים צריכים לפחד מהיום שבו ברזיל תשיג נשק גרעיני? האם יום אחד ייפול טיל ברזילאי במיאמי ביץ? ואם יושג נשק גרעיני, מה יהיה משקלו בציר הלטיני?  

לפני קצת יותר משבוע חנכו השלטונות הברזילאים בריו דה ז'נירו מתקן חדיש להעשרת אורניום. "הטכנולוגיה במתקן היא מן החדשות בעולם", כך טוענת הממשלה וכשבברזיל מצויה אחת מרזרבות האורניום הגדולות העולם לא צריך הרבה בשביל להגיע לפצצת אטום.

על פקחי הסוכנות לאנרגיה אטומית נאסר לבקר במתקן בגלל פחד מריגול תעשייתי, אולם הברזילאים והסוכנות הגיעו להחלטה לאפשר לפקחים מידה מצומצמת של פיקוח לבדוק שהמתקן לא יעבור הסבה לייצור פצצות.

קצת על תוכנית האטום של ברזיל

עד לשנת 1985 הייתה ברזיל תחת שלטונן של חונטות צבאיות שכפי שנהגו חברותיהן במדינות אחרות, ניסו אותן חונטות להשיג בראש ובראשונה נשק גרעיני. בשנת 1985, כשעלתה הממשלה האזרחית לשלטון, נמצא אזור ניסויי לפצצת אטום. יותר מזה לא ידוע אבל כנראה שמעבר להכנת אזור הניסוי לא עשתה החונטה באותה זמן מאמץ עילאי כדי להגיע לפצצה.

כשנחנך המפעל החדש להעשרת אורניום, לפני יותר משבוע, היו שהאמינו שברזיל תנסה לחתור להשגת נשק גרעיני היות והממשלה קבעה לעצמה יעד להוריד את סך ייבוא הנפט מכלל ייבוא האנרגיה מ-70% ל-33% בלבד, ובמדינה שבה מספקים המפעלים ההידרו-אלקטריים כ-92% מצריכת החשמל, אין צורך בכל-כך הרבה אורניום לצורכי ייצור אנרגיה גרעינית.

לברזיל יש תחנת אטום לייצור חשמל אחת בריו דה ז'נירו ושמה הוא "אנגרה", תחנת אנגרה III עומדת בפני קשיים בגלל הנתונים הנמוכים שהשיגה, על אף עלות האחזקה הגבוהה שלה. המפעל החדיש שנחנך מהווה פרשת דרכים חשובה, לברזיל יש צנטריפוגות מסוג זיפה, שהוא אמנם ישן מאוד אבל בהחלט מסוגל לייצר פצצת אטום.

מומחים אומרים שאם ממשלת ברזיל תחליט לייצר פצצות אטום הם יוכלו לייצר 6 פצצות בשנה(!), מטריד ביותר לאור העובדה שלברזיל יש תוכנית חלל מתקדמת מאוד וטילים ארוכי טווח שיכול להגיע עד לפלורידה ומעבר.

האמריקאים מצדם מודאגים מעט מהמצב החדש שנוצר- באוקטובר 2004 בעת ביקור בברזיל אמר שר החוץ של ארה"ב דאז קולין פאוול, שהוא בטוח שלברזיל אין שום תוכנית לפיתוח נשק אטום. בהתחשב בעובדה שלברזיל יש תפקיד חשוב בהסכם הסחר החופשי באמריקה, צריך הממשל האמריקאי להעלים עין, בשביל לא לגרום לברזיל לזלוג שמאלה.שבועיים לפני ביקורו של פאוול ניסו פקחי הסוכנות לאנרגיה אטומית להיכנס לתחנות הכוח "אנגרה", אבל ברזיל מנעה מהם בשל החשש מריגול תעשייתי.

האמריקאים בתגובה אמרו שהמעשה הוא "מעשה שגוי, עכשיו כשארה"ב מודאגת מהמצב בצפון קוריאה".

נשיא ברזיל, דה-סילבה עם נשיא בוליביה, מוראלס - ההלאמה בבוליביה הובילה לסכסוך כלכלי (צילום: לה פרימרה)

הקשר לציר הלטיני

ומהו הקשר של כל זה לציר הלטיני המתגבש לאיטו בדרום אמריקה?

למרות שהנשיא הברזילאי לולה דה סילבה עומד בראש גוש מפלגות מרכז-שמאל הוא נמנע מלהיכנס רשמית כרגע לאזור הציר הלטיני, בעיקר מחשש לתגובה האמריקאית (ארה"ב הוא שותפת הייצוא והייבוא הגדולה של ברזיל 20.8% ו-18.3% בהתאמה לפי נתוני אתר ה-CIA ).

בנוסף, תומכת ארה"ב בצירופה של ברזיל למועצת הביטחון. משבר דיפלומטי קשה פרץ בין ברזיל לבוליביה לאחר שנשיא בוליביה מוראלס הכריז על הלאמת כל משק הגז והנפט במדינה ללא החזרת פיצויים לחברות. מוראלס טען שהחברה הברזילאית פטרוברז, המשקיעה הזרה הגדולה ביותר בבוליביה, פועלת באופן בלתי חוקי.

ברזיל מצידה מאיימת להחזיר את שגרירה עקב משבר ההלאמה, אותו היא מכנה "סכסוך כלכלי", אולם על-פי סקרים אחרונים שנעשו בברזיל, נראה שהפופולריות של הנשיא המכהן לולה דה סילבה נמצאת בירידה לאחר כמה סקנדלים, ובכדי להתחבב חזרה על העם, ייתכן והוא ינסה לפתור את הבעיה מהר עם בוליביה.

לכן לדעת כותב שורות אלה ההחלטה הטובה ביותר עבור ברזיל היא להימנע מפיתוח נשק גרעיני כל שהוא בשביל לא לפגוע ביחסיה עם ארה"ב, שותפת המסחר החשובה ביותר של ברזיל, ובנוסף למנוע אפשרות שהנשק יגיע לאחת מהממשלות השמאלניות באמריקה הלטינית או שמצב פוליטי קשה בברזיל "יעלים" אותו.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך