חיפוש :
  

מתקרבים לשכנים
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 11/04/2007, 12:07
אלון לוין ויובל בוסתן

ביקוריו של ראש ממשלת סין, וון ג'יבאו, בדרום קוריאה וביפן השבוע, ממחישים היטב את רצונה של סין לשדרג את יחסיה עם מדינות אלה. האינטרסים מצליחים להרחיק את הדם הרע בין המדינות בינתיים, אך מדובר בנושא רגיש ונפיץ, במיוחד על רקע היעדר פתרון למשבר סביב תוכנית הגרעין של צפון קוריאה.  

ראש ממשלת סין, וון ג'יבאו, ביקר השבוע בדרום קוריאה למשך יום אחד, שם נפגש עם הנשיא רו מו היון. השניים דנו ביחסי סין ודרום קוריאה ובנקודה הצפון קוריאנית. הסינים מעוניינים להמשיך ולקדם את המאמצים הדיפלומטיים בנושא הצפון קוריאני, והם רוצים לוודא כי דרום קוריאה לא שינתה את השקפתה בנושא, ואת תמיכתה במסלול ההידברות. סין ודרום קוריאה הן שתי התורמות הגדולות ביותר לצפון העני, וכלכלת הצפון תלויה בסיוע שלהן.

בעוד שבוע בערך, אמורה צפון קוריאה לסגור את הכור הגרעיני ביונגביון, ואמירות שנשמעו מפיונגיאנג, מעידים כי הצפון קוריאנים ידחו את המועד עד שהאמריקנים יפשירו כספים שלהם, הנמצאים בבנק במקאו. הדרום קוריאנים ביקשו לשמוע מראש הממשלה הסיני כי התהליך לפירוק פרויקט הגרעין של צפון קוריאה לא נפסק, על אף שנראה כי הדרום קוריאנים לא יזדרזו להטיל סנקציות בתגובה לעיכובים נוספים.

ביקורו של וון נערך בסימן 15 שנה לכינון היחסים בין שתי המדינות, לאחר שנים רבות של עוינות, ולמעשה, הסינים והדרום קוריאנים אף בוחנים אפשרות לחתימה על הסכם של סחר חופשי בין המדינות. השגתו של הסכם זה נמצאת בראש סדר העדיפויות של הסינים, במיוחד לאחר שהדרום קוריאנים חתמו בשבוע שעבר על הסכם דומה עם ארה"ב, במה שנחשב להסכם הגדול ביותר מסוגו, מבחינת האמריקנים, מאז ההסכמים עם קנדה ומכסיקו.

על פי ההסכם, שצפוי להיות מאושר בקונגרס בחודשים הקרובים, בתוך שלוש שנים יוסר המיסוי מ-90% מהייצוא האמריקני לדרום קוריאה. ביחד עם הסכם אפשרי עם סין, תמצא עצמה הכלכלה הדרום קוריאנית בפני הזדמנות אדירה, חסרת תקדים כמעט מבחינתה, להתרחבות מהירה. האמריקנים לא מאושרים מהרצון הקוריאני לחתום על הסכם זהה עם סין, והסינים היו שמחים עם דרום קוריאה לא הייתה חותמת על הסכם סחר חופשי עם ארה"ב, אך סיאול, המוצאת עצמה במרכז מאבק בין שתי המעצמות, נהנית מחיזורי שני הצדדים.

לאחר הביקור בדרום קוריאה, המריא ראש הממשלה הסיני לטוקיו, לסדרה של פגישות וביקורים, ביניהם, גם שיחות עם ראש הממשלה היפני, שינזו אבה. המדובר באירוע היסטורי וחשוב בזירה האסיאתית ואף העולמית – מאז שנת 2000, לא ביקרה אישיות סינית בדרג כה גבוה ביפן, לא מעט בשל מדיניותו של ראש הממשלה הקודם של יפן, ג'וניצ'ירו קויזומי, שהתרחק מסין והתקרב לארה"ב, תוך שהוא גורם לקרע עמוק ביחסי שתי הענקיות האסיאתיות.

יחסי סין ויפן

השיפור ביחסי סין ויפן, החל זמן קצר לאחר כניסתו של שינזו אבה למשרד ראש הממשלה, בחודש ספטמבר האחרון. שבועיים לאחר שנכנס לתפקיד, במקביל לניסוי הגרעיני הצפון קוריאני, ביקר אבה בבייג'ינג וניסה להפשיר את היחסים המתוחים של שתי המדינות. מאז, הקפיד אבה לשמור על הערוץ הסיני פתוח, חרף תדמיתו הקודמת בציבור של נץ פוליטי הדוגל בקו נוקשה כלפי סין. אבה אף נמנע, מאז שנבחר לתפקיד, מלבקר במקדש יסוקוני השנוי במחלוקת בשל פושעי מלחמה יפניים המוזכרים בו, צעד שגרר ביקורת קשה בקרב הימין ביפן.

העבר הקולוניאלי של יפן באסיה הוא גורם משפיע על יחסיה של יפן עם רוב מדינות אסיה, ובעיקר עם סין ושתי הקוריאות ולאחרונה ניסה אבה לגמד את פרשת שפחות המין הקוריאניות במהלך המלחמה - הצבא היפני החזיק ברבבות נשים קוריאניות שמטרתן הייתה לספק את החיילים היפניים, והן נפלו קורבן לאכזריות ולהתעללות מצד חיילים אלה.

ביקוריו של ראש הממשלה הקודם קויזומי, וכן של אבה בטרם נהיה ראש ממשלה, במקדש יסוקוני המפאר את זכרם של 2.5 מיליון חיילים יפניים וביניהם גם 14 פושעי מלחמה מורשעים, יצרו מתיחות רבה ביותר ביחסי יפן ושכנותיה.

ראש הממשלה הסיני, אשר נולד לפני 64 שנים בשטח שהיה כבוש על ידי הצבא הקיסרי היפני, אף הפציר לא פעם בראש הממשלה אבה לבל יבקר כראש ממשלה במקדש. אבה מצדו, מסרב לומר כי לא יבקר יותר במקדש, לא מעט בשל חוסר רצונו להכעיס את הגורמים השמרניים במפלגתו, אך בפועל הוא בחר לבקר במקדשים אחרים שאינם שנויים במחלוקת. גם ספרי ההיסטוריה הנלמדים במערכת החינוך היפנית הם מקור לכעס מצד הסינים בשל העובדה שהיפנים מסרבים להתמודד עם עברם הבעייתי ועם פשעי המלחמה שביצעו חייליהם.

לצד ראש הממשלה וון, יגיעו לטוקיו גם שר החוץ שלו, לי ז'אושינג, וכן מא קאי, מי שעומד בראש הגוף האמון על התכנון הכלכלי הסיני. על סדר היום של שני המנהיגים עומדים מספר נושאים - וון עומד לשאת נאום בפרלמנט היפני לצדו של אבה ולקרוא להידוק היחסים בין שתי המדינות, ולשדרגם עד לרמה אסטרטגית – שיתוף פעולה צבאי וכלכלי, וכן שיתוף פעולה בתחום האנרגיה ואיכות הסביבה, יהיו מבין הנושאים שיידונו.

האורח הסיני אף מנסה להתחבב על העם היפני, ויצטרף במהלך ביקורו למשחק בייסבול של אחת האוניברסיטאות, מענפי הספורט הפופולאריים ביותר בארץ השמש העולה.

בוש עם אבה ורוּ - הסינים רוצים גם. צילום: הבית הלבן

אינטרסים כלכליים

היקף המסחר בין יפן וסין עמד בשנת על 2006, על 211 מיליארד דולר, סכום דומה להיקף המסחרי של יפן עם ארה"ב. יפן היא היעד השני בגודלו להשקעות סיניות אחרי ארה"ב. הפוטנציאל הכלכלי במסחר בין השתיים טרם מוצה במלואו, והסינים רואים בחיזוק היחסים עם הכלכלה השנייה בגודלה בעולם אינטרס לאומי. סין, המעוניינת לשמר את קצב הצמיחה המדהים שלה, תרה כל הזמן אחר שווקים חדשים לסחורה שלה, ויפן, המחזיקה במשק ענק וקרוב גיאוגרפית, היא יעד מתבקש.

נראה כי אבה פופולארי יותר בסין מאשר ביפן - בעוד שביפן הפופולאריות שלו יורדת בהתמדה, ופרשנים פוליטיים מקומיים מציעים להמתין עד לאחר הבחירות ביולי לבית העליון בפרלמנט, בכדי לקבל מושג על המשך דרכו הפוליטית, בסין הוא נתפס כאישיות הנוחה ביותר מבחינתם ומומחים כלכליים מצביעים על כך שמאז ביקורו של אבה בסין, חלה עלייה משמעותית בהיקף המסחר בין שתי המדינות. עד כדי כך מקובל אבה על הסינים, שהתקשורת הממסדית הסינית, אשר נהגה לתקוף את היפנים בימי ממשלו של קויזומי, הולכת על קצות האצבעות כשזה נוגע לאבה – גם כשאבה ניסה להפחית מעוצמת פרשת שפחות המין, הקפידו העיתונים הסיניים על לשון דיפלומטית.

תחת הנהגתו של אבה, הופכת הגישה היפנית הרשמית כלפי סין אף היא לדיפלומטית יותר. עד לא מזמן, נהגו בכירים יפניים, ביניהם אבה עצמו וכן שר החוץ שלו טארו אסו, להשמיע את חששותיהם באשר להתעצמות הצבאית הסינית בכל הזדמנות, אך נראה כי לאחרונה גזרו על עצמם משנה זהירות בנושאים אלה.

וון ואבה ידונו בנושאים האלה, וינסו לטפל בהם בעדינות. אבה יחזור על דרישת יפן לשקיפות סינית בכל הנוגע להתעצמותה הצבאית ו-וון יעלה מחדש את הביקורים במקדש יסוקוני וכן את סוגיית ספרי ההיסטוריה היפניים.

עניין אחר בעל רגישות, היא שאלת הגבול הימי העובר בין המדינות. באזור השנוי במחלוקת נמצאים איי סנקקו, ששתי המדינות דורשות עליהם בעלות. באזור האיים התגלו סימנים למרבצי נפט וגז טבעי, ושתי המדינות, הצמאות למקורות אנרגיה, אינן מוכנות לוותר על הגישה לשדות אלה. הסינים אף החלו לקדוח בעומק הים, והיפנים חוששים כי הקידוח הסיני עשוי להתפשט לתוך המרחב הימי שלהם.

האינטרסים

ליפן יש גם מספר אינטרסים חשובים בכל הנוגע להידוק היחסים עם סין. האינטרס הראשון במעלה, הוא העניין הצפון קוריאני כמובן - סין נהנית מהשפעה לא מבוטלת על המשטר הצפון קוריאני ומשתתפת בשיחות הרב צדדיות. יפנים, המעוניינים בפירוק פרויקט הגרעין של צפון קוריאה, מפנים לשם כך משאבים רבים, ומתאימים את מדיניות החוץ שלהם למאמץ הזה.

האינטרס השני היפני, הוא שאיפתה של טוקיו להצטרף למועצת הביטחון כחברה קבועה. יפן סבורה שמאחר והיא התורמת השנייה במעלה למוסדות האו"ם אחרי ארה"ב, היא זכאית למושב קבוע במועצת הביטחון. לעת עתה, המחסום הגדול ביותר העומד בפני יפן, הוא התנגדותה הנחרצת של סין לכך - לצד העוינות המסורתית בין שתי המדינות, החיה ונושמת עד עצם היום הזה, סין מעוניינת לשמר את מעמדה כמעצמה החשובה ביותר במזרח אסיה. היפנים מאמינים כי במידה ויצליחו לנטרל את ההתנגדות הסינית, הם יתקדמו בצורה משמעותית ביותר להשגת המושב הנכסף.

לשני האינטרסים הללו, ניתן להוסיף כמובן את האינטרס הכלכלי, שקיים בקשרים הדוקים עם סין, וכן את הרגיעה הביטחונית בין שתי המדינות. באופן לא רשמי, מצוי מזרח אסיה במרוץ חימוש מזה זמן, מרוץ אשר עשויות להיות לו השפעות על כלכלות ובטחוניות על שתי המדינות.

לאחר שנים של ריחוק, מצויים יחסי יפן וסין במעין ירח דבש, הזוכה ללא מעט ביקורת בקרב אזרחי שתי המדינות - בצד היפני סבורים כי הסינים מהווים איום צבאי בשל ההתעצמות שלהם, ודורשים ממשלת יפן להשקיע בהתעצמות צבאית ובפיתוח היחסים עם ארה"ב. בצד הסיני, ישנם לא מעט אזרחים שטרם מחלו ליפן על עברה הקולוניאלי.

הגורם הכלכלי הוא הזרז העיקרי בחימום היחסים, אולם שינוי בנוף הפוליטי ביפן, עשוי לשנות את הקערה על פיה. יוקרתו של ראש הממשלה היפני אבה, תעמוד למבחן כבר ב-22 ביולי, עת תיערכנה בחירות לבית העליון בפרלמנט. במידה ומפלגתו, המפלגה הליברלית-דמוקרטית, תספוג מהלומה קשה, והסקרים מצביעים על סבירות גבוהה לכך, ייתכן ויתבצע מהלך כנגד מנהיגותו בתוך המפלגה, שיעלה לשלטון פוליטיקאי בעל תפיסה שונה בתחום היחסים הבינלאומיים.

האמריקנים מתבוננים בסקרנות לנוכח חיזוק היחסים בין סין ליפן ולדרום קוריאה. ייתכן כי בזמן הקרוב, יחפשו האמריקנים להוסיף ולהדק עוד את היחסים האסטרטגיים עם יפן, כצעד נגדי להידוק היחסים של יפן עם סין.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך