חיפוש :
  

משבר במזרח אירופה
סיקור ממוקד פרויקטים מיוחדים המלחמה הקרה השנייה
פורסם : 22/09/2006, 17:58
אלון לוין ויובל בוסתן

מדינות הגוש הקומוניסטי לשעבר, שצורפו לאיחוד האירופי, עומדות בפני בעיות כלכליות ופוליטיות קשות. המשברים בהונגריה ובפולין מגיעים בזמן לא טוב מבחינת האיחוד האירופי, המתמודד עם בעיות כלכליות משל עצמו.  

פולין והונגריה, שתי מדינות שהשתייכו בעבר לגוש הקומוניסטי, מצאו עצמן במשבר פוליטי השבוע. בהונגריה, נחשפה הקלטה שבה נשמע ראש הממשלה פרנץ גיורז'ני אומר בוועידה סגורה של המפלגה הסוציאליסטית, כי הוא וחבריו שיקרו לעם ההונגרי במהלך מערכת הבחירות בכדי לזכות בה: "שיקרנו בבוקר שיקרנו בצהריים ושיקרנו בערב", צוטט.

בפולין, פיטר ראש הממשלה ירוסלב קז'ינסקי את סגנו ויו"ר מפלגת "ההגנה העצמית" השמאלית אנדריי לפר, בשל ויכוח שנסב סביב התקציב, בעיקר במה שקשור לסעיף הביטחון. פיטורין אלה הובילו לפרישתה מהקואליציה של מפלגת "חוק וצדק" השמרנית, שבראשה עומד קז'ינסקי.

פרשת "נאום השקר" בהונגריה עוררה הדים בציבור, בעיקר בקרב תומכי הימין. בבחירות האחרונות, ניצחה המפלגה הסוציאליסטית את המפלגה השמרנית בפער בן 504 קולות בלבד וחברה בסיבוב השני בבחירות למפלגה הליברלית. השקרים בהם מדובר נוגעים בעיקר למצבה הכלכלי של הונגריה, וההאשמה היא שהממשלה הציגה את מצבה של כלכלת המדינה באופן חיובי בהרבה ממה שהוא באמת.

צעדים שננקטו מאז הבחירות אגב, מוכיחים כי המפלגה המשיכה בשלה - הגירעון התקציבי עבר את מחסום 10% על אף שהממשלה הבטיחה כי יעמוד על כמחצית מן השיעור הזה והורדת המסים המובטחת הפכה בפועל להעלאת מסים. רה"מ גיורז'ני טען בהקלטה כי המפלגה הסוציאליסטית לא עשתה דבר עבור העם ההונגרי וכי הישגה היחיד היה בזה שהצליחה לשמור על השלטון. מטרת נאומו בוועידה הסוציאליסטית הייתה לעורר את חברי המפלגה למצוא פתרון ולהכין תוכנית פעולה לקדנציה הנוכחית בכדי להצליח לעמוד ביעדים.

גיורז'ני סבר כי הוא מדבר בכינוס סגור הרמטית בנאום שנשא רק חודש לאחר הניצחון בבחירות, ועל כן הרשה לעצמו לדבר בצורה גסה וגלויה עם הקהל. לרוע מזלו, דלפה הקלטת לתקשורת והושמעה במהלך תוכנית רדיו. כתוצאה מחשיפת הפרשה, יצאו אלפי הונגרים לרחוב בדרישה מהממשלה להתפטר. למרות המחאה הציבורית, הודיע גיורז'ני כי אין בכוונתו להיענות להמון ההונגרי וכי הוא מתכוון לשמור על תפקידו.

ההפגנות הוגדרו כחמורות ביותר בעידן הפוסט-קומוניסטי וזקני הונגריה זוכרים אירועים קשים יותר רק בזמן הפלישה הסובייטית להונגריה ב-1956, שלוותה בדיכוי אכזרי שבוצע ע"י הסובייטים.

האפשרויות

בהונגריה ברור היום, פחות מחצי שנה לאחר הבחירות, כי גיורז'ני לא יצליח לסיים את הקדנציה שלו, שאמורה להסתיים רק ב-2010, בצורה חלקה. אפשרות אחת היא שגיורז'ני יבחר להתפטר מתפקידו ובכך יירגעו מעט הרוחות בהונגריה. אפשרות שנייה היא שבת בריתו הפוליטית, המפלגה הליברלית, תחבור למפלגה השמרנית, מפלגת האופוזיציה הגדולה ותקים ביחד אתה ועם הנוצרים הדמוקרטים גוש חוסם שיוריד את המפלגה הסוציאליסטית מהשלטון.

במצב שכזה, הקואליציה תהיה שברירית ביותר ולא תשרוד לאורך זמן. קיימת כמובן גם סבירות מסוימת לעריקה של חברי פרלמנט מהמפלגה הסוציאליסטית, אולם כרגע נראה שהם תומכים בראש הממשלה שלהם.

האפשרות שהונגריה תמצא עצמה בבחירות בחודשים הקרובים (דרושים לפחות חודשיים בכדי להכין מערכת בחירות) קיימת והיא מדאיגה חלק גדול מאזרחי הונגריה, כמו גם את ראשי האיחוד האירופי ואף משקיעים כלכליים. המטבע ההונגרי, הפורינט, צנח מאז תחילת המהומות והמשק ההונגרי סופג פגיעה בכל יום שבו המערכת הפוליטית נמצאת בקיפאון.

בכדי לצרף את הונגריה לאיחוד האירופי, העבירו מדינות אירופה העשירות מיליארדי דולרים להונגריה. משבר פוליטי, שיוביל גם למשבר כלכלי, עשוי לדרוש התערבות ומתן סיוע כלכלי גדול יותר להונגריה, שכבר עתה לא עומדת ביעדים שקבע האיחוד האירופי, כמו יעד הגירעון למשל.

המהומות בהונגריה - רחוקות מסיום. צילום: טלוויזיה

פולין

בפולין המצב פחות מורכב מבחינת ראש הממשלה, מאחר והוא לא מואשם בשחיתויות כי אם מצוי תחת ביקורת מסוימת בשל רצונו להרחיב את תפקידה של פולין בענף השכנת השלום העולמי - כיום מצויים כוחות פולניים בעיראק ובאפגניסטן, ולפחות באפגניסטן צפוי הכוח לגדול עוד יותר. צעדים אלה, הגם שיש להם משמעות פוליטית בינלאומית ומדגימים את התקרבותה של פולין לא רק למערב אירופה, כי אם גם לגוש הדמוקרטי, טומנים בחובם גם מחיר כלכלי - הויכוח על תקציב הביטחון הגדול יחסית של פולין, המממן את המלחמות ובמקביל גם משדרג את הצבא הפולני שהתנוון לאחר המלחמה הקרה הראשונה, הוא שהביא את בת הברית הפוליטית של מפלגת "חוק וצדק", היא "מפלגת ההגנה העצמית", לפרוש מן הקואליציה.

ראש ממשלת פולין, ירוסלב קז'ינסקי, סופג ביקורת על הרכב ממשלתו למן היום הראשון שהקימה. הביקורת מתייחסת לבחירות המוזרות שביצע קז'ינסקי בהקמת הקואליציה. ראשית, הפרלמנט הפולני מורכב מ-468 מושבים. מפלגתו של קז'ינסקי מאכלסת 155 מושבים בפרלמנט. נדרשו לה 76 מושבים בכדי להשיג רוב. שותפתה הטבעית, מפלגת "הפלטפורמה האזרחית" בעלת האידיאולוגיה הליברלית-שמרנית, לא זכתה להזמנה על אף שקיבלה בבחירות 133 מושבים, די והותר בכדי להקים קואליציה יציבה. ככל הנראה הסיבה היחידה היא חששו של קז'ינסקי מכוחה העולה של המפלגה שיחליש את מפלגתו שלו בתוך הקואליציה.

במקום מפלגת הפלטפורמה, חבר קז'ינסקי למפלגת ההגנה העצמית הפופוליסטית אשר מתנגדת לישיבה הפולנית באיחוד האירופי וחפצה בבדלנות מדינית-צבאית. שתי השקפות אלה נוגדות את ההשקפה השלטת במפלגת השלטון ובכך נזרעו הזרעים למשבר פוליטי שאכן הגיע. שותפתו השנייה של קז'ינסקי, מפלגת "ליגת המשפחות הפולניות" הימנית קיצונית, מתנגדת אף היא לאיחוד האירופי ובהשקפת העולם שלה דעות שנויות במחלוקת הגובלות בגזענות כלפי יהודים וכלפי המיעוט הגרמני בפולין. מפלגה זו גם תוקפת הומוסקסואליים ומחוברת לתנועות ימין קיצוניות אחרות שנחשדו בהפעלת אלימות כנגד מיעוטים שונים. לאחר פרישתה של מפלגת ההגנה העצמית, עומדות בפני קז'ינסקי האפשרויות הבאות:

האפשרות הראשונה היא לצרף את מפלגת האיכרים הפולנית לקואליציה ולקוות למצוא 14 חברי פרלמנט "עריקים" ממפלגות אחרות. ראש ממשלת פולין כבר התבטא לגבי האפשרות הזו זמן קצר לאחר שהתפרקה הקואליציה.

האפשרות השנייה היא שמפלגת השלטון תצליח לשכנע את "הפלטפורמה האזרחית" להקים ביחד איתה קואליציה. במצב זה לא יהיה צורך ב"ליגת המשפחות" הבעייתית וניתן יהיה להחזיק קואליציה יציבה לאורך זמן. הבעיה היא שמפלגת הפלטפורמה תומכת בבחירות מוקדמות ונראה כי אינה ששה, לפי שעה, להיכנס לקואליציה.

האפשרות השלישית היא שפולין תיכנס למערכת בחירות בדיוק שנה לאחר הבחירות הקודמות ב-25 בספטמבר 2005.

ראש ממשלת פולין, ירוסלב קז'ינסקי - בלחץ. צילום: ממשלתי

לא רק בפולין והונגריה

מדינות מזרח אירופיות רבות הצליחו להתאושש כלכלית לאחר קריסת הגוש הקומוניסטי. המפתח לכך היה ליברליזציה של הכלכלה והחברה ואימוץ דפוסים מערביים. במקומות בהם נעשו המהלכים בהצלחה, בעיקר במדינות הקרובות יותר למדינות האיחוד האירופי, זכו הן לעדנה כלכלית. אולם חוסר היציבות הפוליטית, דווקא בשתי מדינות יציבות יחסית (בניגוד להונגריה, הכלכלה הפולנית נחשבת לחזקה יחסית), מעלה חשש בקרב משקיעים זרים ובקרב פרנסי האיחוד באשר לעתיד – החרפה במשברים בהונגריה ובפולין עלולה להביא לבריחת המשקיעים ממזרח אירופה כולה.

לא רק פולין והונגריה מצאו עצמן בבעיות פוליטיות - בצ'כיה, הממשלה הייתה מעורבת בשחיתויות רבות שהביאו לחיזוק האופוזיציה השמרנית, אולם נוצר תיקו גושי- 100 חברי פרלמנט לימין ו-100 לשמאל שיוצר קיפאון פוליטי מסוים, בסלובקיה, הימין הקיצוני התחזק וזכה ב-12% מהמושבים ובין הונגריה ורומניה נרשמה מתיחות על רקע היחסים בין המיעוטים האתניים בשתי המדינות.

בכל המקרים, מדובר במדינות שצורפו לאיחוד האירופי ב-2004, למעט רומניה שאמורה להצטרף בשנה הבאה, והן נחשבות למדינות שהצליחו לצאת מהמשבר של קריסת הגוש הקומוניסטי. הבעיות הפוליטיות והכלכליות רק נוספות לויכוח הפנים אירופי באשר להרחבת האיחוד, וכעת נותר לראות כיצד יסתיימו המשברים הנוכחיים.



לדף הבית   הדפסה  שלח תגובה לעורך